Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Zavrsavate li skolu umesto svoje dece?
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-10-09 08:29 PM
Radite li skolske za svoju decu? Ja svojima sugerisem, ispravljam eventualne greške, dajem ideje, ali ih ne pišem i ne radim umesto njih. Prošle godine sam gledala projekte neke druge dece, i tačno se vidi da su ih roditelji radili. Pa zar se rad mog dete vrednuje u odnosu na rad nekog od roditelja?
Vasilije je trebao da napravi projekat o poznatom amerikancu. Ja sam mu kupila poster board, pomogla da izabere slike na netu. Sam ih je isekao, nalepio, napisao šta je hteo i sastavio „kratku pricicu” o istom. Kada sam dosla na prezentciju, tačno se videlo radlo da neke od radova nisu ni blizu deca radila.
Sada Dimitrije pravi prezentaciju u nativ americans. Ja sam otisla najdalje do toga da mu pomognem da sacuva na USB, a ostalo je sve on. Nasao slike, napisao tekst, ubacio slike. Jeste, ja bih to proširila od Kulina Bana, al je l u tome poenta. Pošto znam da neke radove rade roditelji vise nego deca, koliko je fer da radovi naše dece budu poređeni, i vrednovani u odnosu na takve radove. Ja sam trenutno na witch hunt, protiv skole :)
Pa da nastavimo u istom stilu.
tweety_m
(?)
2014-10-09 09:00 PM
Jok ja :) imam ja dosta moje zadace,samo mi još tudja fali. Salu na stranu,nisam u tomu fazonu,a nisu ni moji nikad bili.Tako da sam ja bila u onoj manjini kojoj roditelji nisu radili radove iz likovnog,tehnickog i domaćinstva.
maruska
(mama)
2014-10-09 09:45 PM
Ni ja. Mom sin je četvrti razred,i mislim da treba da zadacu radi samostalno. A i uciteljica nas je sve zamolila da ne radimo zadacu djeci,da onda ona ima sasvim drugaciju predstavu na osnovu onog sto djeca urade kod kuce,u odnosu ja ono sto urade u skoli. Moj sin je to bas ozbiljno shvatio,i sve zavrsava sam. I meni je to OK,to je ipak ocjenjivanje njegovog rada,sposobnosti...Ako mu bas zapne ,tu sam,Ali mi ne pada napamet da mu ja za te neke projekte izvlacim podatke,to je njegovo,on ttreba da oceni šta je bitno. Da ne bude zabune ja volim da bacim pogled,da budem u toku i znam šta rade. To i zbog zadataka koje mu mi zadajemo,nevezano za zadace. Jedino sto trenutno radimo zajedno je zadaca iz srpske skole,u koju ide jednom sedmicno,trenutno su to pisana slova,azbuka I naravno citanje cirilice,jer za dosta rijeci trazi objašnjenje šta znace.
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-10-09 10:07 PM
Ne, ne radimo im skoro nikad domaći, par puta smo im pomogli oko nekih projekata i to je to. Uglavnom oko nabavke materijala po prodavnicama i posavjetovali da li im je ideja OK. Ostalo sve sami traže po Google, pišu, printaju, sjeckaju, ljepe, itd. Jedno vreme smo se toga bili rijesili, maleni svrco će dogodine u 2. razred, vracamo se opet tome.
Obične domaće zadatke rade sami, ako nekad zapnu tu smo da pomognemo, ali ne da sve zavrsimo za njih.
I ja imam svoje zadace preko glave, kanim se istipkati 1000 rijeci već 5 dana pa nikako. I sad sam na kompjuteru s tom namjerom hehe, a ja zujim po diskusijama ehehe.
Pantija
2014-10-10 12:51 AM
Naravno da niko ne radi!
Cisto sumnjam da će neko javno na forumu na kome se svi znaju i preko Fejsbuka druže, da prizna da deci radi domaće zadatke da bi dete dobilo dobre ocene. To bi znacilo priznanje da radi nešto nelegalno i priznanje da njegovo/njeno dete ima ispodprosecne sposobnosti u odnosu na svoje vrsnjake. Ili priznanje da taj roditelj ima bolesne ambicije.
Gala06
(......)
2014-10-10 05:36 AM
Moja ima još dve godine do skole, i nadam se da neću raditi umesto nje. Znam da mnogi roditelji dobijaju dobre ocene umesto dece, i ne vidim u cemu je poenta toga. Kako onda dete nauci da razmišlja, otkriva, istrazuje, da dolazi do zakljucka/ rešenja, kako se osamostali? Jedno je pomagati deci, naravno ne bas u svemu, jer nekad treba da im se omogući da sami rese problem/ zadatak, sto doprinosi jacanju samopouzdanja i vere u sebe, ali raditi i misliti umesto njih- to je sasvim druga stvar, i upravo to od dece pravi nedisigurne nesposobnjakovice. Medvedja usluga.
Oli1
2014-10-10 07:49 AM
Zato ja ne vidim svrhu domaćih zadataka.
Dovoljno vremena provode u skoli 6,5 sati od Ponedeljka do Petka i još treba kuci da rade projekte. Naravno da kuci čitaju dodatno, uce ali svi ti projekti, koje uglavnom roditeli rade, ne znam šta pokazuju. Valjda uciteljica može da ih oceni u skoli na osnovu tamosnjeg rada. Mogu da rade projekte u skoli.
Za veću decu je naročito teško jer je sve dostupno na Internetu...a ti sad moras da uradis sa svojom idejom i svojim rečima.
Moj sin je prošle godine imao projekat o altenativnoj energiji. On je izabrao vetar i hajde ti sad napravi nekako a da nije već na Internetu. Možeš se koristiti Internetom ali da nije prepisano. Obrni okreni open je slično. Nisam radila sa njim ali gledala sam i nisam imala pojma kako bi ja to izvela.
Mladji je trebao da nacrta stopalo, dala sam mu svesku da to odradi nekoliko puta, posle na papir za skolu i nisam ni pogledala. To je njegov rad, najbolje sto je mogao.
Videla sam ja radove druge dece i direktno rekla uciteljici da ne mogu da verujem da je to deciji rad. Na kraju lako je proveriti. Nacrtaj to isto u skoli pa da vidim. Ma hajde molim te zaista ne razumem neke roditelje.
Barilli
(bez_izuvanja)
2014-10-10 11:07 AM
Nadgledam, usmeravam, pomognem ako zapne. Domaći rade posle škole, u dnevnom boravku. Ja pogledam jednom nedeljno kad treba da se preda da li je sve ok, i potpišem.

