Forums : Politika

 Comment
Koliko je stvarno šiptara na Kosmetu?
pestko
(odzacar)
2018-09-01 06:56 AM
Šiptari su u vreme Titove SFRJ, pa sve do raspada Jugoslavije, imali maksimu - svaka žena je borac, svaka radja po desetoro dece, hodže su podsticale ovo ekstremno razmnožavanje, i broj Albanaca je rastao. Tvrdili su da su treći po veličini u Jugoslaviji, odmah iza Srba i tzv. Hrvata, preko 2 miliona, više od Makedonaca, Slovenaca ili Muslimana. I dan danas postoji uvreženo mišljenje da se Šiptari množe i prete da preplave Srbiju - diktator Vučić je nedavno pominjao da će za 20 godina doći do Niša, da će nas preplaviti.

Ali, istina je sasvim drugačija. Najpre, situacija sa prirodnim priraštajem se promenila. Nove generacije šiptara daleko se manje razmnožavaju, prirodni priraštaj Šiptara na Kosmetu je manji od priraštaja Srba tamo, a po ženi ima 1.6 deteta, što je ispod reproduktivnog minimuma od 2.1 deteta. Statistika je tu neumitna - i do šiptara je, uz američko-zapadnu civilizaciju i nizak standard, viši samo od Moldavskog, stigao je i niski natalitet.

Ako se ne razmnožavaju, šiptari se bave emigriranjem. Kao i u ostalim krajevima Balkana, san svakog mladog Albanca je da ode na zapad, gde se bogato živi. Ima ih preko 100 hiljada u Švajcarskoj, beže u Nemačku, Austriju, Ameriku. Beže ne zbog diskriminacije, već „trbuhom za kruhom”. Albanija je sa 3.5 miliona stanovnika krajem komunizma spala na 3 miliona. Sa Kosova je samo za godinu dana otišlo 40 hiljada ljudi, šiptara, mladih.

Sličnu sudbinu dele i ostali narodi Balkana. Bugari su izgubili skoro milion ljudi, Rumuni preko 2 miliona. Hrvatska gubi ljude emigracijom brže nego Srbija, iako je skoro duplo manja. Jedini izuzetak je Slovenija, gde je situacija stabilna, 2 miliona stanovnika, jer se živi relativno visokim standardom (iako ne toliko sjajno kao nekad, ali dobro su relativno se snašli), a jedan broj bivših Jugoslovena je tamo našao svoj dom i time nadoknadio problem sa prirodnim priraštajem i odumiranjem stanovništva. Bivša SFRJ je izgubila skoro 3 miliona stanovnika od raspada, što smanjenim priraštajem, nešto ublaženim dužim vekom života, ali još i više emigracijom. Bar 2 miliona bivših Jugoslovena je emigriralo, a stepen emigriranja se ne smanjuje, i taj trend je zahvatio sve narode i narodnosti - uključujući i Šiptare. Broj Muslimana/Bošnjaka smanjio se za 300+ hiljada, broj krvata za 400+ hiljada, broj Srba ukupno za preko milion, broj Albanaca iz SFRJ bar za 300 hiljada, Madjara je manje za 150 hiljada itd. Većina od tog broja su emigrirali 90tih, ali i unovom talasu u poslednjih 10+ godina.

Sem toga, broj Šiptara je uvek bio preuveličavan, 70-tih i 80-tih lažirali su popise, a kasnije ih bojkotovali. Poput Bošnjaka/Muslimana koji TVRDE da ih je 1.7 miliona u BiH po poslednjem popisu, a manje ih je od 1.5 miliona, jer su mnoge emigrante brojali, laža i paralaža je karakteristika Šiptara bila uvek.

Ali, kolike su realne cifre? Tvrdili su da ih je 1.5 milion na Kosmetu 80-tih i 90-tih, ali broj je verovatno bio 10% manji. Veliki priraštaj od preko 10% po deceniji već tad je počeo da posustaje. Tokom 90-tih, pre rata 1998-9, velik broj Šiptara je već emigrirao i broj im je već tada bio oko 1.1 milion, spram preko 300 hiljada ostalih. Realno, najveći udeo u populaciji imali su negde u trenutku raspada SFRJ, ali on nije tada bio 90% već pre 83-85%. Taj udeo je spao na ispod 80% a u vreme bombardovanja veliki i delom fingirani izbeglički talas oborio je broj šiptara na ispod 500 hiljada, broj uporediv sa brojem ostalih plus vojske i policije juna 1999.

Posle povlačenja i etničkog čišćenja Srba, broj ukupan stanovnika na Kosovu bio je ispod jednog miliona, tj možda i 700-800 hiljada, ali se tokom narednih godina izbeglice vraćaju i Kosovo dostiže sredinom 2000-tih broj blizu onog pre rata, sa nešto većim brojem Šiptara i smanjenim brojem ostalih. To jest, 1.4 miliona Šiptara maksimalno, uz 150 hiljada Srba i 50 hiljada ostalih.

