Forums : Neplodnost

 Comment
Kada je najboje meriti AMH
TUZNA
2013-04-18 06:28 AM
Drage moje,znali neko kada je najbolje meriti AMH.Ja sam procitala na jednom sajtu da je najbolje za vreme ciklusa,a meni je meren 15. dan nakon ciklusa i bio je vrlo nizak ! Sada mi doktor preporucuje donaciju JC ,skroz sam zbunjena,šta je istina ?
LeeLu
2013-04-18 09:42 AM

Tuzna, AMH test može da se radi u bilo koji dan u toku ciklusa. Što se tiče tvog nivoa AMH-a sasvim je normalno i za ocekivati da je nizak zbog tvojih godina (kažeš da uskoro punis 41) jer rezerva jajnih celija opada sa godinama. AMH nikad ne može biti visok u tim godinama. Nizak nivo AMH-a takođe ne određuje uvek i kvalitet jajne celije, ne mora da znači da ako je nizak da je obavezno i los kvalitet jajne celije i obrnuto. Imaš mladih žena sa visokim AMH cije su jajne celije lošeg kvaliteta. AMH nije dobar idikator uspesnosti IVF-a. Donacija jajne celije ima smisla ako su tvoje rezerve toliko niske da recimo u toku stimulacije nisi u stanju da proizvedes solidan broj zrelih folikula, recimo 7-10 pa da može da se „izvuce” par dobrih osmocelijskih embriona za transfer. Ovo sve govorim imajuci u vidu tvoje godine. Uspesnost zavisi od mnogo faktora pa i od protokola i vrste stimulacije.

Evo ti moj primer, Ja sam radila dva IVF-a kad sam već napunila 41. Pvri IVF je bio u jednoj klinici koristeci samo Puregon (koji je mislim sinteticki hormon) i na kraju Ovidrel kao „trigger” koji je takođe sinteticki. Proizvela sam 8 „napumpanih” folikula iz kojih su uspekli da izvuku samo 3 jajne celije od kojih je samo jedna dogurala do 6 celija i ciklus je bio neuspesan. U drugoj klinici je stimulacija sprovedena Menopurom i na kraju „trigger” prirodnim HCG-om i proizvela sam 6 folikula sa 3 dobra embriona od kojih 2 osmocelijska i rodila se moja beba! :)

Hoću da kažem ako još uvek pri stimulaciji proizvodis folikule ima sanse i sa tvojom jajnom celijom. Možda je do protokola?
LeeLu
2013-04-18 09:47 AM
„i proizvela sam 6 folikula sa 3 dobra embriona”

