Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Modrice oko donjeg dijela kicme
pepperann
(labtech)
2013-08-14 01:58 PM
Dobar dan, drage mamice.

Moj sin, 2.5 godine, često ima modrice oko donjeg dijela kicme. Primjecujem ih skoro godinu dana, nisu uvijek iste, nekada nema nijedna, nekada ima samo jedna, nekada ih ima vise, mjesto na kom se pojavjuju nije uvijek sto-posto isto, ali priblizno. Vrlo su blijede ali definitivno izgledaju kao modrice.

Brinem se uvijek kada ih vidim. Spominjala sam ih i pokazivala doktoru, međutim posto nema nikakvih drugih simptoma doktor jednostavno kaže da se on vjerovatno tu povrijedi kad ja ne vidim, možda car seat ili stolica za hranjenje. Ja sam ubijedjena da nije ni jedno ni drugo, bilo je perioda kada sam izbacila stolicu za hranjenje iz upotrebe potpuno da vidim hoće li se povuci, ali nisu. Ipak, car seat nismo mogli prestati koristiti u tom periodu, ali ja kako god gledam ne vidim uopste na šta bi tu mogao da se povrijedi.

On inače nema nikakvih drugih simptoma. Spava dobro, jede dobro, nema temperaturu, nema česte infekcije, veseo je i aktivan, izgleda zdravo. Ima dosta modrica po nogama, ali to mi je razumljivo jer se udari, a svijetlog je tena i lako dobija modrice kao i ja.

Imamo termin kod doktora za par dana. Pretpostavljam da će pokusati da mi opet odmahne rukom i da mi kaže da to nije ništa, i da ne brinem bezveze. Ja ne znam ni šta da mu kažem, kakve preglede da tražim, pretpostavke šta bi moglo da bude me uglavnom uzasavaju (jer googlanjem nailazim na neke teske bolesti) ... Htjela sam da vidim da li je možda neka od vas imala sličnu situaciju? Šta da kažem doktoru da me uzme za ozbiljno? Panicarim li stvarno bez razloga?
BEHEPA
2013-08-14 02:37 PM
Da li si primetila to i kad je sin bio beba? Mogao bi da bude tzv. mongolian spot. Moja oba sina su ga imala. Kad je prvi sin bio bebac, bila sam isprepadana videci modricu u donjem delu njegove kicme, ali mi je dr. kazala da je to samo birth mark koji kasnije nestaje. Ukazuje na poreklo odnosno na neke pretke (kod nas verovatno turski geni, a ko bi ga znao, i Mongoli su u Srednjem Veku pravili haos po srpskim prostorima).

Procitaj ovde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mongolian_spot

Znam da si rekla da ste i ti i sin svetlije puti, ali ni moji nisu nešto tamnoputi. Jednostavno, genetika.
pepperann
(labtech)
2013-08-14 02:45 PM
Pa i lici, s tim sto je mongolian spot vise plave boje čini mi se, a njegove modrice su vise kao smedjkasto-zuckaste. Lokacija odgovara.

Međutim, mene buni što se mijenjaju, nekada ih nema uopste, nekada ih ima tri-četiri, nekada jedna. Mongolian spot se ne mijenja, zar ne?
pepperann
(labtech)
2013-08-14 02:48 PM
I da, ne sjecam se da li je to imao u periodu od rođenja do godine dana. Mislim da nije, ali ne mogu da kažem sto posto.
BEHEPA
2013-08-14 02:54 PM
Da, mongolian spot se ne menja, deca se radjaju sa njim, i vremenom izbledi i nestane (period od nekoliko meseci do nekoliko godina).

Možda su ipak onda modrice. Nešto ga tu pritiska. Možda da stavite neki mekani jastucic u car seat gde se on naslanja?

Izvini, nisam ni od kakave pomoći. Nadam se da će biti još odgovora. A što se tiče onoga sto si izgooglala, ja bih dr. rekla o svemu sto si nasla i pitala za mišljenje. Biće ti mnogo lakse kad on/a pravim argumentima opovrgne tvoje sumnje.

Srećno i ljubi maleckog ;)
pepperann
(labtech)
2013-08-14 03:01 PM
Hvala, BEHEPA :)

Valjda nije ništa ozbiljno, u svakom slučaju. Međutim, crvic u glavi mi ne da mira, pa ću da dosadjujem doktoru dok ne osjetim da me čuo i razumio.

skoljka
(student)
2013-08-14 03:32 PM
Moja cerka uvijek tu ima modrice i ogrebotine, ne znam ni ja kako, mislim da se nasloni na nešto u vrticu, ni ja ne znam kako i odakle. Eto niste jedini:)
fizikela
(prevodilac)
2013-08-14 04:05 PM
a da nisu modrice od nose? Moji su se par puta tako zveknuli u zurbi da sto pre sednu, jer se sete u zadnji cas.
pepperann
(labtech)
2013-08-14 04:19 PM
Pretrazujuci ovako na internetu vidim da se to i drugima desava, mada u vecini slučajeva ne bas tako dugo kao nama. Savjeti su uglavnom - vodi dijete doktoru. Vidjecemo šta će doktor da kaže ...

Nosa mi nije pala na pamet, mada i na njoj ne vidim neki dio da bi se mogao udariti, a i bas mi je cudno jer to nije istureni dio tijela, nego bi bas morao da se „potrudi” da se tu udari. Provjericu i nosu za svaki slučaj.
Komunikativna
(($))
2013-08-14 04:39 PM
Dali ti je dete u kolektivu ili ga neko još cuva sem tebe? Prvo da razmotrimo dali ga neko drugi ne povredi u igri, namerno, slučajno...

