Forums : Politika

 Comment
Čemu sve ovo
Power12345
2019-06-22 03:24 AM
mnogima je poznata reč Privremeno zaposleni u inostranstvu..to su godine bile išaranih misli počev od kraja 1960 pa do negdje 1985 god.

išlo se trbuhom za kruhom u mislima... x da će i to jednoga dana stati..samo još malo ili kad naprave kuće, stale i traktore kupe... hmmmm...

Ali Kita i Stomak oće još...džaba ti misli i tupavi mozak ..

džaba ti i selo čist vazduh, šume, rijeke i ono što se nekada našim zvaše..
Ne mi oćemo tudje jer tudue je lepše, sladje a naše nek trune...i tako prolaze godine dani misli se drugo a radi treće..

Power12345
2019-06-22 03:30 AM

A.Š

Ostajte ovdje!...Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.

Za ovu zemlju oni bjehu divi,
Uzori svijetli, što je branit znaše,
U ovoj zemlji ostanite i vi,
I za nju dajte vrelo krvi vaše.

Kô pusta grana, kad jesenja krila
Trgnu joj lisje i pokose ledom,
Bez vas bi majka domovina bila;
A majka plače za svojijem čedom.

Ne dajte suzi da joj s oka leti,
Vrat'te se njojzi u naručju sveta;
Živite zato da možete mrijeti
Na njenom polju gdje vas slava sreta!

Ovdje vas svako poznaje i voli,
A tamo niko poznati vas neće;
Bolji su svoji i krševi goli
No cvijetna polja kud se tuđin kreće.

Ovdje vam svako bratsku ruku steže -
U tuđem svijetu za vas pelen cvjeta;
Za ove krše sve vas, sve vas veže:
Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta,

Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba
Neće vas grijat kô što ovo grije -
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije...
zupa
(DR.MR)
2019-06-22 08:08 AM
То су све будалаштине емотивних луда,ево ја из Аустралије могу да ти
поручим да и овде сунце итекако добро греје,можда још боље него у Сербији.
Novak
2019-06-22 02:07 PM
Ovu poznatu Santicevu neretko bacaju pred emigrante kao
kosku keru, međutim izvesna je samo nepobitna poluistina,
uz onu narodnu da svaka medalja ima dve strane.
Pesma je lek za dusu svakom emigrantu koji je promasio put,
a svi znamo da ne kretanje na put često zna biti mnogo veca
zivotna tragedija.
Nebo je jedno, kao i Sunce i Bog, a odozgo dzaba ne pada ni
slatki ni gorki hlebac.
Neka je sto puta majka, kad se preuda vise nije supruga moga oca,
a na moj grob neka meni dodju deca moje dece koja me pamte.
Kako god se zvala domovina je uvek nekom majka a nekom maceha,
pa neka ona izvine, za nikim svi neće plakati kao sto ni ona
ne place za svima nama.
Gde me ko poznaje i mari za mene neka svedoce moja dela.
Lorka
(поета)
2019-06-22 03:19 PM
Лијепо је кад пјесник поручује људима да остану у својој отаџбини, али је отаџбина прије свага та која људе привлачи или одбија од себе. У вријеме када је Шантић писао ову пјесму, времена су била друкчија па је и таква пјесма имала своје оправдање. Уосталом, он је ту пјесму посветио муслиманима који су одлазили за Турску након повлачења турске империје са наших простора.

Данас је ситуација сасвим друкчија. Након распада Југославије, у свакој новој државици имате двије разочаране групе њених становника: једни су добили своју жељену државу у којој немају хљеба да једу, а третирани су као највеће робље у нечијој колонији, а други су присиљени да живе у држави која етнички није њихова и која их и по том основу претвара у робове и грађане другог реда.

Да би човјек остао у држави у којој се налази и завичај његовог поријекла, и да би је доживио као своју отаџбину, та држава илити отаџбина то треба и да заслужи. То значи да треба људима да омогући живот достојан човјека какав у најмању руку пружа дестинација у коју путује, а то значи - личну слободу, право на рад и праведну зараду, укидање бирократских препрека, кочница и глобе моралној иницијативи и сналажљивости стваралаца који умију да створе али су спријечени државно-мафијашком регулативом.

