Forums : Politika

 Comment
Глобално захлађење
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-18 07:45 AM
Високи словеви атмосфере (термосфера) се хлади, тврди један НАСА-ин научник, а према сателитским мерењима cyber. Теорији глобалног отопљења са ефектом стаклене баште недостаје само једно: ТОПЛОТА.
Како Сунце улази у фазу свог минимума, следи хлађење Земље, чак нагло, тврди НАСИН научник.
Како су бачени на маргину и исмевани сви који су тврдили да нема доказа глобалног отопљења,ни регионалног на временској дистанци преко 200годиница (1854-1862 најосунчанија беше на Балкану) питам се колико је потребно времена да се ОПЕТ нађу на маргини ИСТИ, потиснути од АЛ ГОРОВЕ АВАНГАРДЕ која ће се зачас преквалификовати из ВЕРНИКА У ГЛОБАЛНО ОТОПЉЕЊЕ у ВЕРНИКЕ У ГЛОБАЛНО ЗАХЛАЂЕЊЕ -само ако се ова „СТАРА-НОВА” теорија буде стимулисала као претходна.
dulebg
(posmatrach)
2018-11-18 07:53 AM
Ма добро, Ал Гор је сецикеса. Ко је поверовао у подизање нивоа мора - сам је себи крив. Озонска рупа се испоставила као природна појава. А за глобално отопљавање астрономи и метеоролози су објаснили да је у питању мини-топло доба, са циклусом од неких 100(?)година; да је завршено и да следи захлађење са најнижом тачком током 2040-тих.
Novak
2018-11-18 09:02 AM
Pita mali beli meda tata među koji čita novine.
Tata jesi li ti pravi polarni meda,
jesam sine, a mama, i mama sine, i
deda,i baka i strina, svi smo mi
pravi cistkrvni polarni medvedi...
pa dobro, dobro samo pitam jer ne znam
sto je meni jutros nešto zima.
dulebg
(posmatrach)
2018-11-18 10:38 AM
;))))
Jocko4
(observer)
2018-11-18 02:01 PM
РуНа,

Поборници глобалног отопљења иду дотле да проглашавају да су у току и климатске промене, поредећи последњих неколико година са претходих неколико година, а не воле да помињу постојање тзв. аномалних година.
Нормално, лаици не примећују подвалу, јер о климатским променама може да се говори у оквирима од по 50 година.

И ова нова „теорија у покушају” о глобалном захлађењеу може да буде обичан хит за наредних неколико година. Само треба да сачекамо да се развије бизнис заснован на тој „теорији”.

Наиме, познато је да се Сунчеве активности одвијају у периодима по око 11 година, тако да, после фазе појачавања, вероватно сада наступа фаза опадања те активности.
Jocko4
(observer)
2018-11-18 02:04 PM
И још нешто ...
Кад крене хорско певаније о глобалном захлађењу, биће политички некоренктно да се у то сумња и покреће критика.
DarkBlue
(istrazivac)
2018-11-18 02:33 PM
Jocko, šta ti mislis o čitavoj prici u vezi 'chemtrails'?
Jel moguće da neko 'zaprasuje' atmosferu i zašto? U zadnjih
nekoliko meseci primetio sam vise puta avione koji naoko lice
na putnicke ili kargo ali lete nelogicnim pravcima tj.
nepostojecim rutama na ovom podrucju a iza njih ostane trag
koji ne 'ispari' nego se polako siri u neku vrstu izmaglice.
dulebg
(posmatrach)
2018-11-18 03:06 PM
Како су бачени на маргину и исмевани сви који су тврдили да нема доказа глобалног отопљења
---
бацају те на маргину и исмевају плаћенички медији, НВО и надри-експерти. Наша је грешка што верујемо новинама, а знамо како су лажљиве. Ниси на маргини, ако си на медијској маргини; управо супротно - ако ти медији укажу поштовање и занимање, треба дебело да се запиташ „у чему грешим?” За скоро све фаце које срећеш у медијима можеш да претпоставиш да раде за Глобалу и да нису ту ради сира и кромпира, већ да одрађују задатак.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-18 03:19 PM
Jel moguće da neko 'zaprasuje' atmosferu i zašto? U zadnjih
nekoliko meseci primetio sam vise puta avione koji naoko lice
na putnicke ili kargo ali lete nelogicnim pravcima tj.
nepostojecim rutama na ovom podrucju a iza njih ostane trag
koji ne 'ispari' nego se polako siri u neku vrstu izmaglice.
---
У питању су трагови кондензације у врло хладном ваздуху који је близу засићења (издувни и дисипативни) у облику трака које настају иза авиона у лету при ведром и влажном времену. Издувни траг кондензације настаје када се топли и влажни издувни гасови из мотора авиона расхлађују због мешања са околним честицама ваздуха. Температура слоја атмосфере треба да буде између -45 и -65С на висинама између 29000 и 39000ft. Дуже трају од аеродинамичких трагова јер су боље структуре. Издувни трагови кондензације се образују на нивоу Цируса (високих облака). Спречавање формирања истих могуће је летењем изван слоја високих облака или напуштањем тропосфере и летењем кроз стратосферу.
DarkBlue
(istrazivac)
2018-11-18 04:24 PM
Nisam siguran da je ovo sto sam posmatrao obična kondenzacija.
To bi bila drugim rečima ledena prasina i trebalo bi da nestane
posle desetak minuta a ovo o cemu pricam ostane posle vise od
40 minuta i pretvori se u prozirni oblak.
Jocko4
(observer)
2018-11-18 04:24 PM
DarkBlue,

