Forums : Politika

 Comment
Pustinjski_VjetarBelow viewing treshold. Show

Дијаспора да се угледа на Џона Боснића
Pustinjski_Vjetar
2017-08-18 06:59 PM


Када му је у родној Канади био угрожен живот због тога што је бранио истину, Џон Боснић отиснуо се у свет, а пут га је, нимало случајно, преко Јапана довео у завичај његовог оца, где наставља неуморну борбу против империјализма САД-а

Има онај виц, о Муји који по доласку у Лондон вози десном страном улице, а када на радију чује обавештење:„Пажња, један помахнитали возач вози у погрешном смеру”, наглас повиче: „Какав један, има их на стотине!” Управо тако је и Џон Боснић, Канађанин српског порекла, могао да се осећа током свог животног путешествија, које га је водило из његове родне „земље јаворовог листа” у Србију, државу у којој је одрастао његов отац. Док небројени Срби рукама и ногама копају не би ли напустили отаџбину, а многи међу њима маштају баш о Канади, дотле се Боснић није смирио док, пре четири године, није успео да се настани у Београду.

Боснић, међутим, ни дан-данас нема утисак да је његов смер био погрешан. Напротив, овај неуморни педесетогодишњак, са неисцрпном енергијом и чудовишно богатим животним искуством – у које, између осталог, спада и спасавање шаховског великана Роберта Бобија Фишера пред свирепом америчком неправдом, као и енергетско повезивање Јапана са Русијом којим је прекинута вишедеценијска надмоћ Америке на том плану – сведочи управо супротно: да је он тај који је погодио прави смер.

Разговарао Миодраг Зарковић

Опширније
www.pecat.co.rs/2012/12/dzon-bosnic-ne-dam-amerikancima-da-naprave-koloniju-srbija
Pustinjski_Vjetar
2017-08-18 07:15 PM
Џон Боснић је рођени Канађанин и неко ко није знао да говори српски језик, након неког времена одлучио је са породицом да се врати у земљи својих предака.

Укуцај на yт

YоуТубе
52:09

Џон Боснић ''СРБИЈУ СРБИМА''

https://m.youtube.com/watch?v=5pJJNtg7iO4&feature=youtu.be

Занимљив видео
Ово је наслов текста на фацебоокрепортеру али можете погледати на Видео изнад
СМЕТАО ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ: Џон Боснић – „Иринеј Добријевић и Сава Јањић су агенти ЦИА-е, а манастир Високи Дечани ЦИА станица

Имате и овај видео када је Дарко Трифуновић на крају емисије вријеђајући Дźона напустио студио ...

АКТУЕЛНО: Позиција Србије на мапи света - Дарко Трифуновић и Џон Боснић (03.07.2017)

Објављено је 02.07.2017.Гости емисије ”Актуелно„ били су стручњак за безбедност и геополитичке односе проф. др Дарко Трифуновић и новинар и политички саветник из Канаде Џон Боснић, а тема емисије је позиција Србије на мапи света. Препоручујемо Вам да погледате целу емисију и сазнате више о бројним занимљивим темама.

Емисија је снимљена 24.06.2017. године у нашим просторијама, у Београду.
https://m.youtube.com/watch?v=SUbMC_5iNxQ
Pustinjski_Vjetar
2017-08-18 07:19 PM
Онда, како објашњавате толико Срба који данас сањају о одласку у Канаду и бекству из данашње Србије, далеко од њене корупције и ограничене перспективе?

