Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Tutoring?
Tajna3
2015-11-15 02:14 PM
Cao,
Zanima me da li neko ima pozitivno iskustvo sa nekim od mnogih tutoring centara (tipa: Kumon, Oxford, etc.)?
Da li je bas taj centra pomogao da vase djete nauci da cita, piše, etc.
Hvala
skoljka
(student)
2015-11-15 04:33 PM
Ja znam par djece sto su imali problem sa ucenjem i relativno su im pomogli, ali cijene su brrr. Ja sam gledala za svoje dijete i odlucila da ulazem ja truda oko nje umjesto da placam. Mislim da bi kad bi vidjela da zaostaje i sa mojim zalaganjem, ulozila te pare.
FifthAvenue
2015-11-16 07:39 AM
Kumon je $130 po predmetu (matematika i engleski). Moja djevojcica ide u Kumon iako ima samo 4 godine. Lijepo napreduje pisanje, a rekli su do juna da će nauciti da cita. Ide na oba casa i to je dva puta nedeljno po sat vremena.

Kumon daje jako puno zadace za svaki dan. Ja sam tražila da se to prepolovi, jer je ona mala. Znaci svakodnevno angazovanje roditelja je neophodno. Njihov princip rada se zasniva na ponavljanju. Duže vremena se dobija isti tip zadataka, pa se onda prdje na nešto drugo.

Jedan instruktor radi sa 2 djece. Nema nadoknada ako dijete izostane, samo dobijes dodatnu zadacu za taj dan. To je naše iskustvo za Kumon.
Gala06
(......)
2015-11-16 11:17 AM
Čitam vas i sve mislim : hvala Bogu sto živim u prilično zaostaloj državi gde još ne traže da deca od 4 godina uce da čitaju. Kod nas su prilično opusteni, i ne forsiraju tako malu decu.

Ok da pišu slova, brojeve i znaju da napisu svoje ime, ali citanje...eeejj.
A kada napune 10 godina krenuce na faks.
FifthAvenue
2015-11-16 11:44 AM
NASA :)
Tajna3
2015-11-16 11:49 AM
Pusta tako je kako je bar u CND. Dd djece se dosta ocekuje i ako tvoje to ne zna automatski zaostaje.

Čula sam za Kumon ali da je imam toliko slobodnog vremena radila bih bez Kumona sa malim kuci.
Da li neko ima iskustvo sa Oxford/Sylvan tutoring?
Tajna3
2015-11-16 11:50 AM
Pardon Pusta mislia sam Gala. :)
Komunikativna
(($))
2015-11-16 12:01 PM
Upisite decu u montesori vrtice- za godinu, dve naucice tecno pisanje, citanje, racunanje do druge decimale (a ako ima interesa i na vise), šta je subjekat, predikat, objekat, pridev..., uvod u geometriju, razlomke... Itd itd. Ovo naravno samo uz povremeno ponavljanje pedagoga 1 na 1. Dete samo odlucuje kada je za šta spremno i samo razvija interes bez da ga neko maltretira i forsira da uci stvari koje ga tog dana apsolutno ne zanimaju!
tamara
2015-11-18 04:09 PM
Svaki put kad čitam da deca od 4 godine treba da čitaju, pišu pimislim da se neko zeza.
Moj malisa je u avgustu poceo u prvi razred i 8 sloca su naucili u matematici saburanje do 10.
On zna sabirati do 50 već odavno a samo5 slova naucio i kaže nema nameru da uci slova. Uciteljica kaže svi će nauciti dok zavrse prvi razred, nema potrebe za paniku.
Starija su deca znali sva slova pre skole i njima do treceg razreda samo dosadno bilo.
FifthAvenue
2015-11-18 06:12 PM
Ovde ih u skolama odmah testiraju i dijele u 3 programa (slow, medium, advanced) zavisno kako stoje sa citanjem/pisanjem, tako da ih stalno „guraju”.
skoljka
(student)
2015-11-18 09:56 PM
Fifth, to uzasno zvuci, gdje ste. Kakva diskriminacija tako malih.
Moja mladja je u Montesoriju, ne vidim da bas nešto posebno forsiraju. Svaki dan uce da čitaju i pišu, ali nije neka frka nit pritisak dok su tako mali.
A to za podijelu, pa valjda to treba da se pokaze kad prodju nekoliko razreda, a ne odmah na početku. Bas svasta.
Ja sam se raspitivala u Oxordu. Sat im je $50 i rade 4 studenta sa 1 nastavnikom i uglavnom su sve vjezbe na ipad-u. Raspitivala sam se samo zato jer mi je cerka u francuskoj skoli, pa hajde tu da uci engleski. Al sad kad je u prvom razredu, vidim da nema potrebe. Kuci čitamo i sasvim joj dobro ide i eng i franc.
I da za Oxford, minimum im je 2 sata nedeljno sto znaci min $400/ mjesecno za to zadovoljstvo.
FifthAvenue
2015-11-19 07:31 AM
U NY smo. Stalno je neka klasifikacija, a sve u svemu, vecina tih državnih skola je losa. Najbolje je ako dijete uradi dobro test za „gifted and talented” i udje u taj program (ovo je pogotovo za middle school).

