Forums : Politika

 Comment
Gledajte Mila na n1-presing, kako bljuje g*vna
Bajloni
2019-06-19 03:02 PM
Joj kako sada ser*enda a znamo ga kako je sa Milosevicem vldadao 90-tih godina, kako nam je upropastio i narod i državu. Fuj. Govori kako treba oduzeti imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi jer je ta imovina pre 1918-te godina bila državna imovina Crne Gore, pa dajte vise izbacite Crnogirce iz tudjih stanova ovde po Srbiji a naročito po beogradu koje su oni od oktobra 1944/g. otimali ljudima njihovo vlasnistvo, izbacivali ih iz njihovih vlastitih stanova da bi se oni crnogorci u njih uselili,a mnoge vlasnike stanova su i ubili da bi im oteli stanove. Zato, treba doneti zakon da se crnogorci isele iz tih otetih stanova po Beogradu. Mars napolje iz stanova crnogorskih komunistickih zrtava po Beogradu i Srbiji.

Dolazili su Crnogorci ovde u Beograd i to naročito na Dorcol i za vreme Nedica, i upadali u prazne jevrejske stanove a moguće i da su drukali Jevreje kod Nemaca da bi ih Nemci ubili i da im tako isprazne se ti jevrejski stanove u koje su upadali. Tako pricaju na Dorcolu mada pre mislim da su upadali u već prazne stanove.Tu su dolazili iz Crne Gore pa uvece se muvali po zgradama i kad naidju na jevrejski stan, vide po imenu i prezimenu na vratima, oni udju unutra, promene bravu i vrate se u njihove crnogorske krseve zapale tamo te svoje seoske blatnjave kucice, i sa celom familijom se dosele u Beograd i usele se u taj jevrejski stan ciju bravu su promenili. To su bili polusvet smrdljivi, neokuoani, zvalavi, jooj pricala mi baba na šta su licili a tek kad su se uvece oko pola 8 sunjali po zgradama neposredno pred policijski cas, ljudi su od tih protuva bili preplaseni.

Ali bila binpravda da pisle ovoga šta sada rade trebalo bi te potomke tih crnogoraca iseliti iz tih tudjih stanova i preseliti ih u neka napustena sela jer njima je tamo mesto.
windy-chicago
(windy-chicago)
2019-06-19 03:14 PM
Ne samo iz stanova. Isterati ih sa posla. Pa to sve direktori, ministri. Sve to sutnuti nazad u njihovu vuko...inu.
Lorka
(поета)
2019-06-19 08:19 PM
Гледати тог мајмуна је чисти мазохизам! Шта би господин Мило Дукљановић онда рекао за католичке цркве и џамије у Црној Гори? Хоће ли и њих да 'одузме' и прогласи црногорским објектима? Мало морген!
Он не би смео да се меша у организацију Цркве, а поготову православне. Тим питањем се баве верници те цркве и верски великодостојници, а не политичари.

Али, ако господин одузме објекте католичке цркве и исламских заједница, можда би могла да му се ова глупа идеја и прогледа кроз прсте.
Branko-123
2019-06-20 12:13 AM
Ako Crna Gora može da oduzima imovinu Srpskoj pravoslavna crkvi zato što je pre 100 godina ta imovina kako kaže bila država svojina pa zašto onda da crnogorci ostanu u Beogradu u stanovima i vilama koje su odkupili a koje su bile takođe država svojina. Prema tome ako crnogorci otmu imovinu SPC u Crnoj Gori pa nećemo valjda dozvoliti da oni i dalje budu vlasnici stanova i vila po Srbiji i Beogradu koje su za bud zašto odkupili. Mora postojati reciprocitet. Treba u tom slučaju doneti Zakon da oni koji su u Srbiju se preselili iz Crne Gore posle 6.aprila 1941.g. ne mogu biti vlasnici stanova jer su to bili državni stanovi. Vidite da su te stvari danas dozvoljene. Vidite kako siptari uveli takse za robu is Srbije, sve to vidite dozvoljava međunarodnim pravo. Pa onda lepo, doneti Zakon i stopirati crnogorcima imovinu u Srbiji.Samo ono sto su lično zidali to može a ono sto je bilo državno pa su to otkupili to ne može.
D-Man
(Analyst)
2019-06-20 12:35 AM
Мило је ђубре од човека и то сви знамо. Међутим, оно што се изгледа заборавља у целом том циркусу је да је у ЦГ постојала СПЦ и пре 1918е те да је била у свим тим верским објектима. Дакле, објекти припадају СПЦ најмање 100 и више година.