Српске жртве западњачке пропаганде, које сањају о лепој будућности у Канади, не разумеју да ће тамо стићи као трећа класа (неенглеска, нефранцуска) и да неће моћи ни да се насмеју својим замрзнутим лицима док се шетају у јануару по температури чак до –67 °C кад дува ветар. Кад погледам око себе климатске прилике у Србији и недостатак конкурентности у већини области пословања, са једне стране видим Србију као „земљу могућности”, а са друге видим огромну замрзнуту пустињу, Канаду, као подсетник на који начин је Александар Солжењицин описао сибирски „Гулаг архипелаг”. Рођен сам у америчкој колонији под називом „Канада”, живео сам скоро две деценије у америчкој колонији под називом „Јапан” и посвећен сам томе да осигурам да Вашингтон не успе у томе да претвори ову земљу у америчку колонију „Србија”. Ово ме враћа идеји да помогнем другим Србима да се врате из дијаспоре. Наравно, пројекат хостела, који сам раније поменуо, јесте полазна тачка, место где млади Срби из дијаспоре, иако не говоре ни реч српског, као што ни ја нисам умео, могу стићи у центар главног града Србије и упознати се са својим коренима. Али ово ме враћа још већем питању, реституцији. Чак и сама реч реституција представља пораз српског народа зато што уместо праве речи – денационализација – која представља идеју потпуног повраћаја украдених добара својим правим власницима, „реституција” представља оно што је један „жути” министар описао као „скромно” решење. Ако не успемо да исправимо огромну криминалну крађу личне имовине српског народа од 1945. године и надаље путем „национализације”, „експропријације”, „конфискације” итд, што је заправо пљачка исказана другим речима, онда ова нова Србија новог тржишта неће бити ништа друго до „кућа на песку”. Тренутни Закон о реституцији ограничава компензацију на највише пола милиона евра. Да ли би било ко од најуспешнијих Срба данашњице био срећан ако би дао читав свој посед у замену за четири „мерцедес” лимузине? Нема шансе да се већина Срба широм света врати све док им не пошаљемо поруку да ће добити назад све што им је украдено, да је њихов повратак добродошао и да им ми пружамо руке као партнерима у реконструкцији наше земље и наше економије.
MikaPeraBelow viewing treshold. Show

MikaPera
2017-08-18 07:24 PM
Svaka cast, lepo cuti:)))
Pustinjski_Vjetar
2017-08-18 07:47 PM
MikaPera

Evo nešto za vas Vođo...

https://m.youtube.com/watch?time_continue=18&v=z98eq7ApL84
Ово је снимак на коме Џон Боснић, Србин из Канаде и политички аналитичар, на радију „Сербона” у емисији ПРОФИЛИСАЊЕ, прича о активностима америчке обавештајне службе и њених агената на терену, у времену (2007/2008) које је претходило медијском линчу и прогону Епископа рашко-призренског Г.Г. Артемија са његове епархије са монаштвом 13.2.2010. године, неканонски – јер између осталог – „није био кооперативни владика” и није се „уклапао” у причу коју је CIA изводила на терену са својим агентима у редовима црквених великодостојника…

Боснић сведочи да је при одласку у Вашинтгтон, да би говорио као српски представник на Српском конгресу Уједињења, сазнао да је „Српски Конгрес Уједињење – ФРОНТ за CIA, да директно ради испод Стејт Дипартмента”.
Они су организовали путовање за америчке сенаторе и америчке конгресмене у посету окупираном Косову и Метохији 2007. и 2008. када се лобирало за признавање „независности Косова”, коју је САД прихватило одмах по „проглашењу”. (Овде је важно напоменути да су „косовски званичници” 1999. године први пут јавно ангажовали једну лобистичку кућу у Америци, а и данас имају уговор о заступању који је већ три пута обнављан и правно валидан до 2017. године.)

Pustinjski_Vjetar
2017-08-18 08:11 PM
Ког узраста сте били када сте први пут посетили Србију и какви су вам тада били утисци о родној земљи свог оца?

Нажалост, кад сам први пут дошао у Србију као петогодишњи дечак, то је било без мог оца. Он је крај рата дочекао као немачки заробљеник и по ослобођењу није хтео да се врати у комунистичку Југославију. На тај начин сам још као дете морао самостално да процењујем комунистички „рај”. Изненађујуће, веома слично данашњој ситуацији, сматрао сам да је ова земља пуна интелигентних, креативних и слободољубивих људи који би, кад би имали прилику да буду све оно о чему су сањали, могли уживати у дивном животу у Србији која би могла бити зачуђујуће богата, врло функционална и веома перспективна земља. Али, реалност је била другачија. Кад сам посетио Титову Југославију као дете, у Србији и Југославији шездесетих година затекао сам недовршено, непоправљено, нечисто и нефункционално стање већине ствари које сам видео, почев од прљавих тоалета до непоправљених аутобуса, покварених лифтова у стамбеним зградама и, што је најтужније, некакве суморне хладноће државних службеника према свакоме ко се усудио да тражи употребу јавних установа које, теоретски, припадају народу. Материјални јаз између Канаде и Југославије шездесетих година био је запањујућ.