Kada izlazi iz svog kreveta, na koji način to radi?

Dali se rado spusta guzom niz tobogan ili stepenice ili sklizne iz stolice za hranjenje?

Odgovori prvo sebi na ova pitanja i pogledaj po stanu gde ti se dete naslanja, sedi, kakvih navika ima u parku, prilikom voznje biciklom itd itd.
pepperann
(labtech)
2013-08-14 04:55 PM
Pratila sam, ali ništa od toga mi se ne čini dovoljno često i uvijek isto da bi moglo da prouzrokuje iste povrede tokom godine dana. Mislim, bicikl je tek nedavno poceo da vozi, zimi ne izlazimo u parkice, ljeti idemo u razlicite parkice, mislim to bi moralo da bude nešto što se desava gotovo svaki dan.

Plus, on je rastao, a modrice se još uvijek pojavljuju na istom mjestu.

Ne ide u vrtic.

Još jedna stvar - probala sam da pritisnem modricu, i on ne reaguje bas, čini mi se da ga uopste ne boli.

Postavicu jastucic u car seat, da otklonim i tu mogućnost, i provjeriti nosu. To su dvije stvari koje mi nisu pale na pamet.
svirena
(teaser)
2013-08-14 09:48 PM
samo da se javim da znaš da nisi sama-nasoj curici od 4 godine se pojavljuju identicne modrice već duže vrijeme na donjem dijelu kicme-i ja ću pokusati sa jastucicem u auto-sjedistu, drugo ništa mi ne pada na pamet.
Romanticna
(student i radnik)
2013-08-15 10:41 AM
Moj sin ima 3 godine i pri otpustu su nam rekli da ima mongolian spot,da ne brinem kad vidim da mu se plavi trtica.Sada,sa 36 godine povremeno mu se javi pa nestane,ali izgleda kao modrica.jednom nas je vaspitacica u vrticu docekala sa strahom jer je videla to a nigde se nije udario.Kada sam joj rekla o cemu je reč da ne brinu ona kaže da nije primetila ranije tako da to definitivno nestaje pa se vrati.Ne brini,sigurno je to,da je u pitanju udarac bolelo bi na dodir.
svirena
(teaser)
2013-08-15 11:01 AM
ne znam šta je kod postavljacice teme, ali nemojte sigurno da tvrdite kako nešto na nečijim ledjima izgleda niti šta je kad niste u prilici da vidite-moje dijete ima mongolian spot na vratu od rođenja, tako da dobro znam da je ovo modrica (mijenja boju od plave, modre do zute)i ponekad ima i pokoja sitna ogrebotina. a nije je imala po rođenju uopste, pojavljuje se u poslednjih godinu dana.
pepperann
(labtech)
2013-08-15 12:18 PM
Malo mi je lakse kada čujem da ima i druge djece kojoj se to desava. Pitacu doktora da li mongolian spot može da se mijenja i nestaje/pojavljuje se, jer koliko mogu da vidim ne bi trebalo (tj trebalo bi polako da nestaje do desete godine zivota), ali ko zna.

Svirena, ti skoro sigurno znaš da je fizicka povreda jer vidis ponekad i ogrebotine. Moj sin nikada nije imao ogrebotinu tu. U sustini mene je strah da to nije povreda izvana, nego nešto što se manifestuje „iznutra”.
Tina
(:-))
2013-08-15 06:57 PM
Procitah ovo i sjetih se sebe kada je moja kcerka imala 2 godine. Sizila sam, gledala modrice non stop, nije mi bilo jasno i na kraju skontam od čega su-TOBOGAN. Ovo sam testirala tako što joj nismo dali da ide na tobogan dugo i modrice nestale. Pocela ponovo, vratile se. Valjda način na koji se spustala, nemam pojma. Eto, probaj pa možda je i kod tebe isti slučaj!!
Nikonita
2013-08-16 11:43 AM
E da, tobogan.. I to može a može i kada koja nasem malisanu nekada sluzi kao tobogan. Ne znam tačno kako uspe ali sam sigurna da je 70% tih modrica na donjem delu ledja zaradio u kadi.. Pritom je kada plasticna.
Možda neka stolica? Neki deo namestaja? Ja bih pratila par dana ta mala ledja.. gde se naslanjaju, provlace..
Gala06
(......)
2013-08-16 06:07 PM
Moja se rodila sa svetloplavim modricama po guzi i donjim ledjima. Povuklo se kad je napunila 2 godine.

Samo jedan lekar je digao uzbunu zbog toga. Ne toliko zbog modrice, nego jer su se javile u kombinaciji sa blagim ispupcenem malo iznad analnog otvora. Posumnjao je na spinu bifidu. Međutim, ispitivanja i snimci su pokazali da je sve OK.
pepperann
(labtech)
2013-08-19 09:07 AM
Drage mamice, bili smo kod doktora, i shvatio me ozbiljno i poslao krv na analizu. Između ostalog, testirace ga i za Von Willebrand disease, sto mu se čini kao najvjerovatniji scenario. To nije ništa ozbiljno, samo bi znacilo da dobija modrice jako lako, i teze zaustavlja krvarenje. Nema lijeka, ali je bitno kao informacija za ubuduce, ne trebalo nam.

Eto, samo da znate da je i to jedna od opcija. Mi ćemo saznati za par dana.
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.