Od tog maksimuma od 1.4 miliona pre 15 godina, broj Šiptara je međutim OPAO. Priraštaj je takav da bi populacija stagnirala ili i blago opadala, ali emigracija je učinila svoje.

Danas na Kosmetu ima realno nešto preko 1 milion Šiptara, maksimalno 1.2 miliona. Oni ni danas ne čine tih famoznih 90% ako bi se računalo objektivno (srpska lista osvojila je 16% glasova, a Srbi nisu jedini tamo sem Albanaca, i čak ako se uzme u obzir veća apatija kod Albanaca, to jasno govori da su cifre nepovoljnije po Albance), mada su u jednom trenutku, u vreme pogroma 2004. i neposredno pre toga, verovatno objektivno dostigli taj broj.

Dakle, Kosovo danas ima ispod 1.5 miliona stanovnika, realno 1.3-1.4, od čega su Šiptari oko 85%, Srba ima oko 10% a ima i ostalih (Turci itd) mada su i njih etnički čistili.

Sve to govori u prilog tome da demografski argument više ne radi za Albance. Oni su razočarani ekonomijom, dobili su državu de fakto (sami upravljaju pod patronatom Amerikanaca i ostalih) ali s njom još veću bedu i korupciju, najcrnju mafijašku državu, a to odbija ljude. S nezaposlenošću od blizu 50%, bez perspektive, šiptari beže s Kosova, potpomognuti vezama i rodbinom koja je već emigrirala. Kosovska emigracija broji preko pola miliona ljudi, a oni povlače nove i nove.

Dakle, za 20 godina, projekcija Vučića je pogrešna. Broj Srba, ako ih on ne upropasti, ostao bi sličan ako ne i veći, a Šiptara bi opao broj na ispod milion, a u procentima na 70%. Desetine hiljada ih emigrira svake godine. To što su nekad imali velik priraštaj znači da im je populacija mlada, ali mladi šipatri nisu više zainteresovani za velike porodice, već da što pre pobegnu sa bednog Kosova. Sa 700 hiljada Šiptara Srbija bi već mogla da živi, a svakako se demografija obrće, uz ostale okolnosti, u našu korist.

Zato je besmisleno to što Vučić ŽURI, jer vreme radi za nas. Sjajno je što je Amerika pod Trampom pustila šiptare niz vodu, ali ne treba srljati niti predavati Kosovo navrat nanos.
pestko
(odzacar)
2018-09-01 07:37 AM
Inače, po šiptarskim „statistikama” Priština je velegrad sa pola miliona stanovnika. Iako su nesumnjivo se uvećali, podaci sa izbora ukazuju o gradu sa 150-200 hiljada, sa predgradjima najviše 250 hiljada stanovnika.

Šiptara je nekad u Prištini bilo tri puta manje (a Srba oko 40 hiljada). Mnogi preostali Srbi otišli su za Gračanicu. Oko sto hiljada šiptara se doselili u poslednjih 20 godina u Prištinu, ali grad je i dalje manji od Niša ili Novog Sada, ali moguće veći od Podgorice.
pestko
(odzacar)
2018-09-01 07:47 AM
Evo sličnih procena, gde se čak tvrdi da na celom Kosovu ima ispod milion stanovnika, a Albanaca da je već sad 700-800 hiljada.

https://www.danas.rs/dijalog/licni-stavovi/koliko-ima-albanaca/

Možda je ova procena malo ispod stvarnog stanja, ali je ipak realnija od procene od blizu 2 miliona.

Procene po mobilnim telefonima idu na ukupno 1.3 miliona ukupno stanovnika na Kosovu. Dakle, Albanca tada ima 1.1 milion.

Na izbore je izašlo oko 400 hiljada Albanaca. To je 9 puta manje nego u Srbiji uzoj. To sugerise broj od 800 hiljada Albanaca. Međutim, broj mladjih Albanaca je veći u procentu nego u ostatku Srbije, a njihova izlaznost je manja, tako da je broj Albanaca verovatno iznad 800 hiljada.

U svakom slučaju, broj od oko milion Albanaca trenutno na celoj teritoriji Srbije je realan. Taj broj se smanjuje po stopi od bar 10% po deceniji, brze nego sto opada ukupan broj stanovnika Srbije. Za 20 godina biće ih zaista oko 700 hiljada, dok će cela Srbija (sa Kosovom) imati oko 7 miliona.

