Forums : Politika

 Comment
Pustinjski_VjetarBelow viewing treshold. Show

Грчка
Pustinjski_Vjetar
2017-03-22 05:48 PM
Грчка

Провео сам скоро два мјесеца у Грчкој и ево неких кратких утисака.

Земља у економској кризи, цијене превисоке, пренадуване... народ убеђен у неку своју посебност у односу на друге, умислили да су преставници неке цивилизације,некако сами своји, затворени према странцима осим ако имају неку корист, одлични трговци са лажним осмехом ..Најсличнији су Арапима.
baresh
(zanatlija)
2017-03-22 07:18 PM
Провео сам скоро два мјесеца у Грчкој и ево неких кратких утисака.
-------------------------------------------------------------------

Doduse posetio sam Grcku pre tri decenije,mada sam ih upozn`o
izvan Grcke deceniju i po ranije. I moj je utisak priblizno
sličan, gde god da ih sretnem,kao npr. u USA,na karipskim ostrvima,
Meksiku, Australiji...
Reklo bi se da ih - kao uostalom i druge narode - bolje poznajem od našeg, jer kako negde rece pocivsi Branko C. ' ne znaš ti nas -
he*bo ti nas'. Drugim rečima drz` se na ostojanju, inače...da ne
bude da ti nisam rek`o.
;-)
ghb
(pravda i istina)
2017-03-22 07:22 PM
Grcka je jedina turisticka destinacija na kojoj se Srbi osjecaju kao kod kuce, a Grci su prilično nenametljivi, uglavnom dobri domaćini. nemam zamjerke za brojna ljetovanja u Grckoj, proporucujem jedrenje do Mikonosa, ko nema problema sa morskom bolescu.
Pustinjski_VjetarBelow viewing treshold. Show

Pustinjski_Vjetar
2017-03-22 07:36 PM
ghb

Ljetuj gdje hoćeš za svoje pare i ubeđuj sebe da si tamo kao kod kuće.
abvgd
(Morski)
2017-03-22 07:48 PM
то се зове „профајлинг” илити уопштавање...на основу свог злобног поимања Грка ти доносиш општу оцену о једном народу...чиста злоба, пакост. Не може бити објективна оцена. Ниси тамо живео 10 година...па и онда је то субјективно.
Pustinjski_VjetarBelow viewing treshold. Show

Pustinjski_Vjetar
2017-03-22 08:51 PM

Провео сам скоро два мјесеца у Грчкој и преносим вам утиске о тој земљи. Мој боравак у Грчкој може се рећи био је у пословно-туристичком смислу. Ако се погледа географска карта био сам у једном малом мјесту близу града Патре, сат времена од Пиреја.Мјештанин Грк кога сам упознао рекао ми је да је то градић од 40 хиљада становника и да је у питању богат град, занимљиво је и то да ми је рекао да град нема хотел.
Прво што сам запазио у граду осим људи и бројних локала(бутика,кафића,пекара...)било је доста паса луталица који су слободно лутали градом и лежали спокојно на тротоарима испред локала и да их нико није дирао, чак напротив, пролазници су их мазили или хранили што ме јако обрадовало јер сам велики љубитељ тих племенитих бића. Кажу ко не воли животиње не воли ни људе, и претпоставио сам да у том градићу живе добри људи са високом свешћу о заштити животиња, што морам нажалост признати у мојој земљи није такав случај.

Једном прликом када сам имао проблем са мобилним телефоном однио сам га на поправку и заборавим код продавца неку ствар која није имала неку новчану вриједности и он је буквално трчао за мном да ми врати.

Боравећи у том граду посећивао сам локале,супермаркете. ..

Без обзира што је то богат град цијене су превисоке.

У Лидлу цијена на полицама и на каси нису исте, тако ми се десило да сам узео 4 лименке сока на којима је била цијена 1.30 е на каси су ми наплатили пута пет. Ако је на полици истакнута цијена чоколаде од 90 центи, на каси вам наплате дупло.После сам проверавао у чему је трик и на ценовнику чоколаде од 200 грама пише да је 100 грама нпр. 0.90 центи. То је за Лидл док други супермаркети немају тај преварантски трговачки трик али што се тиче цијена оне су превисоке и скупљи су производи него у супермаркетима у Њемачкој.

Цијене у кафићима:

кафа, сок, пиво је три еура.

Виски 5, 5,50е, флаша вискија џек данијелса је 60е.

Да, и град има доста цркви и манастира и оно што сам могао да примјетим да свештена лица уживају велико поштовање међу суграђанима тог града.

