Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Kada uvesti bebi zumance i pilecu dzigericu i meso
sejla
(student)
2011-11-18 12:37 PM
Kada uvesti bebi Dzigericu, zumance i meso?
Hvala
Milica83
(raspevana)
2011-11-18 01:28 PM
Zumance i meso oko 7 meseca dzigericu nikad.
majkakg
(mama)
2011-11-18 01:31 PM
Žumance sa 7-8 meseci, pileće, ćureće meso sa 7-8, teletinu/jagnjetinu sa 8-9, džigericu nikada. Iznutrice ne jedemo ni mi, ni deca. Uprkos „staroj školi” koja bi detetu odmah gurnula džigericu „zbog gvožđa”.
sejla
(student)
2011-11-18 03:25 PM
Hvala na odgoorima, kako ste uvodili zumance? Koliko puta nedeljno?
Dzigericu sam i mislila uvesti zato što je bogata a vitaminom i zeljezom, neko je jede neko ne jede, ja je lično volim...
LeeLu
2011-11-18 03:52 PM
Ja sam za staru skolu pogotovo ako dzigerica potice od organskog mesa. Milice, zašto dzigerica nikada?
Chian
(student)
2011-11-18 03:52 PM
Zumance možeš od sestog- sedmog meseca, pocniprvo sa tvrdo kuvanim, pa ga izgnjeci sa malo jogurta, ili avokadom ( moji to obozavaju!) ili krem sirom. Kad se bebac privikne da zvace hranu, možeš napraviti i mekanu kajganu na malo putera od zumanca. Samo da dodam da mi je pedijatar prošle nedelje rekla da su se „pravila” opet promenila, i da bebama može da se uvede i belance od sestog meseca, ali ona ipak preporucuje od 7-8. Ja dala mojima kajganu od celih jaja pre neki dan, i olizali su tanjire ;) imaju 9 meseci.

Dzigericu ne planiram da im dajem, bar ne neko vreme, ni ja je nisam jela godinu dana...
LeeLu
2011-11-18 03:53 PM
Kad rekoh gore organskog mislim na 'organic' znaci bez hormona, bez genetske modifikacije itd.
Mindjusica12
2011-11-18 03:57 PM
A kod nas je preporuka belance od 7 meseci, zumance tek iza godinu. Lično ne bih davala dzigericu i iznutrice bebi.
oceania
2011-11-18 04:09 PM
Meni su stvarno gluposti te preporuke pedijatra i te knjizice koje dele.. pa neke gluposti tipa „tri dana banana” tri dana pasirana jabuka tri dana krompir.. :)
ispada da se svuda vracaju na tome da oko 3-4mes pocne se laganom dohranom oko 6-7 malo zumanjak, malo belance.. i tako, neka raznovrsnost.

za dzigericu se svi slazu da je los izbor uvesti je u jelovnik bebe, jer dzigerica u organizmu zivotinje kao i u nasem sluzi kao filter za otrove i tu se taloze i teski metali i pesticidi i svasta. Zivotinje kao i mi skladiraju zalihe gvozdja u jetri pa zbog toga je dobar izvor jetre ali je negativna strana prevelika pa bolje uopste ne uvesti jetru u jelovnik.
Chian
(student)
2011-11-18 04:17 PM
Oceania, nije bas to tako bezveze preporuka, ja mislim da je 4 meseci prerano za hranu, pogotovo sto vecina beba od 5-6 meseci još uvek vuce refleks da gura hranu iz usta jezikom, dakle nisu spremni da gutaju cvrstu hranu. A to što se svaki obrok, tj. Hrana nudi po3-4 puta je da se utvrdi ako beba ima alergiju na isto. Ipak mislim da je bolje biti oprezan sa bebama, pa malo po malo navikaati ih na jednu vocku, pa drugu, pa,povrce, itd...
Da dodam, nikako belance pre zumanca - alergije na belancevine iz belanca su opasne.
Mindjusica12
2011-11-18 04:24 PM
Chian,

