Forums : Fotografija

 Comment
Crno Bela slika
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-01-28 12:14 PM
Evo jedna
http://postimg.org/image/5lo10ko8d/

Nešto je mirno ovde ? Ima li koga ? metalac , mornar nikko i ostali ?

Pozdrav
Nikko55
2016-01-28 06:06 PM
Dooobra! Bas je ovaj Nikon sjajan aparat, prosto mi zao sto sam ga zamenio za Sony.
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-01-29 06:04 AM
@Nikko hvala na lepom komentaru. Što se tiče aparata mislim da nema neke velike razlike između njih. Pod uslovom da pricamo o medelima koji su u istoj klasi. Što se same slike tiče mogla bi da se oceni i pozitivno a i negativno.

Pozdrav
photomaestro
2016-01-29 11:39 AM
Ja bih dao malo kontrasta...i naravno pravilo 2/3...
photomaestro
2016-01-29 11:45 AM
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-01-29 04:40 PM
@Nikko mislio sam na modele kamera a ne medele greška.

@photomaestro
Može malo vise kontrasta, a za pravilo 2/3 trebalo bi da se korsti kad god se može mada po meni i nije obavezno. Nešto sam probao sa ekspozicijom ovde na ovoj slici. Pitanje je sada da li bi RAW trebao da se sredi mislim na WB,ekspoziciju itd pre nego li se otvori u nekom programu za crno/belu „konverziju”.
Ili je možda bolje da se smanji kontrast i ostalo tako da bi bio sto vise „flat” pre obrade.
Ja sam je uvek „doterivao” u Lightroom pre obrade u CB, meni se čini da bude previse kontrasta kad se otvori na primer u Silver Efex Pro.
Imate li neko iskustvo sa ovim ili neku ideju.

Evo još jedna CB
http://postimg.org/image/k2fvsw33h/

Pozdrav
photomaestro
2016-01-29 05:06 PM
Bemba čitam po pet puta tvoja pitanja i opet si mi nejasan?Probao si nešto sa ekspozicijom?Šta si probao?Ne moras sredjivati WB odmah,gde piše to pravilo?Ionako ćeš se posle igrati sa klizacima.Lično volim crno belu fotografiju ali samo one nocu gde pravim i gde je izrazena tekstura,dvorci,reke itd.
Nadises se lepo svezeg vazduha milina,setnja...Obcno to radim sa sinom idemo kad nađemovremena.
Ta druga je meni lepsa od prve mada mislim da bi trebao nešto malo interesantnije fotkati.
Evo nocnih fotki ima i par crno belih...

http://www.muzika.ch/album/night-fotos/

Ova je sa drugog weba i ona mi se posebno dopada..

http://photomaestro.ch/wp-content/uploads/2014/05/DSC_2222.jpg

Dakle stativ u ruke,bezicni kabl i setnja poslusaj me osecaces se predivno...Ne idi nigde pre 00 h :-)...
Nikko55
2016-01-29 09:46 PM
Bemba i Maestro,
slike su vam izvanredne, ciste, jasne, odlicna ekspozicija i fokus. Bas je milina gledati ih. Po meni fali, skoro na svim slikama, jedan mali a u isto vreme i jako značajan detalj a to je prica ili poruka, tj koje emocije slika treba da prenese na onog koji je posmatra ili sto bi se reklo - šta je pisac hteo da kaže.

To je moj utisak i ne znači da sam u pravu, jednostavno to mi je pristup. Zbog toga sam i odusevljen sa fotografijama ovog našeg Majstora sa velikim M.

https://www.flickr.com/photos/draganbrankovic/

Na nekim mojim slikama probam da kopiram Dragana ali mi bas nešto ne ide od ruke. Mislim da je proces razmišljanja kod mene zatajio. Jednostavno samo dignem kameru i opalim pa je posledica da moje fotke nemaju neku jaku pricu. Tu ne racunam portrete jer sama faca devojaka govori sama za sebe kao na primer u ovoj fotki gde joj se vidi dobrano tuga na licu.

