Forums : Politika

 Comment
Ко финансира обојену револуцију у Бањалуци?
Lorka
(поета)
2018-09-22 09:17 PM
Данас сам мало виберовао са школским другом из Сарајева, избјегао у Бијељину, па на моје питање шта ради, разговор се наставља овако:
- Идем на трг Крајине.
- Који ћеш к тамо?!
- Бесплатан пут, клопа и пиће цијели дан. Исплати се.
- Значи, и ти тражиш правду за тог Давида? Познајеш ли га?
- Ма немам појма ко је он.
- А јеси ли био тамо кад је убијен. Јеси ли видио нешто?
- Како ћу видјети кад нисам тамо ни био!
- Па зашто сумњаш у правду око нечега што не знаш ни како се десило?
- Ма уебо га ти, не занима мене шта се десило, ја идем на пиво и клопу! - озлојеђено ми одбруси мој школски.
- А знаш ли колико је младих Срба побијено од деведесетих година до данас, а да убице остале непознате или ослобођене?
- Какве то има везе с овим?
- Па зар ти није чудан тај протекционизам... мислим, ко је тај Давид да толики свијет, па чак и муслимани из Федерације, наваљују да баш за њега траже правду, а да их правда за претходна убиства и не занима?
- Па јесте чудно, ал брате ови за Давида ти плате све трошкове и још те нахране и напоје.
- А за кога ћеш гласати на изборима?
- Ма исти су ти они сви. Кад дођу на власт, нико не да љеба. Гласаћу за оног ко ми да љеба макар пред изборе.

Разочаран, завршим разговор са човјеком за кога сам некад мислио да се не може купити ни за какве паре. А сад... купује га пар сендвича, флаша пива и аутобуска карта до Бањалуке... Е, Србине, Србине!

Наравно, не треба ни да се питам ко финансира ову обојену револуцију. Једино што се питам - зар им се исплати расипати толике паре да би са власти уклонили непослушног лидера? А зар је мој народ доспио дотле да за пишљиве сендвиче пристаје да му неко са стране смењује Курту и поставља Мурту?!



Laci_74
(Jugosloven)
2018-09-22 10:24 PM
Na zalost i Srbi su se kao i mnogi drugi izgubili u krdu Bolesne Kapitalisticke Gramzivosti.
zupa
(DR.MR)
2018-09-23 12:08 AM
Многи трче тамо где је џабе,па после и главу изгубили.
Popaj
2018-09-23 03:50 AM
„Poštovani gospodine Lavrov”

„Vi, gospodine Lavrov, dolazite u zemlju u kojoj je demokratija nepoznat pojam, u kojoj institucije štite kriminalce, u kojoj se ubijaju i zlostavljaju djeca. Ako zaista želite vidjeti gdje ste došli, onda Vas pozivamo da dođete i razgovarate sa mirnim i dostojanstvenim građanima, a ne sa ljudima koji su i sami saučesnici u zataškivanju istine o ubistvu jednog nevinog, mladog života.”

https://www.banjaluka.com/drustvo/grupa-pravda-za-davida-poslala-otvoreno-pismo-lavrovu/
*************** ***************************
Zloupotrebljena smrt jednog „nevinog, mladog” drogosa zarad drugih, prljavih namjera? Koja sramota, još samo fali da zovu NATO u pomoć!

Popaj
2018-09-23 07:13 AM
Lorka
(поета)
22. septembar 2018. u 21.17

„- зар им се исплати расипати толике паре да би са власти уклонили непослушног лидера?”
******************************************
Kako da se ne isplati i to visestruko! Koliko bi ih kostalo da su Slobu rusili bombama, a koliko su ulozili da domaći olos odradi prljav posao???
keser
2018-09-23 08:58 AM
Када демократија није развијена онда је то погодно тло за обојену револуцију.

Исто се спрема и у Србији.
Ако погледате шта опозиција прича, онда је то нека улица, протести и насилно освајање власти.

