Forums : Fotografija

 Comment
Foto venčanja - Nastavak priče
enthusiast
2020-05-06 12:37 PM
Pozdrav!

Nije me bilo par meseci zbog kojekakvih obaveza, mada sam povremeno bacao pogled na diskusije.

Pošto u poslednje vreme imam malo više vremena, iskoristio sam priliku da malo pretražim po disku i napravio sam galeriju sa nekim „terenskim” radovima, pa možemo da nastavimo moju prethodnu temu o Wedding photo biznisu (ako će ga u budućnosti uopšte i biti, jer posle epidemije „više ništa neće biti kao pre”).

Izvolite link, pa recite šta mislite:
https://dejanstankovic.pixieset.com/samples/
505
(Senior)
2020-05-06 09:03 PM
https://res.cloudinary.com/diwwf4dmp/image/upload/v1588811140/Uned-1_nfycif.png

https://res.cloudinary.com/diwwf4dmp/ image/upload/v1588811140/Un_ezjxpr.png

https://res.cloudinary.com/diwwf4dmp/image/upload/v1588808545/Un_copy_nsegev.p ng

Najmanje bi za sada diskutovao o fotografskom oku.
Ne lici mi na Nikon 24-70, niti da su slike videle photoshop.
Distorzija sirokuganih skupih objektiva postala je danas uobicajena
praksa naviknutih gledaoca kojima je oduzeto pravo da budu fotografisani i vidjeni normalnim okom a sve to uz svesrdan doprinos mobilphone fotografije sa očajnim iskrivljenim facama.
Mladim ljudima je normalno da su starije face izboranih lica i smrezane koze tela na kojoj danasnji visoko rezolucioni objektivi fantasticno prezentiraju svoj visoki performans.
Veliki broj fotografa koji nisu imali priliku proćiskolu i kritiku likovno kvalifikovanih strucnjaka često padaju u zamku i stramputicu
te gube orijentaciju za dobru, ne sliku već strukturu piksela.
Kada se slika po narudzbi za pare kupac ima pravo a fotograf obavezu
da mu udovolji. Veoma često nam ne stize iskrena povratna informacija od svakog konzumanta dali je intimno zadovoljan kako smo ga videli sa nasom kamerom. Žene trose i ulazu mnogo na svaki cm svoje koze da izgleda super i onda joj dodjemo mi koji od sve njene sminke jedino pohvalimo svoj super skupi objektiv koji može da uslika i kapilare ispod koze.
Snimanje je jedan deo posla post produkcija kompletno druga,
Tz origanlni snimci su stvar fotografa a nikad musterije. Mi koji slikamo ljude za njihove pare bićemo dobri fotografi što ne znaci i biznismeni. Sreo sam dosta fotografa koji veruju da za njihov talenat
ne treba ništa vise do ostar objektiv i prosecno dobra ekspozicija.
Međutim znamo u farbanju postoji i lakiranje.
Verujem da bi uz dobar alat i dobru softversku doradu mogao biti dobar majstor.
enthusiast
2020-05-08 03:33 PM
Pre svega: hvala na trudu i vremenu!

Nije Nikon, a nije ni 24-70.

To da li su slike videle Fotošop je malo neodređeno pitanje u smislu šta se tačno podrazumeva (raw konverzija, pa ostalo ili samo rad na „gotovoj” slici). U svakom slučaju, odgovor je negativan.

Proces je bio RAW>Lightroom>jpeg. Ekspozicija, wb, kolorit, kontrast, krop, lokalne intervencije, poneki clone i to bi bilo to. Slike svakako ovakve nisu izašle direkt iz kamere, niti bi mogle, jer se uslovi fotografisanja u smislu količine i kvaliteta svetla neretko menjaju iz sekunda u sekund, što je Vama svakako poznato. Tako nekako sam i odabrao slike za galeriju: od zamračene katakombe sa zidovima od opeke, do otvorenog prostora sa raznim tipovima prirodnog svetla.

Što se tiče korekcija koje ste uradili: ne čini li Vam se da insisitranje na striktnom poštovanju geometrije dovodi do nekih drugih izobličenja (n.pr. izduženi trup gospodina koji pleše sa mladom) i do potrebe da se klonira nedostajući deo kadra (dečiji rođendan)? Pored toga, čini mi se da se narušava i osećaj neposrednog učešća u situaciji, trenutku, anulira se dinamika, pokret... koji se, recimo, mogu videti na brojnim fotografijama na sajtovima tipa Magnum ili World Press Photo (posebno na ovom drugom), a mogli ste da primetite da je moj pristup pretežno foto-reporterski (neka kombinacija candid i involving).

Naravno, neko će insistirati na pristupu gde se sve vreme pozira (da babe i tetke imaju slike za u orman), ali u tom slučaju možda nisam fotograf za njih, mada ne bih bežao ni od toga.