Neke stvari su izgleda samo pretpostavke lekara. Ovde u Holandiji preporucuju da se hrana upravo zbog alergije pocinje da uvodi tek nakon 6 meseci, a kao sto sam napisala belance preporucuju od 7. meseca. Ko je sad tu u pravu?
oceania
2011-11-18 04:42 PM
Chian, razumem ja sve to zašto i kako ali kažem da su te stvari malo preterane i karikaturalne. U smislu, ako dam pasiranu jabuku ili bananu i nema problema šta ima da dajem tri dana pa krompir i sl. a najverovatnije -0.003 su alergicni na jabuke,krompir,kruska,banana ..
Vidim da ima i logike zašto se uvode kasice još od 3 mes. jer oni tada zapravo ne jedu već uce se da jedu a i kroz creva nešto prolazi a da nije tecna forma sto je i logicno jer beba se rodila pa po kojem pra vilu do 6mes da bude samo na tecnosti kad ta creva i ceo organizam treba već da radi/preradjuje , oseti celulozu itd. I ne cudi me sto uveliko vracaju se „starom” pravilu , početi sa dohranom od 3mes. moj dr kaže da iz iskustva videli su da kad je tako kasna dohrana 6mes onda period dok su na jabukama i sl je neka 2mes i tako sve je „kasnije” a njihov organizam bioloski je zreo pa kad sa 12mes odjednom im das i kravlje mleko, i limun,i belance i još mnogo toga onda organizam je zbunjen i pocinje da se „brani” tako što postaje alergican.
naravno, ukoliko su roditelji alergicni onda ima logike biti ekstra oprazen ali inače ako beba sa 6mes proba jogurt ili kravlji protein,malo laktoze i sve je u redu sanse su vleike da nije 'genetski'alergicna na namirnice.:)

oceania
2011-11-18 04:44 PM
neke reci sam progutala , trebalo je da stoji „a najverovatnije -0.003 populacije na planeti su alergicni na jabuke,krompir”..
tamara
2011-11-18 04:46 PM
chian-ako dete ima alergiju to se pokaze posle prvog obroka.Lično imam jedno sa alergijom i veruj mi nema tu mudrovanja.
cuncica21
(prof.matematike)
2011-11-18 05:18 PM
dajte ljudi beba sa tri mjeseca još ima one usporene pokrete i nije kadra da sjedi i jede. ja zaista ne mogu da zamislim nekog da hrani bebu kasicama sa tri mjeseca. kakva celuloza? gledam jelovnik beba koje imaju i preko godinu dana i piše da previse celuzole može da dovede do slabe apsorpcije minerala jer crijeva nisu sposobna da to prerade.

a dzigericu nikada ne bih dala djetetu izuzev ako je od pileta koje sam ja uzgajala. pilici sa etiketom Organic takođe jedu koncentrat koji sadrzi antibiotike. ja kupujem iskljucivo organic piletinu ali jedina je garancija da nije genetski modifikovana ali cime je hranjena to je već pitanje. treba biti oprezan kod ocjena da je nešto zdravo, malo je šta danas zdravo, ali tako nam je kako nam je.
Milica83
(raspevana)
2011-11-18 05:26 PM
Kao sto rece Oceania oko dzige i ako je ja bezgranicno volim najviše pilecu, ona skuplja sve najgrdje u organizmu ničeg dobrog nema u njoj zato je ne bi ni davala deci.
Chian
(student)
2011-11-18 05:28 PM
Jeste, non stop se vracaju na 4 ili 6 meseci za početak cvrste hrane, ali meni je 4 prerano. Jedva sede a kamoli da zvacu. Šta znam. 3 mi je stvarno prerano...
Ja sam uvela pahuljice sa 5.5 meseci jer su me konstantno gledali kad jedem, i ocigledno je bilo da im mleko nije bilo dovoljno jer su plakali sat vremen nakon dojenja/formule.

tamara
2011-11-18 05:39 PM
cuncica-kasice,jogurti na kojima piše velikim slovima 4 meseca se proizvode i koriste zadnjih 10 god-sto ja znam.Dete ne treba da sedi u polulezecem polozaju lepo uziva u stolicama koje su opet napravljene za uzrast/kilazu,a oni usisavaju hranu u tom uzrastu.
sejla
(student)
2011-11-18 08:16 PM
Hvala na odgovorima, i ja se dvoumim i troumim sa uvodjenjem mesa, bebac je super napredan pa razmišljami da odlozim uvodjena mesa do 8 meseca, a dzigericu sam danas pojela organik, sad da li sto je bila zamrznuta ili šta uopste mi nije prijala (:, naduven mi je stomak čitav dan, tako da to iskljucujem inače nikad nisam imala problema s dzigericom
Sve organik kupujem ali ako je nešto genetski modifikofano ...a ovde sve jeste ali nemam izbora naravno i s pijace kupujem, moram priznati da su jabuke organik daleko boljeg kvaliteta nego s pijace, mirisu i ukusne su...
Malo srce ima 7 meseci poceli smo s vocem i povrcem sa 5 ipo jer sam mislila da je gladan pa se budi nocu, ali on je i dalje nastavio da se budi, dajem mu voce i povce i sirijel, dva obroka po dve supene kasike, i sad razmišljam da i ovaj mesec ostanemo na vocu i povrcu i sirijelu,
A po nasem pedijatru mogu sve da mu dajem od kad je napunio 6 meseci, a kaže da sam trebala uvesti sve sa tri meseca u sto ja ne verujem, čim smo poceli sa cvrstom hranom bebac je stao s napredovanjem u tezini dobio je 4oo grama, doktor kaže to je super i onako je bio predebeo, kakav k..., i zato bih još sacekal s mesom vidim da mu ovaj tempo hranjenja prija sad nezanma možda i uvedem te pilice :(
Smiley
2011-11-18 09:57 PM
Upravo sam danas razgovarala sa našim dr (u US smo) i kaže da bebi prvo dam svo povrce pa onda meso. Moja beba ima 8 mjeseci. Jaja kaže da ne dajemo do prvog rođendana, kao i ribu i mlijecne proizvode. Meni lično malo previse dugo za cekati sa jajima, i mislim da zumanjak može i ranije, ali nam se ne zuri. Dzigericu ni ja ne bih davala a ni doktor ne rece da trebam. Mi ćemo sa nekih 9 mjeseci krenuti sa piletinom, curetinom, pa govedinom.
Bebe su nam još uvjek male i njima ne treba toliko hrane od jednom. Dovoljno je sto dajes cereal, povrce, i voce.
Mi smo trenutno na dva obroka (ujutro cereal i voce, navece cereal i povrce), a od sutra uvodimo i rucak(povrce sa malo voca na kraju).