Što se projekata tiče, dosadni su mnogo sa tim, jer roditelj ipak mora da se uključi, da nabavi materijal, zatim ja konkretno vodim računa o vremenskom roku, stimulišem ga da radi u fazama, a ne sve kampanjski u zadnji čas.

Više razmišljam kako da im obogatim znanje vannastavnim aktivnostima- čitanje, pisanje, matematika, možda još neki strani jezik, a što se škole tiče tu treba da su što samostalniji ( setim se sebe i moje škole, šta su meni roditelji pomagali?)
skoljka
(student)
2014-10-10 01:02 PM
Mi još nemamo domaće, al ja kad vidim oko mene roditelji se ubise oko tih domaćih ( ovi koji imaju stariju djecu). Crknes od posla, dodjes kuci vecera i onda se još sa domaćim da se bakces, pa katastrofa. E, da i onda volntiraj i vodi ih na aktivnosti. Pa dokle vise?
Moji roditelji nit su znali za moj donaci, a nit gdje sam posle skole ( negdje napolju se igram) . Cijelo posle podne samo za njih ( baka skuva veceru!) . Al šta je bilo bilo je, dosla druga vremena.
Ja znam da dosta roditelja ovdje radi projekte za djecu jer ne znaju kako da ih motivisu da sami urade.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-10-10 01:33 PM
Ja pomazem oko domaćeg. Trudim se da objasnim koliko mogu. Nekada se domaći sastoi od toga da on meni cita, pa ga ja pitam pitanja u vezi toga sto je procitao. To zahteva moje vreme i prisutnost. S tim sam ok.
Ponekad moram i da objasnim nešto, ali zaista ako vidim da ne mogu, onda mu kažem da na tom mestu napise „help please” i da odnese uciteljici. Pogotovo s matematikom. Oni racunaju na neki cudan način. Ja to mogu da izracunam za 2 sekunde, ali proces koji oni koriste je tako komplikovan i glupav, da tačno po nekad ne mogu da mu objasnim.

