Forums : Politika

 Comment
Дража Михаиловић
Ninos1aw
(U Odesu s mladu stuardesu)
2017-10-16 08:05 AM
Има ли нека чињеница (не гласина) на којој замерате Дражи Михаиловићу на његовом држању, деловању и наредбама које је издавао од 1941. до 1945. године.

Ако има - шта му конкретно замерате?

Молим да се уздржите од паушалних оптужби, већ само конкретно: који поступак Драже Михаиловића је био погрешан?
konecenemoraBelow viewing treshold. Show

konecenemora
(sofer aviona)
2017-10-16 08:12 AM
Kapitalna,najveca greška mu je bila sto nije zaklao kitu kad ga je imao na dlanu...
Novak
2017-10-16 08:12 AM
Isti onaj koji dominira i na ovom forumu dan danas,
proglasavanje komunista za neprijetelja br 1.
Verovanje u tudju pomoć te prijateljstvo jačih.
DoktorStevanBelow viewing treshold. Show

DoktorStevan
(Ravna Gora Pobediti Mora)
2017-10-16 09:00 AM
tačno to monarhisto,
zameram mu sto nije zaklao pseto hrvatsko
Vuka
(ribar)
2017-10-16 09:33 AM
Što se nije borio za Srbiju i srpski narod već za jugoslaviju i dezertere karadordevice koji su mu i dosli glave!
sine_bane
2017-10-16 10:17 AM
a jel svrha tvog pitanja da doprineses brzem zavrsetku 2. svetskog rata...:)
Ninos1aw
(U Odesu s mladu stuardesu)
2017-10-16 10:25 AM
Сврха је - да разумем.

Узевши у обзир време и услове грађанског рата у којима је живео и деловао - ја не могу да му нађем никакву озбиљну замерку.

Пошто овде има учених људи - можда ће неко да изнесе неки озбиљан аргумент којим би поткрепио неку замерку.

А дотле - мој утисак је да се ради о човеку који је жртвовао свиме што је имао, па на крају и сопственим животом, за свој народ и своју земљу.
sine_bane
2017-10-16 10:36 AM
odlično, razumeo svrhu tvog posta I prihvatam tvoje mišljenje, ajdemo sada da uz jednu votkicu potpisemo, stavimo . na 2. svetski rat I nazdravimo!
sine_bane
2017-10-16 10:41 AM
Živeli...za kralja I otadzbinu...:)
Lorka
(поета)
2017-10-16 10:56 AM
Kључна грешка му је што је веровао Енглезима.
Слажем се са осталима да је требао ликвидирати Тита, али тада вероватно није знао да ће на крају овај ликвидирати њега. Међутим, није смео бити милосрдан и частан према овом аустроугарском нареднику и припаднику сурове вражије дивизије.
Дража је био законити командант ЈВуО, док је Броз био бисши припадник агресорских снага и самопрокламовани вођа једне терористичке организације, и као таквог га је требао ухапсити и стрељати.
sine_bane
2017-10-16 11:03 AM
a el vidis moj snažan doprinos pomirenju, iz zdravice sam izbacio Boga zbog radi kompromisa sa komunistima!
Ninos1aw
(U Odesu s mladu stuardesu)
2017-10-16 11:04 AM
„Kључна грешка му је што је веровао Енглезима.”

А како би, по твоме, требао да реагује 1941. и 1942. године? Рецимо: не верује Енглезима. Како да се понаша?

Како је могао да зна да ће га Енглези две године касније издати и продати?
seljakipo
2017-10-16 11:04 AM
..., који поступак Драже Михаиловића је био погрешан?
to što nije uradio njima a oni su uradili njemu!
.., bravara i pomcnike je trebao na terazijama da postavi za izlozbu
Ninos1aw
(U Odesu s mladu stuardesu)
2017-10-16 11:08 AM
„.., bravara i pomcnike je trebao na terazijama da postavi za izlozbu”

На који начин?

Од почетка рата 1941. и формирања војске Дража ни његова војска никад нису ступили на Теразије.
seljakipoBelow viewing treshold. Show

seljakipo
2017-10-16 11:09 AM
Како је могао да зна да ће га Енглези две године касније издати и продати?
..., kad je imao opciju da nulira bravara & Co. Englezi su rekli NE!
seljakipoBelow viewing treshold. Show

seljakipo
2017-10-16 11:18 AM
Од почетка рата 1941. и формирања војске Дража ни његова војска никад нису ступили на Теразије.
..., početak rata bravar se krio u Babarogagradu, policija je i dalje bila stara Beogradska policija, a poznato je da i zidovi imaju usi.
WerbaBelow viewing treshold. Show

Werba
(N/A)
2017-10-16 11:58 AM


konecene mora
(sofer aviona)

16. октобар 2017. у 08.12

Kapitalna,najveca greška mu je bila sto nije zaklao kitu kad ga je imao na dlanu...
========
Kekec znam da te boli...ali je samo jedno evidentno i od krucijalnog značaja, sada i u ovom trenutku:
*posle 36 godinica, još uvek ne odustajete da mmmamlate kitu drugu Titu.
Zaista, retko je bilo gde videti taku halapljivost. Ne gubite na apetitlich, naprotiv, sve vam vodica curka...
:))
Lorka
(поета)
2017-10-16 12:10 PM
Дража је био обавештајац. Иако није било лако радити у његовим условима, ипак је морао сазнати све о Титу и проценити опасност од тог вишеструког агента и србомрсца. Кад га је примио на састанак у Струганику 1941, имао је шансу да га ухапси. Официрска част га је коштала. Са друге стране, видело се касније да Тито нема части.