Да ли су се касније, приликом наредних долазака, утисци променили?

Наравно, јер је поглед из угла детета природно ограничен. Тек кад сам, као младић, посетио земљу много касније, деведесетих година, што ми је био први долазак у Србију још од детињства, почео сам истински да ценим јединствену друштвену слободу и грубу отвореност младих Срба, која се тешко могла наћи у новцем покретаном Западу, где је немилосрдна трка ка врху била једино што се рачунало вредним готово свуда у Северној Америци. Срећом по мене, преселио сам се из свог родног градића, из енглеског говорног подручја Канаде, у франкофони канадски велеград Монтреал у Квебеку, да бих наставио мастер студије из области политичких наука. Тако сам већ био изложен хуманијем начину живота који није био усмерен само на такозвани амерички сан, зарађивање што више новца „милом или силом”, односно долажење до новца по сваку цену.

Ако је Монтреал био добар, зашто сте онда напустили Канаду? Поред толико Срба који напуштају Србију и желе да оду у Канаду, зашто сте кренули у супротном смеру?

Па, није то било тако једноставно. Када сам напустио Канаду, иза себе сам имао многа достигнућа: био сам најдуже изабрани председник студентске уније у канадској историји; освојио сам прву награду на светском такмичењу из картографије (студирао сам машинство пре политичких наука); био сам најмлађи кандидат за градоначелника главног града једне канадске провинције и много других разних активности. Све се променило када сам био међу 70 људи који су били сведоци неиспровоцираног полицијског напада на невиног пешака на улици у Монтреалу и када сам одлучио да сведочим против такве полицијске бруталности. Током суђења, државни тужилац ме је саветовао да би било сигурније по мој живот да се иселим из Канаде док се не заврши поступак. Тај инцидент је распршио све моје заблуде о демократским правилима Северне Америке, али то је био судбоносни почетак мог пута ка Србији.

[restrictedarea]
Пут, међутим, није био праволинијски…

Тако је. Моје пресељење у Србију је ишло посредно, преко Јапана. Из Канаде сам се преселио у Токио, а када сам стигао тамо, брзо сам пронашао посао као говорник и саветник јапанских компанија и Владе Јапана, док сам истовремено радио као новинар за „Радио-телевизију Јапана”, у светској служби на енглеском језику. Тако сам се задесио у Токију када се десио конфликт у бившој Југославији и моји јапански уредници су ме питали да ли сам заинтересован да извештавам из региона. Сложио сам се и провео већи део деведесетих година у посетама овом региону и у извештавању о конфликту, све до бомбардовања 1999. године.

Да ли је ваш допринос јапанској јавности био ограничен само на извештавање о Југославији?

Не баш. После 2000. године Јапанци су ме питали да ли бих пристао да организујем њихову прву икада стратешку конференцију са Русијом. Радећи са партнером из јапанске пословнe и берзанскe организације „Nikkei”, успели смо да понудимо гасоводни пројекат између Русије и Јапана, који је најзад потписан пуну деценију касније, тек ове године. Природно, пошто сам видео како су САД колонизовале Србију после бомбардовања 1999. године, био сам више него срећан када сам се нашао у могућности да ослабим америчку превласт над Јапаном тиме што сам обезбедио Јапану снадбевање енергијом које не контролише Америка.

Ако сте у Јапану били тако успешни, зашто сте га напустили?