Što se projekata tiče, ja i tu budem prisutna koliko treba i proverim, ali ne pišem ga,ne lepim slike, ne radim ništa od toga. Tačno mi je bilo krivo kada sam kod Vasilija videla neke projekte. Bas se vidi da ih dete nije radilo.
BEHEPA
2014-10-10 02:06 PM
Teodora, taj sistem racunanja je novi Common Core standard sa kojim ja imam veeeeelikih problema, naročito kad je matematika u pitanju. Samo ga nekoliko država nije prihvatilo, mada je prošle godine vecina razmatrala. Izgleda da su podlegli pritiscima. Ni ucitelji još nisu dovoljno dobro obuceni da predaju na nov način.

Što se tiče radova i domaćih, sedim i pomazem ako je potrebno, knjigu čitamo zajedno, prisutna sam ali ne radim seckanja i lepkanja i crtanja. Kako će dete da nauci da drzi makaze i koristi ih ako mu roditelji odradjuju taj deo posla? Ja bas volim da vidim da je krivo i iseceno i nalepljeno, a nema mi ničeg lepseg od decjeg crteza. Da sam predavac, to bih naročito cenila. Stariji sin se zatvori u sobu i sam radi. Postao je mnogo ozbiljniji i svesniji obaveza pa ne moram da ga podsecam i nadgledam.
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-10 02:38 PM
Eh taj domaći :) Starija je sada 3. razred i kao i ima neki domaći, a to je sledeće:

1) Napomena da čitaju - valjda se odnosi na knjigu koju uzmu iz biblioteke za tu sedmicu. Iskreno, ja nju više ne pratim oko tog citanja jer smatram da cita sasvim solidno za svoj uzrast. Ni ne napominjem je da cita tu knjigu. Nekad je vidim, uzme sama, ode u sobu i cita. Jednom sam do sada otkako je pocela skolska godina uzela da je slusam dok cita tu knjigu iz biblioteke i posto je zadovoljila moj kriterij, to citanje mi je periferno.

2) Na početku sedmice dobiju zadacu iz spelling-a i to treba da se preda u petak. To je bas onako nešto malo i nezahtijevno. Ja nju zbrzim pa ona to sve zavrsi taj dan kad i dobije zadacu da ne mora da misli o tome. To je obično jedna lekcija i onda neka 3-4 pitanja vezana sa lekcijom. Ona sjedi za stolom i radi zadacu dok ja cackam po kuhinji i ja to leteci onako nadgledam. Pošto nekad imaju i test iz tog spelling-a, onda uzmem pa joj diktiram rijeci iz lekcije, a ona to piše. Sledeći dan joj izdiktiram samo one na kojima je prethodno pogrijesila.

3) Kad imaju zadacu iz matematike, to su duzni da predaju sledeći dan i tad sjedim pored nje i pratim šta radi, navodim je u odredjenim smjerovima, pokazujem joj neke cake/trikove, u sustini, ucim je vise da koristi logiku da razumije zadatak prvobitno, a kalkulacija je manje-vise mehanicka.

Kada piše odgovore na neka pitanja, skrecem joj paznju na pravopis, uredno pisanje, vaznost znakova interpukcije - znači da to što je napisano ima neku koherentnost i da je pregledno a ne s brda-s dola.