Zanimljivo je da SNS pumpa broj Albanaca, tvrdeci da ih je i duplo vise nego sto jeste.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2018-09-01 10:45 AM
Krov na hali Pinki prokisnjava od kada mu je direktor bio AV. To nije umeo da sredi, a ni njegovi naslednici. Zašto mislis zašto je Sluzba takvog slepaca dovela na celo Srbije?
sine_bane
2018-09-01 10:59 AM
Pestko, da li bi nasa vlada trebala da doprinosi na neki način brojnijem iseljavanju siptara, blokadama, sankcijama itd. mislim da bi u sadasnjoj situaciji to bio jedan od efikasnijih nacina da se Kosovo sacuva?
pestko
(odzacar)
2018-09-01 11:50 AM
Prema siptarskom zvanicnom popisu iz 2011. godine, nesumnjivo delimicno laziranom, na Kosmetu ima 1.8 miliona ljudi, od čega 1.7 miliona Šiptara.

Međutim, taj broj je bez sumnje nategnut ali nije nemoguće da ih je bilo za nekih 10-20% manje od toga (a neke nerezidente su prijavili kao rezidente plus standardno laganje jer je i po tom popisu 70% ruralno stanovnistvo, sto je nerealno čak i za Kosovo). Stvaran broj je mogao ići i do 1.5 miliona pre još 10 godina.

Ali, odtad, stotine hiljada su se iselile. Tako da i uz laziranje popisa danas ih tamo ne bi bilo ni 1.4 miliona. Stvaran broj je od 900 hiljada do 1.1 milion, a ako se ukljuce oni koji provode bar dva meseca „kuci” onda ih je možda 1.2-1.3 miliona. Odselilo ih se par stotina hiljada u poselednjih 10 godina.

O tome piše čak i antisrpski nastrojen novinar Al Dzazire.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/zašto-albanci-masovno-napustaju-kosovo

Samo u vreme najzesce migrantske krize otislo ih je preko 100 hiljada, a u poslednjih par godina 60 hiljada je izvadilo srpski pasos kako bi lakse umakli.

Mi svakako ne treba da sprečavamo ovaj egzodus, već da ga olaksamo. Najvaznije je da ne prizajemo status Kosova kao nezavisne države ili dajemo clanstvo u UN.

Kosovski Srbi, oni najzilaviji koji su opstali, imaju danas veci prirodni prirastaj od siptara, i već ih je preko 80 hiljada juzno od Ibra plus 70 hiljada na Severu. To je 150 hiljada, oko 10% stanovnistva. Daleko je to od 250-300 hiljada pre poslednjeg egzodusa i koliko je bilo Srba konstantno od posle drugog svetskog rata, ali broj od 150 hiljada je respektabilan i RASTE prirodnim putem. S druge strane, nesumnjivo je da je i broj siptara u odnosu na onaj od pre 20 godina manji za bar 25%. Dakle, ako ih je bilo blizu 1.5 milion, danas ih je možda 300 do 400 hiljada MANJE.

Velik deo tog gubitka se odigrao POSLE proglasenja nezavisnosti.

Danas se na Kosovu radja godisnje oko 15 hiljada siptara, a pre 20 godina taj broj je iznosio preko 40 hiljada. Populaciona piramida pokazuje ovaj trend.

Danas, na Kosovu od 1.1 milion Siptara, ima oko polovine stanovnistva ispod 35 godina, dok je pola miliona starijih. Prosek godina je ispod 40 i stanovnistvo je mladje, a najviše je mladih 15-30 godina. Međutim, iz te generacije, radjane kada je prirastaj bio 40 hiljada godisnje, preko 200 hiljada je otislo, a ovi preostali ne osnivaju velike porodice kao njihovi roditelji. Otisao je i jedan broj iz srednje generacije, mnogi još 90-tih ali znatan broj i u zadnjih 10 godina.

Kosovo ima oko šesto hiljada radno sposobnog stanovnistva, i blizu pola nezaposlenih. Najviše nezaposlenih je među mladima od 18-35 godina, gde je stopa preko 50%. Rade stariji, obradjuju zemlju a tamo se gotovo ništa ne proizvodi. Žive od inodoznaka od pola miliona dijasporaca, poljoprivrede, sverca i nešto malo sto rade za NATO i EULEKS (droga, prostitucija itd). Privreda im je tanja od one crnogorske, iako ih je duplo vise. Beda i besperspektivnost su gori nego na jugu Srbije, i nije ni cudo sto toliko odlaze.

Treba sacekati još bar deceniju kada će broj stvarno pasti za još par stotina hiljada. Kosovo se urusava kao propala država sa najvecim stepenom korupcije i kriminala u Evropi. Biće ih tada recimo 800 hiljada, stanovnistvo će biti starije, mladi će pobeci (dijaspora će im međutim biti brojnija nego sto ih je na samom Kosovu), dok će nealbanaca biti 250 hiljada. Zamorice se i tada je se situacija dalje menja.

U svakom slučaju, ekonomski ih treba poraziti, pustiti ih da propadnu, pa kad Kosovo bude napusteno, kao sto je napusteno i srpsko selo (tamo je urbane populacije manje od pola miliona), po neumitnim zakonima demografije, bićemo u jacoj poziciji da vratimo oteto.