А од тога горег нема за народ и државу. револуција увек доводи д назадовања и насиља свих врста

Опозиција у РС и Србиј заборавља да народ гласа за партије које шире позитивну енергију и конструктивну сарадњу.
Уместо рушења изградњу и поштовање правила игре.
Али они раде супротно те освајају све мање гласова.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-09-23 10:40 AM
Lorka,

Nešto mi nema logike da neko iz Bijeljine zapuca za BL za „Бесплатан пут, клопа и пиће цијели дан”
Lorka
(поета)
2018-09-23 12:32 PM
Ни мени нема логике, али треба да знамо да је логика Босну одавно напустила.
Lorka
(поета)
2018-09-23 12:54 PM
А треба да знамо и ово: масовни протести се никад не догађају спонтано. Иза њих увек стоји нека видљива или невидљива рука.
На протесте долазе и муслимани из Федерације.

Индикативно је да се ово интензивира пред изборе. Главни удар је усмерен ка полицији Републике Србске. А ако знамо да је још једино полиција РС преостала као институција коју федералне власти и западни ментори желе укинути (пре укидања Републике Србске) - онда није тешко одговорити ни која је ту логика у питању.

Наравно, свему томе је допринео недостатак истинске демократије и бахато понашање институција, али је сасвим сигурно да организатор протеста нема намеру да поправља ни једно ни друго (о чему учесници протеста свакако немају појма). Он жели да им укине и то мало што имају а што Срби сматрају јединим преосталим елементом своје државности.
dulebg
(posmatrach)
2018-09-23 01:42 PM
Кесеру, а где је то развијена демократија?
mala-Sirena
(~ ~)
2018-09-23 02:08 PM
S izuzetkom Slovenije, mafija je dobila svoje države u zemljicama nastalim iz Jugoslavije.
Jedino se u toj situaciji dizanje glasa protiv kriminala, pljacke i mafije, te trazenje pravde, može izjednacavati sa pokusajem rusenjem države.

vacuum
2018-09-23 10:35 PM
Какви црни аутобиси и сендвићи. У петак су прешли испред зграде МУП-а у Бања Луци, кажу ноћити ће тамо (и јесу). Отац читаво поподне звао „Бањалучане да му се придруже”, ТВ-БН преноси уживо, ексклузива, на крају било 30 људи (на град од 250,000 хиљада становника).

Око овога јадног оца су се скупили толики лешинари, толико се багре приљепило да се само-промовише (сликањем с несрећником) да је „нормалном” грађанину Бањалуке а и Републике Српске искрено жао оца али не помишља да му се придружи на тргу.
Тужно је и мучно све ово што се дешава у главном граду Републике Српске.
vacuum
2018-09-23 10:38 PM
А овај Црнадак је посебан комад идиота, који реално нема подршку у Српском народу.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-09-23 10:54 PM
Lorka,

Prisustvoao sam protestu ispred suda negdje u Augustu. Nešto sam zavrsio u sudu i na izlazu vidim okupilo se oko 50-tak ljudi. Zastadoh i poslusah šta Dragicevic govori. Pominje stvari koje mu je sin imao sa sobom, a kojih nema, donji ves, novac... Trazi akciju tuzilastva i policije na rasvjetljavanju smrti djeteta.

Teza da je policija umijesana jeste politicka, ali pitam se šta je covjeku ostalo. Meni lično se njegov metod ne svidja. Ali nisam u njegovoj kozi da sudim.

