Forums : Politika

 Comment
Kandidati za protivkandidata: Berni i drugari
pestko
(odzacar)
2019-06-19 11:47 PM
Krajem meseca, odrzace se u SAD prve debate za izbor za protivkandidata Trampu 2020. godine. U demokratskoj stranci u SAD postoje dve struje: korporacijski lihvari establismenta i progresivci/socijalisti/populisti. U proslom ciklusu, kada je Tramp rasturio Klintonku, prestavnicu tvrdog militantnog establismenta, populisticki protivkandidat je bio Berni.

Ko su kandidati za sezonu 2019/2020, kakve su im sanse protiv Trampa, i šta to sve znaci za nas Srbe?

Tramp se pokazao kao prilično dobar predsednik po nas u relativnim terminima, ali i kao neko ko je srusio sve norme, i isporucio republikancima sve sto su želeli, od niskih poreza, preko sudija vrhovnog suda, do rusenja TPP i NAFTA, trgovinskog obracuna s Kinom, smanjivanja trupa u Siriji posto je pustio Putina da pobedi ISIS, kao i Avganistanu i Iraku. Mirotvoracki saldo trenutno mu ugrozava stanje u Iranu, gde mu svi instinkti govore protiv rata, ali ga militantni lobi gura u sukob, do koga se ipak nadam da neće doći - Tramp je zasad jedini predsednik SAD u poslednjih 30 godina koji nije zapoceo ni jedan rat, iz mnogih se povukao, mada je nastavio sa vojnim dejstvima i naročito u Jemenu podrzao Saudijce koji tamo vrse zločine. No uprkos svemu, ostace upamcen ne samo kao najmiroljubiviji predsednik u zadnjih 30 godina ako se ne upusti u avanturu u Iranu, nego je i sipare pustio niz vodu u jednom trenutku i iskljucio podrsku koju su imali i kod Busa i kod Obame, te prepustio da se stvari resavaju bez tog ranijeg nivoa antisrpskog upliva Amerike.

Međutim, Tramp, koga mrze „fake news” mediji, koje smo i sami vrlo dobro upoznali u njihovoj demonizaciji Srba, je pod udarom od kako je dosao na mesto predsednika zbog navodnih simpatija prema Rusiji. Putin je inače pod uticajem Trampa u Americi postao daleko popularniji i prihvaceniji nego ikad ranije, ali uglavnom kod republikanaca. Demokrate, ratoborne i zle kao i militantno krilo neocon Bush-Chejnijevih republikanaca, su uvek bili za ratove.

Međutim, nisu svi na strani demokrata isti. Od preko dvadeset kandidata, za prve debate su u dve grupe podelili zrebom najbolje plasiranih zasad dvadeset kandidata. Posle ovog zagrevanja, samo top 10 će na jesen imati pristup debatama. Ali, već sad su se ocrtali neki detalji.

Ko su dakle glavni i najzanimljiviji kandidati?

Najpre, tu je Dzo Bajden, koji je bio Obamin podpredsednik. Okoreli korporacijski demokrata, strahoviti, jezivi antisrbin, po nas bi bio najgore rešenje. Zasad vodi kao glavni kandidat demokrata, ljubimac establismenta. Ipak, par stvari treba reci - prvo, slatko će da izgubi od Trampa ako ga izaberu za protivkandidata. Drugo, u svojoj dugoj istoriji ima veoma mnogo rasistickih i sličnih nezgodnih izjava, pa i sada čim otvori usta popularnost mu pada. Ali, zasad, on vodi, sa 25% sansi da pobedi na izborima za protivkandidata.

Drugi je Berni, socijalista „utopista”, jer je u SAD besplatno skolstvo i zdravstvo misaona imenica. Nametnuo je mnoge teme, vrlo je popularan, ali ima jednu veliku manu - podrzao je bombardovanje Srbije. Ipak, daleko bolji od Bajdena, i manje od korporacijskih demokrata sklon ratovanju. Tramp je za nas bolje rešenje od Bernija, ali je i Berni pomak u odnosu na Klintonove, Obame, kao i Busha.

Elizabet Voren, poznata pod nadimkom Pokahonta, je kopija Bernija u zenskom ruhu. Oni su i prijatelji, ali je Voren vise sklona kompromisima sa establismentom. Lažno se predstavljala kao indijanka da bi napredovala u karijeri. Bolja od Klintonove i sličnih, ali od Trampa po nas i ne nešto specijalno

Dalje, imamo par interesantnih antiratnih kandidata. Tu je Tulsi Gabard, koja ima malu podrsku ali zbog cvrstog antiratnog stava može da napreduje posle debata. Bila je veteran, videla je svojim ocima ratne zločine amerikanaca i protiv je sirenja demokratije. Sličnih je dakle pogleda kao Tramp, što se rata tiče, s tim sto Tramp nije sluzio vojsku, zbog „trna” u nozi u vreme Vijetnama.