Oko naknadne obrade i ulepšavanja možemo da se složimo, mada je i to tema za dogovor između fotografa i naručioca i utiče i na cenu i na rok isporuke, pa ko kako voli. Najbitnije je da se sve unapred precizira.

Svakako mi je interesantno da čujem Vaše mišljenje - primljeno je k znanju.
505
(Senior)
2020-05-08 08:03 PM
Namerno sam isforsitao vertikalne rusece linije.
Teorija je porilično velika. Taman posla trositi dragoceno vreme na nevažne slike, ali taman posla i potpisivati se ispod ruzne slike.
Ali ako radimo za poznatog kupca i želimo dobiti sledeću musteiju e onda ipak važe drugacija pravila.
Konverzija RAW to JPEG nije likovna kretivnost ni ako se radi o
doterivanju balansa ili ekspozicije, to je samo popravka pogresnog
setinga kamere. Crop, geomatrija i svaka izmena oginalnog vidjenja objektiva spada u individualnu krativnost.
Video sam more snimaka na kojima se mozetolerisati distorzija a na kojima ne.
Kad vidim fotogtrafa u crkvi da stavi grupu ljudi ispred oltara
sa Canon 5D i objektivom 16-35 slika sa neposredne udaljenosti sa koje 16mm može obuhvatiti sve u kadru, kažem u sebi e stavi svoju debelu mamu sa strane pa je pitaj šta misli o tvojoj slici kad ispadne sira nego visa. Od svih Zoom objektiva jedini koji nemaju veliku distorziju je
Nikon 24-70. nazalost nemam iskustvo sa Canon 24-70, imao sam nekad
24-105 ma APSc formatu sto je pak druga prica. Vecina Nikon DX sirokih ZOOM objektiva je veoma nezahvalna.
Slike su ti bar na mom 4K monitoru ostre u visokom kontrastu zasicene toplim tonom sto je sigurno stvar ukusa postovana prilikom konverzije ili pak setinga kamere. Velika je ovo prica i ne stane u par redova SC foruma. Treba se cuvati loših navika, a ima i prica kada je matori veliki proizvodjac vina na samrti prizvao sina i rekao mu, sine nemoj zaboraviti da se vino pravi i od grozdja.
photomaestro
(foto i video)
2020-05-13 04:16 PM
Poz imenjace.Sto rece 505 uz odgovarajuci alat bio bi i dobar majstor.Ovo mi deluje kao da je neka miroles kamera u pitanju.Sa bojama imaš problem kao i ja treba malo nagaziti kocnicu,takođe su previse ostre,to je tehnicki ok ali ne voli svako da vidi sebe tako.Ali ok verujem da prvo porazgovaras sa klijentima i onda im serviras šta oni žele.Ja uvek pitam kakve fotke vole dakle prirodne kakve jesu ili da ih malo umeksam ili da otklonim bar bubuljice koje u svakom slučaju ne trebaju biti tu i koje su prolazne.Kontrast je dosta jak.Imaš osecaj za momenat i to je najjače oruzje jednog dobrog ili buduceg majstora.Fali ti alat ovo sve da si zabelezio sa 70 - 200,ok ne sve ali ogromnu većinu imao bi jako bolji rezultat.To je staklo koje te dize u nebo,nema ga svako jeste skup ali je opasan lovac kako za fotografiju tako i za nove klijente.Ah da i ne treba gubiti volju nikad!
enthusiast
2020-05-16 09:27 AM
Pozdrav i tebi!

Nije mirroless. U pitanju je FF DSLR, marka i model nebitni, da se ne bismo opterećivali sa tim detaljima.

Za boje i kontrast mogu da se složim, a mogu i da kažem da je to neki moj stil, pa kome se svidi - ok, kome ne - opet ok. Za sada je nisam imao nekih primedbi.

Za (preteranu) oštrinu dugujem objašnjenje: iz Lr sam exportovao sa uključenim strong oštrenjem za ekran (mislim na ove odabrane fotkeza galeriju). Pored toga, Pixieset ima opciju da se uključe razna oštrenja prikaza (samo prikaza, ne i same fotke, ako se ista downloaduje). U međuvremenu sam isključio tu opciju, pa su sada za nijansu manje oštre kada se gledaju na monitoru.

Full res slike, koje idu klijentima su izoštrene na neku normalnu meru.

Što se tiče sređivanja lica, tu se kod nekih kolega ide dotle da se u ugovoru precizira šta će se korigovati (recimo, te prolazne stvari), a šta se ne dira, ili se i to koriguje, ali uz korekciju cene, roka isporuke, itd...