Мафијашење и монопол криминалаца на сваку врсту посла, у нашим крајевима су достигли плафон неиздржљивости. Кад је држава окренута против свог народа, а посебно њен репресивни дио, кад се цио државни апарат стави у службу мафије и спољних окупационих структура - онда јадном човјеку не преостаје ништа него да себи тражи простор бар физичке егзистенције, јер су духовност и дух у њему већ одавно убијени и то од оног ко је задужен да ту духовност чува - а то би требала да буде отаџбина.
D-Man
(Analyst)
2019-06-22 10:09 PM
Када би се тако једноставно било вратити са ''привременог'' боравка у иностранству ја бих се већ одавно вратио.

Међутим, пролазе године, деца се рађају у новој средини, дођу и године када није лако подићи породицу по други (или трећи) пут па кренути назад.

Дакле, не ради се о похлепи већ једноставно што ти живот не дозвољава такве потресе. Када си сам па можда и некако али врло је тешко породицу сељакати са једног краја света на други. Не само да је тешко већ је и неозбиљно.
Power12345
2019-06-23 07:35 AM
dok si mlad i ne razmišljaš puno o tome...a koliko je samo, gradova, stanova , kuća i mjesta iz nekog zova, ćefa, radoznalosti, politički, alkohola, razvoda, padova ,uspona ..ili, ili sa nepoznatim promjeni.
Ne misleći o puno toga, kao o rodbini, familijarnom stamu, starome kumstvu, prijateljima, poznanicima i svega onog što se stotinama godina gradilo .
E sad...tj danas kad ti djete ne pitajuć ili misleć koju lozu kući vodi , ženi, udaje ili jel mu baba, maka, otac, djet lopov, pouzdan, vjeran ili neka protuva bio..
Samo onda kad zatutnji ko će tebi uz rame da stane i kaže Sokole, jarane, prijatelju evo me tu sam uz tebe itd...
Nisu džabe kuće svetske ...Rijalitija, javnih kuća, kockarnica, droga, a za žene, Majke , stablo temelj familije..dovoljno je da malo minić digne i bez gaća hoda..pa da kažu vidi koja riba..
a što joj je neko lopov bio ili nekadašnja laka roba ..to više nikog ne zanima ...a i da zanima koga i gdje će da pita?

Odavno su običaji , vjere, kulture a i mi sami na tome putu u neznanju ili u znanju na putu iskušenja..
Možda je nekome bolje ali ima i onih kojima čitav život u maštanju prođe...
Stoje tako ..
neki zamišljeni a neki se raduju što ih država, grad, komuna prihvati i socijalu dade..
Oni što misle o svome duplom životu i pitaju se zašto , kome, čemu..kao i o napuštenim vilama što sagradiše, dvorovi i kuće što su sad napuštene..
Hmmm ljudi misle još malo... ko da je život vječan pa da se još nšto isproba, promjeni, osjeti ko i žene ninfomanke kurca nikad dosta.

E sad šta je to pametnije, nom što uči ili radi..sjedi i nigdje ne mrda ili onom Globtroteru
I seljaci, radnici kao i doktori su su na istom putu dok se opanci, cipele ne izližu ili iskustva sva saberu oduzmu svet je nomada i škole.
Power12345
2019-06-23 08:28 AM
da upravo došla su vremena takva...da mušiarci izbegavaju, bježe ili kad u krevet kao u USA neku vode da se prvo podpiše .
Power12345
2019-06-23 01:01 PM
https://hrcak.srce.hr › filePDF
Webergebnisse
MIGRACIJE ISTOK-ZAPAD U EUROPI OD 1918-92. *
Lorka
(поета)
2019-06-23 02:13 PM
Људи по правилу бјеже од рата, биједе и недостатка људске слободе.
Рат је прошао. Остала је биједа и угроженост људских слобода.
То двоје је повезано. Што држава више угрожава људске слободе, посебно слободу стваралаштва, то се више ствара сиромаштво и биједа.
А врста угрожености људских слобода велики је списак...

За привлачење људи да остану на неком простору - нису довољни апели. Држава мора на томе да уради и нешто конкретно. Економију није лако развити, али омогућити шири спектар људских слобода - то бар није тешко ако државу воде паметни људи. Тад проради људска иницијатива, сналажљивост, па се и економија почне развијати.

Краљ, да би населио неке крајеве - дијелио је земљу бесплатно и ослобађао људе од пореза. Тако се радило у многим државама које су имале потребу за становништвом. Тако се насељавао амерички континент.

На западу се срећу имигранти из бивше Југославије различитих националности, и сви на крају закључе да им је судбина била иста, да је свак био прогоњен од оне 'друге стране'. А исто тако закључе и имигранти који су наше просторе напустили из економских разлога: без обзира на националност, без обзира да ли живјели у својој етничкој држави или не - сви су они напустили простор на коме влада биједа, недостатак слободе и потпуно ропство под економско-политичком мафијом и дестимулативним стегама државне бирократије мафијашког типа, удружене с политичким и криминалним подземљем.