Verovatno najzanimljiviji kandidat je Andrju Jang (Andrew Yang). Uspesni preduzetnik iz silikonske doline, zalaze se za univerzalni dohodak, i upozorava na robotizaciju i singularitet. Niko se ovom vaznom temom nije bavio, i zbog toga Jang, inače poreklom od roditelja sa Tajvana, postaje sve popularniji. Izuzetno je takođe antiratno nastrojen.

Dalje, tu su još neki kandidati ljubimci establismenta. Kamila Haris, dugogodisnji insajder iz Washingtona, je i crna (doduse mesano) i žena, sto SJW establishment posebno ceni. Voli sve sto voli establishment, militantna, lazljiva, ljigava. Ipak, sanse joj opadaju, a Tramp bi je sahranio na izborima.

Najviše novca od milijarderskih donora uzimao je zasad Pit Budidjevic, čije je najvece dostignuce da je prvi otvoreni homoseksualac, pritom u istopolnom braku, kandidat za predsednika. Tu je dakle Srbija napredija od SAD pod naprednim rukovodstvom Vucica i Brnabicke. Budjavi Pera govori polako, stalozeno, ali ima u vidu interese establishmenta i svojih donora.

Mnoga druga imena su se pojavljivala i nestajala, poput protivkandidata legendarnog Teda Kruza iz Teksasa koji umalo da ga pobedi na izborima za senatora, pa nadalje. Mnogi kandidati su mladji, sa 40-tak godina (Tulsi, Budijevic kao i Jang), a mnogi su oko 70 (Bajden i Berni 70+, Voren je 69).

Po nas bi, sem Trampa, bili OK i Tulsi i Jang, koji inače nemaju bas puno sansi, a od Bernija je svakako daleko gori Bajden, kao i ceo taj establishment koji je u duboku državu postavio antisrpske kadrove. Ipak, Bajden je nastavak Klinton-Obama-Medlin Olbrajt antisrpske politike, izraziti srbomrzac, tako da bilo ko da ga pobedi, treba to pozdraviti. Zasad je na zalost on favorit...
pestko
(odzacar)
2019-06-28 02:08 AM
Posle dve debate, rezultati su sledeći:

Elizabet Voren je dobro prošla, Berni je neutralan ali možda mu Voren uzme koji glas, a Biden je doziveo katastrofu, jer ga je Kamila Haris napala zbog istorije rasizma.

U prvoj debati istakli su se i Kori Buker i gradonacelnik Njujorka DeBlastio, dok je Tulsi bila mlaka ali ipak nije sebi nanela stetu. Dobro se pokazao i kubanac Kastro (ali ne Fidel).

U drugoj debati kandidati pozadinci establishmenta, naročito Kamila ali i Pete Budjavi su dobro prošli. Jang je govorio samo 2 minuta, najmanje od svih, ocigledno ga establisment mrzi, ali je i nedovoljno agresivan. Ipak, mnogi su prvi put čuli za njega.

Vodeci po sansama su sada, Biden koji je pao i izjednacio se sa ostalima iz ove grupe, zatim Elizabet Voren i Kamila Haris, dok je Berni isto u toj grupi. To su 4 frontrunnera.

U grupi koja će nastaviti debate su Budjavi Pit, Kori Buker, verovatno i Jang i Tulsi (oboje su podbacili), i još poneko.

Sanse su po sajtu predictit sledeće za protivkandidata Trampu

Biden 20% (pad od 5%) - korigovano 18%
Kamila 20% (skok od 10%) - korigovano 18%
Voren 19% (skok od 6%)- korigovano 17%
Berni 16% (bez promene) - korigovano 15%

Budjavi Pit 14% (skok od 5%) - korigovano 11%
Jang 9% (pad 5%) - korigovano 7%
Tulsi 5% (bez promene) - 4%
Kori Buker 5% (skok 2%) - 4%
Julian Kastro 3% (skok 1%) - 2%

ostali zajedno 4%

Sanse preferiraju trenutno korporacijske demokrate 55% na prema 45% posle korekcije.

Veliki dobitnik je i Tramp, jer ga niko nije ozbiljno napao. Trenutno sanse Trampa da ostane predsednik su oko 42%. Prvi sledeći kandidati imaju oko 11-12% da postanu predsednik, posle korekcije.

 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.