РуНа је одговорила на твоје питање, а ја бих само додао да путнички авиони лете унутар одређених коридора. Међутим, кад се ради о америчким војним транспортним авионима ин онима којима врше одређена снимања територије изнад које прелећу, који су на неким од својих задатака, или у служби НАТО-а, могуће је да одступају од праваца у коридорима. Понекад се камуфлирају тако што лете релативно близу, испод редовних путничких авиона. То смо знали још 1970-тих и знали смо да је боље да се правимо да нисмо приметили. Претпостављам да РуНа зна о томе, јер је својевремено о томе говорио И.Де..

Пре неколико година су Американци у УН признали да врше неке (?) експерименте у атмосфери, што значи да је могуће да избацују и извесне супстанце, али није објављен њихов садржај и како делују у смислу утицаја на време у одређеним регионима, нити да ли ти састојци могу да утичу на здравље људи и животиња.


vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-18 04:26 PM
Дуле, ако су дневни низови података температуре испред носа свима он лајн а мерења датирају од 1750 и неке за Париз, Праг, Стокхолм итд
и ако свако може да види шта показују подаци ( апоказују да је и скраја деветнаестог века било исто овако топло као претходне деценије. Ако је тада било овако топло а није била равијена индустрија те антропогена загађења ни налик данашњем нивоу, теорија глобалног отопљења с ефектом стаклене баште пада у воду јер нема научну подлогу.

Међутим, као да смо у мрачном средњем веку у време Коперника: истина иако је свима подносом (мада захтева извесну информатичку писменост да би се знало шта чинити с тим бројкама)мора да се крије иначе сносиш последице типа посао анализе и обраде података неће припасти оном ко има како одговарајућу диплому тако и одговарајуће радно искуство и знање, него напротив, оном ко нема довољно знања. На ту врсту сам маргинализовања првенствено мислила, то да ти просто недају да се бавиш својом професијом ЈЕР ИМА КО ТО „БОЉЕ УМЕ”.
Што је најжалосније, наука је спала на ДЕМОКРАТИЈУ и велика већина, која нема мандат знања, креирала је атмосферу КОПЕРНИКОВСКУ.

У науци нема демократије, или је нешто тачно или је погрешно а метерологија с климатологијом као егзактној науци, не сме бити предмет исмевања ако је дозвољено да се њом баве незналице.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-18 04:36 PM
Тамноплави,
управо се и ради о томе да конденз може прећи у ледене кристале због огромне хладноће и претворити се у облаке типа Цирус или Циростратус насталих ширењем дугачких трагова кондензације.

Небо може задржати неколико часова ово стање.

Вештачки утицај на време је могућ али се овде не ради о томе.
Рецимо, може се извести „засејавање” облаака сребројодидом у сврху изазивања кише или разбијања облака и спречавања кише али је то јако скупо.
DarkBlue
(istrazivac)
2018-11-18 04:51 PM
Ne znam dovoljno o tome, zato i pitam. O avionima znam
'ponesto' i cudno je da ovi lete presecajuci koridor regularnih
letova između Sidnija i Melburna. A procitah skoro da se
'zasejavanje' oblaka može koristiti slana voda, pretpostavljam
da bi to i dalje bio preskup način da se manipulise klimom?
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-18 05:04 PM
DarkBlue
nema tu manipulacija klimom ako se neko bavi naučnim eksperimentom koji je odobren ali mi o tome nemamo saznanja.