Ovo sve pišem na osnovu onog sto sam čula od drugih i procitala. Koliki je stvarno pritisak na djecu, to ćemo tek vidjeti :)
svirena
(teaser)
2015-11-19 02:08 PM
grouping by ability je poprilično losa ideja, srećom to je samo u pojedinim skolama, eto vi imate nesrecu da morate u bas takvu skolu. generalno, djeciji uspjeh ne zavisi samo od skole, meni je iskreno najbitnije kako da naucim dijete da kreativno pristupi rjesavanju problema, i da ne odustaje lako. šta pokupi u skoli, pokupi. ne bacam pare na kumone i oksforde, njihov pristup je poprilično los a o zastarjelosti da i ne govorim. bolje naći nekog starijeg dobrog ucenika, ili iz srednje skole, nego placati skupe programe.
FifthAvenue
2015-11-19 02:34 PM
Zašto je „grouping by ability” losa ideja? Meni to nekako bolje zvuci nego da sjedi u grupi u kojoj se dosadjuje ili koju ne može da prati.
svirena
(teaser)
2015-11-19 02:51 PM
Grouping by ability je ok ako imaju posebni programi za gifted djecu, da nisu u istom razredu. ovako ih razdvajati, djeca postaju svjesna da su bolja ili gora od drugih, tj svjesna su svakako ali se ovako stavljaju na stub. ovakav pristup posebno skodi djeci u losijim grupama, tj skodi njihovom napretku i psiholoskom i obrazovnom. ovakvo grupisanje takođe ne donosi posebne rezulatate niti je superiornije od homogenog pristupa. u razredu mog djeteta ipak svako dijete uci prema svom nivou- djeca se testiraju na početku godinu da uciteljiva vidi gdje su sa citanjem, pisanje, matematikom, prema tome im u toku grupnog rada i zadaje zadatke, oni bolji dobiju vise i teze probleme, ali nisu 'labeled'. to je neko moje razmišljanje, ali u ovoj zemlji je fokus obično na onome što ne daje dugorocne rezultate pa me ništa i ne cudi. osnovno obrazovanje je sve u svemu poprilično loše, i bespotrebno stresno za djake i roditelje.
FifthAvenue
2015-11-19 03:04 PM
Pa je se nadam da nisu tako ocigledno „labeled”. To mi zvuci kao logor. Valjda to rade nekako pametnije.

Zanimaju me i iskustva roditelja cija djeca idu u privatne crkvene skole, jer one nisu preskupe, ali ne znam kakav je kvalitet. Čini mi se da je tu manje stresa.
Tashka
2015-11-25 01:58 PM
U nasoj skoli rade taj „grouping by ability” ali to uopste nije ocigledno. Uciteljica rasporedi djecu po stolovima, svi uce istu opstu lekciju a razlika je u tome sto neke grupe dobiju malo razlicite zadatke. Rekla bih da je 70% gradiva isto za svu djecu i onda neke grupe dobiju malo komplikovanije i teze zadatke, druge grupe dobiju malo vise pomoći od uciteljice itd. Nisam primjetila da su djeca svjesna nekih razlika. Doduse, ovo je tek do 2. razreda (moja starija je trenutno drugi a mala je u pre-K) , u trecem pocinju gifted classes.
Vanderbilt
(whatever)
2015-12-02 05:03 PM
Hteli smo u Kumon ali kad sam shvatila da moram da se „pretplatim” na 6 meseci ( ako odustanes ranije svejedno placas do isteka tih 6 meseci) - kao da uzimas gym membership bokte... i da će da nam ruinira ovog malo porodicnog zajednickog vremena koje imamo svako vece, sa comacim zadacima svakodnevno po sat vremena (mimo skole)... odustala sam. Potom sam tražila dalje, čula sam da su Sylvan, Oxford... mamipare, i da je najbolje ako već želiš da ti neko pomaze detetu platiti privatnog tutora. U tom slučaju mogu i ja da mu pomazem dok je ovako mali, a kad poraste videcemo.