https://www.flickr.com/photos/104611718@N03/24312278229/in/photostream/
Nikko55
2016-01-29 09:50 PM
Maestro, zaboravih da napisem da mi se mnogo svidja onaj tvoj video sa folklora. Sve si u njemu, mislim u videu, prikazao anako kako treba, od pripreme igrača, njihovog raspoloženja, izgleda pa preko igara do zavrsnog cina. Savrseno! A i ritam muzike sa pravo ubo!
photomaestro
2016-01-30 05:07 AM
Što se tiče folkora evo još nešto novo u pitanju je moderan folklor,i na taj način su privukli i Svajcarce da nam dodju u goste koji su bili odusevljeni,nakon koncerta odradio sam par intervjua i koncert je uspeo 100 %.Nisam siguran da je negde nešto slično u svetu odradjeno,pa pogledaj.Inače su u pitanju prvaci Svajcarske već godinama...

http://www.muzika.ch/album/der-sonnenprinz-kud-vuk-stefanovic-karadzic-fmd-izvor/

Što se tiče Dragana Brankovica kog si prikazao,mišljenja sam da možeš ovo da odradis,Dragan verovatno ima isuvise slobodnog vremena i to je ono sto ti je najpotrebnije za one fotke koje je on izbacio.
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-01-30 03:21 PM
@photomaestro lako je tebi ti slikas zenske:) Normalno je da ti moji motivi na slikama nisu interesantni , salim se normalno. Nema ovde kod mene ništa interesantno za nocne slike. Tako da slikam to što mi se učini interesantno. Svidja mi se CB a slikam i u boji kako kad zavisi od raspoloženja.

@Nikko ti nemas isti stil slikanja kao i on. On uglavnom slika sa sirim ovjektivom i blize nego li ti i zato je drugacija dinamika na tvojim slikama.
Mislim da su to i ta dva naciana na koji je moguće slikati uličnu fotografiju. Ne kažem ja da on nije majstor nego vam je stil drugaciji.
Ako si na to mislio a za poruku si u pravu ali nije bas jednostavno.

Pozdrav
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-01-31 03:10 PM
@Nikko55 da ne bude zabune tvoje slike su odlične. A za „prica ili poruka” treba da se dodje do tog momenta. Ja znam da sam slab sa kompozicijom a i u opste ima puno stvari koje sam tek „otkrio”. Posle one diskusije u vezi CB slike
http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/142/16977031/da-razmrdamo-malo.html?71
Mogu da kažem da je mornar bio sto posto u pravu. Promenio sam totalno mišljenje, uputio me je na „previzualizaciju” još puno toga sam usput procitao.
Na zalost po inetrentu se puno i prepisuje pa i nije najbolji izvor informacija za CB fotke. Posle par slepih ulica ide se polako napred.

pozdrav

P.S. Gde su nam mornar i metalac ?
mornar7
(mornar)
2016-01-31 07:09 PM
cao, evo mene sa karnevala u Veneciji, najvece ludnice koje sam video do sad.
Pa fotka je super ali na drugi pogled sam shvatio da je malo nedorecena na desnoj strani/donjem cosku. Nekako bih hteo da vidim još. Ima stvar u kompoziciji da subjekt ne sme da dodiruje ivicu, pogled prvo krene u daljinu a onda prati liniju jezera. Pretpostavljam da nisi imao izbora.
Svejedno jako dobro.
mornar7
(mornar)
2016-02-01 06:17 AM
zaboravio sam reći da stub daje utisak (jer deluje kao je deo linije jezera) kao da dodiruje liniju okvira, nekako je na cudnom mestu.

Mislim da su fotografi nekad suvise sitnicavi pogotovo sto niko ne vodi racuna o sitnicama kad fotkamo jer jednostavno ima sto drugih stvari (sem ako si u studiju i sve je pod kotrolom i imaš drugu sansu). Neka pravila se ipak mogu pazit dok se fotka, ono sto nastojim je ovo da neke glavne linije i subjekt ne dodiruju ivicu, da ne prolaze kroz glavu, da nema pisanih reci/znakova/naslova(ako nisu vazni za fotku), da nema drugo lice u pozadini(ni zamuceno), da lakat udje u fotku ako se vidi ruka. Neka pravila kao sto je pravilo trecine mi je na zadnjem mestu.
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-01 09:23 AM
Eto i ti slikas zenske :) Ljudi su najinteresantniji motiv. U pravu si u vezi kompozicije obraticu vise paznju na to drugi put kad slikam. Ja sam ti malo kao „kaubojac ” pucam sa kuka :) trebao bi malo da razmislim pre nego sto slikam. Poslusao sam tvoj savet za cb slike , slikam u raw i jpeg sa „monochrome” opcijom. Nešto i obradim u Lightroom i sliver efex, uglavnom smanjim ili pojacam kontrast i tako nešto.
Osim sto sam slab sa kompozicijom, još se nešto „bakcem” sa „pravilnom ekspozicijom ” za cb fotke. Hvala puno na sevetima u vezi fotografije.