Nadam se da sam ti makar malo pomogla. Ne trebaš se zuriti i uvoditi mnogo hrane. Još uvjek je tvoje mlijeko/formula, najbolja hrana za tvoju bebu.
Smiley
2011-11-18 10:25 PM
Još nešto, bas me iznenadjuje da doktor kaže da je beba predebela. Koliko je mali tezak? Koliko ja znam bebe ne mogu biti predebele. Moja djevojcica je na vrhu tabele ali nam dr rece da ne brinemo i da je samo napedna, ako oko 2 godine bude i dalje buckasta, da onda razgovaramo o tome.
sejla
(student)
2011-11-19 08:47 AM
Bebac je 75 cm i 11kg, i dojim ga, čim sam uvela cvrstu hranu videlo se da mu nije bas prialo ali sad smo ok, po meni trebala sam cekati 6 meseci za uvodjenje cvrste hrane...

Da hvala na odgovuru iz USA, odlozice mo meso za još mesec dana, nas pedijatar je dobar lekar ali stari covek starog kovo, kod njega je apsolutno sve po starom.
Komunikativna
(($))
2011-11-19 04:00 PM
Bas ti je napredan. Dali je na rođenju bio krupnija beba ili se razvio tako?

Ja sam sa cerkom pocela sa 6 meseci i to laganim tempom. Prvo povrce, voce, meso oko 7 meseci.

Sa sinom od 4,5 meseci jer se već poceo otimati sa mnom za hranu (sada ima 13 meseci) :0)))

Isto prvo povrce pa tek sledećeg meseca meso.

Na početku sam davala pilece belo, pa crveno od bataka ili karabataka. Kasnije sam uvodila curetinu, junetinu i ribu. On je mnogo jesan u odnosu na cerku i u startu je jeo kolicinski puno. Ima obraze kao hrcak a i stomacic :0)))

Cerki sam davala dzigericu jer nisam ni od koga čula da je stetna. Sinu nisam nikada davala, niti planiram. Ni mi je više ne jedemo ili vrlo retko, onako uz jaja.

Zumanac sam davala obojma od početka dohrane, belanac cerki kasnije/ sinu smutila u przenici.

Voce je svakodnevno i raznoliko, samo sto vodim racuna da ga dobiju pre glavnog obroka, odnosno u vidu uzine.

Zitarice mu sada ne dajem extra kao ranije uz dorucak jer sada lepo gricka hleb sa sunkom i sirom :0)

Milica83
(raspevana)
2011-11-19 04:01 PM
Glupo je reći da je beba predebela, koliko sam razumela da beba ima 7 mes i 11kg, jeste buckasta ali ne moze se reci predebela pomogućstvu sto je dojis. Ne bih ja tu ništa dodavala od hrane jer ima super kilazu.
Komunikativna
(($))
2011-11-21 04:09 AM
Milice, to što je beba napredna ne znači da treba samo piti mleko. Po toj logici bi komotno mogla davati detetu formulu do godinu ipo/6 puta dnevno da bi bila sita. U izvesnom periodu je izuzetno važno davati detetu meso i povrce zbog gvozdja i vitamina jer je jako bitno za razvitak mozga. Nije sve u kilazi!