Што се тиче Енглеза, нисам рекао да није требао са њима сарађивати, него да им - није смео веровати. Обавештајац и војсковођа треба да прикупља информације и да процењује ситуацију.

Али опет кажем, радио је у немогућим условима и нема му се шта замерити.
D-Man
(Analyst)
2017-10-16 12:34 PM
‘’Причати о злочинима комуниста над мојим српским народом, не ствара никакве подјеле.’’

Срна, наравно да истина о злочинима (било кога, укључујући ту и злочине комуниста) не може и не сме стварати поделе. Напротив, истина би требала да коначно доведе до националног помирења.

Међутим, Срна, проблем је када се уместо само истине (о комунистичким злочинима) почне комплетно мењати историја коју смо управо ми Срби понајвише својом крвљу исписали.

Проблем је када се тим комунистима желе на душу додати и неке друге ствари које не одговарају истини и онда се ствара отпор друге стране тако да је фактички немогуће рашчистити шта се све дешавало између нас Срба. Док је тако, нашим непријатељима ће бити врло једноставно, када год треба, подментнути клипове у наше српске точкове.

Примера ради, константно истицање како су комунисти сарађивали са усташама заиста не води ничему. Самом том прича се баца љага на сваког Србина који је био у партизанима.
Ако је ко сарађивао са усташама то су били хрватски кадрови са подручја ондашње НДХ. Срби (у партизанима) сасвим сигурно нису сарађивали са усташама! Мој деда је био у партизанима а потиче из краја у којем су усташе починили невиђене злочине над Србима. Срећом па мој деда почива изгледа на неком бољем месту па није имао ни прилике да чује цело ово мењање историје и подметање лажи како је, је ли и он, који се борио и против Немаца и против усташа, сарађивао са усташама! А то је закључак који би се могао извести ако би се прихватило ово претурање по историји и лажи које се пласирају даноноћно.

Партизани нису на Гламочком пољу ратовали са усташама против четника! То је ноторна лаж и такве лажи управо стварају отпор да се разоткрију комунистички злочини којих је, сасвим сигурно, било.

Исто тако, један Дража Михаиловић сасвим сигурно није био злочинац. Човек је био Командант покрета који се на почетку рата почео борити против Немаца. Али, то не значи да један део четника није чинио злочине! Е, управо о таквим злочинима треба говорити као и о злочинима комунистима (који су били нарочито присутни након завршетка Другог светског рата што се све своди на освету и коритстољубље и баца љагу на антифашистички карактер партизанске борбе).

Када будемо у стању да тако разговорамо, да прихватимо да не можемо и не смемо генерализовати (нити су партизани били анђели, нити су четници били ђаволи) е онда ћемо можда бити у стању да рашчистимо шта се то све догађало.

Да ли је то могуће? Чини ми се да није! Из једноставног разлога што су и једна и друга страна потпуно укопани у својим рововима а све због апсолутне искључивости.

Искрено сам се надао да ће се открити где су покопани остаци Драже Михаиловића јер сам убеђен да би то водило националном помирењу. Нехришћански је не знати за било чији гроб а та тајна је, по мени, један од највећих грехова комуниста. Само због тога, ако ни због чега другог, они задрти комунистички кадрови би морали да схвате да њихова страна није била невина и да би морали за много шта да понуде одговоре. Међутим, како од тако задртих изнудити одговоре када им друга страна на грех приписује и ствари са којима они нису имали никакве везе.

А то да ће Срби увек бити растргнути између републике и монархије је нешто што се никад неће променити. Ја, рецимо, нисам за монархију и то нема никакве везе ни са партизанима ни са четницима већ једноставно са чињеницом да ја од монархије не видим никакве користи за српски народ. Можда и грешим али до сада још нико није ни покушао да ме аргументима увери у супротно.
Novak
2017-10-16 12:52 PM
Komunistička partija u Srbiji bila je rasprostranjena i jaka još za vreme Karađorđevića, a u prvoj Ustavotvornoj skupštini Kraljevine SHS bila je čak treća po jačini politička opcija sa 50 mandata, iza demokrata i radikala
Kralj je ukinuo komuniste, jer su ih Srbi voleli! Draža je to zaboravio, i omalovazio napad Hitlera na SSSR, za vlast se trebao boriti 1945-46 a ne za vreme rata sa crvenim Srbima.
Da nije brljao koliko jeste Cercil ga nebi izdao, Englezi su se 1945
opredelili za nima vise upotrebljivog Tita od Gen. Draže koji je
postao samo prazna caura manevarskog metka.
POLARIS
(доктор)
2017-10-16 01:18 PM
Замерка је та коју углавном чине сви српски лидери, а то је да није био свестан времена у којем је живео, тако да није ни успео да схвати своје окружење и није успео да се постави на исправан начин према истом.
LorkaBelow viewing treshold. Show