Pozicija siptara slabi, čak i vrljavi diktator Vucic to vidi, ali je alav na vlast, pa bi brze bolje da uzme neke mrvice kako bi to prodao kao uspeh i obezbedio status koji ima Milo za sebe u ostatku neokolonijalizovane Srbije. To se mora sprečiti. Ne preti nam vise demografska eksplozija od siptara, siptarska nesposobnost i ekonomska propast su same odradile posao i tek će da ga odrade, a tako bi bilo i da u SFRJ nisu ogromne pare davane za razvoj ovog regiona.

Treba ih pustiti da propadnu u propaloj državi, da se udave u sopstvenom izmetu, onda će sami želeti da budu deo Srbije, koja, i ovako loše vodjena, će biti El Dorado u poredjenju s Kosmetom pod vodjstvom Tacija, Limaja Hajradinaja i ostalih ratnih zločinaca (Pacoli je tamo izuzetak kao milioner koji se obogatio na zapadu). Već sada se neki od izbeglih siptara naseljavaju, u malom broju, u Beogradu i okolini, gde imaju vece sanse da nasto naprave, ako već na zapad ne mogu. A to da su stalno isli u Nis kad god im zagusti medicinski, nikad nije bila nikakva tajna.

pestko
(odzacar)
2018-09-01 12:17 PM
„blokadama, sankcijama itd. mislim da bi u sadasnjoj situaciji to bio jedan od efikasnijih nacina da se Kosovo sacuva?”

Ne treba uvoditi neke specijalne blokade, ali treba im otezavati tu i tamo. Moramo igrati pametno. Oni su sami sebi najveci neprijatelji (kao i mnogi na Balkanu) i to treba iskoristiti.

Svakako, treba ih kociti oko UN UNESKO i sličnih organizacija. To možemo. Treba nastaviti borbu za povlacenje priznanja. Tu su isto u defanzivi, stagod mislili od Dacicu (poreklom s Kosova) tu je on u pravu i treba svima da bude jasno da Kosovo nije rešeno. U tom smislu i ova prica o poromeni administrativne granice s Kosovom (a samo je tako treba shvatati) te promeni stava Amerike nije losa, ali se NE SME dati priznanje niti status u UN.

Dalje, moramo potrazivati pare od njih, kao i kontrolu nad državnom imovinom. Treba kociti privatizacije i uopste sve sto može da ih malo izvuce iz bede. Mi imamo legitimna imovinska potrazivanja.

Dakle, tacka jedan, NEMA PRIZNANJA, NEMA CLANSTVA U UN. Pregovori mogu, ali s akcentom na imovinskim pitanjima, cepanju Kosova pravima za Srbe unutar pokrajine, manastiri.

Tacka DVA, promeniti u međunarodnoj javnosti percepciju da je to rešeno pitanje, već da se radi o prolongiranom konfliktu, poput onog na Kipru, Izrael/Palestina, Olandska ostrva, Tajvan, Osetija i slično. Podvlaciti uvek slične slučajeve, raditi na povlacenju priznanja i pridobijanju Amerike (tu ocigledno ima prostora za pustanje siptara niz vodu), Francuske uz Kinu i Rusiju i smeksavanje ostalih (zasad se pokazalo da može). Ali, NIKAKO ne priznavati niti prijem u UN, naprotiv.

Tacka TRI, VREME. Pustiti da ih se iseli par stotina hiljada još, da budu siromasniji i od Albanije, da se međunarodne okolnosti još dalje promene.

Tacka CETIRI, EKONOMIJA. Srbija će se razvijati manje ili vise brzo, to je jako važno. Ali kontrast s propalim Kosovom (siptarski deo) mora biti sve veci i veci. Razlika treba da bude kao razlika između tehnoloski razvijenog izraela, i bede u kojoj žive Palestinici.

Možemo, kad se promene okolnosti i Srbija bude jača i bogatija, i mi forsirati naše zajednice da jacaju tamo ekonomski. Na to se mora misliti unapred. Ugledajmo se na Jevreje i Izrael.

Finalna faza, ponuditi clanstvo u Srbiji već ojadjenom Kosovu, gde će tada biti oko pola miliona siptara, i par stotina hiljada ostalih, uz ojacanu srpsku zajednicu. Oni će to tada već sami prihvatiti, kao sto bi SUTRA prihvatili da Kosovo postane provincija u Svajcarskoj.

Svakako, ima i drugih opcija (vojna) u zavisnosti od okolnosti. Ali, svakoj od ovih varijanti pogoduje da je Kosovo kao de fakto država sa siptarskom kontrolom totalno propala i da u stotinama hiljada sami siptari beze sa njega. I da vise nemaju prirodni prirastaj kao nekad, da prosecan broj porodjaja po ženi iznosi 1.6 tamo, slično kao i u Srbiji, a ne 5 ili 6 kao nekad, da su razocarani sami u svoju nezavisnost. Ali, ništa ne opamecuje kao beda i sirotinja u koju sve vise tonu. Postojeca dijaspora će povuci ostale, sve to nama ide u prilog.