Позадина свега је одузимање тих објеката од СПЦ и предаја истих у руке тзв. црногорске цркве. Без тог закона Мило и братија не могу одузети ништа од СПЦ а са тим законом фактички све.

Иако бих волео да кажем ''Око за око, зуб за зуб'' морам да кажем да морамо бити паметни и не наседати на овакве провоокације јер је циљ исто тако и раздор међу Србима.
Nicolina
(pravnik)
2019-06-20 09:00 AM
Ako Crna Gora zaista usvoji takav zakon kojim će imovinu Srpske pravoslavne crkve vratiti u državnu svojinu onda Srbija ako ima imalo dostojanstva treba da donese Zakon da bivši državni stanovi u koje su se uselili gradjani Crne Gore koji su se posle 6.aprila 1941.g.doselili u Srbiju i zaposeli ili dobili državne stanove koji su gradjanima Srbije nacionalizovani ili izgradjeni kao državni stanovi nakon 1945.g., pa oni ili njihovi potomci te državne stanove otkupili 90-tih godina i danas stanuju u njima, da ti takvi bivši državni stanovi koji su otkupljeni na osnovu posebnog zakona is 90-tih godina ponovo postaju državno vlasnistvu.
Bivše gradjane Crne Gore ne iseljavati is tih stanova, neka žive u njima ali po tom zakonu ne bi imali vise vlasnistvo nad tim stanovima i ne bi mogli da ih prodaju niti nasledjuju.

I takav Zakon ako bi bio donet bio bi daleko posteniji od zakona koji sada priprema Crna Gora jer Crna Gora planira da Srpsku pravoslavna crkvi izbacuje iz hramova ali mi ne bi njihove bivše gradjane izbacivali napolje, ostali bi u tim stanovima da žive ali ne bi imali vise vlasnistvo i ne bi mogli da ih prodaju.

Ovo bi bilo reciprocno rešenje koje bi bilo i pravedno, i posteno i dostojanstvo za Nas narod i nasu državu. A ne da pustamo da svi oni ponizavaju srpski narod i njegovu duhovnost, da otimaju njegovu imovinu,a mi da cutimo kao sto smo godinama zarad nekakvog bratstva i jedinstva precutkivali žrtve Jasenovcu i ostalih hrvatskih logora a da su ti zločini bili osuđeni bar jednom rezolucijom državne Skupstine SFRJ Hrvati ne bi smeli krajiske Srbe ni popreko da pogledaju 90-tih godina a ne da ih ubijaju i proteruju.

Zato pamet u glavu i cuvajmo i nas nsrod, i nasu imovinu a i naše dostojanstvo.
D-Man
(Analyst)
2019-06-21 11:41 AM
„...da ti takvi bivši državni stanovi koji su otkupljeni na osnovu posebnog zakona is 90-tih godina ponovo postaju državno vlasnistvu…”

Николина, ти си, ако се не варам правник (ја нисам), па самим тим мораш да препознаш кључну реч из тог дела који сам издвојио изнад (а што си ти написала). Та реч је ''откупљени'' и то законски. То што је тај закон накарадан не значи и да је неважећи. Не можеш ти неком нешто продати по закону који је у том тренутку важио, склопити уговор о продаји, за то добити новац (без обзира колико смешна та сума била) а онда након неколико деценија рећи да то више не важи.
Добро, можда и можеш али ћеш онда (као држава) морати тим власницима станова да исплатиш данашњу тржишну цену. Осим тога, ти не можеш да то учиниш само ''Црногорцима'' већ онда и свим другима тако да, самим тим, те приче које се појављују о неким контра мерама које би Србија требала да учини, су бесмислене. Такав закон је просто неспроводив у пракси.

Оно што се евентуално може учинити је да Србија забрани двојно држављанство (али онда то мора бити важеће за све државе у свету), да онда забрани запошљавање у државним службама свим онима који немају САМО српско држављанство, исто тако да се забрани продаја некретнина странцима (дакле, свима који имају и неко друго дражављанство). То се, дакле, може учинити али се ни то не може спровести у дело преко ноћи. То би био процес који би трајао година. Цене некретнина би страховито пале (''странци'' би морали понудити на продају своје станове и куће, дакле, они би морали продати, не можеш им једноставно одузети њихову имовину), многи људи би изгубили радна места тако (уколико би били тврдоглави и не би хтели, примера ради, да се одрекну било чијег другог држављанства) што значи да би то имало утицаја и не њихове породице које су, можда, потпуно наклоњене Србима и Србији те да не набрајам даље.