Lorka
(поета)
2017-10-16 01:48 PM
Ако је ко сарађивао са усташама то су били хрватски кадрови са подручја ондашње НДХ. Срби (у партизанима) сасвим сигурно нису сарађивали са усташама!
*******************************************
Д-ман, мислим да нико не спори чињеницу да Срби у партизанима нису сарађивали са усташама. Проблем је тај што Срби у партизанима нису били свесни ко их води и у ком правцу их води.
Ја верујем да чак ни Александар Ранковић није знао где ће га довести политика његовог вође, Јосипа Броза.

Ради се о томе да је Јосип Броз тихо спроводио антисрбску агенту користећи управо Србе у комунистичким редовима као извршиоце те агенде. Наравно, кад је требао да пређе на конкретне и отворене кораке, он се ослободио србских руководилаца и кључне делове државног врха комплетирао несрбским кадровима (кључна фигуре: Кардељ, Крајачић, Бакарић, Доланц).

Рецимо, он је пред Ранковићем могао да спроводи антисрбску политику у смислу борбе против ''класног непријатеља'', али није могао да пређе у следећу фазу - фазу антијугословенске политике. Да би прешао у ту фазу, он је морао да уклони наивног и приглупог, али верног комунисту и Југословена, Ранковића, који му је те 66. године стајао на путу у следећи корак растакања Југославије.

Мени никако није јасно како титоисти из србских редова то не виде чак ни данас кад је све очигледно изашло на површину.

Дакле, тешко ће се доћи до помирења ако србски титоисти не прихвате истину и признају своје грешке. Кад признају да су у ту борбу ушли борећи се за праведно друштво, не знајући ко их води, и кад признају да су грешили пратећи Броза, тј. кад се одрекну Броза, тек тад ће постојати шанса за србско уједињење, слогу и напредак. И мртав Броз је тежак камен око врата србског народа.
Али, колико видим, србски титоисти нису спремни да признају ама баш ни једну своју грешку, и то је велики проблем и трагедија србске историје. Грешке се морају признати са обе стране, да би се ишло даље.
MarkizDeNoviSadBelow viewing treshold. Show

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
2017-10-16 01:49 PM
Odite si na Istorija astalce ovde smarate.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2017-10-16 03:35 PM
Драгољуб Михаиловић да је победио А НЕ ТИТО
ЈУГОСЛАВИЈА БИ БИЛА ЈАЧА И ОД НЕМАЧКЕ

НЕ БИ БИЛО РАЗЛОГА (црвени бандити титовог режима СУ САМО НАМА СРБИМА НАТАКЛИ И НИКОМ ВИШЕ У ЕКС ЈУ!!!) ДА НАС СРБЕ ОПЕТ МЛАТЕ БОМБАМА КОЈЕ БАЦАШЕ „МИЛОСРДНИ АНЂЕО”

ИСТИ СЦЕНАРИО КАО НАПОЛЕН КАД ЈЕ ЦВИЛЕО СУЛТАНУ ЦАРИГРАДСКОМ

С ПОЧЕТКА ДЕВЕТНАЕСТОГА ВЕКА

ЦВИЛЕЛИ СУ СРБОМРСЦИ СУЛТАНУ КЛИНТОНУ С КРАЈА ДЕВЕТНАЕСТОГ ВЕКА

У СУШТИНИ

ХИБРИД СЕ НИЈЕ ПРОМЕНИО

geriatrikus
(zvakac karamela)
2017-10-16 03:39 PM
>>Ја верујем да чак ни Александар Ранковић није знао где ће га довести
политика његовог вође, Јосипа Броза. <<

:))) Нађе ли се ико да га освијести:))
P.S.
Вјерујем да је ово „излетило” аутору поста

vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2017-10-16 03:39 PM
АЛИ ОНИ СУ УБАЦИЛА ТИТА
ДА БИ НАС ОПЕТ КАД УСАВРШЕ МРЖЊУ И ОРУЖЈЕ ПОНОВО МЛАТИЛИ

ПАТОЛОШКА МРЖЊА ИХ ВОДИ ДА ЗАМРЗНУ КОНФЛИКТ

Д АЉИМ СЕ И УНУЧИЋИ ИМАЈУ ПРИЛИКЕ СВЕТИТИ

ДА ОСЕТЕ СЛАСТ

УБИЈАЊА НАС СРБА
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2017-10-16 03:44 PM
СРБИЈА ЈЕ ТАД ЖРТВОВАНА СМРЋУ ДРАЖЕ