Evo još jedne ako ste raspoloženi

http://postimg.org/image/s71s2utnx/
pozdrav
mornar7
(mornar)
2016-02-01 10:36 AM
kod pejzasa je nekad teško reci šta je subjekt, šta te privuklo da napravis fotku. Tek kad ti je na stolu, kad pogled pocne da trci oko jezera onda ugledas neki stub ili granu. Ne želim da moja kritika zvuci sitnicavo, jednostavno to pravilo je važno. Mislim, i to sam jednom rekao Seebu, da fotografi gledaju puno na sitnice i pravila i kritikuju kao sto ova grana ovako ili treba malo vise svetla ili ostrine u cosku. Sem ovih par pravila koje sam naveo, nekad apsolutno nemam ni vremena ni mogućnosti za ista vise. Poenta je - paziti na glavne detalje a ostalo ako upadne upadne. Ovo u Veneciji su bili najgori uslovi ikad za ista napraviti, niti imaš vremene za ista ili možeš ista kontrolisati (sem delimicno kompoziciju). Svaki interesantan model je okruzen sa trista fotografa plus babe sa telefonima koje se guraju ispred svih. Svetlo katastrofa. Nikad nisam bio bolje skončetirisan i pazio šta mi gde u fotki čak i u pozadini a opet sad kad gledam na stolu toliko toga sto smeta. Bar kad nemam ovih par glavnih gresaka možda mogu nešto napraviti u post-obradi.
subjekt mora da bude pravilno eksponiran, isto ko za kolor. Kamera ne meri subjekt (sem u spot metteringu) i često gresi. Procitaj kako kamera meri ekspoziciju i zašto gresi, možeš proceniti kad trebaš dodat ili oduzeti.
Zao mi što ne znam naslov knjige (bila je samo o kompoziciji), cinila se dosadna i preopsirna ali je jako dobro objasnila kako nas mozak analizira i detektuje oblike.
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-01 12:18 PM
Moranar razumem šta hoćeš da kažeš u pravu si sto posto. A te babe sa mobilnim sam i ja doziveo i ako se nebavim profesionalno fotografijom.
To sa ekspozicijom i pokusavam da uskladim, ovaj je ovde objasnio bar po meni dosta dobro
http://luminous-landscape.com/optimizing-exposure/
zašto digitalci tako snimaju ustvari senzor, i kod ovog mi se čini da je lepo objašnjeno
http://dpanswers.com/content/tech_zonesystem.php u vezi ekspoziciji za cb mada je isto i za u boji kod digitalca. Znam da je sve to neko uputstvo pa treba uskladiti po potrebi i mogućnosti. Znam da je tebi ovo poznato možda nekog drugog interesuje zato sam i postavio ove adrese.

Probao sam već da slikam mereci sa „spot mettering” samo sam malo skrt bio sa kontrastom kod obrade sto je maestro i primetio. Hvala ti puno na ovim savetima.
Pozdrav
photomaestro
2016-02-01 07:06 PM
Bemba ona ti odlicna jedino mi znak bode oci,njega bih maknuo :)

Možda ovako nešto...

http://www.muzika.ch/wp-content/uploads/2013/12/DSC_72710cbsc.jpg
Nikko55
2016-02-01 11:35 PM
Nevezano za ovu temu, smo da se pohvalim da mi je ova slika izasla na naslovnoj strani sportskog casopisa „Desert Golf & Tennis” koji se izdaje u Californiji.

https://www.flickr.com/photos/104611718@N03/24383412195/in/album-72157640203360295/
mornar7
(mornar)
2016-02-02 03:26 AM
meni su to dve potpuno razlicite fotke, Maestrovim rezanjem jezero izgubi vaznost a visoki kontrast da mracan ton fotki, preferiram manje u ovoj situaciji jer onda je fotka nekako hladna, vise kao zima.