Дакле, да би се спасло шта се спасти може, свак би морао да поправља своју државицу како зна и умије. Изаћи на улице, све досадашње владаре смијенити и забранити им даљи политички рад, узети изборни систем у поштене руке, формирати поштена правила игре, формирати независну народну контролу рада државних органа...

Нема леба у држави где приватни избршиоци избацују људе из станова, где се људима намећу лажни дугови и на такве дугове ударају високе камате, где се народу намеће по неколико врста рекета, попут оних са телевизијом и струјомјерима, телефонским рачунима за неостварене услуге, порезом на регистровано оружје и другим рекетима на непрофитне категорије људске егзистенције...

Замислите како то изгледа кад вам неко континуирано шаље рачуне на услуге које не користите, а онда вам удара камате, па вам на крају шаље приватне извршиоце... а да бисте било коју од тих грешака исправили регуларним путем - наилазите на огромне зидове бирократских препрека да вам за сваку ситницу треба годишњи одмор, пуно веза и пуно новца. Ето од чега народ бјежи!
Power12345
2019-06-24 04:36 AM
Američki kontinent se nije naseljavao on je otiman..
Ti isti koji su Am.kontinent otimali su rovarili i dan danas rovare po koje kakvim zemljama, stavljaju i ruše vladu.
Nema zemlje u kojima nije umješan navodni demokratski sistem ili sistemi koji se svidjaju ili kako njima pašu.
Pišeš Lorka da bi svako trebao popravljat svoju državu, državicu kao zna i umije...A šta je narod radio posle prvog i drugog rata kao i sad nakon gradjanskog rata.
Embarzi i ratovi su proizvod jeftine radne snage Robova, bijede koja za malu crkavicu popravlja i radi...
Robova nikad malo...Narodu se sruši pa onda taj isti narod ko mravi popravljaju, grade, rade, rade i kad upravo misle da su nešto napravili, sagradili nečija čizma grune i opet iz početka.
Pišeš o našim imigrantima iz bivše Juge..Da mnogi od njih su shvatili ili shvataju šta pokreti znače kao i red, rad, disciplina..
Jeste da malo iz početka remete protokole kroz...alkohol, klubove i noćni život urličeć polovnim autima..Hvale se mnogi kakvi su ...ači, radnici, lopovi i dr..Frustriranog svijeta i izbeglica koji naseljavaju Eksploatatorske zemlje sve je više i više.
Pogledajte EU
Zemaljska kugla vri narodom koji bi da mijenja vlade, politiku idr..
Mase bi da ruše kuće, vile...ili da pale barikade po ulicama, urličuć ili kako ti Lorka kažeš sve Dosadašnje vladare smenuti..itd..
Ali ako bi i sve smenuo..početak je novi.
mnogi bi da usade u glave ljudima , običaje, vjeru, kulturu, misao .
dal je to svesno ili nesvesno i od koga proističe je veliko pitanje..netreba sve oturati na političare , vladare ima filozofa puno što se sa tašnama kreće, priča, bleji i pumpa druge.
Fakt..po meni ekonomija stoji na prvom mjestu a sve drugo ako bi hiljade primjera navodili gdje i šta leži u svakom pojedincu, čovjeku kao i kretanje za nečim boljim a to bolje je ko prava ili kriva linija...
njen početak radjanja kao i sam kraj je borba , putevi u nepoznato..


Lorka
(поета)
2019-06-24 01:00 PM
Power, слажем се ја с тобом да је амерички континент отиман, а слажем се и са ставом да ти отимачи шире - не демократију него квазидемократију по свету. Дакле, такође отимају и по свету.
Али то не негира чињеницу да су досељеници нагрнули на празну земљу и на њу добијали 'тапије' без уложеног цента. Ипак, то није поента приче.

Поента је да мораш имати добру државу и у њој разумну власт да би:
а) привукао радно становништво да се у њу досељава и
б) придобио радно становништво да у њој остане и ствара.

Ако имаш власт која нема разума, него се понаша попут мафије која рекетира и шири терор, која отима све што радни човек створи, која све граби себи а радном човеку оставља мрвице (к'о псу у синџиру), која у себи има феудалну свест третирајући радног човека као кмета или роба - онда је такав режим дестимулативан за живот у тој земљи.