Okupljanja nisu „masovna”. Ne mislim da neko financira te skupove. BN televizija izvjestava, moguće da se neko iz BN-skog SDS-a pridruzi njima. U svemu što se desava postoji logika. Čak i u Bosni.
Lorka
(поета)
2018-09-23 11:45 PM
https://tinyurl.com/ybmjnlhq

Из понуђеног линка, чију објективност не могу да гарантујем али ми се чини да је реалан, може се видјети неколико занимљивих детаља:
Давид је по свој прилици био солидан студент, али у његовој биографији има и неких мрља.
Питање је колико је тачно да су код њега пронађене и неке украдене ствари из куће која се наводи у тексту.
Вријеме инцидента је 4 сата ујутро, алкохолисано стање након обиласка неколико кафића и свађа са неком групом младића чини ми се тачним.
Наводи се и да је против Давида мјесец дана прије трагедије подигнута оптужница због тешке тјелесне повреде. Дакле, момак је био склон тучи и алкохолу.
Родитељи његови помињу текстуалну поруку у којој Давид наводи ако му се шта деси, да је за његову смрт одговоран извјесни младић по имену Филип Ћулум. https://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Filip-Culum-za-Nezavisne-Nemam-veze-sa-Davidovom-smrcu/470736

Давидо� � отац је очигледно богат, јер је понудио награду од 100 000 марака за информацију.

Из два наведена линка, ја не видим никакве разлоге за оптуживање истражних органа о томе како скривају убицу. Филип Ћулум је био на полиграфу, што значи да полиција и њега има у кругу осумњичених. Два полицајца су такође суспендована због сумње да су скривали доказе. Али не може се на некаквом тргу тражити правда сад и одмах. Да би се неко извео пред суд, потребни су чврсти докази. Руља се у то не разумије, а изгледа ми да се у то не разумије ни господин отац који је на себе преузео улогу инспектора на јавној сцени.

Индикативно је и то да ове протесте редовно прати Телевизија БН, за коју је већ познато да ради за опозицију и води про-западну информативну политику. Колико знам, власник ТВ БН је новац за отварање телевизије добио у Америци.
vacuum
2018-09-24 12:23 AM
Еее Лорка шта је ту све објављено током времена од којекавих блогера/„новинара” или неког бившег полицајца који је успут и ментално лабилан... каквих је ту пар теорија изречено, ух...

banjalukaforum.com - подфорум Политика
dulebg
(posmatrach)
2018-09-24 02:53 AM
Тако развлачити своје дете за дневнополитичке потребе (((
vacuum
2018-09-24 03:15 AM
Дуле, овај човјек је из само једног разлога изашао на улицу, са надом да му се помогне око расвјетљавања околности смрти његовог сина.
Међутим како рекох ту су се пришлепали одређени људи и „филовали” га теоријама које само на филмовима видјети можеш. Он овако рањен је давно изгубио компас и зато је све дошло до овдје гдје је сада.
Како рекох тужно и јадно шта се ради.
Werba
(N/A)
2018-09-24 02:45 PM
ostrigastritis, uvideo je svoju zaostalu razvojnu sansu..:)
Blazo
2018-09-24 03:18 PM
Упоредите случај Скрипаљ у Енглеској и овај па ће вам све бити јасно. То је иста кухиња и исти сценарио.
geriatrikus
(zvakac karamela)
2018-09-24 04:38 PM
Треба стати 5 минута, размислити о неоспорним чињеницама и повезати ствари. Ово би сваки дрот курсиста из Титовог вакта ријешио лагано.
Једино питање овдје је улога високих државних службеника у помагању прикривања(свјесно или несвјесно) извршилаца више радњи повезаних са убиством и прикривањем, као и директни извршиоц(и).
Erik_Ajdl
(mislilac)
2018-09-25 04:57 AM
Lorka, taj te drug ocigledno malcice slagao. Bas znam da iz Bijeljine nema organizovanih prevoza na proteste u Banjaluci. Bilo je par puta organizovana podrska tom istom skupu u Bijeljini, ali da se nešto organizovalo, nije istina.