naprosto, da je smisleno tj odredjenji minimumalni preduslovi moraju biti zadovoljeni, da je tako jeftin način zasejavanja jezgrima kondenzacije gde ih nema dovoljno i pored dovoljne kolicine vlage, ako nema uslova minimuma vlage i jezgara kondenzacije u vazduhu ybog dominantnih silaznih kretanja u sklopu neke vece organizovane atmosferske cirkulacije, koja sprečavaju formiranje oblaka,
kao preduslova [adavina, problem letnjih pozara bi bi resiv izazivanjem vestacke kise.

vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-18 05:07 PM
hahaha kakva rogobatna recenica ispade!!
DarkBlue
(istrazivac)
2018-11-18 05:19 PM
Jeste, ko da si prevela sa norveskog :)
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-18 05:23 PM
ма пратим истовремено кошаркашку утакмицу па ми концентрација паде а слова побегоше некуд и због лошег прегледа текста овде, наста хаос!
Jocko4
(observer)
2018-11-18 05:35 PM
РуНа,

Као што знаш, ми смо ракетама засејавали сребројодидом, користећи га као реагенс (R3 и R4). (Мислим да и данас постоји тај одсек, а чуо сам да је сад изван Завода).
Међутим, у Америци су више били оријентисани на авионе, уместо ракете. Фукута је развио свој метод употребе друге врсте реагента, пропана, који брже делује, али његов учинак је и краћег трајања. Кад се Д.М. вратио из Америке, позвали смо и Фукуту да објасни свој метод. У то време сам, у разговору са С.Оп. и С.Ба. предлагао да покушамо комбиновање нашег и Фукутиног метода, а С.Ба. је сматрао да је Фукута више оријентисан на бизнис и мој предлог је пао у воду.
Cребројодид јесте скупљи реагенс (јер је сребро у природи дефицитарно), али је мање опасан, за разлику од Оловојодида, који су користили у Бугарској.

DarkBlue,

Аеросоли су честице које и иначе делују као језгра кондензације и кристализације у атмосфери (при датим струјањима, температури и количини влаге у ваздуху). У зрнима града смо налазили чак и муве, које су у повољним условима послужиле као језгра кристализације.
Није ми познато да постоји метод засејавања употребом соли.
dulebg
(posmatrach)
2018-11-19 01:17 AM
Врн,
истина и стварност ништа не значе медијима и јавним личностима. Он може да те гледа у очи и тврди да си крокодил, а потврдиће и ЦНН.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-19 12:49 PM
Јоцко,

у случају да ниси прочитао документ под ознаком ПОВЕРЉИВО (Марк Морано)
који је имао велико утицаја на америчког актуелног председника да заузме сасвим опречан став у односу на његовог претходника, објављен 2016
документ се налази на вези

https://tinyurl.com/y7t62wmp

а филм о обмани глобалног отопљења, емитованог давне 2007 на британском канал 4 се може видети овде:

оhttps://www.youtube.com/watch?v=52Mx0_8YEtg

Наши медији се снебивају било шта овако да прикажу још увек. Вероватно си већ одгледао.

Филм је био и на српском али га сад не могу наћи, вероватно цензура.
У једном моменту се говори о томе да је Маргарет Тачер пљунула грдну лову на сто ројал научницима и рекла „докажите ми да СО2 изазива глобално отопљење”...

Precanin
(Нека буде борба �)
2018-11-19 09:25 PM
Као што сам и претпостављао, глобално захлађење је последица глобалног загревања.
DarkBlue
(istrazivac)
2018-11-19 10:01 PM
Jocko i Vrn
Postoji dosta informacija o upotrebi soli (NaCl) i čak morske vode
za zasejavanje oblaka. Potražio sam detaljnije i ovaj clanak mi je
privukao paznju zbog datuma
http://skr.rs/okz
a kad sam procitao zbog bezobrazluka da neko ko ocigledno ne razume
osnovne stvari iz fizike uopste napise ovako nešto, u domenu
naučne fantastike ili bolje reci fantastike. A donaciju od 5mil pa
onda 300k ne vredi ni komentarisati.
Motor za pumpu koja usisa i potom izbaci 10 tona vode na visinu od
skoro kilometar za jednu sekundu morao bi da ima minimalnu snagu od 90 gigavata...