Inače, mimo zadace, redovno radi po 1 lekciju iz vjezbanke i tada ja obično sjedim s njom i nadgledam. A ako je lekcija u vezi sa necim sto znam da je već radila, onda ocekujem da sama uradi a ja pregledam i dam joj da ispravi ono sto nije tačno.
tweety_m
(?)
2014-10-10 02:46 PM
TX nije prihvatio Common Core Standard ,koliko se meni čini.
Moj ima spelling test svaki petak,matematiku srijedom a ostale dane rade word families.Eto to je neki početak za prvacice.Knjigu kao treba da cita svaki dan 15 minuta,to su knjige koje donosimo iz biblioteke gradske,još je na level 1, on svoju knjigu iz skolske bibliteke „cita” u skoli,ne donosi je kuci.Ono sto sam ja vidjela da je uzeo nema veze sa vezom,on ono i ne zna da cita,pretpostavljam da samo gleda slike :)
BEHEPA
2014-10-10 03:15 PM
Tako je Tweety, Texas nije prihvatio. I svaka cast.
Nama je prošle godine uciteljica prvog razreda rekla da sa decom čitamo bilo šta, važno je da se cita: može da bude kuvar, Biblija, oglasi u novinama... važno je samo da se cita :)
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-10-10 05:51 PM
Mi imamo to citanje svaki dan. Malena svaki dan donese knjigu kuci, imamo papir gdje moram da stavim ime knjige I potpis da ju je procitala. Podjeljeni su na grupe po tome na kom su lvl I svaka grupa ima boksu knjiga u ucioni iz koje bira jednu dnevno. Cetvrtkom još donese po 3-4 knjige iz biblioteke i njih predjemo preko vikenda.
Nekako nam je to ritual, po 15 min pred spavanje čitamo s njom, tj ona nama cita, mi je ispravimo ako zapne. Ne znam kako bi drugacije naucila neke rijeci. Nikad je ne ostavljamo samu da cita. Sad cita lvl 18 knjige bez problema, na početku godine je lvl 12 jedva citala. Znaci isplatilo se. :) Sad se zarazila s nekim Fairy knjigama, bas je gusto napisan tekst, ali ona cita bez problema.
Neko je gore spomenuo matematiku, ja sam s tim odavno odustala. Za sve imaju neke potpuno drugacije sisteme racunanja, skracuju do besvjesti, prebacuju vamo tamo, previse komplikuju. Mada, nisu nikad nešto ni pitali da im pomazem, vise sam ja znala da ih pitam da mi pokazu šta rade. I ovdje u srednjoj skoli imaju vise razlicitih programa za matematiku, za one najlosije djake do onih najboljih. Po meni je o super, neko kome ne ide ili mu jednostavno ne treba u daljnjem skolovanju, zašto da je uzima uopste ili da se bakce parabolama I kosinusima.
tweety_m
(?)
2014-10-11 09:01 AM
Out kako ide tvoja skola, jesi li blizu kraja?
scatha
(student)
2014-10-11 11:21 AM
mi smo u Srbiji. ja sam jako razocarana skolskim sistemom ovde. jedna cerka je u 1. , a starija u 2. razredu. ovde je uzas. brzina kojom prelaze gradivo, nema vremena za ponavljanje. prelaze neke komplikovanije stvari na brzaka, gomila DEFINICIJA ...meni je to za nepoverovati. mista tu nije nemoguće stici, mislim, skoro svi dobiju dobre ocene. problem je u tome sto nema poente. moje skromno mišljenje. a kuci tek ceka rad. nakon 5h u skoli, kuci se domaći radi još koji sat. teme za sastave su extrenmo glupe( jesen, suze radosnice...), klinci mali i radije bi se igrali ili izlezavali.
zato JA bojim engleski npr. imaju gomilu slicica punih sitnih detalja i ne dozvoljavam da na tome gube vreme.ne dam. ništa pametno ne uce, vreme prolazi, obe odavno boje precizno. glupost.
iz srpskog moram da pomazem. vrste recenica, pa objasni razliku između zapovedne i uzvicne, razliku između vlastitih i zajednickih imenica itd. pricamo o 2. razredu. na casu stizu da ispredaju, nema se vremena za vezbu. kao da su na faxu.
matematiku rade same, proveravam samo.
projekti ne postoje. ali bih i tu verovatno pomagala. minimalno ,ali bih.
Gala06
(......)
2014-10-11 12:00 PM
I ja sam čula da je skolovanje kod nas katastrofa, još gore,teze i obimnije nego u naše vreme. Toliko nepotrebnih stvari se uci.

Slusam majke prvaka, već posle 7 dana deca imaju kontrolni iz matematike?!
out_of_control
(desno pomoćno smetalo)
2014-10-11 10:20 PM
Imam još jednu godinu ako prođem ovu. ;) Ostali ispiti i rotacije. Knjige i papiri stoje, imam ispite krajem oktobra, ucim u zadnji cas inače ću sve zaboraviti hehe.
Kako ide tvoja skola? Ti si tek nedavno nešto pocela čini mi se?