ИАКО СУ И ДРУГИ ИМАЛИ СОЦИЈАЛИЗАМ

ЦРНОГОРЦИ
ХРВАТИ
МАКЕДОНЦИ
СЛОВЕНЦИ

САМО НАС СРБЕ И ДАЉЕ ПРОЗИВАЈУ ЗА БАНДИТИЗАМ И НЕВЕРСТВО

БАШ КАО И У ВРЕМЕ

ВЕРЛИКИХ ВОЈВОДА И СЛАВНОГ ЦАРА ЛАЗАРА
drina1
2017-10-16 03:47 PM
Kakav plan je imao?
Sacekati kraj rata i prikloniti se pobjedniku?(pod izgovorom da se sacuvaju srpske glave?!)
Zašto nije sve usmjerio prema logorima smrti, ako nije imao ideju za nešto drugo, osim cucati po sumi i pustiti da se vojska opija i senluci...i još ocekivati da će to englezi podrzati, pa to je smijesno.
seljakipo
2017-10-16 03:54 PM
bravo vrn2007.!
..., aa, potomci bravarovih pomoćnika dacunaju 2+2=44
intrigue
2017-10-16 03:55 PM
Kapitalna,najveca greška mu je bila sto nije zaklao kitu kad ga je imao na dlanu...
-------------------------------
Ja bih se 100 % slozio sa ovim . To mu je bila neoprostiva greška , zasluzio je da bude streljan zbog toga . Jer , kad je mogao nije likvidirao jednog od najvecih dusmana i ubica srpskog naroda .
M li mu J pirgavu , shepavu u P .
Bazorilo
2017-10-16 04:07 PM
Lorka,potpisujem svaku iz ovog tvog posta.Ovo bi trebalo prepisati u neku zbirku o drugom svetskom ratu i ostaviti potonjim narastajima da znaju u kom grmu lezi zec.-Ono sto mene cudi u vezi Draže je pitanje,zašto ubi dva nevina veterana Srpske vojske:Novakovica i Kostu Pecanca?Da li je i u tom zločinu bio pod uticajem monstruma Kalabica?Možda ga je u ostalom i zbog toga kasnije stigao maler?
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2017-10-16 04:08 PM
*с краја двадесетог

лапсус!
Werba
(N/A)
2017-10-16 05:14 PM
A zavatali ste velikom kutlacom iz Titovog kazana, vikali repete-repete. Nisu vam krcala creva k'o danas pod zutim ravnogorskim olosem...

Posle 36 godinica, još uvek ne odustajete da mmmamlate kitu drugu Titu!

Zaista, retko se vidja takva halapljivost. Ne gubite na apetitlich, naprotiv, sve vam curka vodica.
A i lepo vam stoji i ide...
:))

Smrt fasizmu sloboda marodu!
Precanin
(Нека буде борба �)
2017-10-16 06:18 PM
Страшна је чињеница да свако ко напише и једну ријеч против пјегавог, мачарског чифутина који се одазивао на име Рекс или оно бјеше Броз..не сјећам се, бива затрпан минусима.
Ја одавно знам како да теститрам да ли је неко само Србин из фоклорних разлога, дакле Србин југословснког порјекла или заиста прави, национално освјешћени, обвазовани Србин, свјестан свог историјског постојања, идентитета, аутентичности.
На овом форуму има тек неколико Срба.
Лорка је сигурно један од њих, Стевин такође, Нинослав...наравно.
Чак ни Д-Ман није отпоран на подмукло југословеснтво које чучи у њему, колико год да је честит човјек.
Јер ево, Д-Ман написа...
„Исто тако, један Дража Михаиловић сасвим сигурно није био злочинац. Човек је био Командант покрета који се на почетку рата почео борити против Немаца. Али, то не значи да један део четника није чинио злочине.”
Па зар логика не вриједи у оба смјера, зар не би могло да се напише..
„... Али, то не значи да један део партизана није чинио злочине...”
Наравно да би могло, зато онда то и није аргумент!

Броз, псето усташко, је тјерао Србе да вијају четнике по Мањачи, Романији... Али то није кривица Броза, то је кривица српских комуниста, партизана. Од оних који га нису ликвидрали у рату , до оних подрепаша који му нису смјели ништа па је умро природном смрћу. Крцун, Ранковић, Марковић , Стамобилићи, Драгосавци...све су то српски кадрови који су могли и морали Броза да спријече, па онда не би било ни македонанаца, ни црњегораца, ни вајних република,ни устава из 1974. ни покрајина, Рватска би била без Истре, без Далмације, без Славоније, без Барање. Зар онај кукавељ Ранковић није требао да ликвидра Броза, ако никада а оно послије Бријона, али пичка није смјела.
И ти јебени четнички злочини о којима волите да причате...
Заправо ти „злочини” су били одмазда према неСрбима, за претходне злочине који су се на Србима издешавали у љето 1941. Као што су балије у околини Сребренице клали и палили 3 године , од 1992-1995, да би се данас срало о геноциду, као да су тамо убијана недужна дјеца и жене а не Орићеве кољачи и убице. Ништа ја не замјерам Дражи, радио је како је знао и могао, да је Дража побиједио ја бих данас био у својој кући а не у Канади. Дражу су издали и Енглези, али и Совјети, не Руси, Совјети, коминтерна и Џугашвили пас му матер осетинску! Чак и ова говна шугословенска попут Вуке би били код куће!
Јел има неки четнички злочин на подручју данашњег УЖАС-а?
Па у у четницима су стрјешине све официри Краљевске Восске, школовани људи, образовани! А не бандити и вуцибатине попут већине партизанчина.
И да се разумијемо, моји су били у партизанима...док није било другог избора..

