Forums : Politika

 Comment
Odnos Srbije prema Srbima u Hrvatskoj
mala-Sirena
(~ ~)
2017-08-16 05:46 PM
Sadasnju situaciju srpske zajednice u Hrvatskoj predsjednik Srpskog demokratskog foruma, Veljko Džakula, komentira ovim rijecima:

„Srbi u Hrvatskoj danas žive na ivici dostojanstva, getoizirani, omalovažavani na svakom koraku i umjesto da imaju podršku Srbije, ona nas se sjeti samo kada je neki parastos ili nas neko napadne.

Ne kažem, zaista je u našoj istoriji puno tragičnih događaja, ali ne možemo se stalno baviti mrtvima. Moramo početi da se bavimo živima, ili ćemo nestati.”
mala-Sirena
(~ ~)
2017-08-16 05:47 PM
„Sunarodnjaci iz Srbije, BiH ili dijaspore samo nas se sjete kada je neki parastos ili kada se dogodi neki incident. Ostalim danima kao da ne postojimo i to je ono što je najbolnije.”
mala-Sirena
(~ ~)
2017-08-16 05:49 PM
Veljko Džakula već tri mjeseca ceka na prijem kod ministra prosvjete Srbije da bi razgovarali o problemima vezanim uz održavanje nastave srpskog jezika i istorije za srpsku djecu u Hrvatskoj.

Vuka
(ribar)
2017-08-16 07:58 PM
Vidis li ti ikakvu razliku u vladi zagreba i beograda u odnosu prema Srbima? I jedni i drugi služe iztom gospodaru to jest krvoloku Srba i Srbije!
mala-Sirena
(~ ~)
2017-08-17 05:18 AM
Radije bih da ne sirimo temu, ako može...
keser
2017-08-17 09:08 AM
Zaista nisam znao da vas ima.
Ali prave adrese suamericka I britanska ambasada.
Ako bi tu uspeli Hrvatima bi se loše pisalo.

Da dodam, to nije Ruska sfera uticaja pa oni ne mogu mnogo bez prethodnih.

A taj sto oteze tri meseca sa prijemom?.
pišite Brnabic.
mala-Sirena
(~ ~)
2017-08-17 11:41 AM
AMERIČKI ministar vanjskih poslova Rex Tillerson jučer je predstavio godišnji izvještaj State Departmenta o stanju vjerskih sloboda u svijetu za prošlu godinu. Hrvatskoj je posvećeno sedam stranica, u kojima se često spominju Jakov Sedlar i njegov revizionistički dokumentarni film „Jasenovac - istina”.

U izvještaju State Departmenta još jednom se reflektira koliku je štetu međunarodnoj reputaciji Hrvatske nanijela činjenica da se kod nas od strane tolerira ili neuvjerljivo osuđuje rehabilitacija ustaštva, te da fraze o osudi svih totalitarizama jednostavno nisu dovoljne. Podsjeća se na prošlogodišnji bojkot komemoracije u Jasenovcu te se navodi da se to dogodilo zbog uvjerenja srpskih i židovskih organizacija da „vlada umanjuje zlodjela ustaškog režima koji je bio saveznik nacista tijekom Drugog svjetskog rata”.

Navodi se i zabrinjavajući primjer televizijskog voditelja Marka Juriča koji je u svojoj emisiji ustvrdio da će pravoslavni svećenici iz pravoslavne crkve u centru Zagreba ubijati prolaznike na Cvjetnom trgu, dok se za Sedlarov dokumentarac kaže da je umanjivao broj žrtava u Jasenovcu. Spominje se i kako su mnoge nevladine organizacije, uključujući i Centar Simon Wiesenthal, kritizirale imenovanje Zlatka Hasanbegovića na poziciju ministra kulture i to zbog toga što je prethodno hvalio ustaše i umanjivao njihove zločine. Navodi se i da je Hasanbegović pohvalio Sedlarov falsifikatorski dokumentarac.