Klasican primer kako mediji uvaljuju 'preradjene' informacije.
Jocko4
(observer)
2018-11-19 11:00 PM
vrn2007,

Хвала ти за приложене линкове.
Нисам их раније видео. Прегледаћу их и тек тада ћу моћи да прокоментаришем.

DarkBlue,

Теоријски, било би могуће засејавање сољу, али су у питању и „ситни” детаљи о којима си говорио. Бил Гејтс је у екипи за геоинжењеринг, а бизнис је бизнис.
Тесла је био у праву, кад је рекао да од 100 идеја само 10 њих је вредно разматрања, а од тих 10, вероватно само једна, или две стварно вреде даљег труда.

Сећам се да је, својевремено, један наш радник (на терену) имао идеју да „разбија облачност” помоћу великих грејача, постављених на мрежи стубова високих скоро 10 км. Можеш да замислиш како смо се ми, остали у екипи, загледали и настојали да се уздржимо и прикријемо своје реакције на ту „супер-генијалну” идеју. ;о))))
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-20 05:22 PM
Тамноплави,

прочитала сам тај чланак о Бил Гејтсовом финансирању вишемилионском у доларима пројекта засејавања облака морском водом у циљу модификације времена. Мислим да је, према години кад је то било (крах конференције о климатским променама у Копенхагену, 2010) хтео да буде у тренду па је ушао и по мени у зону фантастике с негативним последицама по биљни свет, јер морска вода, ма колико је било у изобиљу те је као начин изазивања падавина јефтин, има за негативну последицу слану кишу која не прија усевима и уопште биљкама.
Као, имали су циљ пројекта и да повећа густину облачног слоја те спречу УВ зрачење.

Као језгро кондензације (нуклеус) може да послуже све микронске ситне честице прашине, песка, полена, пепела, дима...и њих је сасвим довољно у атмосфери. Понекад код нас допре ружичасти облак где је Сахара била извориште формирања честица облака и прљава киша пада-тако би морала и СЛАНА јер све што послужи као језгро кондензације/сублимације/кристализације мора да се врати на тло с падавинама.

Оно што се мора имати у виду је атмосферска циркулација (регионална, локална...) која не иде наруку формирању облака чак и да је довољно и влажности упумпано и честица око којих се формирају капљице - ако су доминантна ниспона струјања која разбијају облаке.

Французи такође раде са сребројодидом и за неколико стотина хиљада евра у склопу туристичке понуде гарантују лепо време у дане венчања.

На западној америчкој обали деценијама изазивају вештачке кише и кажу да 5-15%имају резултате повећаних падавина у аридним областима (али не са сланом водом).

Ипак, остаје сумња да све то није тако лако чим пожари у Калифорнији не могу да се обуздају и зашто се тад не модификује време и не индукује спасоносна киша.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-20 05:59 PM
„Као што сам и претпостављао, глобално захлађење је последица глобалног загревања”

Пречанин,

ово је типично размишљање поборника глобалног отопљења услед емисије гасова са ефектом стаклене баште, све суровије време зими, све ранији ефекти зиме с јесени и позно у пролеће, пробијање рекорда најхладнијих дана у последњих 30-50година, све је то њима (вама) због глобалног загревања, што је чиста небулоза.

Екстремни временски услови су били још израженији пред мало ледено доба (1400-1700 се осећало) а они ове екстреме објашњавају као последицу глобалног загревања.
Много је опасније глобално захлађење! Од 1800 досад тренд инсолације је опадајући на ширем европском поднебљу што значи да је присуство водене паре у атмосфери много веће (облачност већа) што греје приземни ваздух јер облачни слој не дозвољава одлазак топлоте у горње слове атмосфере већ рефлектује натраг тј делује као кондензатор.
При стању смањене инсолације тј повећане облачне масе, да свака фабрика престане да ради дошло би до загревања. Астрономски фактори су далеко утицајнији од антрополошког.

Има још много тога на шта они немају одговор што не умањује њихову ароганцију и статус непогрешивости.
DarkBlue
(istrazivac)
2018-11-20 09:20 PM
Za globalno zahladjenje postoji jednostavno rešenje.
Nuklearkama zapaliti povrsinsku naftu po bliskom istoku,
svake zime dve-tri termonuklearne na to podrucje i tako
sve dok ne otopli. Grejalo bi ko furuna.
Jocko4
(observer)
2018-11-20 10:19 PM
DarkBlue,

А и озрачени људи би ноћом светлили, па не би морала да се троши струја за јавну расвету. :)))
Jocko4
(observer)
2018-11-20 10:46 PM
РуНа,

Из првог линка бих ситирао следеће:

>> If CO2 is not the main driver of global temperatures, what is?
The sun?

