Forums : Emigracija

 Comment
Gde za Bozic?
santa
2018-12-23 11:02 AM
12/25th, ili 1/7?
santa
2018-12-23 11:04 AM
Za nas dvoje, tu gde smo, a vi?
baresh
(zanatlija)
2018-12-23 11:20 AM
12/25 najverovatnije u kasino - 01/07 sa uzom porodicom kod kuce.

Srećni Praznici svima - gde god da se zatekli...

poz Santa ;-)

santa
2018-12-23 01:10 PM
Dok je još ‘mamurno’ jutro na otvorenoj temi, evo krace price (Copy/paste sa mog bloga):

Saturday, December 31, 2011

Merry Christmas, Southern Style!: Srećan Bozic, na juznjacki način
Kako smo proveli ‘americki’ Bozic:

Kao sto je Amerika poznata kao ‘potrosacko drustvo’ još je poznatija u vezi bozicnih praznika, posebno zadnju nedelju-dve pred Bozic gde se prakticno covek mora laktovima probijati po prodavnicama (posebno, molovima) i gde je naći slobodno parkiraliste u blizini prodavnica prava retkost bez kruzenja okolo i naokolo i na kraju se nadje po neki parking sto bi se kod našeg naroda reklo – Bogu iza ledja!:)

Preskocicu par dana pripreme oko hrane, i pakovanje bozicnih poklona sve do badnjeg dana (Christmas Eve) kad vecina nas putnika/namernika se nadje na putu familiji, rodjacima, ili prijateljima. Prema nekim procenama ocekuje se da će se ovog Bozica naći za volanom sirom Amerike 83.6 miliona vozaca, dok će 43.3 miliona putnika leteti avionima za Bozic i novu godinu. Ukoliko nekog interesuje, prosecna cena goriva, tj. benzina ove sezone u Americi je $3,21 Gallon (1 Gallon = 3.785 Lt., ili oko $0.84 po litri. Dizel gorivo je nešto skuplji oko $0.99 - $1.04 po litri. Za opsirnije detalje (na engleskom!) naći će te ovde; http://tinyurl.com/755g7vy.

Uglavnom, zajedno sa suprugom (Amerikanka, ne srpskog porekla) i njenim roditeljima mi smo proveli badnji dan, noc i jutro na dan Bozica kod moje pocerke sa njenom familijom. Tokom badnjeg dana popodne smo obisli neke delove njihovog grada u TN, a uvece smo isli sa njima u njihovu crkvu na badnje-vece sluzbi. Vece je prošlo u otvaranju paketa/poklona i oko 21 sata konacno je bio zavladao ‘tajac’ (od dosta bucnog raspoloženja dece/unucadi:-) i posle gledanja prethodno snimlje fudbalske (americki fudbal) utakmice, vreme je bilo za - good night.

Na dan Bozica, kasno posle dorucka smo nastavili put za nazad (jer na dan Bizica nema posebne crkvene sluzbe osim ukoliko taj dan padne u nedelju gde se, u tom slučaju, nastavi ‘redovna’ sluzba kao i svake druge nedelje). Sa zaobilaznim putem, tamo i nazad (zbog ‘starca i taste’), bili smo presli oko 700 km.

Naravno, ‘americki Bozic’ je dosao i prosao, a pravoslavni nam tek dolazi (7mog januara) koji se proslavlja u nasoj kuci sa još uvek okicenom jelkom i pripaljenom svecom, dok sve ostalo po tradiciji iz ‘starog kraja’ se slavi (najblaze receno), u obradjenom obliku, jer je vreme učinilo svoje.