Da, znak smeta. Iako na drugi pogled je komicno. Mi istinktivno hoćemo da procitamo naslove i znakove pa su oni prva stvar koja privuce paznju.

Bravo Nikko!
photomaestro
2016-02-02 05:46 AM
Cestitam Niki,samo napred!
photomaestro
2016-02-02 05:54 AM
Za jezero trebao sam njega ostaviti a ostalo da isecem,a što se tiče znaka verovatno navika mladenci uglavnom ne žele da vide znak u prelepom parku.Za drugu vrstu fotografije je manje vise bitno...
Alpha200
(M)
2016-02-02 07:47 AM
Cestitam Nikola, svaka cast. Želim ti još mnogo objavljenih fotografija.
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-02 07:59 AM
@Nikko čestitke i od mene samo napred.

Ovako bez znaka izgleda sasvim drugacije rekao bih i bolje. Video sam da odvlaci paznju ali nemam ni cime da ga „sklonim”. Nadao sam se da će da „prođe” :)

Pozdrav
photomaestro
2016-02-02 08:27 AM
Bemba Ps u Ch kosta nekih 20_tak franaka mesecno ja placam paket od 70 sfr mesecno Adobe Cloud,jer koristim vise programa.Ps ne verujem da vise može da se kupi jer je sad sve na pretplatu.Međutim postoje starije verzije i onda u Cr ili Lr sklanjas šta ti srce želi,pri tom i uzivas.
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-02 01:13 PM
Maestro imam Lightroom 5 može i sestica da se kupi još uvek za 100 evra. Dobijao sam te ponude za photoshop CC nije bilo skupo možda 15-20 evra mesecno.
Mislim da mi je dovoljno za sada ne radim profesionalno ali hvala za savet svakako. CC je vise za vas koji se bavite profesionalno, havala za ove savete u vezi kompozicije.

Pozdrav
Nikko55
2016-02-02 10:58 PM
Majstori hvala na čestitkama!!!
mornar7
(mornar)
2016-02-03 09:35 AM
Volim fotkat arhitekturu ali teško napravit fotku a da nešto ne bode oci, Interesentno koliko su se gradovi promenili u zadnjih 20-30 godina, prepuni su reklama, ne možeš napraviti fotku bez zica i panoa. Jedini grad koji relativno nema je London (ima podzemne kablove) i u Italiji. Venecija je bila puna nocnih fotografa sa tripodima iako je prilično mracna ali bar nema reklama. Kanada je zabranila davno panoe tipa Las Vegas sa neonkama koji su bili interesantni. Sad im gradovi izgledaju sablasno mracni i naravno sa zicama i reklamama.
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-03 01:55 PM
U pravu si što se toga tiče da nešto uvek smeta. Ja volim isto arhitekturu, prorodu , zivotinje i ptice. Meni ustvari najviše smetaju ljudi dok slikam.

Pozdrav
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-03 02:54 PM
Evo i od mene jedna, da ne ispadne da samo vi slikate zenske.
http://postimg.org/image/oxa1ajict/
Pozdrav
photomaestro
2016-02-04 07:01 AM
Uh sunce ti kakvi bataci :-)...Daj još Bemba ja imam sve ove u narodnim nosnjama :-)...Savet..Sacekaj je kad pocne da se razgibava...
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-04 01:35 PM
Dobar savet maestro :) nego se malo bojim da me žena ne razgiba ako vidi slike :) Evo ti galerija
http://postimg.org/gallery/3ee0zt67y/
Slike su iz „aparata” nisam ništa doterivao na njima. Jedino sam ih eksportovao za web pa su sada velicine po dva-tri mega.
Tako da je malo losiji kvalitet.

Pozdrav
photomaestro
2016-02-04 02:54 PM
Auu Bemba,razmislicu malo o sportskoj fotografiji :-)...
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-04 04:09 PM
Ti imaš dobar aparat a i objektiv mogao bi komotno da probaš. Isto izadjes na cist vazduh a i prijatno je bilo gledati ;)
Vidis koji sam ja drug, a ti mene saljes da slikam nocne :) Salim se malo ;)

Pozdrav
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-04 04:23 PM
Nevezano za temu, ako imate vremena pogledajte ovaj video bar prvih petnaestak minuta.
https://www.youtube.com/watch?v=H2nNxaBA6ss

Interesuje me da li je moguće izvuci ovakve svetlosne efekete bez neke vece dodatne obrade. Mislim ako se malo ulepsa slika to je uredu.
Nije hitno nego ako stignete i imate slobodnog vremena.