Da nije slučajno isao na organizovani miting SNSD? Jedino oni dijele sve za dzabaka.
golubbabic
2018-09-25 06:23 PM
kakva ste stoka, osim par ljudi ...
Lorka
(поета)
2018-09-26 01:42 AM
Ерик-Ајдл, како можеш да то поуздано знаш?
Једино ако радиш на шалтеру гдје се продају аутобуске карте за Бањалуку...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-09-26 05:48 AM
Lorka,

Šta ima logike:
1. Lorka je izmislio druga iz BN da posalje generalnu poruku ili
2. Drug postoji i isao je na miting u BL, ali ne zbog hrane i pica nego sto mu je sef koji je SDS rekao „ako hoćeš da sacuvas posao da te sutra vidim u BL”. Imaces dnevnicu. ;)

Lorka
(поета)
2018-09-26 03:14 PM
Пјер, дај ми само један логичан разлог због кога би Лорка измишљао?
Информација је истинита, без обзира шта ко о њој мислио.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-09-26 07:23 PM
Razlog je da nisam nasao logiku u njegovoj prici i razlozima. Logicno? ;)
Otuda opcija da je on tebi rekao „uljepsanu verziju” razloga.
Ovoga sto je moja pretpostavka ako postoji i isao je na skup pravde za Davida ima dosta u tamnom vilajetu. Primjer: Sitni vlasnik pilane vidio svog mladog radnika na skupu opozicione partije i sutradan ga otpustio.
Prije nego sto bacih kamen na vlasnika pomislih da je moguće da ga je neko iz vlasti pitao „Jel' onaj mali radi kod tebe?” A nije lako kad ti krene provjera svakog balvana koji pilas.

Bez obzira na uvod tvog komentara, slazem se sa poentom: prodaju nas (ili kupuju) za male pare.
Lorka
(поета)
2018-09-26 10:07 PM
Пјер, да бисмо дошли до логике, хајде да кренемо прво од ТВ БН која редовно прати ове протесте на Тргу Крајине. Њен власник пре рата је био нешто као Чеда Јовановић (средња школа и подеране патике).
Пред распад СФРЈ, био је активиста СК ПЈ и, како ми рекоше, хонорарни дописник неких београдских новина, вероватно Борбе.
Није никад био на фронту, али је био извештач ратних догађаја из неког војног 'Прес Центра' (СК ПЈ је чувао своје кадрове тако што их је устоличавао негде далеко од ратишта, са неким позадинским, информативним или тајним задацима).
Наједном, дотични одлази у Америку и од дијаспоре скупља позамашну суму новца са којом ће отворити своју приватну ТВ БН. У почетку про-србска, патриотска, ова телевизија постаје све популарнија у народу.

Али, пар година после рата, овај човек поново одлази у Америку, овог пута у посету америчким званичницима. Убрзо му ниче велелепна вишеспратна управна зграда његове телевизије. Након овог повратка, његова ТВ убрзано мења инормативну политику. Постаје евидентно прозападна (од србског задржава само народни културни етно-стил). Истовремено се и реформисана СДС окреће политици коју диктира Запад - политици у корист Сарајева (унитарна грађанска Босна).
Овај преокрет у политици СДС и информативној политици ТВ БН се одвија некако координирано, у приближно исто време. Такав СДС данас има највеће упориште у Бијељини, где је седиште ТВ БН. Случајно или не?

ТВ БН свакодневно шаље своје репортере да преносе 'правду за Давида'.

Сад да те питам: Шта мислиш, да ли има логике да се баш из БН организују одласци за подршку овом протесту у Бањалуци? Ко би од тога имао интерес? Да ли би камера репортера ТВ БН имала шта да сними кад би се њен новинар затекао на празном Тргу Крајине?
Зашто се мисли да само додиковци имају новца за такве организације, а да западни плаћеници, и они који владају у Сарајеву (трошећи позамашан конфедерални буџет) тог новца немају?


mala-Sirena
(~ ~)
2018-09-27 12:55 PM
Ima logike i da:

3. drug, nakon inicijalne reakcije sugovornika, prepoznaje da ne vrijedi pokusavati objašnjavat te trazi način da razgovor na danu temu privede kraju.

Lorka
(поета)
2018-09-27 07:53 PM
Ја дискусију не бих прекинуо јер је актуелна из два разлога:

- избори се ближе и поједине странке злоупотребљавају овај случај за јефтине политичке поене;

- сарајевски бегови са својим америчким спонзорима се стално упињу да укину полицију Р.Србске као и Србску у цјелини.