Dakle, glavna stvar je strpljenje, i pamet u glavu. Da je neko pre par godina rekao da će se stvari ovako odvijati, da će Amerika s Trampom pustiti siptare niz vodu, da će prirodni prirastaj siptara na Kosovu biti manji od onog Srba s Kosova, da će ih nekoliko stotina hiljada emigrirati od proglasenja nezavisnosti, da će sami biti skroz razocarani, vecina ne bi poverovala. A ipak, desilo se.

I utoliko pre bi izdaja koju bi eventualno sproveo Vucic (ali možda ipak neće, jer siptari to odbijaju, sto je dobro jer se onda samo pomerila granica u glavama u Briselu i Vasingtonu, jer je jasno da se sve od granica administrativnih pa nadalje dovodi u pitanje) bila gora. Sada je trenutak za to da se stane, presabere, napravi strategija i saceka.

Za 10-20 godina Kosovo može biti vise u Srbiji nego sto je to bilo u poslednjih 50 godina, zahvaljujuci kolapsu siptarske populacije i ekonomije i urođenoj primitivnosti koja je jedva omogućila i smece da skupe po proglasenju nezavisnosti. Koliko god da smo nesposobni, prosecni Balkanci su u odnosu na Siptare (a slično je i s većinom Arapa) Nemacka, Japan i Amerika u smislu organizacije, radnih navika i uopste funkcionalnosti drustva. To moramo uzeti u obzir.
rizling
2018-09-01 12:29 PM

pestko
(odzacar)

@

Vidim da imaš dobru statistiku? Dali znaš u kakvom sastavu, je bila vojska Cara Lazara na Kosovu. Koliko je bilo iz Sumadije, Dalmacije i Crnogorskih plemena vojske?
pestko
(odzacar)
2018-09-01 12:57 PM
Dali znaš u kakvom sastavu, je bila vojska Cara Lazara na Kosovu.„

Nisam se time bavio. Danas, uz pomoć interneta, svako ko hoće može doći do relevantnih podataka, za koje je nekad moralo da se kopa po arhivima. Nisu svi podaci jednako pouzdani, a cifre kojima baratam su zasnovane kako na novinskim izvorima, tako i na zvanicnim podacima ali i proceni koja je moja. Međutim, nikad ne pricam o brojevima bez osnove.

Gore sam dao linkove na nekoliko clanaka al dzazire, danasa i pojedinih analiticara.

Recimo, podaci o poslednjem popisu iz 2011 mogu se lako naći u stampi, a zvanicni sajt http://census.rks-gov.net/istarMDAS ne radi.

Podaci o dijaspori (izvori Nemacke, Svajcarske itd) takođe postoje, i pokazuje da je velik broj siptara iseljen s Kosova nedavno. Dijaspora im je brojna, ukupno (sto stara sto nova, sto u Evropi sto u SAD) broji preko milion ljudi (poreklom iz bivše SFRJ).

Istina je da se Siptari laziranjem podataka bave već decenijama, tako da do prave istine nije lako doći, ali je svakako lakse nego o dogadjaju koji se odigrao pre nekoliko stotina godina, mada i tamo postoje izvori. Ali izvori se moraju interpretirati.

Recimo, podatak o broju rođenih siptara na Kosovu je zvanican podatak, i radi se o smanjenju od skoro 3 puta u odnosu na situaciju pre 30 godina. To je drasticno smanjenje. Tačan broj Albanaca međutim je teško utvrditi, ali prosta racunica daje gornju granicu. Ako ih je 2011 bilo ispod 1.7 miliona, a u međuvremenu je otislo 300 hiljada, sad ih je tamo manje od 1.4 miliona. To je gornja procena, realno ih je manje od toga jer su taj broj ”nategli„. Popis nije egzaktan ni u sredjenijim drustvima, a pogotovu je pitanje kad ima velike dijaspore koja je cas na Kosovu ali uglavnom nije.

Procene o broju Albanaca od 900 hiljada do 1.1 milion, na osnovu broja pretplatnika mobilne telefonije, takođe su dosta realne. Nisam ih ja radio. Dakle, ova prica koju sam prikazao je na osnovu svih tih izvora, i mislim da je realnija od price o dva miliona Albanaca.

Da se vratim na pitanje o vojsci Cara Lazara. Procene o broju vojnika koliko vidim krecu se od 12 hiljada do 30 hiljada. Uz malo truda rekoh mislim da svako može danas da se udubi i dodje do procena istoricara koji je bio sastav. Bile su jedinice iz vecine srpskih zemalja, kao i još neki saveznici. Ali detalje ne znam, nisam istrazivao. Poznato je da me takvi numericki podaci i analize u principu zanimaju i puno puta sam se time bavio na diskusijama, od broja zrtava u raznim situacijama pa do demografskih procena i/ili izbora.