Laci_74
(Jugosloven)
2017-10-16 07:27 PM
Interesantno je da ovi sto propagiraju kapitalizam stalno pronalaze razne teme ali nikako da se posvete jednoj koja je u toku i trajace hiljadama godina:

JEZIVO SAZNANJE!!! NATO JE ZAUVEK ZAGADIO PLANETU, SRBI CE IZUMRETI OD...
https://www.youtube.com/watch?v=nQPhQKbZTgk
abvgdBelow viewing treshold. Show

abvgd
(Morski)
2017-10-17 01:26 AM
Не може нико да „загади планету”, не веруј свему што чујеш. Немој да шириш негативне таласе :)
Werba
(N/A)
2017-10-17 02:03 AM
Pojedinci permanentno k.enjaju nebuloze o nekakvoj borbi neprestanoj, samo da bi ovuda ocuvali svoj prikriveni stakorski hercegovanski ustašluk...

Ali OZNA sve prepozna!
Radnik
(TeTe)
2017-10-17 06:09 AM
Joco Eremić, Milan Momčilović, Stevica Kosanović Jabučar, itd su neki od partizana i prvoboraca, Srba, koji su sarađivali s ustašama i Nijemcima.
coolloov
2017-10-17 08:11 AM
Da vam je Draža ostao danas bi nisanili na Rusiju i ona na nas,,,malo li je? Danas bi ljubili bulju Americi i lizali jaja Engleskim monumetalnim parlamentarcima a kao slag na tortu po nama bi gazio Briselski sljam najvecih sadistiko pedofilnio-sektasko ubolnig politicko manipulativnih organizacija a sve zavijeno velom toboznje demonkratije. A što se njgovog dela tiče pozabavi se malo Kostom Pecancem i njegovom delatnoscu,,, šta mislis ko je punio onolike logore po Srbiji i s kim ih je punio nego on i njegovi jataci. Da nisu partizani zajedno sa Nemcima?Još uvek ti stoji zvezda na ruskoj vojnoj tehnici valjda je to simbol koji bi Rusi davno bacili na smece da je bilo toliko pogubno kako ga sada crnite? S druge strane sve sami heroji u Titovo vreme vas nigde bilo nije (pricam uopsteno...Keser, Zori, Cica, ona australijska ljiga, i masu drugih preletacevica) Draža je pogresio što se nije borio protiv ustaša i Nemaca a sve ostalo je ok.
RadnikBelow viewing treshold. Show

Radnik
(TeTe)
2017-10-17 09:20 AM
Greška mu je bila ta što ideološke razlike nije stavio na stranu u vrijeme kad je zemlja bila okupirana.
baresh
(zanatlija)
2017-10-17 10:06 AM
„Još uvek ti stoji zvezda na ruskoj vojnoj tehnici valjda je to simbol koji bi Rusi davno bacili na smece da je bilo toliko pogubno kako ga sada crnite?”

Cudna li cuda? Hajde da si rek`o na državnom grbu ili zastavi
kao simbolima države. Na USA zastavi ima preko pedeset - pa šta?
Ono sto su Rusi konacno bacili u smece jeste nakaradna ideologija
koja im je u ratnim prilikama spolja nametnuta,identicno kao u
slučaju SFRJ.
Za početak je dovoljno sto Petrograd nije vise Lenjingrad i da
Rusi konacno mogu slobodno putovati po svojoj Otadzbini,pa čak
i druge zemlje. Inače Rusija je platila ogromnu cenu u onoj
nakaradnoj tvorevini SSSR, ne samo u milionima ljudskih zrtava,
već i gubitkom teritorije stvaranjem novih država koje nikada nisu postojale.
Paralelno kao u bivšoj SFRJ,a koja se raspala - identicno nastanku
po narodnoj:„zlo radjenje - gotovo sudjenje”.
vrn2007
(РуНа: 2+2=4)
2017-10-17 12:34 PM
Оф тшыфь зкшьфдф зфлуешэу щв Вувф-Ькфнфю
Оф тшыфь тшлфвф шьфьф зфкешоылу зкшмшдупшоу ьщо щефс тшоу ишщ ждфт ЛЗО

Цукифб ьуту нфщишъш!
Lorka
(поета)
2017-10-17 01:36 PM
Лаци, капитализам нема везе са овом темом. Однос капитализма, социјализма и комунизма је сасвим друго питање.