Дакле, овом Давидовом случају је пред народ потребно пре свега ићи са ИСТИНОМ, ДЕПОЛИТИЗАЦИЈОМ и јасном ДИСТАНЦОМ од политичких странака, посебно у току предизборне кампање.

Полиција и истражни органи јесу криви због аљкавог вођења овог случаја. Али то није разлог да се народ против њих покреће на начин како се то ради сад. Реформа полиције је свакако потребна, али са јасним циљем да она мора опстати и ојачати, али само да одговара влади, парламенту и народу Р.Србске.

Полиција јесте криминална, не само у Србској него и у Србији и у свим околним државицама. Али она је криминална још од момента кад су владајући титоисти, губећи формалну власт, успостављали мафију по систему што горе то боље. Криминогеном је направљена још у току рата и у вријеме кад је садашња 'опозиција' била на власти у Р.Србској. Полицију и остале елементе система треба квалитативно поправљати разумним путем, посебно се одричући лоших услуга оних који кроз овај бунт желе да остваре неке друге политичке циљеве.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-09-27 09:57 PM
Kako je nastala BN televizija ne znam. I mene je iznenadilo da Bijeljina ima TV. Kao i kvalitet voditelja i njihovih gostiju prije 10-tak godina.
Zadnjih godina ih ne pratim osim portala na internetu. Način na koji kritikuju vlast danas na portalu po mom mišljenju nije profesionalan niti konstruktivan. No u nedostatku kvalitetne opozicije boje je ista nego ništa.

„Да ли би камера репортера ТВ БН имала шта да сними кад би се њен новинар затекао на празном Тргу Крајине?”
Dragicevic i da je sam na trgu imao bi istu, ako ne i veću snagu poruke.
TV bi ga snimala jer narod je zainterovan. Ako ne RTVRS i BN, neka druga. Ili neko telefonom pa na Youtube.

Gdje se ja i ti ne slazemo? Prica tvog duga kako si ju ti razumio i prenijeo meni nema logike. Tebi ima. Idemo dalje.

Полиција јесте криминална, не само у Србској него и у Србији и у свим околним државицама. Potpisujem

Али она је криминална још од момента кад су владајући титоисти, губећи формалну власт, успостављали мафију по систему што горе то боље. Ne potpisujem. Mislim da je optuzivanje titoista/komunista za stvari koje se desavaju danas ne stoji.

Криминогеном је направљена још у току рата и у вријеме кад је садашња 'опозиција' била на власти у Р.Србској. Na vlasti bili oni koji su srusili komuniste, a komunisti krivi za stanje u policiji? Nije znao SDS koga da postavi na celo policije?

Полицију и остале елементе система треба квалитативно поправљати разумним путем, посебно се одричући лоших услуга оних који кроз овај бунт желе да остваре неке друге политичке циљеве. Potpisujem
Lorka
(поета)
2018-09-27 10:18 PM
Пјер: Na vlasti bili oni koji su srusili komuniste, a komunisti krivi za stanje u policiji? Nije znao SDS koga da postavi na celo policije?
******************************************************

Заблуда је управо у томе што ти мислиш да је СДС срушио комунисте.
Ако си пратио моје тезе у претходним темама, онда би се могао сјетити да ја одавно тврдим да титоисти никад нису изгубили власт. Они су се само пресвукли у све могуће дресове и задржали све интересантне полуге система, а посебно оне које доносе моћ и новац (полиција, дб, корупционашка приватизација итд.).
Ово није само моја теза. Ово је теза многих ауторитета, умнијих од мене. Вођење држава у туђим дресовима је било идеално за титоисте, јер то су идеални услови за пљачку друштвеног и државног капитала (лопови увек раде под маском) и за систем 'што горе то боље'.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-09-28 05:43 AM
U travnjaku ima raznih biljaka. Jedan gazdovao, preuzeo drugi i sad korov izdzikljao. A Lorka kaže to je sve korov onoga prvoga. Zadrzao „strateske pozicije”. ;)