tweety_m
(?)
2014-10-12 12:10 AM
Ide pomalo :) ne zalim se, koliko
Stižem ovo je odlično.
-afrodita-
(♫)
2014-10-12 12:36 AM
ne pomazem uopste
maja3s
(diskutant)
2014-10-12 05:54 AM
ja prvo odradim od ovih starijih...gimnazija druga pa gimnazija prva i onda ako ostane vremena...a ostane odradim i domaći od djeteta iz osnovne skole jer mi to dodje najlakse...pa kako bi stigli do gimnazije ovi dvoje ako im ja nisam radila zadatke...a studirace literaturu i spanski...sad za sad su mi takvi pklanovi...inače uvjek stavljam svoje ambicije ispred djecijih a to je najbitnije :DDDD

kad sve to odradim odem da napravim rucak ..pa na posao 8 sati s prevozoem 9...pa onda otrcim kilometar dva i sjednem da procitam vas i jedno dvije knjige na dan :DDD

a da i muž mi je potpuno zadovoljan druzenjem :))))

a da imamo i kucnog ljubimca i njega pomazim jedno 5 puta na dan i sve mu je cisto... :)))

salju na stranu...ovdje je sistem napravljen da se sve skoro kod kuce radi...ne znam sto će im skola...mogli su kompijuterski da salju šta da radimo i mi sami da obrazujemo djecu...dakle citanje svaki dan 20 min...mi posto ne možemo da postignemo često ostavimo dio da se radi za vikend pa umjesto citanja 20 min svaki dan čitamo pola sata vikendom i ostalo svaki dan...zbog aktivnosti...kad sin ide na aktivnosti dolazi kuci kasno umoran i ne moze da cita tako smoren...ostala zadaca se radi u trku...poslje skole ...poslje vecere i sl...treba djete da osjeti da je kod kuce a ne da je stalno na nekom zadatku :)
Gala06
(......)
2014-10-12 06:53 AM
Tvoj sin je skoro punoletan, nije valjda da i dalje čitaš knjige s njim?
maja3s
(diskutant)
2014-10-12 07:01 AM
Гала, шта ће ти то скоро :)
fizikela
(prevodilac)
2014-10-12 02:10 PM
Jeste, Gala, kontrolni iz matematike je već krajem septembra (nije prve nedelje), ali taj kontrolni je veoma jednostavan. Nas je bio da npr ispod kuce nacrta cvet a iznad kuce oblak i slično. Jer se rade pojmovi malo-veliko, manje-vece, prostorno gde se šta nalazi. U oktobru su presli na otvorene i zatvorene linije.
Taj deo me manje brine od onog sto sam čula za kasnije razrede i šta sve treba da nauce, a šta im verovatno nikad neće trebati.

Za sad ne radim domaći, u boravku je i uglavnom sve zavrse u skoli, još nisu dobijali domaći koji treba da se uradi za vikend, jer je njihova uciteljica u fazonu da deca vikendom treba da odmore. Redovno čitamo, ona sama bira knjige, a ako joj se ne čitaju knjige nego želi da radi zadatke (imamo dosta knjigica sa raznim logickim zadacima) onda cita te zadatke. Svejedno je šta cita, bitno je da cita.