Све добре ствари имају свој крај, нарочито уколико сте превише успешни. Тачније, својим највећим успехом у Јапану сматрам ослобађање бившег светског шампиона у шаху Бобија Фишера из затвора. Фишер је био ухапшен у Јапану 2004. године, по америчком налогу и после захтева САД-а, покренутог зато што је Боби 1992. године учествовао на Светском турниру у шаху у СР Југославији, што су Американци оценили као кршење тадашњих санкција према СРЈ. Требало ми је више од девет месеци да га ослободим из руку Јапанаца и за то време сам, наравно, изгубио свој статус консултанта Кабинета премијера Јапана, а моји клијенти, велике корпорације, плашили су се да остану у вези са консултантом који се налази у судском спору са Владом САД-а. На крају, успешно ослобађање Бобија Фишера се испоставило не само као његов одлазак из Јапана, већ и као мој. Исто као што је моје сведочење против полиције у Монтреалу ставило полицајца у затвор и приморало ме да напустим Канаду, сада је судбина поново надвладала у правцу да би требало да напустим Јапан.

Pustinjski_Vjetar
2017-08-18 08:12 PM
И дошли сте право у Србију?

Не, имао сам још једну станицу. Да бих узвратио америчкој влади која је вршила притисак на мене током суђења Фишеру, прихватио сам посао у Конгресу српског уједињења у Вашингтону. Желео сам да се борим против америчког плана да они украду срце Србије како би од њега направили још једну америчку колонију која би се звала „Косова”. Кад су Американци коначно потписали свој договор са ђаволом и признали ову мафијашку надридржаву, одлучио сам са својом женом да се преселимо у Србију са нашим синовима, Павлом и Душаном.

Живели сте око 20 година у Јапану, и пре тога у Канади, и сада скоро пола деценије у Србији. Где се највише осећате као код куће? Где бисте највише волели да живите?

То је најлакше питање до сада: наравно – у Србији. Верујем да би сви Срби расељени по свету, а има их на милионе, направили исти избор, да живе у Србији и да им ту деца расту, само ако би имали слободу да остваре своје снове.

Били бисте добар туристички водич…

Сматрам ову примедбу крајње занимљивом, будући да и ја сам имам за лични циљ повећање туризма у Србији, не само од стране Канађана, већ и за посетиоце из целог света. Провео сам скоро две године дизајнирајући велики хостел у центру Београда који ће промовисати туризам за младе, привлачити посетиоце из српске дијаспоре и друге путнике који су радознали да сазнају шта је то што Србију чини тако важним местом у културолошком, социолошком и, наравно, политичком погледу. Прилично је изненађујуће, али мислим да ће туристе из Канаде привући природне лепоте Србије, шаренолика таписерија која не захтева експедиције на хиљаде и хиљаде километара у шест различитих временских зона да би се откриле све њене чари. Очекујем да страни посетиоци буду нарочито очарани српским селом, гостољубивим и пријатељски настројеним српским сељаком, који је традиционални темељ овог друштва. Што се тиче генерално доброг изгледа, већина Канађана ће бити шокирана физичком лепотом Срба и истинском мултикултурном и мултиетничком природом овог друштва… природним феноменом којем није био потребан закон да би се обликовао и који је органски производ српске историје и отворености српског народа према другима.
Novak
2017-08-18 08:47 PM
Ala si impresioniran, a pojma nemas u kom grmu lezi zec.
miky456
(razmisljam)
2017-08-19 06:25 AM
Pustinjski Vepar fino se zabavlja sam!
cenim_ja
2017-08-19 07:44 AM
E moj pustinjski...

Pa ja sam to isto uradio pre 20 god (kao i mnogi drugi pre i posle mene ,ali ja pricam samo u svoje ime)
I ja nisam znao ni reci engleskoh i napustio sam rodno mesto i otisao u drugu državu...
Šta li si ti hteo da kažeš sa tim postom ?
Pustinjski_Vjetar
2017-08-19 08:58 AM
cenim_ja

Šta vas posle toliko godina provedenih u tuđini sprečava da se vratite rodnoj grudi?

Džon Bosnić je neko ko je rođen i odrastao u tuđini, bez znanja jezika predaka ali sa znanjem ko je i odakle je i nakon toliko godina provedenih u tuđini odlučio se da sa porodicom vrati u zemlji predaka i na taj način pomogne svome narodu i zemlji.