Inače ovde svi forsiraju to citanje dece sa 4 godine. Krenuo moj mladji sin u JK ove godine, sa 4 godine i kaže uciteljica na prvom sastanku „he does not know his alphabet” . jebiga ja sam izgleda staromodna, ocekujem da deca u skoli nauce da čitaju i pišu a ne pre skole. U protivnom ne moram ni da ih dajem u skolu, ako će sve da nauce kod kuce. Tako skole ovde ispadaju samo glorified babysitters - cuvaju ti decu 7-8 sati dnevno dok ti rintas na poslu, zamlacuju ih sa arts and crafts po ceo dan, a onda ocekuju da ih ti kod kuce naucis matematiku, engleski i tako dalje.

Uz sve to, stvarno se upirem da shvatim kako to u ovako ambicioznoj zemlji gde todleri čitaju i pišu i zaostali su u razvoju ako to ne rade, odrasli ljudi na odgovornim pozicijama ne umeju da speluju osnovne stvari, ne znaju razliku između there, their i they're , advice i advise, i tome slično? Šta, zaborave u pubertetu sve sto su naucili u pretskolskom?

izvinjavam se ja sam danas malo u pop*zdu na ceo sistem pa lajem :)
maja3s
(diskutant)
2015-12-02 07:11 PM
Vanderbilt, ma šta kažeš...eto vas još malo ćete da pricate ko i ja o ovm sistemu..ali šta vas sve još ceka..eee...neću da vas prepadam i sve se prezivi pa ko ziv ko mrtav :D

mazina_mama
2015-12-02 08:01 PM
Mislim da je Kumon precenjen. Ako sam dobro razumela oni rade sa grupom od nekoliko dece i to 2 puta nedeljeno po 30-tak minuta im uzme da urade radne listove i onda dobiju domaće da ih rade kuci. Znaci opet vecina tog ucenja mora da se obavi kuci. Za ucenje citanja sam uzela on-line raz-kids jer kroz taj web site imamo pristup gomili knjizica organizovanim po nivoima. Deca mogu da poslusaju sadrzaj knjige, da sami čitaju i na kraju još imaju 5 pitanja. Za sve procitane knjigice skupljaju zvezdice koje mogu da „koriste u svemirskom brodu”. Matematiku isto radimo sami kuci i za to koristimo radne listove, razne igre i sve sto imamo pri ruci kod kuce ili dok smo u setnji:)
A skola...e to je duga prica...po njima još ne bi znali ni slova. Mislim da uciteljica ni ne zna kapacitete dece koju uci.
sharlota
(bez zanimanja)
2015-12-03 10:38 PM
mi idemo na oxford, zadovoljni smo rezultatima,lijepo piše,rukopis mu se popravio znatno,takođe brzo piše. primjetila sam ogroman napredak u spellingu,saoundig out,gramatici,rjecniku,rade i matematiku, poceo je pomalo i da cita.

ja prosto ne mogu da se prepustim skolskom kampanjskom sistemu,nekako mu se oxfodov pristup čini temeljnijim.

kod kuce čitamo svakojake knjige, vezane za prirodu,istoriju isl prilagodjeno njegovom uzrastu- nastojim da mu proširim interesovanja.

ja bh rekla da je skola jedno veliko zabaviste,u kojem ocekuju rezultate od djece a pri tom ih nicem ne uce, krenuli su zestoko sa spellig testovima,ono ladno ih boli uvo ko zna da piše to se valjda podrazumjeva

ja stigem kuci sa posla za 2o min,imam fleksibilno radno vrijeme, mogu da posvetim djetetu malo vise vremena,pitam se kako prolaze roditelji koji rade na po sat vremena od kuce???
sve naše aktivnosti su na po 5 min od kkuce,najdalja nam je srpska skola.

ovo je rad u rudniku,ovo nije djetinstvo.
zamlacuju djecu po čitav boziji dan u skoli,i onda trci u 6 sati,kada su mrtvi umorni, da nešto nauce.
sportom ćemo se baviti rekreativno,a fokus će biti skola

strasno

skoljka
(student)
2015-12-04 02:41 AM
Sharlo, drago mi je da si ostavila svoj utisak o Oxfordu. Ja još razmišljam šta da mislim o nasoj skoli. Kad sam pricala sa uciteljicom sva je u fazonu, ništa ne treba kuci, sve što se od njih ocekuje naucice u skoli. Eto bas suprotno od onog sto je kod vas. A ja imam neki osjecaj da to tamo nije dosta, pokusavam kuci da radim koliko stignem s njom. Ona u skoli uci franc, kuci ja s njom eng. valjda će nešto biti od svega.
LeeLu
2015-12-11 02:36 PM
Da, Montessori skolice rade sa decom puno. Moja cerka od 4.5 godine zna abecedu, cita I piše reci od 3 slova, broji do 50, sabira do 10 itd. To sad rade u uzrastu koji je ekvivalent JK.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.