Lep pozdrav
IKSA
2011-11-21 09:36 AM
Svako dete je prica za sebe,nekome treba vise,ranije,nekome manje i kasnije...moj najstariji sin je sa godinu jeo max 100gr hrane za obrok(bila sam srećna do neba kad pojede toliko)a ovi mali sada sa 8meseci ako pojedu kupovnu kasicu koja ima 190gr gladni kao vukovi i traže još,nisu debeli,sasvim prosecna kilaza ali jedu Bogu hvala za medalju:)
blondinka
(avanturista)
2011-11-21 12:30 PM
Bebe i te kako mogu da budu predebele, mada bih ja, po onome sto si ti napisala, sejla, rekla da je beba vrlo krupna. I sama sam majka decaka koji su prvi rođendan proslavili sa 16 kg, vrlo krupni ali ne debeli. Iz iskustva, mogu samo da kažem da je uvodjenje cvrste hrane kod krupne dece pozitivno jer osim sto njima mleko sigurno vise nije dovoljno, cvrsta hrana im omogućuje izbalansiranu ishranu koja će ih sprečiti da od krupnih postanu debeli. Opet po mom iskustvu, takvoj deci je dovoljno 500-600ml mleka u toku dana, a sve ostalo treba da budu raznovrsni obroci od povrca, voca i mesa. Mislim da je lekar bio pregrup rekavsi da je beba predebela ali u svakom slučaju, po mom iskustvu sa krupnom decom, mislim da je u pravu sto insistira na uvodjenu svih vrsta hrane.

Dzigericu ne bih uvela nikada. Što se tiče jajeta, kada se uvede, treba imati na umu da jaje i meso ne idu u istom danu za tako malu decu. Što se alergija tiče, dete ili jeste alergicno ili nije, tri dana ne služe otkrivanju alergije nego se detetu daje sansa da se privikne na teksturu, ukus. Inače, priličan broj dece mrzi uvodjenje cvrste hrane tako da to što beba odbija cvrstu hranu je sasvim normalna pojava. Svi oni pokusavaju u prvo vreme da ispljunu ono sto im je u ustima, prosto im je to refleksna reakcija.

Nastavi sa uvodjenjem cvrste hrane, polako i naravno pazljivo ali kad je krupna beba u pitanju, bolje je ne cekati predugo jer kasnije nećeš moći da je nateras da pojede nešto sto mu se na prvi pogled neće dopasti.
Milica83
(raspevana)
2011-11-22 07:30 PM
Dojene bebe nisu nikad predebele bebe na formuli možda, i uopste nisam rekla da dete samo doji već da mu trenutno ne uvodi nove namirnice jer i od ovih sto jede super napreduje.
oceania
2011-11-23 07:15 AM
Milice, to je jedan od novijih mitova , jako popularan btw..

Naravno da beba može da bude predebela a dojena, čim vidis vise prevoja po rukama,nogicama,ispod brade mesnato onako , to je znak za predebelo . E sad, to prođe pa nije tako bitno , 7 mes i 11kg zvuci stvarno previse , međutim možda ima teze kosti bebe isto kao i odrsli,neki su masivniji neki laganiji..
Milica83
(raspevana)
2011-11-23 11:39 AM
Aha kako da ne, kad dete pije formulu smanjis mu za 30-50ml a kad dojis šta? ne das mu 15min nego 10min? ili mu ne das uopste.
blondinka
(avanturista)
2011-11-23 12:05 PM
Ma naravno da neće smanjivati dojenje ako doji i otimati se sa bebom, nego će povecati unos druge hrane pa će se kolicina unesenog mleka na taj način smanjiti, lekar je na to mislio, pretpostavljam.

MIlice, nemoj da mi se se sikiras, izgorece ti krofnice :))) Salim se, lepa, ali nije bas ugodno kada natovaris na ruke 15-16kg tesku BEBU, slomi kicmu a i bebe postanu lenje, samo bi sisale, lenje su da ista zvacu.Ja sam zato da se krupnim bebama nudi raznovrsna hrana, bar je takvo moje iskustvo. Naravno, ako doji, nema potrebe da prestane da doji niti da bukvalno smanjuje dojenje, to će se već samo regulisati sa unosom hrane.

oceania
2011-11-23 02:06 PM
milice, da li se slazes da postoje i debele bebe ili tebi sve su iste? recimo i kod dojenja postoje dve skole: jedna kaže da dojenje na zahtev ide dok je novorođence pa od 3mes da se po malo uobroci dok drugi kažu, dojenje na zahtev bez razlike koja je starost bebe.
E sad ne znam da li zbog toga ili drugi faktor igra ulogu ali neke bebe se ulenje i stalno jedu i po noćii valjda zbog toga postanu bas buce.
U vezi formule, u zadnjih 10g izbacili su secer jer se do tada mleko secerilo i imalo je prijatan ukus dok sada ove generacije piju mleko koje nema dodatog secera ni aroma ,ima puno zeljeza ..i nema poseban razlog zašto bi gojilo bebu
Milica83
(raspevana)
2011-11-23 03:31 PM
Naravno da postoje i debela deca/bebe, ali prvo se polazi i od genetike, retko kad dva krupna roditelja imaju sitno dete, i ja sam iskreno za dojenje na zahtev, dnevno bar do godinu dana a nocno može već lako da se od sestog meseca regulise.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.