Ako vi odlazite da se ne vratite, vi ste vremenom „izgubljeni” za svoj narod i zemlju. U tuđini se vremenom asimilujete i gubite vezu sa svojim narodom i zemljom porijekla.

Iz ovih razloga je primjer Bosnića za svaku pohvala. Zaradio je dovoljno da može svojoj porodici da obezbjedi normalan život u Srbiji, za razliku od mnogih dijasporaca koji su stekli kapital na Zapadu ali ne žele da se vrate u zemlju predaka, vole i dalje da žive u tuđinu i budu svoji ili tuđi robovi.
cenim_ja
2017-08-19 11:43 AM
Hahahh...ne razumes

Kanada je rodna gruda bosnicu a ne srbija
Kapis?
cenim_ja
2017-08-19 11:48 AM
A kaži mi kako to mi,tj.JA mogu da pomognem svom narodu u srbiji...
Koliko ja vidim narod u srbiji ima 2 velika problema...
Prvi problem je materujalne prirode
A drugi mentalne...
Ja za ovaj drugi nisam bas kompetentan i ne mogu da pomognem...a ovaj prvi vise ima sanse da pomognem iz kanade nego iz srbije...jel tako?
cenim_ja
2017-08-19 11:56 AM
...a stobse tiče povratka dole...veruj mi da ja vise želim da se vratim dole nego ti,a zastonto ne učinim ne želim da ti pišem...uzelo bi dosta vremena ,a i sumnjam da ćeš razumeti...
Da me ne shvatis pogresno,nisam mislio da si glup i da nećeš razumeti nego nećeš razumeti i osetiti tezinu odluke da se vratim...
Novak
2017-08-19 12:09 PM
Ovog yebivetra jednostavno treba ignorisati, posto
provocira diasporu a dobo zna svu problematiku.
Aj da ga utesimo pa mu obecamo da će diaspora da mu posalje još
Bosnica jer je poznato da su mnogi seli na balkansku rudu kao i srpski i hrvatski premijeri Panic i Oreskovic.
Ko god je otisao iz zavicaja pitao se a šta bi bilo da sam ostao, to će da se pita i taj Bosnic samo novinari neće obavestiti yebivetra.
--Volem onu narodnu, Kajanje pomoć' neće povratka nema znaj ...
baresh
(zanatlija)
2017-08-19 12:36 PM
„Džon Bosnić je neko ko je rođen i odrastao u tuđini, bez znanja jezika predaka ali sa znanjem ko je i odakle je i nakon toliko godina provedenih u tuđini odlučio se da sa porodicom vrati u zemlji predaka i na taj način pomogne svome narodu i zemlji.”

Nikad čuo: da je neko rođen i odrastao u tudjini. Do nedavno je
u bivšoj nam 'Siroj' zajednici živelo nekih 40% Srba izvan Srbije, pa ne cuh niti saznah da iko rece; 'rođen u tudjini'.

Inače za početak taj Dzon je mogao promeniti ime u Jovan što se
patriJotizma tiče, pa da krenemo njgovim putem - jelte.
Novak
2017-08-19 02:36 PM
Pa Mr.Johnu Kanada nikad neće biti tudjina niti Srbija zavicaj tom Jovanu, a motivi za novinare nam mogu imati mnogo zajednickog.
Jesam li i ja rođen u tudjini ispod sahovnice ili živim u tudjini ispod javorog lista. Ako pak kažem da mi je majcica Srbija, šta mi onda dodje Rusija Bog te materin. Kome da udovoljim.
Pustinjski_Vjetar
2017-08-19 03:14 PM
Jovan se i zove ali po nekom nepisanom pravilu Kanađani su ga prekstili u Džon.

Rođen je u tuđini iz razloga što to nije zemlja njegovih predaka.

Zato je njegov primjer poučan, neko ko je rođeni Kanađanin, bez znanja jezika predaka odlučuje se da sa porodicom preseli u Srbiji.

Vi izgleda i posle toliko godina volite da živite u tuđini ili život tuđinca.

Mnogi od vas koji nisu rođeni čak i u jednoj imigrantskoj zemlji kao što je Kanada na mnoge načine ste diskriminisani.