Evo još jednog priloga, Malagurskog, na istu temu, koji je dosao do sličnog zakljucka - broj siptara na kosovu danas je tek nešto preko milion, realno govoreci (to priznaju i mnogi Albanci).

https://www.youtube.com/watch?v=D5uGnRoHv90



Jocko4
(observer)
2018-09-01 01:23 PM
pestko,

Подаци из пописа 2011. на КиМ су лажирани и на тај начин да су у њему учествовали и неки Албанци из Албаније, придошли после агресије НАТО-а 1999.

Што се тиче америчке политике, не би требало да се сувише надамо да су они пустили Шиптаре низ воду, нити ће то да учине све док имају своје интересе на Балкану и Европи, одн. док не напусте план „Drang nach Osten”. Њима су Шиптари још увек потребни (бар као пешадија, која ће да штити Бондстил), а не одустају ни од незаконите експлоатације природних ресурса на КиМ.
Реалније је да је Америка преокупирана другим крупним проблемима и да би јој одговарало да Вучић и Тачи потпишу какав-такав споразум, којим би се и de jure признала независност „Косове”.

Србија би хитно морала да формулише закон којим би се 1. спречила камуфлирана продаја поседа и некретнина и 2. којим би се јасно истакло да је држава Србија примарни власник земље, а да власник, или власници поседа и некретнина немају права да одцепе свој/е посед/е, нити да их припајају другој држави.
Ово је важно не само због КиМ, него и убудуће, у најширем смислу.

Србија има право да приликом издавања пасоша тражи од Шиптара са КиМ да поднесу доказе да су били држављани СФРЈ и СР Србије, а ако такве доказе немају - да одбије да им изда пасоше Републике Србије. (Не долазе у обзир никаква „два сведока”). Такође има право да тражи да претходно положе тест о знању српског језика. Тако би отпали они Албанци који су имигрирали још у време Тита и Енвер Хоџе, као и они који су на КиМ дошли после 1999.

Уколико буде уведено редовно обавезно служење војног рока, Србија има право да на одслужење позива и Шиптаре који имају пасош Србије, јер то значи да су држављани Србије. Уколико се не одазову, има право да им поништи важност пасоша и укине право издавања новог, док не одслуже војни рок. (Србија нема обавезу да призна пасош „Косове”).

Србија има право да понуди финансијску помоћ (рецимо родитељски додатак) Шиптарима који поседују држављанство Србије, а који би у захтеву за ту помоћ морали претходно писмено да се изјасне да су сагласни да је КиМ део Републике Србије. Значи, ако не признају Србију за своју државу, немају право да добију такву помоћ, а ланчано може и да им се укине важност пасоша.

На тај начин би могла да се формира и званично објави (чак и УН) статистика, којом би се парирало пропаганди шиптарских сепаратистичких лидера.
POLARIS
(доктор)
2018-09-01 01:41 PM
988 549 šiptara trenutno živi na KosMetu po pripremnom popisu urađenom pred izbore.
pestko
(odzacar)
2018-09-01 01:54 PM
„Подаци из пописа 2011. на КиМ су лажирани и на тај начин да су у њему учествовали и неки Албанци из Албаније, придошли после агресије НАТО-а 1999. ”

Po tom popisu broj je bio 1.7 miliona siptara, zapravo ispod toga (1.65 po ovom linku
https://bs.wikipedia.org/wiki/Popis_stanovni%C5%A1tva_na_Kosovu_2011.)

Ne znam koliko je tu bilo „turista” iz Albanije, ali sigurno je da nisu svi bili rezidenti. Naime, slično je bilo sa popisom u BiH, gde od 1.7 miliona Bosnjaka zapravo 15% nisu bili rezidenti. Ako se uzme u obzir i tradicija u laziranju podataka, realna cifra, sa sve povremenim „dijasporcima” je verovatno već tada bila ispod 1.5 milion, sa možda 1.3 stvarno stalnih stanovnika Albanske narodnosti.

Ali, u međuvremenu je otislo preko 300 hiljada a možda i vise siptara. Odlazi ih prosecno 40 hiljada godisnje, a u vreme izbeglickog talasa pre dve tri godine otislo ih je 100 hiljada (iskoristili priliku). Neki su odbijeni ali vecina ostane na zapadu. To znači da bi po novom popisu, uz sva laziranja, bilo verovatno ispod 1.4 miliona siptara, a realan broj je kao sto rekoh maksimalno 1.2 miliona, tj, ako racunamo one koji su stalno tamo (a ne gastarbajteri koji par meseci su na Kosovu), oko milion.

Za deset godina, broj će biti ispod 800 hiljada, a ni sa popisom i natezanjima teško da će navuci milion. Albanija je izgubila 800 hiljada stanovnika, Albanaca sa Balkana je otislo u zadnjih 30 godina preko milion i po, pa i do dva miliona broji njihova ukupna dijaspora (od čega je pola iz SFRJ). Dijaspora im je jaka i uglavnom su jaki kao mafija, ali i zapad je naucio sto su Siptari.

