Forums : Brak i porodica

 Comment
Svadba, svadba
keramicar
(mrgud koji sedi)
2018-05-21 09:21 AM
citao sam nekoliko tekstova u poslednji 6-7 meseci o svadbama u srbiji, gde se uglavnom novopecene supruge ispovedaju kako su razocarane praznim kovertama koje su dobijale od gostiju. tekstovi su uglavnom fikcija, jer se kao autorke pisama navode samo imena i grad, bez neke slike ili konkretnijih podataka. ali isto tako, mogao sam cuti od par osoba da su prazne koverte stvarnost i da se mladenci sa tom pojavom susrecu na svojim veseljima.
dalje u tim tekstovima stoji kako su se svadbi mladenci iskreno obradovali i da su želeli da bas svi koje su pozvali da budu i uvelicaju njihov veliki dan. razocarenje nastaje sutradan, kad su uvideli da od „darova” svatova, mladenci ne mogu da isplate restoren ili muziku.

kao i sve u srbiji, i veselja su dozivela veliku promenu u poslednjih 10 ili 20 godina.
nekad su se veselja pravila uglavnom ispod satre, hrana i pice je uglavnom bila iz domaće proizvodnje, muzika neki lokalni muzikanti i na taj način se za svadbu dosta ustedelo. svadbu su uglavnom organizovali roditelji, kao kruna svog uspeha u odgajanju svog deteta.

danas svadbe uglavnom organizuju (placaju) mladenci, umesto satre, neki fensi restoran ili sala za veselja. muzika je često neki popularan bend, ili neko sa estrade, a često i dodatno budu placeni i trubaci. hrana i pice sve sve placa u organizaciji restorana, visespratna torta, vencanica, odelo, sminka, frizura i verovatno još stosta.

eto, tema je odprilike svadbe u srbiji, nekad i sad.

za početak bih voleo da čujem mišljenja o tome ko treba da organizuje (plati) svadbu u danasnje vreme?

da li mladenci treba da se nadaju novcanoj dobiti od samog veselja?

da li svadba treba da bude sa manje ili vise svatova?

Bazorilo
2018-11-19 05:40 PM
Moj poznanik je sinu i snahi uplatio sve potrebno za svadbu u nekom ugostiteljskom objektu.Naime svatovi su bili uza rodbina sa jedne i druge strane,dvadesetak ljudi ukupno.Mladenci su odusevljeni i danas(godinu dana) posle tog dogadjaja.Poenta mog javljanja je,da sugeriram sto jednostavnije veseljanke,jer su mladenci posle toga slobodni od dugova,koji mogu da zagorcaju prve mesece i godine u braku.
Bazorilo
2018-11-19 05:48 PM
Evo jedne iz starih albuma.
views
Svadba Dragise i Dusice 17 jul 1976. Grabovica
1:29:50
Svadba Dragise i Dusice 17 jul 1976. Grabovica
YouTube · 21.09.2017 · 1,2K views
See more videos of Svadba 1976
keramicar
(mrgud koji sedi)
2018-12-27 01:05 PM
uuh, posle pola godine, 1 komentar. hvala na javljanju.

bozo,

naveo si primer da su roditelji finansirali sadbu u skladu sa mogućnostima, a mladenci su brinuli o konceptu samog veselja.

sad se nadam da nećemo morati da cekamo još pola godine za naredni komentar.

Power12345
2020-10-14 03:38 AM
svadbeni film 1976 .. i u Titovo vreme...odeš u Restoran i jednostavno nije ti pravo ako slučajno neko drugi plati za družinu meze i piće...
Muzika mahom u svim kafanama i na svakome ćošku..Pjevaljkin slobodan 1 dan ( mahom Ponedeljak)
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.