Forums : Brak i porodica

 Comment
Iz Inostranstva za Srbiju Skolovanje BG
beogradjanka777
2015-12-23 01:00 AM
Da li ima na ovoj diskusiji nekih koji su se vratili u Srbiju iz inostranstva? Iskljucivo pitam radi skolovanja za decu u Beogradu. Ako mozete da se javite.
Cartagena
2015-12-24 01:01 PM
To Vam je najmanji problem. Recimo imate Britansku internacionalnu skolu (od 4 do 18 godina) na Dedinju. Ima i drugih skola. Ovu skolu Vam preporucujem jer Vi dolazite iz inostranstva. A mnogi koje srećem a povratnici su osecaju se vrednije nego li ostali narod koji nije živeo u inostranstvu, i zbog toga Vam preporucujem ovu privatnu skolu. Ne kažem da ste i Vi takvi ali evo Vam predlog za popularnu skolu među danasnjom Beogradskom elitom.
nene
2016-01-07 03:42 AM
Prvo da Vam čestitam praznik. HRISTOS se rodi.

Na zalost, skolski sistem u Srbiji nije kao sto je nekad bio. Ovo Vam govorim iz licnog iskustva, kao roditelj koji je svoje dete doveo u Srbiju zbog skolovanja. Dosli smo iz Amerike u unutrasnjost Srbije. Beograd pruza mogućnost privatnog skolovanja dece ali su te skole mnogo skuplje nego na zapadu. O njihovom programu ne mogu ništa da Vam kažem jer nisam upoznata sa istim. Državne skole su katastrofalne. Pocev od skolskog kadra (cast izuzecima), do programa i nacina rada. Prosvetni radnici, opet naponjem cast izuzecima, su ili nestrucni ili nezainteresovani za posao kojim se bave. Cesti strajkovi, promene plana rada, promene zakona o skolstvu, negativno uticu i na decu i na roditelje. Gradivo je preobimno a tekstovi u udzbenicima su stampani tako da je ponekad i odraslima teško da ih razumeju. Moje dete je 7. razred osnovne skole. Odličan je djak i na zalost jedino sto je naucilo u skoli je reprodukcija. Ucenje istorije, geografije i dr. napamet dovodi do toga da deca nisu u stanju da povezuju gradivo iz razlicitih predmeta a o koriscenju naucenog da i ne govorim.
Vecina nastavnika je nezainteresovana, primljena na posao preko veze, nestrucna. U skolama je sve vise nasilja među decom koje niko ne sankcionise. Uslovi u skolama su nikakvi. Fiskulturne sale samo što se ne sruse, rancevi su toliko teski da 80% dece ima deformitet kicme. Ranac za 7. razred tezi od 8-13kg u zavisnosti od predmeta koje dete ima odredjenog dana.
Da ne nabrajam vise, razocarana sam i ja a sto je najgore i dete.
Tačno je da u Americi deca manje uce ali to što nauce umeju da primene u stvarnom zivotu. Nostalgija je teska ali verujte mi, mnogo je teze gledati dete kako se muci zbog Vase odluke o povratku.

Cartagena
(Ko tebe kamenom ti njega jos v)
2016-01-08 10:02 AM
Hvala, Vaistinu se Rodi. I izvinite, nisam Vas prepoznala, Vi ste neka normalna osoba. Mora da ste novi ovde. Znate ovde ima ljudi koji tako lete do nekih visina koje niko ne vidi izuzev njih sami...pa time svasta pišu ovde. Takođe kada neki dodju na Balkan iz inostranstva ona se toliko foliraju da vas muka pripadne. No ne bih trosila reci o poremecenim osobama.
Slazem se da je skolski sistem uzasan, i da deca uce mnogo nepotrebniih gluposti ali teško da mi „mali” možemo nešto promeniti.
Ja Vam mogu dati proveren recept a to je da radite kuci sa deteteom. Ne mislim da ucite (jer Vam je dete već odraslo i verovatno sa radnim navikama) već da radite na razvoju deteta, jer to se vise u skolama ne uci. Videli ste kako po raznim skolama u Bg a i u drugim gradovima vredjaju i tuku nastavnike/profesore.
Najbitnije je da naucite dete da postuje sebe a i druge istovremeno i da razlikuje bitno od nebitnog i onda će sve biti lako u skoli a i tokom zivota.
Nemojte tako negativno gledati na stvari, i ne trazite sreću u materijalnim stvarima. Najsrecniji narodi sa kojima sam živela su u Aziji, a toliko su siromasni da ne mogu opisati. NAUCITE DETE DA ZNA DA SE POSTAVI U ODNOSU NA SITUACIJU I BIćE SrećNO MA GDE BILO. Ucite dete zivotu, jer ono što se uci u osnovnoj skoli kao sto je istorija (i slične gluposti) i nema neke velike koristi kasnije tokom zivota. Takođe objasnite detetu da neke stvari moraju da se nauce, pa posle zaborave. I verujte sve će biti dobro...Javite se za 3-4 meseca. Good Luck!!!
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.