Суштина је да отаџбина мора да буде стимулативна макар за домицилно становништво, ако не и за досељенике. А стимулисање како је некад вршио Алекса Шантић, и остали песници, данас више нема ту снагу какву је имало тад.

Морамо једном схватити да је свет нагрнуо у западне земље - не зато што и у тим земљама песници упућују људима речи добродошлице и останка, него их привлаче на конкретнији начин (не због њих него због свог капиталистичког интереса и профита).

Ја ово не пишем да бих хвалио Запад, него што сматрам да и наш балкански простор може да се духовно и административно уреди на исти начин - да буде ПРИВЛАЧАН, пре свега своме домаћем становништву. Али за тако нешто треба памет и разум - како народу тако и владарима.

Радни људи су свуда робови, и на истоку и на западу, а режимлије су паразити који једино смишљају степен експлоатације. Али кад радног човека претвориш у роба, онда за њега отаџбина не постоји, него само територија на којој ће му ланци на ногама бити много лакши.
Power12345
2019-06-25 02:44 AM
ok..Lorka

Srpski narod kao i drugi iz susestva su do juče slobodan narod bio.
Pošta se jednom u mjesecu dobivala ili još redje..Žandari su bili nekad strogi i tukli...al za vesele oči brdjana, gorštaka, Sokolova policiski pendreci su bili samo momentalni strah pretrpljenih batina kao i usadjeni respekt poštovanje uniformisanom osoblju države.

Kako se civilizacija ,navodne demokratije i više partiski sistemi
prilagodjavali, ulizivali obećanjima mi čemo ovo. mi ćemo ono..Narod se talasa, postaje nesiguran i kao što je poznato ti sve viši partiski sistemi šuškaju jedni na druge zavadjaju , reže uedni na druge, vatre se razbuktavaju ratuje se, lažno se miri i od svega tog proisteklog narodne mase kojima je pun !@#$ tog svega bježe ..bježe nekud ni svesni kud će šta ili gdje ...

Kao što se i spominje mahom su to zemlje Evrope, USA , Kanada i daleka Australija.

Da nedužim ...ili da se držim postavljene teme..
za sve one koji ste van granica ex Yu...
svi ste sigurno okusili dragu demokratiju navedenih zap,zemalja i znate kako se vozi, parkira, baca smeće, plaća struja i da ne nabrajam od malih obaveza, obavezdjiča pa do velikih stvari kao i vakcina, škola, vojske, kredita itd..
Zakoni u tim zemljama su stari stotinama godina i kao što je poznato pisma vam stižu, email svakodnevno ili u minutnom, sekundarnom intervalu..Odbrajit se nemožeš propisima, obavezama i zakonima koji su od dječijeg vrtića pa do staračkih domova..
Lorka ti kažeš da treba mjenjat političare, vladu..da ok sve je to Ok..
ali ovi novi dolazeći misliš li da će biti bolji...Mahom danas sva ova djeca naraštaji uče i preuzimaju zapadni dem.sistem.
gdje te kamere prate od izlaza do ulaza sve pišu, registruju itd..
jebiga.. imalo bi se tu pisati danima itd...
Pozdrav za sve
Lorka
(поета)
2019-06-25 10:49 AM
Power, није народу проблем да поштује правила уређене државе, почев од тог смећа па надаље. Проблем је кад је држава репресивна а неуређена.

Држава мора да поштује радног човека и његово време. Зашто у Канади возачку дозволу продужиш за пет минута, нигде не идеш осим на један шалтер и не прилажеш никакве друге документе и уплатнице осим старе возачке дозволе?

А колико времена и лутања од шалтера до шалтера ти треба да би то исто обавио у нашим државицама (које, успут, имају исту технологију за овакав посао)?

А треба ли да говоримо о протекционистичком начину запошљавања и понижавајућем плаћању нашег радног човека за његов труд и време проведено на раду? О руководиоцима који не знају да руководе државним институцијама, те државним и осталим монополским предузећима, а узимају енормне зараде што кроз плату што кроз мито - за хаос који производе својим начином руковођења? О глобама, рекету, извршиоцима, фиктивним задуживањима и незаконитим каматама... већ сам говорио. Држава која дисциплинује своје грађане незаконитом тортуром, а није у стању пре свега да дисциплинује своје институције, и приватне фирме којима је дала државничка овлаштења, те да њихов рад сведе у оквире законитости и фер односа према грађанима - не може да буде привлачна за живот, ма колико се њени службеници бусали у патриотска прса и позивали народ на патриотизам.
Power12345
2019-06-26 03:28 AM
lorka,