Merry Christmas!

windy-chicago
(windy-chicago)
2018-12-23 07:35 PM
Merry Christmas Santa. I , njihov, i nas . Ne obaziri se na zlurade komentare.
santa
2018-12-23 07:50 PM
Hvala windy, to nisu samo 'zluradi' koliko su iz srzi bolesni (na tugu i zalost majke koja ga je rodila).
Novak
2018-12-23 08:12 PM
Trecina vojvodjanske populacije slavi Bozic
po novom kalendaru, a 5% su pravoslavci.
Srpski politicari i srestva informisanja
obično čestitaju katolicima
koji su pretezno Hrvati , Madjari i Bunjevci.
dok pravoslavne Rumune, Rusine i Slovacke
protestanti nikad niko ne spominje.
Istina da ima i onih koji su se u međuvremenu
informisali pa ispravno kažu svim vernicima
koji slave Bozic po Greg, kalendaru.
Mene sutra navece zapalo da sam povodom Bozica
u kuci grcke familije sa Halkidikija.
Profesor-Kanada
(Profesor)
2018-12-23 08:59 PM

U nedelju (6-Jan-2019), sa familijom na Badnje Vece, a na Bozic kod
bratanca, cela familija kao i svake godine.
samadel
(db)
2018-12-23 10:38 PM
Tradicionalno: 25. decembar kod prijatelja (to je društvo sa fakulteta)
a 7. januara svi oni + društvo pravoslavaca - kod nas.
Uvek je bilo veselo i divno druženje pa će biti i ove, t.j.sledeće godine.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-12-24 12:48 AM
...eeee, a da sam znao kad sam bio mali, da ono govedo dedamraz radi za kokakola companyju...
*od kad sam pustio bradurinu, tu i tamo oko bozica i novih godina lažem decu, kad odem kod nekog ko ima decu, posto gde god ima neko dete, kad idem, ponesem nešto i ovako i onako (dal' slatkis, dal' igrackicu, nebitno) - i onda one sto su bas mali ispržim, fazon još na vratima - da li ovde živi neki djole/milena/kogod..- i onda mama/tata kažu da da, evo ovaj mladi gospodin/mlada dama, i ja kao - znate, ja sam unucic-mraz, ne znam da li je deda već bio i doneo nešto, ali evo, već smo sve razneli, i ovo je ostalo, i proverili smo - nema gde drugde - nego je i ovo trebalo da bude isporuceno, garant je deda zaboravio - znate, ima puno dece, pa pogresi ziv covek... -i kao evo izvoli i ovo je za tebe...
-cik da neko posle ubedi u vrticu ili od familije tog deteta, da nije bio lično deda mraz (kako vole da lažu mali smradovi, -a nije deda mraz nego unucic :) :) ), i doneo zaostali poklon. :)
mada, već duže vreme mi i te nove godine, i rođendani, i t.d. sve oko čega se pravi gungula - sve „ravno”. onako, bas sam ravnodusan, čak se i nerviram za novu godinu, posto se narod razmili po gradu ko da će umreti tih dana, pa prave guzvu samo.
mada, przio sam se kao mali, realno. ono, uredno se pisalo pismo deda-mrazu shta 'ocemo, sestra opusteno isla da ubaci pismo u postansko sanduce...
moram priznati da s ove distance se divim mojima kako su uspeli da nabave jednom neku lokomotivu, posto sam već imao par onih vozica na navijanje/baterije, i kao 'ocu lokomotivu, al' samo lokomotivu, neću vozic. -naravno po svim prodavnicama igracaka nije je bilo (jer sam jeli znao napamet šta gde ima :) ) - al' uglavnom, don'o bio dedamraz. narandzasta, povelika, jedno 40cm po duzoj dimenziji.
i tako.
*'ocemo l' svi biti na broju i za sledeći ciklus? -ove godine bogami, doktori pomislise za mene mladjahnog (čak sam i ja na moemente pomislio) da ću možda lagano na lopatu :) :) -al' eto, utekoh s' iste.
KennyBelow viewing treshold. Show

Kenny
2018-12-24 12:08 PM
Mislim da je vreme za pesmicu u duhu zimskih praznika.

Fuckin’ Deda Mrazes
Gde su moji pokloni,
Hoću poso i ženu,
Da sas mene skines okovi,
Od men da odbijes otrovi,

Fuckin’Deda Mrazes
Sto su mi sve oteli
Fuckin Deda Mrazes
Ruke gore gde su pokloni

Hoću novu dnevnu sobu,
Punu sas sve pokloni,
Fuckin’ Deda Mrazes,
Čim otvorim oci,
Brze bolje da ste sve doneli.