Izvještaj State Departmenta Hrvatsku u 2016. prikazuje kao zemlju u kojoj se na utakmicama izvikuje ustaški pozdrav „Za dom spremni”, uključujući i onu s Izraelom na kojoj je bio i tadašnji premijer Tim Orešković. U kojoj tisuće ekstremista u centru glavnog grada marširaju na Agenciju za elektroničke medije, u kojoj raste netrpeljivost prema Srbima itd. Dakle, onakvu kakva je prošle godine i bila. State Department samo je još jednom podsjetio koliku je blamažu za međunarodnu reputaciju Hrvatske predstavljala prethodna vlada HDZ-a i Mosta.

Vuka
(ribar)
2017-08-17 01:04 PM
U zadnjem ratu genocid i etnicko ciscenje Srba u rvatskoj je izvrsila rvatska DEMOKRACKA zajednica. Dali se je neka DEMOKRATSKA stranka ogradila od nji u Srbiji i svetu da nisu DEMOKRATE?
mala-Sirena
(~ ~)
2017-08-18 11:57 AM
Vezano za broj stradalih u Jasenovcu, Dodik u svom govoru u Veterniku u spomenu brojku od 500 000 stradalih u Jasenovcu.

miky456
(razmisljam)
2017-08-18 02:45 PM
Zar još ima da neko ocekuje pomoć od Srbije? Srbija koja je sudjelovala u provodjenju Starcevicevog plna!
Hrvati ga nisu mogli provesti bez pomoći Srbije! Hvala srbijo na pomoći! Paveliceva Kama mnogo bolja od Srbijanske pomoći!
C_A_B_O
2017-08-18 05:03 PM
Ajmo braco malo uzatise UPAMET :-) NIJE NORM<ALNO biti SRBIN u srbijici...a kako će takOOOOva srbijica pomagati SRBIMA izpreka?

Dobro je da nataSSe i ostale uSStaSSe ne strEEEljaju 777 za pedera opaucenog u picu
mala-Sirena
(~ ~)
2017-08-19 05:27 PM
Ovi su se vrijedni ljudi vratili još 2014, ali do ljeta 2016. još uvijek nisu bili prikljuceni na elektricnu mrezu. Kuca je, koliko se da vidjeti, obnovljena u pristojnim gabaritima, ali nema struje:

http://tinyurl.com/yd4u8uga

S druge strane, AV je nedavno, u ime države Srbije, prihvatio financirati obnovu (gradnju iz temelja?) rodne kuce bana Jelacica Petrovaradinu u iznosu od pola miliona(??) eura prema projektu koji je pripremila hrvatska strana.

http://tinyurl.com/r4mv39w

Mogao je od te cifre (vjerovatno preuvelicane) odvojit koji sitnis za žive (povratnike), a mogao je i od Kolinde nešto traziti za uzvrat.

mala-Sirena
(~ ~)
2017-08-20 08:57 AM
S izuzetkom patrijarhovog „zalaganja za povratak Srba u ove krajeve” u obracanju vjernicima u Jasenovcu početkom 2016, nisam primjetila da je SPC do sad pozivala na povratak.

„Proslavljanju Preobraženja u manastiru Krka, u Eparhiji dalmatinskoj, prisustvovao veliki broj vjernika.

Episkop dalmatinski Fotije ukazuje da su mnoge svetinje obnovljene - manastiri Krka, Krpa, Dragović i druge.

”Imamo sedam manastira sada u Dalmaciji. Dakle, to je sve temelj duhovni za opstanak, ali treba narod svojom ljubavlju da se vrati na ove prostore, svojom molitvom, svojim poštovanjem svojih, što kažu, svojih temelja gde su nikli, svojih ognjišta, svoje vere, svoje krsne slave i tako ćemo opstati.

Dakle, to nam je put, to nam je put Svetoga Save„, dodao je episkop Fotije.

”Sada smo u trećem periodu u kojem tražimo ponovo inspiraciju za snagu, kada je povratak zastao, kada se ponovo atakuje na srpsku zajednicu, kada se ponovo atakuje na mogućnosti normalnog života, na mogućnosti da stvaramo budućnost za sebe u Hrvatskoj„, ističe Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća.”

http://tinyurl.com/yby3uka4
keser
2017-08-22 05:19 AM
Mnogo kukas I napadas a to naravno ne daje rezultate.
Bolje ukljuciti mozak...
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.