Forums : Politika

 Comment
Војводина
dulebg
(posmatrach)
2018-05-17 04:54 AM
DrSrbivoje
(piroman)
16. мај 2018. у 04.38
Kako god da je bilo pre vek i po, Vojvodina sada postoji, svidelo se to nekom ili ne, već preko 40 godina, a tako će i dalje biti, i tako i treba da bude jer je ekonomski najzdraviji deo države.
--
Избеглице из Лике и Далмације крсте се левом и десном руком: колико је народ у Војводини нераднички! Бог им дао, па је греота да још и раде! Ураде куруз, соју, шеницу за 25 дана, пе им остаје 340 да бистре политику испред бакалнице. Мого би сваки да има солитер на Менхетну - колико је земља богата, ал чему, кад је лепше цугати пиво и заебавати.

Мораш само да знаш: Војводину је од мочваре направила царица Марија - јесу Срби кулучили, ал су аустријски инџилири вирили у дурбине и толкововали: где, шта и колико. Дали им ту земљу док су им требали војници, после их све у паоре сатерали - кад више нису требали.

Па им краљ наново поделио, после њега и Тита. Сад ће Швабо опет све да узме; јер никад није било да имаш нешто лепо и корисно, а јачи не би да ти то отму. Па док буде лудих Србијанаца да бране Војводину - биће и њиве ваше, после већ - зна се!
dulebg
(posmatrach)
2018-05-17 05:01 AM
Помисли да ми 70 година плаћамо пшеницу дупло скупље од америчке - да би очували СВОЈУ производњу, тј.војвођанску; да је све време комунизма Војводина форсирана на рачун остатка Србије, да би очијукала са српским непријатељима .. да не кажем да скоро ниси могао да нађеш директора-Србина, све је дато Мађарима и Хрватима.

.. да 70 година плаћате струју, угаљ, злато, бакар 4х јевтиније него у свету - јер ми морамо да одржимо СВОЈУ производњу, стандард СВОГ народа.

Увек кажем: шта Војводина увози - лук, паприку, воће, поврће, месо, сир и кајмак; а шта извози - куруз и шеницу, оно што ради на зелено дугме. Мене моле људи: дај један мали силосић, тако 5 вагона, НЕМА КО да истовари курузе! Па нема - кој није у Америки, тај је дошо јутроске из дискотеке, Румуни се прозлили, и Србијанци полако замичу ка Немачкој - мораће ил да се подметне кичма, ил да се остави земља у парлогу.
zupa
(DR.MR)
2018-05-17 05:06 AM
Дуле у праву си 1000 посто,добро је што си цитирао тог усташу DrSrbivoja
све ми се чини да је изгубио па се сад љути.
dulebg
(posmatrach)
2018-05-17 05:07 AM
И молио бих те да набројиш те здраве елементе војвођанске привреде:
- ратарство је екстензивна грана, не запошљава људе, улазни трошкови су из увоза, готов производ се извози, а књигама приказује мањак, власник пријављује приход на Антилима,
- прехрамбена индустрија је у рукама странаца, опис у свему као претходни
- трећег ни нема, можда ту и тамо понека монтажа-склапалица, опет у страном власништву, колко да нам остави еколошку катастрофу.

Невероватно је: да на ауто-путу од Суботице до Београда човек нема где пљескавицу да поједе? Ако не рачунамо мотел „Мандић” где сам јео 3х одједаред.
dulebg
(posmatrach)
2018-05-17 05:11 AM
сви који смо
давно са дрвета планина сишли ..
из шума који су, смо измилели

у равници струну
јер кроз око
равница попије
душу
--
Па нее - овај мој други деда: колонизовао се 1947.у Наково. Добио швапску кућу и 14 ланаца земље. Ал неш ти: не ваља му вода, не ваља ветар, живцирају Карпати - те се он покупи и врати на своју 7-му галерију. Кажу стричеви „није теби ваљало што се мора радит..!”
DrSrbivoje
(piroman)
2018-05-17 05:36 AM
Stvar je vrlo vrlo prosta. Vojvodina da se osamostali, pa da vidimo onda ko koliko vredi. A (tada uža) Srbija da hranu kupuje po tržišnoj vrednosti iste, Vojvodina da kupuje energiju po tržišnoj vrednosti, i svima lepo.
ibigbdbBelow viewing treshold. Show

ibigbdb
(наганка)
2018-05-17 05:46 AM
ДрС

?

Трћиште се већ види по некретнинама...
По Србији испод Саве и Дунава
по иоле пожељнијим местима
цена надувана три четири десетак пута ..
а да не причамо колика је цена квадрата
у овој лакрдији од назови Главнога, Престонага 'Грдаа'
највеће махале са аеродрумом за вазуплохове

Трћиште је варљиво и контролисано .. а не слободно
Њиме влада 'закон' линча и господари гомила
dulebg
(posmatrach)
2018-05-17 05:59 AM
Војводина може да се осамостали колико и Хрватска: тамо у свакој МЗ седи Швабо и јавља Хрватима шта да мисле. И онда они мисле шта још да дају Шваби. После кукају да нису овако замишљали неовисност, а Швабо им каже. „А Срби?!” па се они смире „Јес, замал' нас Срби нису појели, срећа те нас једе Швабо!”