Ne znam da li ću raditi domaći. Jeste bzvz sto roditelji rade umesto dece, kako će oni da nauce??? Opet, ne znam šta nas ceka, ako je takva situacija da ocena zavisi od rada, a njen rad bude slabiji jer drugima rade roditelji i to se vidi, uskocicu odmah. Ne vredi, nepravda je svuda, ja ne mogu da je ispravljam, pa ću samo raditi ono sto je za moju decu najbolje. Ako to ukljucje seminarske i slično, radicemo ako treba i MM i ja :-)
Oli1
2014-10-12 04:52 PM
Ni jedan roditelj neće reći da je radio domaći za svoje dete. Šta ako ti proceniš da rad nije radilo dete već roditelj I zato krenes ti raditi svom detetu? Šta ako ti je loša procena? Kako si kvalifikovana da oceniš da to nije rad tog deteta?
Retko koja učiteljica će ti pokazati rad drugog deteta, ja sam videla neke radove, dva, kao primer kako treba da izgleda. Nisam imala ni jedan rad u ruci I nije mi bilo dozvoljeno da ga detaljno pregledam.
Mene više brine čemu ja to učim moje dete ako mu radim domaći?
Isto tako bi me jako brinulo da ga učim da jedno „zlo” opravdava drugo.
Teogopa
(HECTBAPHA)
2014-10-14 10:27 AM
Ja ne govorim samo o domaćim. Ja govorim o prezentacijama, koje deca predstave u skoli. Koje svi vidimo. Eto npr, Vaske je pravio prezentaciju u Rondaldu Reganu, na posteru, sa slikama, i nekoliko bitnih info. S druge strane dodje dete sa power point prezentacijom, ili posterom za koji se 100% vidi da nije ono radilo.
Dobro, i moj drugi sin je pravio power point prezentacije sa 6 godine, Vaske sigurno neće ni sa 10, ali je ogromna razlika između onoga sto pravi on, i onoga sto mogu da napravim ja.
Nikonita
2014-10-14 11:10 AM
Mene je tema podstakla da napisem moje iskustvo iz skolskih dana.. Imali smo neku vrstu prezentacije gde smo morali i da nacrtamo neke stvari (vreme pre kucnih stampaca:).
Elem, ja sam to sama uradila kao i sve inače, što se skole tiče.. da bi mi nastavnica dala dvojku (odlikas) jer po njenom mišljenju to nisam uradila ja?!
Iskreno, bila sam malo ljuta tada ali kad god bi se posle toga setila, bila sam polaskana i nekako sa vise samopouzdanja.
Danas mislim da bi taj sistem trebali koristiti u skoli. Ako se vidi da su roditelji pomogli, dati prolaznu ocenu a taman i da nastavnik pogresno proceni to može detetu samo biti kompliment.
hana-banana
(.)
2014-10-15 11:40 AM
Moji su još mali, ali i ovo malo sto je u skolici vidim da mi je vaznije da pokaze svoje znanje nego da je kao fol najbolja, a pojma nema. Jedino da je nešto bas marginalno a da joj kvari prosjek, onda bih možda uskocila.

Meni je tata redovno crtao radove za likovno. Ja dupe-glava, i dan danas kad djetetu nešto nacrtam to se ne zna jel drvo, kokoska ili dinosaurus. Nekoliko puta rad otisao i na takmicenje, zbog toga me malo grizla savjest, ali inače sam objerucke prihvatala pomoć :).
Gala06
(......)
2014-10-15 11:46 AM
Nekoliko puta rad otisao i na takmicenje, zbog toga me malo grizla savjest, ali inače sam objerucke prihvatala pomoć :).

----------------

hahahahhahaha. :)))
hana-banana
(.)
2014-10-15 11:48 AM
:)))))))

Posle je bilo: „To je previse dobro,pokvari to malo!”
svirena
(teaser)
2014-10-15 11:53 AM
hahaha Hana kod mene je slična prica, prvi osnovne, za zadacu da se nacrtaju borovnice, a moj tata se odmah prihvatio posla, covjek inače ne da crta nego slika i to fenomenalno:-). Pohvalila mene uciteljica, bilo me sramota ali samo malo:-)
PustaZelja
(i posle mene - ja)
2014-10-15 05:21 PM
E kad ste kod tog slikanja - sjetih se jedne dogodovstine iz osnovne. Nastavnica likovnog bila „onako malo” na svoju ruku, sto bi se reklo (inače su ti umjetnici malo cudni)... Zada nam da crtamo po sobodnom izboru ali samo crno/bijela boja i to koristeci flomaster i morale su geometrijeske figure da se koriste. I sad ja se zanijela na casu pa ko velika, pustila masti na volju i nacrtala taj neki „kolaz”. Doslo vrijeme da se ide kuci, a sutradan će tek da ocjenjuje radove.

Na putu kuci poce kisa da pada, a ja ti onaj blok iz likovnog pa na glavu. Dosla kuci, blok pokisao, ali ne bas čitav već onako - tu i tamo. Osusio mi se crtez, a ono skoro pola crteza izblijedilo i razlio se onaj flomaster - katastrofa.

Sutradan, proziva nastavnica i kako koga prozove, taj pridje katedri, pokaze rad i dobije ocjenu. Ja dok sjedim, smišljam kako ću da se opravdam i slazem pricu o kisi i bla bla bla. Prozva ona i mene. Ja taman da pocnem da se pravdam kad ona skoci sa stolice: „Bravo! Pogledajte šta je kreativnost!Pogledajte kako izgleda kad se malo maste unese u rad,” pa onaj moj rad okrenu prema razredu.