Овде се расправља о националном питању и Титовој улози у касапљењу србског народа. Ко каже да они који су против Тита обавезно јесу за капитализам? За систем социјалне правде се далеко више залажу искрени родољуби свог народа него ли издајници и представници страних интереса. И Дража је симпатисао левичарску идеју и планирао да изгради социјално праведније друштво. Али странци су увек ти који заступају интересе капитала, било јавно или тајно. Не може странца интересовати туђи народ. Њега само интересује израбљивање истог.

За Србију, Тито је био странац. За Тита, Србија је била колонија.
Тајкунизација друштва је започела управо у Титовом систему. Зар смо заборавили свемоћ и богатство Титовог економског и политичког менаџмента? Ово данас је само наставак истог процеса у екстремнијој форми. Али економска и социјална питања титоистичког система су друга ствар. Њихове позитивне аспекте нико не оспорава.
Оно што се оспорава, то су лоши темељи на којима је почивао титоистички (кон)федеративни систем и цијела држава.

Мирно решење југословенског питања је могло да се деси само у двије варијанте:

1. Југославија је могла опстати само као централистичка држава грађанског типа (без унутрашњих граница) под условом да се изграђивала јединствена југословенска нација.

2. Југославија се могла распасти на миран начин под условом да су се унутрашње границе правиле по апсолутном етничком критеријуму при чему би сваки народ имао своје ентитете у максималном проценту на територијама које је настањивао.

Али Броз је одабрао најгору варијанту: да сваком народу додели понеко парче територије настањене Србима, што је гарантовало покоравање Срба, али је исто тако гарантовало и рат.
Mister_No
(Bonelli editore)
2017-10-17 01:52 PM
Lorka
(поета)
17. oktobar 2017. u 13.36

Лаци, капитализам нема везе са овом темом.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Како нема кад је економска криза истог произвела Друге светски рат, и кад је исти у својој експанзионистичкој форми произвео рушење и распад Југославије?
Lorka
(поета)
2017-10-17 06:28 PM
Е мој Дуци, превише си идеолошки острашћен. Олади мало.
Титу нико не замера социјално-економско уређење система у СФРЈ, мада се и ту има штошта замерати.

Али, ако си приметио, Титу се највише замера лоше решавање националног питања и лоша територијална подела државе, тј. конфедерално уређење и антисрбизам.

Молим те лепо, какве везе има друштвено-економско уређење (капитализам-социјализам-комунизам) са националним питањем и конфедерализмом?
Па ваљда и капиталисти и комунисти решавају национална питања на сличан начин, као што праве и административне поделе државне територије, независно од тога да ли припадају једној, другој или трећој идеологији или начину формирања производних односа.
konecenemora
(sofer aviona)
2017-10-17 06:47 PM
Kad dodje prikrivena komunjara i ofirani glupak pa krene s pricom kako kiti „niko” ne zamera...socijalno-ekonomsko uredjenje zemlje...blablabla...kako niko magarce ,svaki iole normalan mu SVE zamera,oteo je zemlju postenom i radnom svetu,Crkvene posede,ljudima fabrike,ciglane,mlinove,praznio ionako siromasne kosheve,razyebao sve što se moglo,yebale ga zadruge,kolhozi,udruzeni rad,zeleni plan i na kraju stabilizacija dabome!!!
Možda su ga obucili kako da nosi bele rukavice i svira klavir ,kako da politicki unisti Srbe al kad treba nešto da se napravi eeeee tu je zvrchka!!
Lorka
(поета)
2017-10-17 07:41 PM
Ти неотесани идиоте, бивши Драшковићев гузољубе, паметније би ти било да не измишљаш ствари него да их видиш онакве какве јесу.
Ја нисам прикривени комуњара, него сам ОТВОРЕНИ КОМУНИСТА и АНТИТИТОИСТА.

То што ваши ограничени мозгови, и твој и претходног дискутанта, не могу да схвате комунизам без Тита, то је ваш проблем.
Исто тако је твој проблем што не можеш да схватиш Србију без монархије.

Тито је убио комунистичку идеју, убио је Југославију, и масакрирао Србе као народ.

Теоретски, Југославија је могла бити централистичка, капиталистичка и вишепартијска држава.
Теоретски, исто тако, Србија и остале нове државице су све могле да задрже социјалистичко уређење и да изграђују комунизам.

Понављам, унутрашње уређење једне државе нема везе са њеним националним питањем, територијалном поделом, и границама.

Србија је могла остати комунистичка држава, али то не би решило проблем Срба у Србској и Крајини. Титовим конфедеративним антисрбским експериментима, Срби су предати на милост и немилост усташама. Какве то везе има са капитализмом и комунизмом?

И какве то везе има са републиканством или монархизмом, ти, монархистичка будало?
Mister_No
(Bonelli editore)
2017-10-17 07:55 PM
Србија је могла остати комунистичка држава.