А како вас је Швабо пазио до 1919-те мени је јако познато. Чак је и право гласа увдедно већ 1916-те, а у Србији 1840, па су морали да га повлаче због Аустије. За време 2.св.рата побио вас Мађар и Хрват до последњег, а Швабо јок - само паметне и са великом матуром (каже: јатаковали мит бандитен), ове тупане је оставио.

И после 2.св.рата вам је било весело: ротација - 1 Србин, па 1 Мађар, Русин, Украјинац - тако буде 80% Срба заступљено са 17% мандата. И тог једног Србина нађу пијану, неписмену будалу, па га водају ко мечку.
keser
2018-05-17 08:25 AM
Mnogo vas dzindzi ova tema. Ne treba talasati i podsecati neprijatelja.

Imamo vlast koja bi rado smanjila autnomiju al to ne ide lako
dulebg
(posmatrach)
2018-05-17 11:53 AM
Чега бре аутономија: сиса за Чанка, Грухоњића и Пајтића - то је све што су видели од аутономије. Покрајина ни нема свој приход, јер се покрајинцима није исплатило - боље им било да уцењују Бгд, него да им падну општине на врат. РТВ направила минус 10 милиона Е, нема везе? Кажу најНЕгледанија телевизија у региону, има 2% рејтинг.
dulebg
(posmatrach)
2018-05-17 05:48 PM

Др Савин изазвао пажњу предавањем о Револуцији 1848. и проглашењу Српске Војводине
17. маја 2018.

Трибина „Револуција 1848. и проглашење Српске Војводине” одржана је у четвртак 17. маја у Kлубу „Трибина младих” Kултурног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је др Милош Савин, историчар.

На почетку трибине, Савин је подсетио да је, као наставак Француске буржоаске револуције из 1789. године, Западну и Средњу Европу крајем фебруара 1848. захватила антифеудална, грађанско-демократска револуција, која ће довести до значајних социјалних и културних промена. Овај револуционарни замах назива се Пролеће нација или Буђење народа.

– На војвођанском простору дошло је до социјалних и аграрних побуна. Пештанска револуционарна омладина је 15. марта истакла захтеве који су предвиђали грађанске слободе, равноправност свих народности, укидање феудалних односа, опште право гласа. Захтеве је прихватио Угарски сабор – казао је Савин и додао да су мађарски револуционари, после преузимања власти, одбили да признају иста права Србима, сматрајући да у Угарској, односно Мађарској, постоји само један политички народ – Мађари, што је за српске револуционаре била неприхватљива идеја.

Српски митрополит Јосиф Рајачић, под притиском бројних народних делегација и петиција, пристао је да закаже Српску скупштину. Између десет и петнаест хиљада људи окупило се у Сремским Kарловцима, где је од 13. до 15. маја одржана Мајска скупштина која је прогласила Српску Војводину.

– По тој одлуци, Војводина је, као посебна аутономна територија обухватила: Срем са Границом, Барању, Бачку са Потиским дистриктом и Шајкашким батаљоном, те Банат са Границом и Kикиндским дистриктом. Митрополит Рајачић проглашен је за патријарха, а за војводу је изабран пуковник Огулинске регименте, искусни царски војник Стеван Шупљикац. Изабран је и Главни одбор, као извршни орган, тј. влада Војводине, чијим радом је руководио Ђорђе Стратимировић – нагласио је Савин.

Октроисаним аустријским уставом из марта 1849., Војводина није призната као посебна круновина. Угарска је подељена на војне дистрикте, из Војводине је изузета Војна граница, а њен остатак је постао седми дистрикт на челу са царским комесаром – патријархом Рајачићем.

Нови аустријски цар Франц Јозеф 15. децембра 1849. донео је патент о оснивању Војводства Србије и Тамишког Баната у чијем саставу су биле Бачка и Банат без Границе, те само Румски и Илочки срезови из Срема. Аустријски цар је себе прогласио за великог војводу Војводства Србије.

Период постојања Војводства Србије се у потпуности поклопио са апсолутистичким режимом аустријског министра Александра Баха, па се одомаћио назив Бахова Војводина. Агресивна германизација, полицијски режим, централизација и аустријски државни унитаризам главне су одлике Баховог апсолутизма.

Под притиском општег незадовољства у целој Монархији, цар је отпочео процес децентрализације. Проценивши да му Срби више нису потребни, у намери да за своју спољну политику задобије Мађаре, цар је 27. децембра 1860. написао одлуку којом је Војводство укинуто и припојено Угарској, са изузетком Румског и Илочког среза који су припојени Хрватској.

Војвођанске вести, КЦНС
Jocko4
(observer)
2018-05-18 11:58 AM
ibigbdb,

>'Трћиште је варљиво ...'
---

Ти то најбоље знаш.
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.