nekad su i tranvaji , autobusi imali konduktera a Vozači kamiona utovarače ili istovarače roba !
tako da nimalo nije čudno da u državi x ili u državi y..funkcije i funkcionalnist u odavljanju jednog te istog posla razločito gledaju, djeluju.
negdje na muzik koncertima od 50 hiljada ljudii više funkcioniše sve ko podmazano
.. a negdje od 50 ili 100 ljudi pa blenu ko tele u šarena vrata..
kažeš da je država ne uredjena...ok slažem se ..prvo treba narod naučit kako će bale da briše i sopstveno dvorište da bi i na kraju skupštinu počistit znala.
Država, države da poštuju radnog čovjeka...da to je tačno
Svugdje u svetu je tako...uzmi otuta odakle uzeti možeš i tu nema samilosti.
Radnici, firme, preduzeća
ako ostvaruješ dobit ili previše radiš i zaradiš onda i plaćaš...
a ako neradiš grebeš se i Nije jednostavno ,
izvini ..udaljih se od teme

Lorka
(поета)
2019-06-26 01:19 PM
Power, у садашње време, ако већина становника живи на минималцу од 150 евра, ниједан руководилац у држави, државном предузећу, па чак ни приватни предузетник (тајкун) који згрће паре у монополским пословима под државном заштитом - нема право на плату од 3000 евра.
Зашто нема?
Па зато што је лош руководилац!
Када би минималац био 1000 евра, никога не би занимало колику плату себи исплаћује Бајатовић, Табаковићка и остали, јер успех да се исплате минималци већи од потрошачке корпе - знак је способности добрих руководилаца.

Ако би држава судски гонила банкаре, електордистрибуцију, телефонске компаније, РТС и остале гулитеље народа који људима намећу фиктивна и противзаконита задужења и нерегуларне камате, а онда шаљу приватне извршиоце који се иживљавају над људима, уместо што штити пљачкаше који се крију иза статуса 'правног лица' - та држава би се могла сматрати подношљивом за живот. Јер задатак државе је пре свега да штити своје грађање и свако пословање сведе у оквире праведног закона.

То исто би се односило и на државу која би заштитила право сваког човека на минималне услове живота укључујући и минималан смештај.

Држава која пред грађанина само ставља обавезе, а са своје стране ништа не чини да грађанину олакша испуњење тих обавеза, него му на свакој степеници поставља бирократске препреке и знакове лоше организације, незнања и неодговорности државних службеника - онда се мора разумети зашто људи беже из такве земље, па макар им 100 пута била отаџбина.

Зашто је то тако у нашим балканским државицама? Па зато што се, без икаквих стручних критерија, на важне послове постављају браћа, кумови и свастике...

Један пример: Једна наша телефонска компанија је човеку који је у иностранству потурила уговор на две године (у уговор укључен телефон и услуге роминга). Човек редовно плаћао пуне две године, желећи да има наш број баш из патриотских разлога, али у иностранству није имао телефонску услугу (роминг). Паре се гомилале на рачуну и након две године је било око 600 босанских марака. Човак на крају оде у њихову канцеларију да му откључају телефон и да се пребаци на систем допуне, а службеник каже - мораш написати молбу, па ако ти одобре. Човек каже - зашто да пишем молбу кад ви имате своју уговорну обавезу коју нисте испунили, а уговор је на две године које су истекле? Али напише он и молбу. Убрзо му скину свих 600 марака с рачуна. Затим, они му сваког месеца наставе испостављати рачуне, а он престане да их плаћа. Они му почну набијати енормне камате, па му на крају шаљу и судске позиве на домицилну адресу, иако он и даље не може да користи њихове услуге. А држава у оваквом случају стаје на страну правног лица, уместо да овакве пљачке прогласи назаконитима. И, како очекивати да се људи враћају на овакав третман?
Starac_Foco
(--)
2019-07-13 11:14 AM
Ja imam telefon iz iste te države već 20 godina, Mtel. Nekad je bio postpaid, sad je prepaid. Koristim ga ponekad van Bosne. Cinjenica da meni ništa od toga sto si napisao nije jasno vise govori o tome da ni taj ni ti niste znali da objasnite slučaj. Pri cemu ne branim ja one tamo, ali jednostavno neke tvrdnje nemaju smisla. Ako ne radi roaming to je možda do samih podesenja na telefonu. Ili ga je trebalo aktivirati pozivom na određeni broj. Po meni, bez obzira na sve manjkavosti i aljkavosti, bolje će te usluziti i i dalje će te manje prevariti Mtel u RS nego Bell i Rogers u Kanadi...
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.