Дакле, да не дужим, бесмислене су те и такве контра мере које појединци предлажу јер су неспроводиве у пракси.

Ако Србија треба да ради на чему онда је то пропаганда ПРОТИВ режима Мила Ђукановића. Ђукановић је потпуно отворио врата за нешто такво али Србија то, наравно, неће учинити. Због чега? Па, због тога што смо ми, генерално гледајући, спремни само на шупље приче (које су и непрактичне и неспроводиве) уместо да засучемо рукаве и радимо на оном на чему реално можемо а конкретно на пропаганди против Мила и можемо и треба да радимо а исто тако и на економским санкцијама против државе која спрема отимачину имовину СПЦа.
Nicolina
(pravnik)
2019-06-21 02:01 PM
D-Man, može, može lex specijalis a evo i zašto može. Na primer, tad je bila zajednicka država SR Jugoslaviji a stanovi su bili u Srbiji. E ako nisi imao srpsko državljanstvo tada onda može po tom osnovu da se donese Lex specialist pa ko god je otkupio Stan u Srbiji a nije imao srpsko državljanstvo ponistava se otkup. Tacka.A tada nisi mogao da imaš dva republicke državljanstvo a crnogorci su svi redom imali državljanstvo Crne Gore, ne bi se oni coce odrekli crnogorskog državljanstvo. Što se tiče vracanja para, može to da se obracuna, otkud tebi da bi morali da im platimo sadasnju trzisnu vrednost. Svasta, dali su za stan po 100 dojce maraka i toliko bi im vratili ali prvo bi se obracunalo koliko bi iznosila stanarina za 30 godina stanovsnja u tom stanu. Ovo sto ti sad pišem je sve pravno ispravno. Pa i Srpska pravoslavna crkva je ulagala u te hramove tamo, održavala to, a oni sad otimaju. Pa ko je sagradio Ostrog. Njih treba nauciti pameti jer su oni ti koji su nas 90-tih upropastili. Pa Milosevic je bio crnogorac, pa vidite da njegova cerka danas živi u Crnoj Gori. Pa gomila crnogoraca je ovde harala od 1945-2006, i sada im mi krivi. Stvarno je tog njihovog bezobrazluka previse.

Inače nije tačno da je tu kriv samo Milo. Svi su oni isti Milo, i svi Oni ne vole Srbe iz Srbije. Jedino što se Milo dobro nafatirao pa mu Srbija više ne treba a ovi drugi kao vole Srbiju jer se lece Srbiji, za njih uvek ima mesta na VMA, za njih nema lista cekanja, za njih ima ovih novih lekova ali za nas jadni narod nema.A sve to dobijaju svojim crnogorskim vezama. Ima na VMA puno crnogoraca sefova i nacelnika. Onda deca im se besplatno skoluju ovde kod nas,zauzimaju nasoj deci mesta koja se finansiraju iz budzeta. I zato ih je tamo sada 30% Srba a pre kada bi nekom iz Crne gore rekao da je on po narodnosti Srbin znaš kako bi ti odbrusio - ja ne mogu ništa drugo bit do Crnogorac i nemoj da sam te čuo da vise mi to spomenes jado.

Tako da su oni nama dobro poznati ali ni ja nisam mogla da zamislim da će oni imati prema nama toliku mrznju. Jer ovo sto oni pišu za nas to je bukvalno zastrasujuce. To pokazuje da je njihova mrznja prema nama ogromna.
D-Man
(Analyst)
2019-06-21 05:23 PM
Nicolina,

Ја нисам правник и, самим тим, никако немам намеру да се препуцавам са неким правником око тематике која ми није струка.

Међутим, чуо сам ја за Lex Specialis и знам шта значи тј. на шта се односи.
Чисто са правног становишта, ако је тада био закон по којем се не може имати двојно држављанство (Србије и неке друге државе) или, како ти наводиш, није се могло иматаи двојно републичико држављанство (и Србије и Црне Горе у зајендичкој држави СР Југославији) по ком закону је онда извршен откуп станова? Претпостављам да је откуп дозвољен људима који су имали станарско право и држављанство државе СР Југославије.