Znam šta može 70-200 (2.8), znam i da deluje atraktivno, posebno laicima, kojima je veće automatski bolje. Za neki moj pristup više bi odgovarala neka 85-ica, 1.2, 1.4, pa i 1.8, jer volim da zabeležim i ambijent, da se vidi ili nazire šta je u prednjem planu, šta je iza... a opet, možeš i dovoljno da zamutiš, ako baš želiš. Plus što imaš još oko dve blende viška za low light conditions.

70-200 kad otvoriš do kraja, u boljem slučaju dobijaš obrise ambijenta, a često se sve ispred i iza pretvori u „kremastu masu”. Naravno, i takav rezultat ima svoju svrhu i primenu, ali ne treba ni to forsirati po svaku cenu. Svakako je odličan za lov interesantnih momenata i detalja.
Seeb-VN1700
2020-05-17 02:52 AM
enthusiast iznenadio si me dobrim slikama, nisam mislio da si tako dobar.
Dobar si stvarno, imaš talanta, imaš oko i kako se može vidjet po slikama imaš i dobru masinu i objektive.
Posteno si ti ovo odradio!

Na običnom monitoru slike imaju malo jače boje ali su i takove ok. Na monitoru za fotografiju puno to drugacije izgleda.

Ako slike stampas onda je to sa obradom i bojama malo ozbiljnije, inače ne isplati se trosit vrijeme jer svaki monitor osim onih skupih prikazat će tu sliku drugacije.
Kao sto sam rekao imaš ti smisla za taj posao.

-
photomaestro
(foto i video)
2020-05-17 04:05 AM
Govorimo to jest pišemo o venčanjima jel tako?Ovo je moje viđenje šta je obavezno u opremi jednog fotografa za venčanja.24-70 & 70 - 200 su dva objektiva koji u svim kombinacijama pokrivaju apsolutno sve na venčanju i neće ti se desiti da fiksnim objektivom propustiš jako bitan momenat jer nećeš moći u momentu da se povučeš unazad ili da nešto što si video na 20 metra od tebe uhvatiš diskretno,a da to mladenci ne primete.85 mm je dobar,ali po meni samo za photoshooting napolju.Ja ću kupiti 105 mm 1.4 jer mi je on vrh za photoshooting napolju bilo da se radi o mladencima ili nekom modelu.Ima monster bokeh i od svih fiksnih me najviše fascinira.Svoje najlepše fotografije i one koje su pune emocija sam uhvatio sa 70 - 200.To je staklo koje te podiže u nebo i bez kog se ne može zamisliti profesionalni rad na venčanju.Kažem samo iz mog iskustva(ne mora me niko poslušati),koje je ogromno.Sećam se kada me je kolega nagovarao da ga kupim bio sam protiv toga mnogo,bio mi je nekako ogroman pretežak u kombinaciji sa mašinom pa i blicem kada zatreba u sali je pretežak,ali kada sam ga kupio ja sam tek tada shvatio koliko sam propustio.Sada uživam sa njim,prst mi je na okidaču i okom posmatram lica i šta se dešava oko mene.Primetim par sekundi pre nešto što će se desiti momenat na dvadesetak metara od mene pa i više jer sad sa d 850 mogu još više kropovati i uhvatim emociju da kad klijeti dobiju materijal od mene ne mogu verovati da sam ih uslikao,a da to uopšte nisu primetili.Uglavnom ti imaš odličan osećaj za momenat i talentovan si tako da samo napred.Sreća je takođe jako bitna u ovom poslu.Danas klinci kupe fotoaparat i već sebe predstavljaju profesionalcima i kvare ovaj posao maksimalno.Ja ne radim samo fotografiju tako da za mene to ne predstavlja problem,ali drugim jako dobrim fotografima i te kako predstavlja jer njih neznalice koje rade za dzabe koče u ovom poslu...Tako da je potrebna i sreća sa dobrim klijentima koji cene kvalitet...
enthusiast
2020-05-17 05:08 PM
@Seeb
Rekoh ja da sam već radio wedding i slične stvari. U foto-sekciju sam krenuo školske '85/86. godine. Čak sam pričao o fotografiji i za školski program tadašnje TVB ;) A prvu fotografiju sam škljocnuo '77. godine. Dali meni da ih slikam, matori napisao na poleđini. Čak je vrlo moguće da je to bilo sa Leicaflex kamerom, koju je stric tih godina doneo iz USA. Dakle, od starta sam ciljao visoko :)

Dalje - slalo se i na stock sajtove, a istock je jedno vreme bio toliko rigorozan da su odbijali fotografije zbog par loših piksela na 100% uvećanju, što čoveka natera da dostigne i održava neki tehnički nivo.
Za boje sam već rekao - to mi je za sada neki stil, ali nije isključeno da se u buduće malo oprobam i u nekim artističko-pastelnijim tonovima. Videćemo...