--------------------------------------------------------------

Требаш правити разлику између социјализма и комунизма. Србија није могла остати комунистичка јер у Србији комунизма никада није било. Постојао је социјализам, тј. самоуправни социјализам. Али и такав квази социјализам је за обичног човека био бољи и хуманији од било којег капиталистичког уређења.
konecenemora
(sofer aviona)
2017-10-17 07:59 PM
Ono kad se ovan zaplete u vrzinu:-))))))
Ti si moronu izneo u ovom tekstu sad toliko idiotluka da bi ja bio veci kad bi i pokusao da ti objasnim šta si napisao:-))
Ali raduje me da si NAJZAD otvoreno priznao da mislis da si „otvoreni komunista” iako to nisi ,ti si ponavljam još jedna picqetina koja se udala za hrvaticu i sad očajnicki trazis formulu da opravdas i objasnis tvoj status!!!
Svaku reč merkas i po tri puta je pogledjujes kako stoji u tekstu plaseci se da bi mogla da narushi podanicki odnos koji eto kao i svaki Srbin koji se UDA za sokicu mora da ima...
Lorka
(поета)
2017-10-17 08:16 PM
Дуци, ја сам схватио да си ти школован човек, а из твог последњег текста видим да си тешки буквалиста. Прочитај боље мој текст и обрати пажњу на ову реченицу: ''Теоретски, исто тако, Србија и остале нове државице су све могле да задрже социјалистичко уређење и да изграђују комунизам''.

Ја говорим о ТЕОРЕТСКОЈ могућности. А надам се да си у мојим претходним дискусијама коначно схватио да сам увек тврдио да комунизам НИГДЕ У СВЕТУ НИЈЕ ПОСТОЈАО нити постоји.

А ако се буквалистички хваташ за сваку реч и реченицу у којој се користи термин 'комунизам', ја ти ту не могу помоћи. То је напросто уобичајен термин који многи погрешно користе (ја кад говорим о Титовом систему, ја никад не кажем 'комунизам', него 'титоизам').
Lorka
(поета)
2017-10-17 08:39 PM
Ти монархистичка издркотино треба да схватиш једну ствар - ја бих могао исто тако да се бавим твојим породичним и персоналним питањима на овом форуму. Али то је НЕПРИСТОЈНОСТ и НЕКУЛТУРА. (Уосталом, ништа ти о мени не знаш. Заборави то што мислиш да знаш преко Стевиног и Елите). А боље би ти било да се држиш теме, јер ћеш тада бити и културнији и паметнији.

А да бих се ја држао теме, цитирам ову твоју реченицу која је у основи тачна:

' oteo je zemlju postenom i radnom svetu,Crkvene posede,ljudima fabrike,ciglane,mlinove,praznio ionako siromasne kosheve,razyebao sve što se moglo,yebale ga zadruge,kolhozi,udruzeni rad,zeleni plan i na kraju stabilizacija dabome!!!'

Али твоја лична мржња и нацистичка природа не могу да објективније анализирају туђе ставове, него их пројектује по својим жељама.
Јер да си мало више пратио шта пишем, схватио би да сам милион пута тврдио да је Тито - АНТИКОМУНИСТА, АНТИЈУГОСЛОВЕН, и АНТИСРБИСТА.

Антикомуниста је управо због овога што си навео у цитираној реченици.

Али проблем је следећи, и у томе је Дуци у праву: и такав титоизам је на крају дао боља социјална решења него овај данашњи систем који је нека будала назвала демократијом.

Ни један иоле нормалан човек не може да се упусти у дискусију о социјалним питањима титоизма, кад је данашни србски тајкунски капитализам много гори! Након Тадића и Вучића, откуд нам аргументи за критику титоистичких социјалних питања?

Али ти ниси хтео да приметиш и други део моје реченице у коме пише: мада се и ту има штошта замерати (мислим на Титово социјално-економско уређење, прим.а).

И опет да нагласим оно што сам увек наглашавао: овај очајни 'демократско'тајкунски' систем су произвели Титови тајкуни који су каријеру започели као његови пионири и кумровечки ђаци. Захваљујући тој црвеној буржоазији коју је Тито створио, данас имамо сиромашан народ и енормно богате тајкуне, децу и унуке бивших Титових сабораца. Зато што су они постали незаситни, данас имамо народ који је обесправљен и гладан.

А теби што се залажеш за монархију и сталешко друштво, желим да у том друштву ти будеш слуга, а ја да будем монарх, ти да будеш беда у доњем сталежу, а ја да будем представник високе аристократије у највишем сталежу. Ако на то пристајеш, пристајем и ја на монархију.
konecenemora
(sofer aviona)
2017-10-17 08:51 PM
Sve sto ja kažem u SUSTINI JE NEPOGRESIVO TačNO!!!:-))
Teško je tebe pratiti jer su prostranstva tvojih gluposti kao prerija,neogranicena:-))
Ali prestasni da se chepish mehi jer on nije rekao da je kitin „socijalizam ” bolji od tadicevog ili vucicevog sistema već od BILO KOGA KAPITALIZMA pa i tog u kome ste i ti i on govna nijedna utekli iz kitinog vilajeta u kome bi on i dalje skupljao sekundarne sirovine a ti bio podoficir u zengama...
Mister_No
(Bonelli editore)
2017-10-17 08:52 PM
Шофер је незналица коме су примитивна реторика и вулгаризми компензација за недостатак знања, кућног васпитања, и интелектуално-духовне просвећености.