O majko mila, kad ne crkoh od smijeha... Inače sam operisana od crtanja.
maja3s
(diskutant)
2014-10-16 05:06 AM
eto i crtezi govore kakav nam je sistem bio :))

hana, zamisli djete koje se bas trudilo i samo radilo...a rad tvog tate otisao dalje :( :)))

ja sam isto slab crtac...ali me jedan profa likovnog htijeo crtat... sreća izvuce zivu glavu..a nije i bilo smjesno vjerujet i sad se potresem kad se sjetim :((((
Gala06
(......)
2014-10-16 08:09 AM
Šta je hteo profa? Da crta portret?
shargarepa
2014-10-16 09:12 AM
Meni tata nacrtao maturski :)
Morali smo za maturski da isprojektujemo kucu i nacrtamo, tehnicki je li, plan svakog sprata.

Meni bubice u glavi, zavrsavamo papire za Kanadu znam da idem a hoću da sto vise izdivljam sa drustvom, a tata već 4 godine zbog rata i sranja nije uzeo rapidograf, lenjir i sestar u ruke. i ja tako spojim dobro s korisnim i ...

Dobro, ja sam osmislila kako će da izgleda kuca, on je odradio samo tehnicki dio :)
BEHEPA
2014-10-16 01:09 PM
I ja imam pricu o skoli i crtanju ;).
Moja mama (inače cerka uciteljice) je smatrala da je skola ustanova u kojoj se deca uce i da ne treba sa mnom da radi ništa unapred ni vise nego što se od djaka prvaka ocekuje u tom trenutku. Tako sam ja posla u prvi razred a da nisam znala da čitam. Nisam bila jedina ali je vecina umela da cita a ovi drugi, među koje sam i ja spadala, brze su napredovali jer su ocigledno radili kuci. (Secam se nekog diktata i reci „sismis” pisane cirilicom. Okretala sam se da prepisem od druga iza mene i brojala linije jer mi je sve izgledalo talasasto :) ). Elem, mene je uciteljica već zigosala sa nekolicinom ostalih koji su i kasnije bili losi djaci. Međutim, tokom jednog casa, zada ona nama da nacrtamo neku scenu po izboru iz „Crvenkape”. Pregleda sveske posle casa, zovne me i kaže mi da obavestim roditelje da odmah sutra dodju u skolu na razgovor s njom. Ja sva uplasena, reko' ko zna šta je, mora da sam nešto izgresila čim je ona bila toliko izricita. Ode moja mama i ova joj otrpilike kaže: „Ovo Vase dete nije glupo (?!). Da nisam ocima videla da je na casu ovako lepo nacrtala, mislila bih da je neko od roditelja nacrtao kod kuce. Ali ona ne ume da cita...” Na šta je mama odgovorila da misli da je skola tu da me nauci da čitam, a uciteljica izjavila da vecina zna i da ne može zbog nas nekoliko da zadržava ceo razred. I tako me onda majka uhvati pod svoje ;)

Inače Majo, mene je nacrtao profesor likovnog (portret iz profila). Nisam bila jedina i nije crtao samo devojcice, jednostavno je tokom casova vezbao ruku. Dobar akademski umetnik, sto on jeste bio, to može da nacrta relativno brzo.
maja3s
(diskutant)
2014-10-16 01:33 PM
Гала, свашта је било али ништа ми се хвала Богу није десило

Венера, овом су биле друге намјере...прво ме је оставио саму у учионици да ми каже нешто... Тј да ми понуди да дођем у његов атеље ван школе... Његов атеље је био у пролазу од моје зграде према центру тако да ми је јако тешко било избјећи... Ишла сам около цјеле зграде да га не сретнем :(((
Срећа па сам рекла другарици да ме салека испред учионице и да уђе ако ме нема више од 5 мин.
Тако је и било... Она оно наивно хајде гдје ди ти а ја у ужасу...

Ма свашта је било малтретирао ме читаву годину срећа па смо имали ликовно само прву годину...

Зато сам ја увјек имала другарицу као приљепак јер је она знала шта се дешава...