Onih za „use i podase”, novcoljubaca i vlastoljubaca je procentualno isti broj u svim drustvima monarhistickom, komunistickom ili ovom „demokratskom”. Koliko će oni izdici glavu i prigrabiti zavisi od onih koji su na vlasti. Ne od onih koji su prije njih bili na vlasti.
Lorka
(поета)
2018-09-28 02:54 PM
Опет ти о томе како је неко био на власти а неко други је сад на власти. Ја ти кажем да су на власти они исти само у другим дресовима.

И кад се промене људи, на власти остају старе бирократске и властољубиве навике. То нам је Тито оставио у наслеђе, али ти то не размеш.

Него, ево како се помало одмотава клупко везано за ту несретну смрт:

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/podignuta-krivicna-prijava-protiv-patologa-koji-je-vrsio-obdukciju-tijela- ubijenog-davida/1236513/

Дакле, полиција подиже кривичну пријаву против патолога који је вршио обдукцију тела. Тумачења су разна. Свака страна тумачи како то њој одговара. Опозиционари тврде и даље да је у питању организована завера система, па кажу да је полиција 'жртвовала' патолога под притиском јавности. Браниоци система тврде да институције раде свој посао и да ће криминални појединци, инфилтрирани у систем, одговарати онда кад се открију, што доказује и ова кривична пријава коју је покренула полиција на коју опозиција осипа паљбу.

Дакле, најопаснији су преурањени закључци, а поготову они који се формулишу у кухињама политичких интересних група.
geriatrikus
(zvakac karamela)
2018-09-28 05:21 PM
>> То нам је Тито оставио у наслеђе, али ти то не размеш. <<
Не само нама у насљеђе, Тито је имао изузетан утицај на своје
претходнике Карађорђа Петровића, Милоша Обреновића...
Precanin
(Нека буде борба �)
2018-09-28 08:59 PM
Догађај је исполитизован. У Бањалуци живи хиљаде очева чија су дјеца изгубила животе бранећи Српску. И сам сам имао некад година колико и овај младић и вршљао по сумњивим мјестима. Иако је било друго вријеме и други градови. Тад фина дјеца увелико спавајау у то доба. И имају дуг живот, по правилу.. Отац убијеног младића је негдје изјавио да зна ко је убио његово дијете. Глупо је знати а не рећи...ако каже све ће се завршити. А то није циљ.
Позадина цијелог тог циркуса је политичка, наравно!
Пола Српске је за Додика, пола није, чини ми се да су они који нису за њега острашћенији, знам из прве руке. И нервознији, и склонији свему и свачему. Власт је лакше чувати него освојити, то Додик одлично зна!
А да народ масовно изађе против њега, е зато је потребан частан и принципијелан националиста. Али таквог (тренутно) нема у Српској, опозиција Додику је олош црни, то је проблем у Српској.
Иначе на тим скуповима на тргу у Банјалуци буде 8 до 10 људи и 5 запаљених свијећа.
Lorka
(поета)
2018-09-29 02:58 PM
geriatrikus, мора да си у праву, јер ми је Карађорђе једном у поверењу признао да га је Тито учио занату, али због борбе са Турцима и краткоће власти није стигао да и он направи Устав 1974.
geriatrikus
(zvakac karamela)
2018-09-29 07:09 PM
Знам, Лорка, описао си то у мемоарима. Мислим и да је Порфирогенит нешто о томе набацио у својим шкработинама.
Lorka
(поета)
2018-09-29 09:03 PM
Да, сећам се кад си причао да си са Порфирогенитом пио кафу док ти је препричавао те своје шкработине.
geriatrikus
(zvakac karamela)
2018-09-29 09:40 PM
...Ах та њујоршка цвјећара...кад се сјетим...Порфи, Број Један, Цези, Јожа,
Јошка Стаљин...то су била времена
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.