When global temperatures are the question, the answer is not the sun or CO2. It is the sun, volcanoes, tilt of the Earth’s axis, water vapor, methane, clouds, ocean cycles, plate tectonics, shifting ocean currents, albedo (Earth’s changing reflective properties), atmospheric dust, atmospheric circulation, cosmic rays, particulates like carbon soot and volcanic dust, forests and grasslands, and urban and other land use changes.

Climate change is governed by hundreds of factors, not just CO2.
- - -

У Америци је распрострањено веровање да је њихова наука најнапреднија, а и науку третирају као бизнис. Често се објављују „револуционарна” открића (јер и научници морају од нечег да живе), а понекад се разна „открића” међусобно не слажу, или су у контрадикцији.
Масовно је распрострањен један облик понашања, да се у свему тражи и налази (?) тзв. 'поинт', који се проглашава јединим одговорним, а занемарују остали фактори, тј. утицаји. И онда сви, к'о гуске навале да деклемују о том поинту следећих пар декада, док се не појави неко, ко прогласи најважнијим неки други 'поинт'.

Ово је приметно не само у науци, него се преноси и распрострањено је и у свакодневном животу, у разним областима.
Ми такво понашање приписујемо - болидима. Међутим, 'поинт' је да је у Северној Америци већински део популације слабо образован (не својом кривицом) и они само следе оно што им се сервира.
dulebg
(posmatrach)
2018-11-21 01:26 PM
Миланковић је дао револуционарну теорију која објашњава да су ледена доба и топла раздобља условљена положајем Земље у односу на Сунце: услед гравитације других планета Земља мења орбиту и нагиб ка Сунцу, а један од главних циклуса те појаве траје 40.000 година; постоји унутар њега више мањих циклуса.

Сматра се да смо из последњег леденог доба изашли пре 12,000 година.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-21 02:38 PM
Јоцко,
Тај документ поентира чињеницу да теорија глобалног загревања услед ефекта стаклене баште НЕМА НАУЧНУ основу и наведени су одговори на горућа питања из научног угла имајући у виду огроман рад, напор и труд анализе историјских метеоролошких података .
Главни и најмоћнији „драјвер” тј покретач промена климе на Земљи је Сунце и према том документу. То је тај `поинт` на који је и М.Миланковић својим `Каноном осунчавања` указао И ЈЕДИНИ то математички доказао, и Његова теорија глацијације (ледених доба) је прихваћена више деценија касније, од научног света КАО ТАЧНА. То је тај „КИНГ” на кога указује и НАСА однедавно иако су стања мерења инструмента cyber са телита timed позната одавно.
Филм показује зашто се онда тако грчевито брани неодбрањива теорија и бламира наука проглашавајући СО2 за отров, а сви знамо да га људи приликом дисања такође ЕМИТУЈУ.
Како се ТЕРМОСФЕРА убрзано хлади, то значи да овај предстојећи минимум превазилази сунчеве уобичајене 11 годишње (у просеку) циклусе и да је у питању још неки астрономски фактор.
Сунчеве пеге (тамне области на слици;хладне области) и Волфов број се прате преко 100година тј и постоје научни радови који су довели у везу године с повећаним или оскудним падавинама. Сунчева појачана активност опет, изазива већу атмосферску нестабилност и екстремније временске прилике.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-21 02:46 PM
Ono na šta bih ukazala paznju iz tog dokumenta „Climate Truth” je odgovor na sledeće pitanje:
-Is the UN IPCC the gold standard for science?
-It is fool’s gold. The UN IPCC is a political organization masquerading as a scientific body.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-21 02:56 PM
Тако је Дуле, Миланковић је имао у виду разлике у путањи Земље око Сунца, као и положај Сунца у нашој Галаксији. Занимљив податак је да је 1990 Оно било тежиште тј центар масе а путања Земље кружница. Негде отад почиње нагли раст температуре.
Са већим одступањем нагиба равни Земљиног екватора према равни њене путање око Сунца (колеба се између 22° и 24.5° у приближно 40 000 година - сада је 23.5°) настаје већа разлика између годишњих доба, а са повећањем нагиба које је актуелно, расте температура ваздуха у вишим географским ширинама и обрнуто и ето одговора на питање зашто је тако топло око поларника.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2018-11-21 03:10 PM
Dalje se rasvetljava sledeća važna stvar:

𝑩𝒖𝒕 𝒅𝒐𝒏’𝒕 𝟵𝟳% 𝒐𝒇 𝒔𝒄𝒊𝒆𝒏𝒕𝒊𝒔𝒕𝒔 𝒔𝒂𝒚 𝒎𝒂𝒏𝒎𝒂𝒅𝒆 𝒄𝒍𝒊𝒎𝒂𝒕𝒆 𝒄𝒉𝒂𝒏𝒈𝒆 𝒊𝒔 𝒓𝒆𝒂𝒍?

-The claim that „97% of scientists agree” is in part based on 77 anonymous scientists who responded to a survey. The survey started by seeking opinions from 10,257 scientists. However, only 77 responded. So the 97% „consensus” claim is not based on thousands of scientists or even hundreds of scientists – but only on 77 scientists. Out of those 77 scientists, 75 answered the survey to form the mythical 97% ‘consensus.’
abvgd
(Morski)
2018-11-21 06:12 PM
„Сматра се да смо из последњег леденог доба изашли пре 12,000 година.” (ДулеБГ).

„Сматра се” - а ко „сматра”? Мислим, никад нисам видео како се тестира угљеник да би се утврдила старост нечега...цело то замешатељство је далеко од очију обичних смртника. Нама се само доставе некакви „факти”, ми набифламо то и онда смо „образовани”. Дванаест хиљада година...еј??? Ко је то тако тачно израчунао и како? Може ли бар нешто од те рачунице да се одради у домаћој радионости? Неће да може...то само препаметни експерти знају. Они тачно знају да није 11 хиљада и није 14 хиљада. Тачно дванаест. И такву маестралну научну анализу ми можемо само да прихватимо а нико од нас није читао ДЕТАЉНО објашњење како се до таквог броја дошло и колики је проценат вероватноће да је тај број тачан?
Нико не зна. „Сматра се”.
Још је лепше кад напишу „пре 3 милиона година”...па како, молићу лепо, знају да није 27 милиона година или, рецимо, тричавих, 200 хиљада година? Не, не, не...они то тачно, у милион погађају. Мајстори.

Jocko4
(observer)
2018-11-21 11:13 PM
vrn2007,

Физику Сунца сам положио на Астронфизици и често сам користио руску литературу. Колико се сећам, Собољев је у једном поглављу говорио о утицају Сунчеве активности на време и климу. Било је то 1971.

После дизања галаме око озонских рупа у атмосфери, коју је здушно подржавала Маргарет Тачер и политичке кампање о главном кривцу, фреону, било ми је сумњиво да политичари унапред знају узрочника, а тек онда крећу научници да пронађу потврде тог става.
Ал Гор је такође прогласио СО2 главним узрочником глобалног загревања атмосфере и на прво место по утицају ставио људске активности. Опет је кренула кампања да се на сваки начин оправда тај став.
У ствари, у оба случаја су разлози били политичке природе и представљали начин да власти уведу додатне порезе, а успут развијају бизнисе (од којих ће се такође наплаћивати порези).
У свему је, значи, било врло мало науке, а више политике.

Још од времена узбуне због озонских рупа, које се природно јављају и без утицаја човека, а поготово од „устоличења” теорије о глобалном загревању, из Русије су се повремено оглашавали научници који су указивали да људске активности утичу свега око 3%, а да су у свему томе доминантни утицај Сунчевих активности и периодичне промене угла између екваторске равни Земље и еклиптике.
Вероватно је било и чешћих саопштења, али нису пролазила цензуру у западним земљама.

Рекао бих нешто што није у директној вези са овом темом, али ипак указује на одређено политичко „зацртавање” на Западу.
Од самог почетка кризе у СФРЈ, на Западу је УНАПРЕД одређено да је Србија крива због свега што ће се касније догађати. Касније се масивна пропаганда сручила на Србију и Србе, подметани су „докази” о свеколикој кривици, ратним злочинима, геноциду итд. Српски лидери су унапред проглашени ратним злочинцима и отерани пред Трибунал, где је настаљено „доказивање” њихове кривице.
То је тај заједнички именитељ у њиховом понашању - они све знају унапред, а после прикупљају потврде и доказе, а ако их немају, нема проблема, дотеривањем и спиновањем ће доказивати све што им је потребно да би оправдали своје почетне ставове.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.