Novak
2017-08-19 03:54 PM
Jesmo da znaš, diskrimisan sam u Kanadi mnogo manje od
Srba u Crnoj Gori, a imam vise privilegija nego crnogorci u Srbiji.
Jucer sam bas razgovarao sa Melanijom Trump kaže mi da je u opasnoj
nostalgiji a ne razume zašto joj je muž toliko diskrimisan.
Mislim da si u pravu ne vare ga zbog slovenke koja zna srpski ništa drugo.
Pustinjski_Vjetar
2017-08-19 04:06 PM
Српске муке у Канади: Због ајвара иду у затвор?!

Брачни пар Алексић, који већ годинама живи у Канади, нашао се лицем у лице с канадским правосудним органима, и то због печених паприка!
Како кажу, иако су Србију напустили давно, припремања зимнице се никад нису одрекли, као ни печења црвене паприке шиље за ајвар на старински начин.

„Ми већ годинама печемо паприку и спремамо ајвар у свом дворишту. И не само ајвар, већ и осталу туршију, и досад нико није имао примедби. Живим у Канади од 1989. године и добро знам све њихове прописе. Баш због тога нисам палио ватру на отвореном, већ у бурету, па на буре ставим жицу за роштиљ. Међутим, очигледно да је то некоме сад засметало, претпостављам да ме је комшиница пријавила, па су нам убрзо у двориште дојурили ватрогасци, а потом је стигла и тужба неколико дана касније”, објашњава Горан Алексић и додаје да је на неколико рочишта са канадским делиоцима правде имао озбиљних проблема, пише „Курир”.

„Рецимо, једном судији није се допало како сам се обукао, јер сам на суђење дошао у мајици с ликом Владимира Путина на којој је писало: ’Све иде по плану‘, а на глави сам носио личку капу с ресицама на којој је био извезен двоглави орао. Судија се разбеснео, рекао ми да сам провокатор и захтевао је да скинем капу, али ја сам то одбио, рекавши му да кад нареди Пакистанцима да скину турбан, тад ћу и ја скинути мој српски фес”, прича наш саговорник и напомиње да поступак против његове жене Анице и њега још траје, али и да ових дана очекује судски расплет догађаја.

„Канађани обожавају ајвар, сваке године смо нашим канадским пријатељима жена и ја поклањали по теглу, а у госте кад нам долазе траже ајвар и зими и лети. Можда у понедељак, кад је заказано рочиште, понесем и судији једну, сумњам да ће моћи да одоли”, каже кроз смех Горан и напомиње да је према важећем канадском закону за непоштовање забране паљења ватре на отвореном у одређено време прописана казна од 50.000 долара, а ко нема да плати иде у затвор на годину дана. Ипак, оптимистичан је и нада се срећном крају.

Канадски сенат извинио се Алексићима

Алексић је, како каже, више из шале тражио у судници и преводиоца, и то за себе за бошњачки језик, јер је Србин рођен у Јајцу, а за жену за српски. Међутим, тај захтев је прилично наљутио судију.

„Судија ми је дословно рекао: У мојој судници муслиман не може да буде присутан. Шокирао сам се и казао му да је расиста. Не могу да грешим душу, тог судију више никада нисам видео у судници, а поводом тог проблема пре два дана стигло нам је и писмо од канадског сената са извињењем”.

https://rs.sputniknews.com/zivot/201708191112336793-kanada-ajvar-zatvor/
Pustinjski_Vjetar
2017-08-19 04:13 PM

Važnost akcenta u Kanadi

Kanada zemlja emigranata

Kanada je zemlja za koju će mnogi ljudi reći da je vrlo poželjna za život. Istina, ona je članica G-7, jedna od gospodarski najrazvijenijih zemalja na svetu,

piše Tomislav Pejić 15.02.2012

s velikim prirodnim resursima, zemlja koja dugo vremena ne zna za rat. Kao takva, Kanada je već dugo vremena san mnogih ljudi koji žele u njoj započeti novi život, okušati sreću i postići ciljeve koje nisu mogli ostvariti u domovini. Svake godine stotine hiljada imigranata dolaze u Kanadu na studij ili rad, bore se da dobiju radnu i boravišnu dozvolu, nastoje ih produžiti kako bi stekli pravo na dozvolu stalnog boravka te jednog dana i državljanstvo. Kanada nudi velike mogućnosti, ali ima stvari o kojima se ne govori, barem ne kod nas.