Како онда данас неко може да донесе Lex Specialis и каже да откуп из не знам које године не важи јер ''Црногорци'' или нису имали републичко држављанство Србије (или су имали и једно и друго што би ваљда било нелегално)? Зар није та материја (откупа станова) била регулисана тада важећим савезним законом? Да ли је постојао и неки закон у Србији који је регулисао исту материју а потиснут је у страну због савезног закона?
Дакле, као што рекох, нисам правник али ми упадају у очи неке нелогичности (бар мени изгледају као нелогичности).

Ја нигде нисам рекао да је оно што ЦГ ради у вези имовине СПЦ легално и законито тако да ме уопште не занима шта они чине. Чиста отимачина која се може поредити и са отимачином Косова и Метохије од стране НАТО пакта.

Кад сам споменуо данашњу тржишну цену рекао сам то једноставно због тога што сви ти људи законски поседују тај стан. За њега су платили онолико колико су платили а држава је кривац што није наплаћивала тржишну вредност. То је, дакле, грешка државе а не оног појединца који је откупио стан. Мени је, као неком ко није правник, нелогично да држава по било ком основу може да каже како је неко, је ли, направио грешку и како ће се евентуално исти минимални износи дати власницима тих станова уколико им држава одузме те станове.

И немој да мислиш да ја заступам оне које си откупили станове у бесцење. Ја само логички гледам на те ствари и знам да су људи дошли до станова (намерном) грешком државе. Претпостављам да се може донети закон да странци више не могу да поседују некретнине у Србији али тим истим странцима (па тако и Црногорцима) држава не може одузети станове већ их натерати да продају.

Да ли је држава Србије спремна на такве ствари? Не верујем! Претпостављам да би се нашао неки адвокат који би започео (како се на Западу каже) Class Lawsuit или нешто слично и прилично сам сигуран да би држава Србија изгубили на неком вишем Суду (у Европи). Због таквих ствари ја кажем да од таквих и сличних контра мера нема никакве користи.

Србија боље да прекине све односе са ЦГ и уведе економске санкције али колико је реално и тако нешто за очекивати познавајући политку коју водимо већ деценијама а која се своди на понизни став према свима у окружењу.

И да не буде никакве забуне, ја бих свим странцима одузео имовину по Србији, ама баш свим странцима! Али, тешко да је тако нешто спроводиво у пракси без огромних потреса и на тржишту некретнина те проблема који би настали покретањем спорова пред међународним судовима, притисцима целог света, поновној негативној пропаганди према Србима и Србији те да не набрајам даље.
Дакле, нема заиста ништа од таквих и сличних идеја иако ја лично немам ништа против оног што неки људи предлажу.

Држава Србија треба и мора да ради на рушењу режима Мила Ђукановића и сва пажња треба да се посвети томе.
Jocko4
(observer)
2019-06-22 04:54 PM
D-Man,

>'Оно што се евентуално може учинити је да Србија забрани двојно држављанство (али онда то мора бити важеће за све државе у свету), ...'
- - -

Двојно држављанство се признаје на основу билатералних споразума и не мора да важи за све државе у свету.
D-Man
(Analyst)
2019-06-22 10:05 PM
„Двојно држављанство се признаје на основу билатералних споразума и не мора да важи за све државе у свету.”

Колико је мени познато, свака држава одређује да ли ће признати својим држављанима да имају и држављанство неке друге државе. Кина, Јапан, Индија и многе друге државе не признају двојно држављанство својим држављанима.
Неке државе то раде селективно (дозвољавају двојно држављанство само са одређеним државама).

У контексту ове ''идеје'' о којој говоримо у овој теми за Србију би било логичније онда да не дозвољава двојно држављанство. Селективно недозвољавање је, по мени, контра продуктивно.
Jocko4
(observer)
2019-06-23 10:59 AM
D-Man,

Ни Немачка не признаје двојно држављанство, тако да наши гастоси, ако после 15 година затраже немачко држављанство, морају да се одрекну држављанства Србије.
За двојно држављанство није довољно да га једна држава (А) признаје, него је потребно да га признаје и држава (Б).

Ми, који живимо у Канади, имамо признато двојно држављанство, јер о томе постоји споразум између Канаде и Србије.
Канада нема споразум о двојном држављанству са Немачком, јер га Немачка (генерално) не признаје.