На једној пословној згради биле су истакнуте заставе других држава и међу њима истакнута и застава Албаније и очекивао сам да ће бити истакнута и застава Србије али ње није било што је за мене било мало чудно.

Кад ме питају одакле сам кажем им да сам из Црне Горе или из Србије што код њих изазива позитивне реакције, кажем им још и да навијам за Црвену Звезду, пошто је то крај гђе има доста навијача Олимпијакоса, упознати су са пријатељским односима та два клуба. Грци тешко да могу да буду неком пријатељи и не вјерујем у њихово пријатељству, код њих је на првом мјесту интерес и само интерес, нема ту пријатељства, али од звездиних тзв. навијача можеш очекивати свашта.. .

Изненадиле су ме превисоке цијене, могу рећи пренадуване.Трговци су одлични, вратиће евро ценат од рачуна, одлични трговци са лажним осмехом . Што се тиче народа, мислим да је сам свој, окренут себи, не превише отворени према странцима, умишљени да су управо они носиоци и представници старе цивилизације.Искрено, ја их нисам тако доживео. Једном приликом сам био са другом из Црне Горе и појаве се два лика и код упознавања први лик каже да је из Египата, пошто су били заједно мој друг не питајући овога другог одакле је каже и ви сте из Египат, на шта овај са гримасом на лицу каже да није из Египат већ из Грчке, мој друг да би извадио ствари пита за кога навија, он каже за Олимпијакоса и друг му покаже тетоважу Звезде и мало релаксира непријатну ситуацију. После смо коментарисали догађај и закључили како смо Грка несвесно увриједили мислећи да је из Египта. Иначе тај Грк је био добар лик.

Е, сад, заиста Грци као народ много више физички личе на Арапе него на Европљане, чак се и боље слажу с њима него са нама. Ближи су им вјероватно по свему, такав сам стекао утисак. Грци воле да им се повлађује и воле кад проговориш неку ријеч на њиховом језику.Кад им кажеш калимера (добро јутро),јесу, калиспера,они ти љубазно одговоре...Кад им кажеш на енглеском они не одговоре на енглеском него на грчком...

Грци су већином искомплексирани народ.Питао сам се због чега је то тако и вјероватно је у питању њихова умишљеност и убјеђеност о некој цивилизацијској посебности у односу на друге народе, нису они криви али због те твоје умишљености испадају смијешни.

Ми са простора бивше Југе савије, Црне Горе и Србије, поштујемо себе али и друге и већином смо натпросечно висине у односу на друге народе, атлетски грађени...и вјероватно кад нас виде Грци то код њих уноси неки немир јер ми смо све оно што они већином нису, ми појавом на њих делујемо као из неких античких прича, као са прича са олимпијаде...

Starac_Foco
(--)
2017-03-23 08:23 AM
Ovde izgleda broj minusa zavisi iskljucivo od toga ko je taj sto nešto napise, a ne od onoga sto napise. Da je isto ovo napisao neko drugi vjerovatno bi dobio 3-4 plusa umjesto toliko minusa.

Iako živim u Kanadi sticajem okolnosti bio sam u Grckoj 6 puta, uglavnom na sjeveru, od Tasosa do Krfa (i jednom prilikom vozio i kroz cijelu Albaniju, ostalo preko Makedonije). A i živio sam na juznom Kipru oko godinu dana, ne tako davno prije 10-tak godina. Kipar ocigledno nije Grcka i udaljen je 700km od grckog kopna ali mentalitet je vrlo sličan. Slozio bih se sa dobrim dijelom price. Nisam bas primjetio veliku skupocu (možda zato što sam poredio sa kanadskim cijenama), ali sam primjetio taj element „posebnosti”, ponosa, tvrdoglavosti i samopostovanja koji ide do granica ignorantnosti. Što se tiče sličnosti sa Arapima to se može generalizovati na bilo koga - nema nacije koje nema dosta sličnosti sa susjedima.
zori
(Чича)
2017-03-23 09:00 AM

Sandu_Ciorba
(Ото-Мото)
22. mart 2017. u 19.54

...пиздо мрчогорска...

_______________________________

cista desetka
bravo!
Pustinjski_Vjetar
2017-03-23 09:09 AM
Ovi što me prozivaju imaju problem sa samim sobom, mene ne dotiču njihov prozivke i minusi na komentarima, čak mi je i smiješno i zabavno...

