Forums : Politika

 Comment
Propaganda
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2019-06-20 05:35 AM
Kolega Rumun mi pokaza clanak iz njihovog casopisa Istorija, iz 2010. Govori o propagandi iz Causeskovih vremena. Laziranju forografija po uzoru na Staljinove manipulacije fotografijama gdje su neki „drugovi” iz originala nestajali. Ne samo sa fotografija nego i iz zivota.

Značajan dio je posvecen propagandi protiv Tita kroz karikature. Iz vremena prekida veza sa Staljinom, Rumuni su izgleda bili veci katolici od pape.
http://tinypic.com/r/dmqxjp/9

Ne znam rumunski da bih prenio šta piše. Prepricacu kolegino pojasnjenje za neke:
1. Kapitalisti sa Titovih ledja spijuniraju preko Dunava
2. Dok mi radimo na petogodisnjim planovima Tito se bavi planovima agresije na SSSR, Bugarsku, Albaniju, Madjarsku
3. Zadnja je Tito obucen kao kurva drzi zastor „Mir” iza koga se kriju naoruzani kapitalisti

Relativno loše graficki uradjeno. Prizemno, ali šta drugo ocekivati od propagande. Sve u svemu „Izdajnik, prodao se za pare”

Casopis je visokog kvaliteta stampe i papira koji se bavi istorijom. Ne ulazeci u sadrzaj, čini se da su teme detaljno obradjene. Ne znam imamo li ista slično.

I razlog za temu je propaganda. I politicka karikatura kao njeno oruzje. Način da se formira javno mišljenje.

Ma koliko se stalna gostovanja na TV cinila boljim metodom, ona i razoblicavaju slabosti gosta. Karikatura je preciznija. I danas ima svoju vrijednost.

D-Man
(Analyst)
2019-06-20 10:15 AM
„Zadnja je Tito obucen kao kurva drzi zastor ”Mir„ iza koga se kriju naoruzani kapitalisti.”

Та карикатура им је пун погодак! Управо је тако и било.

Запад је уложио много новца у бившу СФРЈ. Циљ је био да се народима у источном блоку покаже како постоји боље решење од њиховог комунизма. Ми (бивша СФРЈ) смо Западу јако добро дошли управо да се народу у СССРу ''понуди'' нека прелазна станица пошто тај исти Запад никако није могао продати идеју капитализма.
Наравно, Запад је падом СССРа одмах показао своје право лице и одмах уништио и СФРЈ јер је Западу и било какав облик социјализма трн у оку.

Е, сад, док смо се ми кур4или некаквом несврстаношћу, неспорна је чињеница да смо масовно производили и продавали оружје тим истим несврстаним државама. Самим тим она карикатура је пун погодак.
Precanin
(Нека буде борба �)
2019-06-20 06:57 PM
Што је више клевета и лажи,
Ђопо је Пјеру и осталим латиничарима дражи!
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2019-06-20 10:51 PM
„Циљ је био да се народима у источном блоку покаже како постоји боље решење од њиховог комунизма.”

YU jeste bila bolje rjesenje. To mi je objasnio jeda Rus poredeci YU i Rusiju. Rece ovdje je svaki komad zemlje obradjen. Ako nije njiva jeste vocnjak. Kod nas (U SSSR-u) možeš da se vozis satima i da ne vidis njivu. Nije zapad orao tada. Narod je orao i kosio.