Pozdrav
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-04 05:07 PM
@photomaestro evo još jedne ture, ovo je sa motocross-a ali nije bilo loše za snimanje :) Možda ne kao atletika ali ima lepih momenata ;)

http://postimg.org/gallery/2xx6ndtfi/
Pozdrav

photomaestro
2016-02-04 06:52 PM
Bemba ove zadnje mi se bas nešto i ne svidjaju,odmah se vidi da nisu atleticarke :-),sve im noge izubijane valjda od motora :-).Što se tiče onog videa ja nemam vreme da ga gledam ali mislim da sam ga gledao već,u pitanju je jedan od fotografa koji vrlo malo koristi ps koliko se secam.Njegov cilj je da nadje svetlo i on ima jako veliki dar za to.Dakle nemas u njegovom radu nekih efekata,ako ih uopste ima,ali covek ima neverovatan nos i instikt da pronadje to carobno svetlo,bez dodatnih pomagala.
Dakle setnja i oko!
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-05 05:39 AM
Dobro maestro , znači da ti se vise svidja atletika:) Kako on to objašnjava sve to izgleda prosto a u stvari i nije. Znaci setnja i trenirati oko da bi se steklo neko iskustvo.

Pozdrav
mornar7
(mornar)
2016-02-05 06:04 AM
njegov nastup je očajan, kao da se nije pripremi, s brda s dola, pa sam pokusao da uhvatim samo ono sto si pitao. Samo korektna ekspozicija, najbolje spot mettering na lice (najsvetliji deo) sa overexpozicijom recimo +2 jer je uhvatio dosta i u senci. Obično preporucuju nabadanje sa histogramom.

Zone sistem je obično suvise komplikovano objašnjen, ljudi su unapred kontrolisali i razvijanje. U praksi se još može koristiti, to znači da imaš 4-5 stopa u koje treba da udje tvoj najvazniji mracni i svetli subjekt. Na nekim kamerama kao Minolta i Soni imali su dva pokazatelja pa si mogao da meris razliku između dve tacke za perfektnu ekspoziciju.
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-06 02:38 PM
Mornar zahvaljujem se na savetu i komentaru. Interesovalo me je da li je to tako kao sto on opisuje. Ne nameravam da slikam portrete vise me je samo interesovalo. Za zone sistem mislim da sam shvatio princip rada, razumem i da je razlika između filma i sensora. Ostaje mi još da vezbam i procitam vise o kompoziciji.
Zahvaljujem se još jednom.

Pozdrav
mornar7
(mornar)
2016-02-06 03:37 PM
nema na cemu,
tip ima malo opsesiju sa cudnim svetlom i to dobro radi ali čini mi se da ni kasnije u video nije bas objasnio. Na nekim je koristio video svetlo. Uglavnom sve su krenule od dobre ideje a ne od alata u softveru.
Nikko55
2016-02-07 04:05 PM
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-07 05:06 PM
On je obecao da će objasniti kako meri svetlost za ekspoziciju ali nisu ovi snimili to nije bio vremena za to u videu. Dosada koliko sam pregledao tih videa uglavnom je isti zakljucak pravilna ekspozicija. A softver je u drugom planu uglavnom ulepsati sliku.

@nikko ova je odlicna je si kupio novi aparat?

Pozdrav
Nikko55
2016-02-07 11:02 PM
Nisam kupio nego pozajmio da ga probam. To je stari model, bar jedno 6 godina, Nikon D4, ali i dalje odlično pravi fotke. Najviše me je interesovalo kod tog aparat fokus sistem i kojom brziniom i preciznoscu lovi pokrete i bio sam poprilično prijatno iznenadjenj kako to sve funkcionise.

A ova crno bela fotka je bila, onako, usput da isprobam to sirokougano socivo od 14mm.
mornar7
(mornar)
2016-02-10 05:22 AM
Radio_Bemba
(?Que pasa?)
2016-02-10 11:40 AM
Odlicna slika mornar kod mene je DX senzor pa bude crop 1.5 na „wide angle” objektiv.

@nikko dobra je to masina iako je stara.

Pozdrav
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.