Inače, Siptari s Kosova i među samim Albancima slove za ološ (nešto kao milogorci među Srbima, u smislu mafijaske države, ali i gore)
. Sverc droge i nasilna primitivna ubistva uglavnom oni drže. Zapad je delimicno shvatio s kim ima posla.

Ja ne bih potcenjivao promenu koja dolazi iz Trampove administracije. Ono sto je nesumnjivo je da Kosovo ima daleko manji prioritet nego pre desetak godina za Amerikance. Nastavili su s politikom po inerciji, koja je antisrpska, srednji kadrovi antisrpski su vodili tu politiku. Ali, sada dolazi do promene s vrha. Nasi su silom prilika (Vucic se brine za vlast) napravili par poteza i platili i lobiranje a izgleda i mito nekim clanovima nove administracije, Trampov zet dolazi u Beograd. U smislu promene to podržavam, mada se plasim da će Vucic sve to uraditi samo da bi krunisao izdaju. Ipak, pokazalo se da i mi možemo da promenimo stvari, jer sto bi siptari mogli da kupe uticaj u SAD a mi ne. Dobro je da je do toga doslo, mada bez Trampa teško da bi se ista pomerilo. Amerikanci su zapravo relativno indiferentni, manje je tu državnog interesa SAD nego što se misli.

To se vidi iz toga kako je ambasador SAD u Srbiji (novi kadar) se suprotstavio onom s Kosova (stari odlazeci kadar) i postrojio Tacija. Amerika zasad daje podrsku Vucicu oko tog razgranicenja, ali ne zato što oni to sami po sebi nešto guraju, nego sto je Vucic PODMAZAO i POTPLATIO gde je trebalo. Dakle, MOžE da se tako radi. Stavise, ako ne odigra na izdaju, već na to da pomeri samo stvari sa rešenih na neresene, to bi bio dobar potez. Na zalost, Vucic je rešen da likvidira Kosovo, da izda, a najveci saveznik Srbima su zapravo Albanci koji pucaju sebi u nogu. Tako da se nadam da će nehotice to opet ispasti na nasu korist. Samo da Vucic ne izda. Stvari su u rukama naše države vise nego sto smo toga svesni.

Pomeranje administrativne granice Kosova, ali BEZ prijema u UN, promenilo bi odnos snaga. Na Kosovu bi Srba bilo 80 hiljada, Albanaca i 1.2 miliona, a ostalih još koliko i Srba, ni tad Albanaca nema preko 90%. A ti Srbi imaju po 2 hiljade dece godisnje, i za 10 godina biće ih preko 100 hiljada, a Albanaca će biti milion. Dakle, i u toj varijanti sve ostalo ostaje, jedino se NE SME dozvoliti priznanje i prijem Kosova u UN.

Inače, mnogi ne znaju, ali Leposavic je prikljucen AP Kosovo tek 1959. Nema nikakve inače veze. Taj deo severa zapravo nije bio deo Kosova ni za vreme II svetskog rata. Dakle, ako samo dodje do promena administrativne granice AP Kosovo to po sebi ne mora biti katastrofa, ali se sa ostatkom mora nastaviti politika kao i do sad. Siptari su zapravo uplaseni svojim demografskim debaklom pa misle možda da im je i bolje bez Severa, ali njihov broj će nastaviti da pada pa cela prica ne mora biti katastrofalna kako izgleda.

Kljuc je da se nikako ne odricemo Kosova (sa ili bez korekcije administrativne granice) tj. dozvolimo prijem u UN. Bojim se da uprkos pozitivnom razvoju na međunarodnoj sceni i demografiji koja nam sve vise ide u prilog, da će Vucic da zabrlja i izda potpuno nepotrebno.

Jedno je pak sigurno - izgovor o demografskoj bombi siptara koji će da preplave Srbiju vise jednostavno - ne stoji.
dulebg
(posmatrach)
2018-09-01 02:50 PM
Једно је број оних са пријављеним боравком, а друго стваран број на спавању. Шиптари имају обичај да се пријаве у Македонији, на Косову, у ЦГ и у Швајцарској, а углавном спавају у Швајцарској. Број жена увећавају, а пописивачи не смеју да проверавају; свеједно - деси им се да на попису имају 30% више мушкараца - то су ти што се 4х пријављују.

Не знам шта се потресамо око њиховог броја: ако се може сазнати потрошња брашна - из тога непогрешиво следи број присутних.
Jocko4
(observer)
2018-09-01 03:42 PM
pestko,

У отимању КиМ учествовали су НАТО и шиптарски терористи.
Трамп јесте рекао да је нама учињена неправда, али и да не може да нам врати КиМ.
Вучић, Дачић, Весић и Ђурић намерно појачавају утисак да је дошло до преокрета у политици Америке према Шиптарима, како би себи подигли рејтинг. Чињеница је само да је дошло до извесне промене и да је Америка показала шиптарским лидерима да су интереси Америке важнији од интереса Шиптара.
Америци одговара и преуређење границе, само да се некако питање „Косове” скине с дневног реда, јер непризнавање „Косове” од стране Србије јесте крупан камен спотицања.