Размишљала сам ја шта да радим са свим да се отарасим будале али ништа од било којег потеза није ишло мени у прилог

Видиш мудро је гледао да се не види по оцјени... И да ја било шта кажем рекли неби имала шансе... Све је смислио манијак ух кад га се сјетим улио ми је страх у кости...
Ружне ствари обично заборављам и ово сам скоро али како поменусте цртеже и наставнике мени брадоња паде на оамет и сва сам у бедаку опет..

Иначе била би Гола Маја :)))
zvezda
2014-10-17 02:09 AM
Slatko se nasmijah na vase dogodavstine...Pusta Zelja i njeni crtezi su
extra:))))
Pošto tema glasi pomaganje oko domaćeg imala bih i ja stosta reci...od
moja dva djecaka 13 i 10 god.
Doduse stariji sin je dosta samostalan što se ucenja i domaćih zadataka tiče.
Mladji je teza ljencuga..navikao da mama sve za njega radi:))

Stariji je gimnazijalac 8 razreda i trenutno se sprema za prezentaciju knjige po vlastitom
izboru...sad je malo u problemu i pokusavamo da mu olaksamo..naime on ni
sam nezna za šta da se opredijeli..koja knjiga bi bila dobra...na šta bi trebalo posebno
obratiti paznju..šta posebno naglasiti!?? Imate li možda iskustva ili nekih savjeta u vezi Toga!!??

MAKPO
(косингас)
2014-10-19 06:19 PM
Mama joj pomogne oko sastavljanje govora, a ostalo guramo da radi sama.

Uvek joj kažem da pocne sama da radi, da procita dva puta pitanje, i ako nešto ne zna il' joj nije jasno da preskoci taj zadatak i nastavi da radi dalje. Kada sve zavrsi da se vrati na one zadatke da proba opet sama, ako to ne pali neka zove i pita.

Što se tiče matematike, pokazem joj primerom kako se šta radi i onda ona sama. Ako pogresi, onda sednem pored nje i samo je pitam koliko je ovo i ovo...i većinom zna, samo sto nije toliko sigurna u sebi.

A i ucetiljica se drzi nekog sistem, sto je sacuvaj boze.

Rekao sam detetu, ako se bude bunila na tvoje racunanje, neka samo zove tatu, a ti radi kako su te mama i tata naucili.

npr. 23+18 20+10=30 i onda 8+3=11 sto je totalno 41
Kažem ženi, pa ona u samom primeru je već z@j38ala stvar! Ako će već da radi tako, trebala je objasniti odakle joj 41 (30+11)! Rekoh, nećeš ti dete tako uciti dok sam ja ziv!

Ne znam, covek placa toliko za to skolovanje, da na kraju ti sam moras uciti dete i čak ispravljati skolski sistem greške.

Pozdrav
mazina_mama
2014-10-20 08:53 AM
Moj sin je u septembru krenuo u JK pa nemam bas mnogo iskustva sa projektima i domaćim zadacima. Ucitelj je odnedavno poceo da salje kuci kratke knjigice od po 10-tak strana da dete uci citanje uz pomoć roditelja(na svakoj strani slika i po jedna recenica vezana za sliku). Njihov sistem je da se detetu prvi put procita knjiga uz pokazivanje svake reci pa onda sa detetom da se cita i ponavlja jedno te isto, ali cita se tako da dete memorise te recenice. Moj sin ih bukvalno nauci napamet nakon samo jednog citanja. Kad pokrijem sliku on nema pojma šta tu piše.
Pokusala sam da to objasnim ucitelju, ali oni smatraju da je to ok.
Pitanje za mame sa decom sličnog uzrasta kako se vi snalazite?
LeaDiKaprio
(shumska)
2014-11-07 05:09 AM
Pokusaji da se mami uvale domaći zadaci traju negde od 2 do 4 razreda. Prvo krene sa „ne znam” ili „kako ovo” itd, pa onda sve dalje i dalje.

Pomagala sam, kako da nisam pomagala. Procitamo zajedno, pricamo o domaćem, itd itd. Nikada nisam sela da ja uradim, sto je valjda zašto uvaljivanje domaćeg traje dve godine.

Posle im valjda dosadilo, nemam pojma.

Inače, moja verzija je malo pitomija od verzije mojih roditelja. Moji roditelji nisu hteli ni na legitimna pitanja da odgovore, sto je meni jako teško padalo. Zato sam ja bila od pomoći, ali da ja uzmem olovku i da pišem - taman posla.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.