Forums : Trudnice i mamice

 Comment
Porodiljsko odsustvo
chiquitta
(programer)
2009-07-27 06:10 AM

Drage moje,

krajem januara iduce godine, boze zdravlja, ću postati mama dve bebe. S obzirom na to da god.odmor za 2009. nisam niti ću koristiti u ovoj godini jer sam na bolovanju,ne znam da li ću imati prilike da ga iskoristim.
Evo kako mi pade na pamet da ga ipak iskoristim, a vi mi recite da li je to ostvarivo. 28 dana pred termin za porodjaj otvaram porodiljsko. Kada ono istekne, neka to bude april 2010. uzmem god.odmor iz prethodne godine.Nakon toga otvorim bolovanje radi nege deteta. Ono sto mi je nepoznanica je da li se automatski nakon porodiljskog otvara bolovanje radi nege deteta ili je ova moja kombinacija ostvariva?
Pliz neka odgovori neka od vas koja ima iskustva sa tim stvarima.

Unapred hvala!
ancicabgd
(PR)
2009-07-27 06:58 AM
nisam sigurna, ali mislim da tako ipak ne može. Jedino sto ćeš imati pravo je da kada ti se zavrsi bolovanje u 2011, iskoristis stari godisnji iz 2010, na koji imaš pravo iako si sve vreme bila na bolovanju. Naravno, po zakonu moras da ga iskoristis najkasnije do kraja juna 2011. Ali najbolje ti je da se za sve raspitas kod pravnika u personalnoj sluzbi u firmi gde radis
Milica83
(trgovac)
2009-07-27 07:26 AM
I ja imam isti problem kao chiquita, nisam iskoristila odmor iz 2009 na bolovanju sam, bebu ocekujem 03.02.2010. ne znam kad ću moći da koristim odmor iz 2010. Pitacu našeg knjigovodju koja je zaduzena za to, možda bi trebalo i ti chiquita, mislila sam se da pred porodjaj prekinem bolovanje i pre trudnickog uzmem odmor, ali ne znam da li je to izvodljivo, javicu vam kad saznam nešto.
something
2009-07-27 08:35 AM
Evo svezih informacija.

Nakon isteka porodiljskog od 3 meseca i nege deteta od 9 meseci, imate pravo da otvorite bolovanje (uz malu naklonost pedijatra) još tri meseca kao „nega deteta”. Npr. da vam pedijatar napise da dete ne puzi i ne hoda još uvek. Komisija bez problema daje 3 meseca.

Nemojte se zeznuti i odmah uzeti odmor ili bolovanje „na sebe” zato što u tom slučaju vise nemate prava produzenja bolovanje kao „nega deteta”.

U ovom prvom slučaju dakle imate:

porodiljsko 3 meseca, nega deteta 9 meseci, opet nega deteta (zbog nepuzanja ili sl.) 3 meseca a onda pocnite sa svojim bolovanjima i zaostalim odmorima.

Eto da znate da iskoristite maksimum ako to već mozete.

Puno pozdrava
maki71
2009-07-27 08:46 AM
chiquitta, mislim da ne može tvoja kombinacija jer kad otvoris porodiljsko bolovanje oni ti odmah napisu na godinu dana. Mislim da je najbolje da uzmes godisnji pre nego sto otvoris porodiljsko i prekines trudnicko bolovanje koje ti se ionako placa 65% ali to najbolje vidi sa personalnom sluzbom da li moras bar jedan dan da radis.Go za 2009. nećeš moći iskoristiti 2011. kad ti istekne porodiljsko.
fizikela
(prevodilac)
2009-07-27 08:56 AM
Evo šta sam ja uradila, jer nisam zelela da mi propadne odmor. Izracunaj dan kad će dr da ti otvori porodiljsko (jer sad si na trudnickom bolovanju). Prekines bolovanje - iskoristis ceo godisnji - otvaras porodiljsko. Pozz.
msct
2009-07-27 04:36 PM
evo mog iskustva - ja bas nisam zelela da koristim godisnji odmor dok sam bila trudna jer sam htela da ga sacuvam da ga provedem sa bebom kad mi istekne porodiljsko. radila sam 7 meseci trudnoće, onda sam 8 mesec bila na bolovanju pa sam otvorila porodiljsko. Kad je doslo vreme da se vratim na posao ja sam imala dva cela godisnja odmora da vezem i dobila sam još skoro dva meseca sa svojom bebom (20 radnih dana za 2008 i 20 radnih dana za 2009). Znam da u domu zdravlja svaka majka na pedijatriji može da dobije mesec dana bolovanja tj. 2 X po 15 dana (kad ti istekne porodiljsko), i onda ako možeš još da dobijes 2 X po 15 dana kod svog lekara opste prakse i to je otprilike sve što se može bez komisija.

produzena nega deteta od 3 meseca se uopste ne dobija tako lako (provereno lično nedavno) - pouzdano znam da nije prihvatljiv bilo kakav izvestaj pedijatra ( npr. o tome da beba ne puzi ili ne hoda), znaci od pedijatra ništa ne vredi za komisiju. Na komisiju se nosi iskljucivo izvestaj specijaliste(ili još bolje izvestaji sa visemesecnih kontrola)najcesce sa ortopedije i fizijatrije. Cinjenica da dete ne hoda nije dovoljna za dobijanje nege deteta. Na moju konstataciju da dete u jaslice neće da prime dok ne prohoda dobila sam upute da nađemzenu da ga kuci cuva dok ne prohoda a ne produzenu negu deteta ... to je moje iskustvo. svako dobro :)
something
2009-07-28 04:11 AM
Msct, naravno da je validan samo izvestaj specijaliste. Ali to se dobija bez problema u Sokobanjskoj. Pogotovo sto mnoga deca zaista ne prohodaju sa godinu dana. Ili možda ne puze uopste... a specijalsti smatraju da je to jedini normalan tok do prohodavanja.

Mnogo vam je ostra ta komisija msct. Na kojoj si opstini, u kom domu zdravlja?

Ja imam dva primera iz bliske sredine. Jedna zenica se zeznula kao u onom gore drugom primeru jer je prekinula negu deteta i uzela godisnji odmor, a druga je produzila kao sto sam napisala vezano sa produzenom negom deteta i tek onda će koristiti odmore i svoje bolovanje.

majkakg
(mama)
2009-07-28 04:39 AM
Posle koriscenja odsustva radi nege deteta, moguće je koristiti godisnji odmor, pa otvoriti bolovanje zbog produzene nege deteta. Produzena nega deteta se može koristiti do treće godine, bilo kada, i onoliko koliko komisija odredi.
Godisnji odmor je pravo proisteklo iz radnog odnosa i nema nikakve veze sa produzenim odsustvom radi nege deteta. Sigurna sam da to ne znaju lekari, ali znaju prvanici u domovima zdravlja i ZZZO. Ja sam bila na porodiljskom do kraja aprila, koristila odmor iz 2008. u maju, a u junu produzeno odsustvo radi nege deteta.
Takođe, pravo na godisnji odmor je pravo proisteklo iz radnog odnosa, i ne be smelo da ostane neiskorisceno. Kako je zakon protivureca, uglavnom porodilje ili odustanu od odmora, ili im kadrovska sluzba izadje u susret i odobri koriscenje po zavrsetku odsustva radi nege deteta. No, najbolje je pravi savte potraziti u strucnoj sluzbi firme.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.