Сетимо се да Црна Гога Мила Ђукановића није дозволила да се на референдуму о независности изјашњавају Црногорци који живе у Србији, чиме им је (ин)директно оспорено поседовање двојног држављанства.
Ако је већ тако, Србија би могла, по принципу реципроцитета, да оспори двојно држављанство носиоцима држављанства Црне Горе.
Проблем је управо у томе да Мило и његови једва чекају да се тако нешто догоди, да би извршили још већи притисак на Србе у Црној Гори.
Jocko4
(observer)
2019-06-23 04:07 PM
D-Man,

У време СФРЈ, поред држављанства Југославије, постојало је и републичко држављанство. Није било правних препрека да неко, ко је био носилац републичког држављанства једне републике, купи стан, или плац за викендицу у другој републици. Напр., неки из СР Србије су имали викендице на мору, на територији СР Хрватске.

Разбијањем СФРЈ, одн. насилном сецесијом „појединих” република, настала је група државица, тако да су само још на територији СР Југославије остала републичка држављанства, нормално уз држављанство СРЈ.
Од оних из Србије, који су имали некретнине у Хрватској, као и неки у БиХ, дошли су у ситуацију да морају да их продају, или размене са Хрватима из Србије.

Скренуо бих разговор на случајеве у Канади и С.А.Д. Има и наших људи из Канаде, који су купили станове у С.А.Д. У тим случајевима је важно да плаћају порез (Америци) за ту некретнину, а могу и да их продају.

Пре неколико година у Грчкој, конкретно у Атини, значајно су пале цене станова и верујем да су неки из Србије тамо купили станове.

Значи, није забрањено куповање и власништво над некретнинама, али многе државе својим допунским клаузулама одређују више стпое пореза власницима станова који у њима не станују целе године, или станују у њима само неко кратко време. (Мислим да је такав пропис донесен и у Ванкуверу (BC) ).

Оно што Србија може (и треба) да уради је да носиоце држављанства Црне Горе третира као странце и на њих примењује исте прописе као за све странце.
Значи, посете лекару и лечење, разне операције, итд. треба да се наплаћују, а пацијент треба у својој држави (Ц.Г.) да потражује осигурање и покриће трошкова.
Студенти из Ц.Г. би требало да плаћају за студије у Србији по истој тарифи као и сви други странци. Чак се и нашима из Канаде, носиоцима двојног држављанства, тако наплаћује, ако им деца студирају у Србији.

Продаја земљишта и националних ресурса је нешто друго - то је посебно осетљиво питање и ту би Србија морала да забрани власништво странцима и дозволи им само закуп (или рентирање) на одређени период. За такве случајеве би требало да се разреже виша пореска стопа, па ко мисли да му се иплати, нека „плати и клати”.
Jocko4
(observer)
2019-06-23 04:18 PM
Nicolina,

Нисам сигуран да би одузимање некретнине (мислим на станове) страним држављанима, по критеријумима и уз надокнаду коју би прописала Србија, прошло без проблема пред међународним судом.
Такође је тешко изводљиво да се донесе такав закон који би се односио искључиво на држављане Црне Горе.
Оно што може да се уради без трзавица сам објаснио у коментару упућеном D-Manu.
Притом би требало да се покрене иницијатива да се као решење, ако се Црна Гора буни због таквог закона, предложи узајамно признавање двојног држављанства. Тиме би се ланчано постигла и многа друга решења.
Jocko4
(observer)
2019-06-24 09:17 AM
У свом коментару, један читалац „Политике” одговара другом читаоцу:

Srđan Jeremić

Imenjače, Ja sam bio Crnogorac a sada sam Srbin iz Crne Gore, bez prava glasa u mojoj otađbini, čim sam prešao da studiram i nađem posao, izgubio prava glasa u svojoj zemlji, jedno vreme sam bio bez zemlje, Crna Gora kaže a ne ti i tvoji roditelji ste se izjašnjavali kao Srbi i to je to, posle mnogo prepiski dobio sam Srpsko državljanstvo, a šta misliš koliko je nas kojima se ovo desilo, ajde da malo Crna Gora poštuje svoje građane, pa onda pričaj kako Srbija ne poštuje Crnogorce iz Srbije
Werba
(N/A)
2019-07-07 06:43 PM

Imenjače, Ja sam bio Crnogorac a sada sam Srbin iz Crne Gore,
==========

Lažeš, ti si i dalje crnogorac. Da mi je samo znati, kako si naprasno postao crnogorski „srbin”? -obzirom da oni ne postoje...ali zato postojite kao slovenizovani arnauti.
hehee, „rodjace, rodjace”...
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.