Ceo svet zna da su SAD zemlja u kojoj ima mnogo kriminala, zemlja u kojoj su se masovno istrebljivali Indijanci, Crnci iskorištavali kao roblje, siromašni Azijati i belci tretirali kao građani drugoga reda. O tome su snimani filmovi. Amerikanci se ne srame mnogo zbog diskriminacije koju su provodili njihovi preci, štoviše oni zarađuju milione snimajući filmove i pišući knjige na tu tematiku.

Što je s Kanadom u pogledu diskriminacije? Jeste li ikada pročitali knjigu ili gledali film o tome? Sumnjam da jeste, jer toga jednostavno nema, ili ako se i snima u Kanadi, to ne ide u svet. Ipak, i u Kanadi postoji prikrivena diskriminacija prema imigrantima, koja se tamo tretira kao nešto najnormalnije. Mnogi će vam reći da su tamošnji ljubi vrlo ljubazni, i jesu, ali sve je to biznis. Ako se malo duže vremena budete družili s njima, shvatit ćete da je ta ljubaznost često puta samo formalnost. Čast onim doista dobronamjernim Kanađanima!

Diskriminacija u Kanadi provodi se preko akcenta/ naglaska kojim govorite. Sam sam to doživio mnogo puta. Kada bih progovorio često puta bi mi ljudi rekli:„Oh ti imaš naglasak! Odakle si?” Što to treba da znači „ti imaš naglasak”? Pa i domaći ljudi imaju nekakav lokalni akcent kojim govore. To je značilo „ti imaš strani naglasak, ti si stranac, nisi jedan od nas!” Bolno, ali istinito. Kada sam tražio posao kao glumac pretraživao sam lokalne sajtove za audicije i ponekad sam znao naići na oglase u kojima je pisalo neka se jave ljudi „bez akcenta”. Kako itko može biti bez akcenta? To je značilo „bez stranog akcenta”, dakle ne želimo strance!

Moji instruktori na koledžu često puta su mi rekli:„Ti zvučiš kao Rus, mogao bi glumiti u ruskim ulogama”. Nažalost, unatoč svom originalnom slovenskom naglasku nisam mogao dobiti bolje plaćene uloge jer su i ruske uloge glumili domaći ljudi. Strašno je to! U Kanadi živi oko pola miliona Rusa te barem još toliko pripadnika ostalih slovenskih naroda. Koliko je njih uključeno u filmsku/TV industriju Kanade? Možda nekolicina njih! U Vancouveru postoje posebni „dialect coaches” to jest treneri za dijalekt koji će za dobre novce izvežbati nekoga glumca da zvuči kao Rus ili Arapin, ili Španac, iako je dotična osoba čistokrvni Kanađanin koja nema nikakve veze s tim narodima, a tako ni s njihovim akcentom.

Ovde izbija na videlo žalosna istina- prva generacija imigranata može da radi samo teške i slabo plaćene poslove bez obzira kako dobro govore engleski ( jer imaju strani akcent), a druga i treća generacija mogu da se polako uspinju u društvu ( jer govore domaćim akcentom). Kada govorimo npr. o filmskoj i TV industriji, to znači da KInez koji je došao iz Kine ne može da dobije bolje plaćene uloge, ali njegovi potomci mogu, jer će imati domaći akcent. Oni mogu izgledati kao KInezi, Japanci, Arapi, Meksikanci, ali moraju imati kanadski akcent, inače mogu da rade samo kao statisti. Tako je to i u drugim profesijama.