' oteo je zemlju postenom i radnom svetu
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Јесте. Били су поштени као и овај испод:

http://www.nspm.rs/hronika/pistaljka-dejan-matic-iz-sns-od-stupanja-na-funkciju-predsednika-opstine-zemun -postao-vlasnik-ukupno-450-kvadratnih-metara-u-nekretninama-i-63-hektara-zemlje.html
konecenemora
(sofer aviona)
2017-10-17 08:59 PM
:-))
A ovo nisam ni video:-)
А теби што се залажеш за монархију и сталешко друштво, желим да у том друштву ти будеш слуга, а ја да будем монарх, ти да будеш беда у доњем сталежу, а ја да будем представник високе аристократије у највишем сталежу. Ако на то пристајеш, пристајем и ја на монархију.

XAXAXAXAXAXAXAXA

to te plasi sto znaš da si bezvredni nishtak i da bi u „staleskom drustvu” bio sluga:-))
A kod kite si bio u istom rangu s njim,yebo te on u usta gladna...iz te jednakosti si i utekao tamo gde si i kao sluga vise postovan i to od tudjina nego od crvene burzoazije u kitinom carstvu jer je ona PODJEDNAKO primitivna kao i ti pa te boli kad ih vidis na konju a ti u prasini:-)

A ja sam i kod kite i sad ovde uvek bio GROF pa makar i of Milutovac,napuse mi se kite svi ti koji misle da su veci od mene bili crvena ili bilo koja druga burzoazija:-))

Lorka
(поета)
2017-10-17 09:03 PM
Teško je tebe pratiti jer su prostranstva tvojih gluposti kao prerija,neogranicena:-))
****************************************
А можеш ли да ме пратиш ако ти своју тезу поједноставим на примеру твог идола Вука Драшковића?

Је ли он био комунистички секретар у ЦКСКЈ код Мике Шпиљка?
Је ли био представник високог Титовог сталежа, ДБ-а и црвене буржоазије?

Је ли тај исти данас тајкун који се залаже за монархију и у власништву има добар део Београда?

То је моја теза: данашњи тајкуни су изникли из Титовог шињела тј. црвене буржоазије.
konecenemora
(sofer aviona)
2017-10-17 09:23 PM
Jadan je i muchan zivot tvoj.
Možda i ne treba covek da te dira,pogotovo sto stvaras neke fikcije koje ne samo da nisu tacne nego su i opasne:-(
Mister_No
(Bonelli editore)
2017-10-17 09:26 PM
Шофер, ко да је сад изашао из средњег века.

Велича монархију, сања да је гроф, понаша се к'о дворска луда.
konecenemoraBelow viewing treshold. Show

konecenemora
(sofer aviona)
2017-10-17 09:38 PM
Ne određuje vreme kakav će covek biti.
Iskreno da me neko pita vrlo rado bih odabrao drustvo nekog dobrog konja u srednjem veku nego tebe u bilo kojem vremenu.
Lorka
(поета)
2017-10-17 09:54 PM
Хахаха, ниси ти ни шофер, ни коњоводац, ти си мазговодац. Јадан био, каква си ти класа? Увек си био јад и беда, Драшковићево трчкарало.
Идол ти се обогатио на издајама и пљачкама властитог народа. Мислиш да би и ти могао тако, ха?

Ја поштено зарађујем свој хлеб, и имам га довољно, хвала Богу. Поред таквих као што си ти, немам страха да ћу пропасти ни у монархији. Такав неотесани папак, као ти, може само да ми чисти ципеле.

Упамти, паметан и вредан човек - ни у једном систему неће пропасти.
Глупак и нерадник, као ти, може да опстане само уз пљачкаше и лопове.
Зато се ти само држи Вуковог рукава и Даничине сукње.
abvgd
(Morski)
2017-10-18 10:54 AM
Лорка, одлично вођена дискуисија. Ови што те нападају вулгарностима само показују ко су, више говоре о себи него о теби.
У твом писању је најдрагоценије оно - „комунизам (социјализам) без Тита”. Сасвим мало људи успева да схвати да су сви ти диктатори, Енвер Хоџа, Јосип Броз, такозвани „Владимир Иљич Лењин” итд у ствари били намештени да би уништили идеју социјализма у народу. Социјализам је правилан пут али без богоборства и без диктатора.
Ја бих додао - социјалистичка мисао је постојала и пре и после Маркса којега треба сасвим опрезно проучавати пошто је он родоначелник патолошке мржње према Словенима.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.