Ако би Америка и ЕУ успели да натегну неко решење и трајно обавезујући споразум, буди сигуран да се ради о велеиздаји.

Србији не одговара прекрајање граница које би означило први корак ка признавању „Косове”.

Што се тиче „подмазивања”, једини који је могао да буде подмазан је Вучић, а можда неким обећањима и Тачи. Круже гласови да су Вучићу и Тачију обећали Нобелову награду, да би их стимулисали да убрзају постизање споразума.
VelikiBuda
2018-09-02 10:31 AM
Po broju hlebova i potrosnji brasna siptara ima 600-800 hiljada. Po izlaznosti na izbore, do 800 hiljada. Po mobilnim telefonima najviše ih ima 900 hiljada. Siptara ima ispod milijon u svakom slučaju. Pola milijona je otislo u Evropu, nikad ih nije bilo ni milijon i po. Sad ih je manje nego pre pedeset godina.
vantika
2018-09-10 08:41 PM
Inače 30 godina objašnjavam kretenima(bezuspesno) razlog VISOKIH 4 METRA ZIDINA kojim su se siptari okruzivali u bivšoj SFRJ.

Razlog je da su se njihove žene poradjale iza tih zidina,.dakle nikakva evidencija o populaciji i radjanju nije mogla postojati.
Onda se infiltriraju njihovi ljudi po Opstinama i kadrovskim mestima odakle se mogu izvlaciti DOKUMENTA.

i onda nastaje OVA igra:

Rodjak u Urosevcu koji im DVA decA posalje rodjaku u Pristini RAHMANIJU koji takođe ima DVA decA svoju decA,..takođe i onaj u Prizrenu, Djakovici, Gnjilanu itd itd itd posalju svoju decA dok se ne skupi kod „roleta' u Pristini 10 decA
Tada ”rocko„ iz Pristine ode u Opstinu Pristina i pijavi 10 decA ko ”RahmaNI„..pravdajuci se ili ne 'nazadlukom' i verskim obicajem da ženu ne sme niko da vidi koji nisu muslimani,..ili tako neka zvaka..

Tada kada je preko 9 decA,.Tito bude ”kum„ i DržavA SFRJ pocne da salje novac za svako decA.

To SVI urade i svako ima po 10 decA,..i svi dobijaju lovu od države za decA koja ne postoje.
Siptar iza svog 5 metra zida sa zenom i 2 decA onda pocne da sakuplja ogromne decije državne dodadtke(KOJI SU PO DETETU U SFRJ ZNALI BITI od 70 DO 100 NEMACKIH MARAKA MESECNO, ne racunajuci druge beneficije)
Pošto to NIKO NIKADA nije proveravao,..dolazi do socijalnog PRIVIDA.
Kada se tome doda cinjenica da su mnogi albanci prelazili izlbanije i prijavljivali se na kosovu,..kao i cinjenicu da SVI DO JEDNOG siptari na podruciju bivše SFRJ imaju minimum 2 lične karte(pored Kosovske) i državljanstva(Srpsko, Makedonsko, sada Kosovsko, Crnogorsko,.često i BiH kao i Hrvatske)

Onda vidite zašto Milo vlada u C. Gori,..šta se desava u Makedoniji i zašto na Kosovu ima 1.8 miliona

da se oni toliko razmnozavaju ne bi ih bilo 1.8 miliona,..nego 18 miliona ili 180

Svi oni se KRECU kao ”biracko telo„ po REGIONU

Siptara slovom i brojem NEMA VISE OD 600,000 na Kosovui Metohiji”
pravda_i_istina
2018-09-15 07:36 PM
Miša Brkić: Kosovski Albanci su na rubu nestanka-sledi ha
MASSARO
(СЕЛЕКТОР)
2018-09-17 02:24 PM
niko to ne zna
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
2018-09-21 06:25 AM
Broj nije toliko bitan. Ima ih dovoljno da se trebaju uvazavati njihove posebnosti, zelje i interesi.

Blazo
2018-09-25 03:34 PM
Постоји и друго питање колико Арнауташа, поарнаућених Срба има на Косменту. По писању Јована Томића на основу историјских докумената, а и на основу задњих ДНК истраживања на Космету живи велики број Арнауташа.

https://www.rastko.rs/kosovo/istorija/o_arnautima.html
goodbad
(gb&u)
2018-10-05 11:47 AM
posle tri sve je mnogo,svesti na razumnu meru ne vise od dva.Srebrenicu uzeti za primer kako treba raditi.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.