Koliko daleko ide ta politika vidi se iz podatka da u Vancouveru postoji i centar za redukciju akcenta, gde odabrani stručnjaci pomažu strancima ( uz dobru naplatu usluge) da smanje svoj strani akcent i pričaju više kao domaći ljudi. Nije li to ponižavajuće? Dok su Amerikanci delili ljude po rasi, u Kanadi neki to rade na osnovu akcenta kojim pričate. Centar za redukciju akcenta ima web sajt www.L2accent.com Na njihovu letku možete da pročitate rečenicu:„An employer will never tell you that you didn’t get the job because of your accent.” U prevodu- poslodavac vam nikada neće reći da posao niste dobili zbog vašeg akcenta. Sjajno, zar ne?

Mislim da je ovakva diskriminacija stranaca u suprotnosti s kanadskim zakonima, po kojima su stranci s važećim dokumentima ravnopravni domaćim ljudima. No to je ponekad samo na papiru.



Tomislav Pejić

www.novinar.de/2012/02/16/vaznost-akcenta-u-kanadi.html

Novak
2017-08-19 05:00 PM
I to je sve tačno, sto pišu novine, u Kanadi nema ajvara u svim
prodavnicama, i to što ima je uglavnom makedonski a ne srpski.
Taj junak Aleksic je izostavio da kaže da još dosao i sa kuburom
za pojasom koju su mu vratili posle sudjenja zajedno sa municijom i
oba noza.
Senat je inače demokratski i voli da se izvinjava vise nego sam Tadic
Nije retkost da zavisno od razloga izvinjenja posalju i pozamasan cek odstete, svakom uvredjenom gradjanu, naročito imigrantima sa akcentom.
Ima toga uf...
baresh
(zanatlija)
2017-08-19 05:59 PM
„Diskriminacija u Kanadi provodi se preko akcenta/ naglaska kojim govorite. ”

Jasta, kako da ne. Naročito ako je prezime na ic & vic - jelte.

Ima tu primera na pretek uglaMnom kod yugonostalgicara koji
bojkotuju eksploatisanje od teskih kapitalista. Opste poznata
postapalica koju izvesni koriste - da bi stekli prevremenu invalidsku
peMziju - sanjajuci dan povrataka u zemlju Dembeliju. To najbolje
mogu posvedociti ovdasnji lekari (zemljaci) kojima dosadise sa
čestim posetama zbog 'povreda' naradu.
E sad sto je uvazenog Dzona krstiJo(pretpostavljam) tamo neki nepravoslavni svestenik,može biti stvar olaksavajuce okolnosti,
pa neka tako i ostane. Inače u zemlji predaka već neku deceniju
postala je moda davati imena:Robert,Majk, Suzi,Dzenifer - malo ko će
primetiti da je Dzon rođen u 'tudjoj zemlji',pa prema tome: zašto
menjati u Jovan - jelte.
;-)
Jocko4
(observer)
2017-08-20 11:47 AM
Pustinjski_,

>'Jovan se i zove ali po nekom nepisanom pravilu Kanađani su ga prekstili u Džon.'
- - -

Није то неписано правило, већ се ради о истом имену у разним народима, одн. њиховим језицима: Јован, Џон, Жан, Ђовани, Јохан, Иван, Ајван, Хуан, Жуан.
Novak
2017-08-20 12:08 PM
Pa i sam Jocko mu dodje kao neki Dzon iz Biblije po
Jovanu krstenom kumu Hristovom.
jelisaveta
(plavusa)
2017-08-21 10:22 PM
dijaspora da se ugleda na dzona bosnica.
ne samo da javno izlazi i bori se da istina o srbima prodre u svet, nego, na nasu veliku zalost, mora da se bori i sa domaćim nevernim tomama.
oni sve znaju, u sve se razumeju, ko marica u onu krivu stvar.

ako bog da da se situacija u svetu preokrene u nasu korist, ta će govna prva biti koja će graknuti - sve sam ja to tako mislio a neretko i javno govorio, iako su u stvari sve vreme bili najobičniji autosovinisti i petokolonasi
GOSPODARMUNJA
(PI)
2017-08-23 10:13 PM
Evo ga nas prijatelj i ovde..
zahtevi su pravi,ali država ne yebe zivu silu ...

https://www.youtube.com/watch?v=L_UhOMUglbc&t=35s
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.