Naravno htedoh reci - 6 folikula od kojih je posle ICSI dobijeno 3 dobra embriona.
TUZNA
2013-04-18 11:36 AM
Leelu, hvala na informacijama izcrpnim.Ja sam imala u prvoj stimulaciji 10 folikula od njih se se dve razvile za transfer,a u drugoj 13 od kojih je samo jedna jajna celija.Može biti da je i od stimulaciuje.Inače u prvom pokusaju sam posle transfera lezala samo 15 min. i onda su mi rekli ustani i samo se obuci.Već kod drugog transfera lezala sam 30 min. i preneli su me na kolicima, bez pokreta sto je vrlo bitno.Ipak na zalost nije uspelo,ali se nadam i želim pokusati sa svojim JC.Reci mi u kojoj si ti klinici radila i hvala ti na ovim utesnim rečima!
vangog
(sales executive)
2013-04-18 07:03 PM
Tuzna..ja sam AMH radila drugi dan ciklusa i nalaz je bio ekstra. Bar po rečima Dr. kao da imam 30 god a ja imam 42.Ali nisam sigurna koliko je to tačno. Prvi VTO sam super odreagovala na stimulaciju ali nije uspelo (tada nisam uopste lezala posle ET). E sad ovaj drugi sam skroz loše odreagovala na stimulaciju jedva 4 embriona, 2 lošeg kvaliteta..vratila je 2 jedan dobar ovaj drugi ne tako dobar i evo trudna sam već 7 mesec. Ovu drugu sam radila kod Dr. Lazarovske (Prag) i ona mi je tada takođe rekla da razmislim o donatorskoj oplodnji pre svega zbog mojih godina i ako je kod mene tj nas bio problem u spermogramu. Pretpostavljam da je htela da me pripremi na neuspeh ali eto vidis pogresila je na moju sreću. Inače ja kad sam otisla tamo ja sam prosto bila ubeđena da će uspeti i nisam se puno ni potresla kad mi je to rekla..mada naravno nije mi bilo prijatno. Inače svima bih od srca preporucila Dr. Lazarovsku pa i tebi.Pre odlaska na ovaj drugi VTO svaki mogući komentar sam procitala o tome gde su žene radile VTO i o njoj sam procitala sve najlepse. Tako da je to možda malo i psihicki delovalo na mene..bila sam ubeđena da samo ako budem isla kod nje da će uspeti :) Hoću samo da ti kažem da slusas svoje instikte i da ćeš uspeti.
vangog
(sales executive)
2013-04-18 07:10 PM
Još nešto da dodam. Vidim da si imala cistu. Kad sam prvi VTO radila taman da krenem sa protokolom oni mi otkriju miome i to ogromne (koje moj ginek. nije videla) pa sam morala na operaciju i to klasicni rez. A na drugom VTO taman da krenem,inače imam problem sa kicmom i kad sam radila magnetnu nadju mi cistu 5 cm !!! Tada mi se stvarno učinilo da je sve protiv mene i da se prosto ne da. Međutim cista je pukla sama od sebe..tako da se sve dobro zavrsilo. Od srca ti želim trudnoću i nemoj da odustajes. Pokusaj bar još jednom sa svojim jc naravno ako ti finansije to dozvoljavaju i dobro razmisli gde ćeš raditi VTO. Mislim da je i to jako bitno.
LeeLu
2013-04-18 11:17 PM
Radila sam u T-Cart klinici u Torontu. Nisam lezala vise od 15 minuta posle transfera, u svari to nije ni bilo lezanje nego samo sam sacekala izvestaj o embrionima koje su vratili. Lezanje ili ne nema nikakvog uticaja na uspeh.
TUZNA
2013-04-19 04:16 AM
Vangog bas si me ohrabrila.Ja sam citala o Dr.Lazarovski i pre odlaska u Prag bila je i ona u opciji,ali ovi iz IVF Evrope su se brze javili i samo iz tog razloga sam otisla kod njih.Reci mi koliko si cekala posle stimulacije i da li kod njih kreće terapija na početku ili krajem ciklusa ?Danas ću da vadim AMH danas mi je 3 dan ciklusa.
vangog
(sales executive)
2013-04-19 07:15 AM
Ovako koliko se secam sa stimulacijom sam krenula 2 dan od ciklusa a već 7 dana stimulacije su mi rekli da su folikuli već dovoljno veliki. Sreća pa smo u Prag otisli na vreme. Međutim kažem ti ja sam skroz loše odreagovala na stimulaciju i ako mi je AMH bio 5 a parametri su od 1.3 - 8. I posle ET sam imala razgovor sa Dr Lazarovskom i ona mi je pomenula donatorsku sto je možda i normalno u našim godinama ali ja se nisam puno obazirala na to. U svakom slučaju gde god da se odlucis da radis pre početka posalji im sve nalaze i protokol od prethodnih VTO jer na osnovu toga oni odlucuju šta je najbolje za tebe. Kod mene je to sve relativno brzo islo i ako sam tražila da budem bas kod Dr. Lazarovske.
Javi kakvi su ti nalazi AMH. Pozdrav ;)
promedic
2013-09-03 01:54 PM
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.