Monitore treba kalibrisati, pa i te najskuplje. Štampanje na što boljim uređajima ili izrada u proverenim laboratorijama i mislim da će i ovako napucane ispasti ok.

@maestro
Da, pričamo o wedingu. Slažem se ja sa tobom da je to staklo ubojita mašina. Sa 24-70 i dva tela pokrivaš ceo dan.

Za tu 105-icu, koju ćeš da nabaviš, ne sumnjam da je zverina, pogotovu uparena sa D850. To ima da ubija na mestu. Opasno se Nikon izbezobrazio poslednjih godina po pitanju objektiva.

Nego, nagledao sam se galerija, klipova, workšopova raznih wedding fotografa (zajedničko im je da naplaćuju masno - od 5000, pa do preko 20k $). Neretko među njima bude i onih koji rade samo sa prajmovima (n.pr. nosi sa sobom 24, 35, 50 i 85 i to je to), a bude i onih koji miksuju zumove i prajmove (tako ja radim). Nema pravila, osim što svi odvaljuju posao, a to je najvažnije.

Ovo što sam u poslednje vreme slikao je prošlo dobro, možda i zbog toga što su pitanju bili ljudi koji kapiraju poentu DSLR-a i umeju da prepoznaju razliku u odnosu na telefon ili u odnosu na nekoga ko će da odškljoca bilo kako za 20-30 e.

505
(Senior)
2020-05-17 05:46 PM
Slazem se da u Nikon varijanti za svadbe danas nema razloga pricati o bilo kakvim objektivima osim 24-70 i 70-200.F2.8 Ovaj drugi je svakako noviji kretivni alat ako se spomene wedding fotografija u zadnjih 10+ godina.
Istu kombinaciju koriste i Canon majstori, a sve popularniji Sony jednostovno sledi već potvrdjena isprobana iskustva.
Entuzijast ne znam koliko dugo se bavis fotografijom i gde si stekao obrazovanje ali moram te malo korigovati. Kada o ovom poslu pricas sa curama i babama onda slobodno preskoci tehnicke podstke. Kada pak pricas sa kolegama ne zaboravi da su precizni podaci jako bitni. Kada meni pokazes sliku jednako onu predivnu i onu nikakvu moje prvo pitanje će biti čim si ovo snimio, pa tek onda komentar.
Pošto si izbegao odgovor sa kojim alatom radis diskusija se zavrsava veoma brzo,
Meni se čini da je u pitanju Nikon kit lens 24-85 mada mogu pogresiti. Fotografi tudje slike gledaju potpuno drugacije nego svoje a ni slično kao babe, ujne braca ili tetke.
Usput ne znam dali ste isprobali opciju u seting kamerama Nikon i Sony u delu
Photo style, napr standard uz dodatnu opciju za sharpnes 0+-3 sto znatno menja
performansu nakacenog objektiva i svakako upis fajla na karticu, naracito JPEG.
Pošto ne živim u Srbiji nisam upucen u praksu ovog biznisa danas pa tako i ne znam
šta su pravila, šta je to full resolution po tamosnjem standardu i ko se sve u to razume.
Ima li tu neki državni standard od -do Mb? po slici.
Na americkom kontinentu svaki ozbiljniji fotograf ni slučajno ne isporucuje RAW a stvari se menjaju iz godine u godinu, od nekadasnjih slavnih negativa preko dig CD i Dvd a
danas je u glavnom razgledanje moguće na Web stranici i nakon obavljenog posla obično sledi dig media sa prosecnim fajlom 3-4 Mb po slici, dok u ranijim pocecima sve preko 1Mb bilo je zadovoljavajuce. Takodjer iznenadjen sam da se ugovorom regulise šta se koriguje na svadbenim fotografijama. Ovde se to pdrazumeva samo pd dve tacke
Korigovane ili as -is (kao sto je) .Ozbiljnost ugovora svakako ima veze sa reputaciom firme i cenom. Svaka korigovana slika smatra se onom kojoj nema prigovora, dok sa nekorigovanom se smatra svaka ona kada i malo dete može da pita , izvinite a šta je ovo? 😯 Svagde u svetu razni majstori pokusavaju na dovitljive nacine zaraditi novce,
međutim u umetnosti neke svari se ne resavaju ugovorima, već iskljucivo tajnom majstorstva. Poznajemo onu narodnu a mi smo dobro svirali koliko smo bili placeni. Dobar muzicar za malo para ne peva ili svira losije već samo krace.
Seeb-VN1700
2020-05-18 10:07 AM

enthusiast pogledao sam još jednom sve slike i sve su perfekt.
Po slikama se može vidjet da dobro razumijes ovu materiju, znaš da se izrazis i umes da osobama/portretima das karakter.. mnogi profesionalci mogli bi ti pozavidjeti.

-

 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.