Uglavnom to rade osobe koje ne trpe različito mišljenje.
dulebg
(posmatrach)
2017-03-23 05:46 PM
Прошао сам Сев.Грчку, од Солуна до Кавале и до Крфа. Зачудила ме је општа запуштеност и неизграђеност. Хајде настрану неодговорно обележавање путева - то и да се опрости. Али нигде фабрике, школе, ватрогасног дома, дома здравља, болнице, стадиона, цркве?

Грке нисам имао прилику много да видим - углавном сезонце: Бугаре, Македонце, Шиптаре. Видео сам на Крфу да појма немају ко су Срби, а да с енглеским туристима (који су она стока последња) клањају до земље.

Ако ништа - није им скупо море.
nniki
(Nanotech)
2017-03-23 06:37 PM
Pustinjak:
„едном прликом када сам имао проблем са мобилним телефоном однио сам га на поправку и заборавим код продавца неку ствар која није имала неку новчану вриједности и он је буквално трчао за мном да ми врати.”

Nešto slično ovome si napisao kad si posetio Drac i svoju Albansku bracu. Interesantno je da ti je gotovo identican scenario bio u oba slučaja.

Predpodstavljam da si, da bi ojacao svoje price, namerno izrezirao te posete, usluge i vracanje tvojih zaboravljenih stvari. Inače, izgleda da je onaj Albanac bio posteniji, vratio to daleko skuplu stvar i to bez nadoknade.

„Drugarska” napomena, da u sedecoj prici o tvojim putesestvijama ne pominjes to isto. Pokusaj sa recimo „Isao si ulicom pa si se okliznuo na recimo magareci izmet i onda te je gazda od magarca, te predivne države, podigao i kasnije oprao tvoju odecu od govnice a usput tje nahrani i napojio...sve bez nadoknada” o da, usput je isprepuzao magarca i za cepiom mu gooz da te ponovo nebi osramotio. Dobra prica a? vi Crnogrci ste cuveni po hvalisanju sebe, svojih i one koji vam se dopadaju tj. smatraju vas da ste dalako bolji nego sto ustvari jeste.
baresh
(zanatlija)
2017-03-23 07:05 PM
Evo `vako narode,

Grke sam prvi put imao cast upoznati u dijaspori,jer svojevremeno
nije bilo mogućnosti upoznati ih u komsiluku. Sa mnogima sam imao
prilike raditi,druziti,pa čak imati ih za komsije. Mimo jezika,
imaju dosta dodirnih tacaka sa nama,a preko kojih smo (uostalom)
primili pravoslavlje pa čak i pismenost. Tako nas ucili - jelte.

Elmem 'reko mi (pripoved`o) jedan coek'- Grk kako su docekali
okupaciju 41-e u njiovoj varosici, a pokrajina Sparta.
Kao sto to biva, okupator se uselio u centar varosice odakle
ima pregled trga ko na dlanu,na spratu - naravno.
Posmatrao on to od ranog jutra pa dok se smrkne, kroz jutarnju
izmaglicu,podnevnu prasinu sa povetarcem koji vija i podize opalo
lisce po turskoj kladrmi. Od svih oniskih udzerica sa cepenicima,
najviše je bilo krcmi i 'prcvarnica' koje su zaposeli uglavnom
stariji smrtnici sa brojanicama - ko u levoj ko u desnoj ruci.
Ispijali ouzo,metaxu,vino i mezetili sir sa maslinkama-uglavnom.
I tako od ranog jutra do podne,dok ne udari zega. Onda se razidju
kucama na rucak i da malo prilegnu dok ne prođe omorina.
Predvece jopet sve ozivi, nešto zivlje uz zvuke bouzuki,pa se uhvate u 'oro'...
Kad jednog jutra, tj. ponedeljnika, izas`o svapski oficir sa manjom 'regimentom', te potera one badavadzije - sto srkase prvu jutarnju kavu,da kupe ono opalo lisce,suvarke od drveca,travuljinu i ostali korov na jednu veliku gomilu-kamaru jelte. Potom dodjose nekoliko dvokolica sa upregnutim mazgama, pokupise ono bunjiste i odvezose van varosice.
Kad navece Bogo mili, opustio trg, samo tu i tamo neko naidje da
kupi nešto; jal` kod bakalina,mesara, furundzije(pekara)...
I tako potraja nekoliko dana.Trg opusteo ko da je nastala kuga,
ne daj Boze. Može se zamisliti koje su gubitke krcmari imali.
Posle nekog vremena,opet je trg oziveo.Najpre onako obazrivo,
ali ni blizu onom pre dolaska Svaba.

Izvin`te narode - oduzih, pa da nastavimo...
 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.