Trebala im YU da pokazu istocnom bloku da može bolje. Pored Amerike i Njemacke? ;)
Precanin
(Нека буде борба �)
2019-06-20 11:13 PM
Kod nas (U SSSR-u) možeš da se vozis satima i da ne vidis njivu. Nije zapad orao tada. Narod je orao i kosio.
...
Како можеш да возиш кад нико нема ауто у СССР?
Тако су барем причали!
И гдје се то возило?
У европском или азијском дијелу највеће земље на свијету.
Како то да је Русија данас највећи произвођаш жита?
Да није зато што се ослободила паразита?
Да ли ти Пјер мислиш да је Броз још жив, само се притајио, па се смије и гледа вас, следбенике и маторе пионире, и цери се онако шеретски, загорски, ха...?
D-Man
(Analyst)
2019-06-21 11:25 AM
''Trebala im YU da pokazu istocnom bloku da može bolje. Pored Amerike i Njemacke? ;)''

Пјер,

Лепо сам рекао да Запад није могао Русима продати причу о капитализму због тешких супротности између капитализма и комунизма који је владао у источном блоку.
СФРЈ је ту ''одиграла улогу'' да полако ''нагриза'' психу обичног човека у СССРу, Пољској, Румунији те да не набрајам више.

Првенствени циљ Запада је био уништење идеје комунизма у СССРу а једним делом за то им је послужила и СФРЈ. Ето, има и бољи систем од комунизма (а није капитализам), људи, је ли, путују где хоће и сличне ствари.
Стандард јесте био бољи у СФРЈ него у СССР и то сам видео и својим очима.

Дакле, када сам рекао то што сам рекао говорио сам у контексту тих карикатура и да су Румуни били у праву у вези Броза. Он је био мешетар који је (највише нама Србима) продавао маоглу! Румуни су га, тим карикатурама, прочитали.

Запад је Броза пустио да ради то што је радио јер је и за њих био користан играч. Па, човече, преко тог Броза и због тог Броза један усташки режим и држава никад нису били уништени а због свег зла који су починили у Другом светском рату а том покрету и тој НДХ је требало затрти све трагове и избрисати ту идеју из мозгова.
Наравно, то се није десило захваљујући Брозу који је поражене усташе из пораженог спровео у победнички табор и самим тим забио нож у леђа Србима што смо онда најбоље осетили током деведесетих.

Пази, све оне силне приче како су и Броз и многи други играчи са тих простора били под патронатом енглеске обавештајне службе итекако имају смисла када се са ове временске дистанце филм врати уназад.

Енглези су увек били и биће против Срба и то су доказали ''милион'' пута кроз историју. Наметање Броза Србима је један од највећих успеха енглеске обавештајне службе у њиховој историји.

Сви су то око нас (па тако и Румуни) видели и препознали али само ми Срби изгледа нисмо. Тај Броз је и дан данас многим Србима идол.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2019-06-21 10:03 PM
Precanin,

Da covjek vidi neobradjenu zemlju kraj puta ne mora se voziti svojim autom.

Godine o kojima govorim su 80-te. Rus koji je cijenio to što mi obradjujemo zemlju je iz Harkova, i vjerovatno je govorio o evropskom dijelu Rusije. Nije imao auto. U YU je kupio polovnu Volgu od nekog seljaka. U kojoj su se pilici izlijegali, i trava rasla kroz feluge. Rastavio ju do zadnjeg vijka, ocistio, podmazao, sastavio i odvezao za SSSR. Tad se auto u SSSR cekao oko 12 mjeseci od uplate. Kod nas se Yugo dobijao istog dana kad platis.

To su cinjenice. Kao i to da su nam tih godina Rusi, Rumuni Bugari, Albanci zavidjeli jer nam je islo bolje nego njima, takođe.

D-man,
Ne znam pod cijim je patronatom bio Broz. Navodno Englezi jesu imali uticaja u „bolje rat nego pakt”. Ali mislim da je on inicijalni oslonac imao od KP SSSR-a. Kasnije se mijenjalo sa vremenom. Ali veci dio naroda je bio njegov glavni oslonac.

Ali tema je propaganda kroz karikaturu. Koliko je uticajna danas?
Koliko je naše mišljenje rezultat propagande?

Petricic i Korax su dostojni nasljednici Pjera.

Korax 2012-te
https://tinyurl.com/y4aaekjc

 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.