Poso da mi bude,
Da prikupljam leptiri,
Samo oni fini,
Da se sami hvataju,
Da nema šta da brinim.

Žena da mi bude.
Strasno mnogo lepa,
Da zaplace Ceca,
I da vene sece Brena.

Fuckin’ Deda Mrazevi
...es sve sto ste mi oteli,
Daj bar koju kintu da zavrsim zacini,
Da na miru pijem corbu,
Skasikom na cev,
Da nesetam majmunce,
Da imam miran zev.
Novak
2018-12-24 12:44 PM
Kenny
2018-12-24 08:01 PM
Da ti bude tako bizi konstantno. A u novoj godini i u svakoj sledećoj da se utrostrucuje.
windy-chicago
(windy-chicago)
2018-12-24 09:10 PM
Od deda mraza tražim--zahtevam-- 500 miliona $ , i da svaki put kada igram loto-- ubodem jack-pot. Za Mraza to nije ništa,, a za mene... divota.
santa
2018-12-24 09:26 PM
Dobro neka ti bidne, windy..., nego, zaista (bez sale) šta bi uradio sa toliki - novci?
windy-chicago
(windy-chicago)
2018-12-24 09:59 PM
Santa... pravo da ti kažem, ni sam ne znam. Ali, pomogao bih mnogima, to sigurno. Sto kaže patak Daca u crtanom filmu, kad nadje carobnu lampu... sad sam socijalno nezavisan. Hehe. Imam ja i sada para za dobar zivot.. al ipak,, nek se nadje. Para i dece, nikad dosta.
santa
2018-12-24 11:27 PM
Bez sumnje da bi mnogim pomogao, mada po pisanju o nkim kojima se zadesilo da su im velike pare vise - odmogle. ZDRAVLJE je najvaznije od bilo kakve pare na svetu (jedna iz sirog kruga poznanika svo bogatstvo sto ima ne može joj povratiti šta je od zdravlja izgubila - dementia)!. :(
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-12-25 05:18 AM
Ali primetimo da bi ta tvoja „charity activity” bila, sustinski - razmena tih papirica, odnosno brojeva na kompjuteru, za realna dobra - lupam, „kupis” klopu - pa odneses u neko sirotiste/svratiste za klosare, il' tamo negde na planeti gde raja gladuje, iako imaju realne resurse, dok se vodja vozi u engleskom kockastom automobilu, u italijanskom odelu i sa zlachanim okvirom za cvike od kornjacinog oklopa..
ili, -odes do nekog u tekstilnoj industriji, i opet - menjas te papirice ili imaginarne brojeve, za konkretne - trodimenzionalne materijalne -odevne predmete.
ili nekome opet, na isti način, pribavis neka sredstva za neku proizvodnju, (ono, naucis nekog da peca ribu, umesto da mu das i otvoris konzervu sardina...).
i t.d.
sad, dalje, primetimo, da su oni krajnji objekti/sredstva te tvoje pomoći - znaci ono sto će konkretno pomoći tome nekom kome je potrebna pomoć, a koju je tako moguće realizovati, -materijalni, realni predmeti, koji su VEC postojali kao takvi, PRE nego sto si ti iznabadao te jack-potove (tipa jednom nedeljno - posto si tako rekao).

dakle - prenebregavamo sustinski problem, a to je - nepravedna, i totalno pogresna preraspodela.
dakle, VEC ima i 'lebac, i pantalone, i mali strug, ili mini-van (ako će da bude vozac k'o ti) i t.d. - ZA SVAKOGA, - međutim, recimo jedna ratna masina, koju ti finansiras između ostalog svojim porezom, omogućava da, iako ima za sve - ne bude za sve. znaci ima da stoji u magacinu, al' nema da koriste svi.
iako su u proizvodnji koristeni prirodni resursi, koji su svih nas, ono - bog nam dao svima, a ne samo nekima.

dakle, za...i loto, menjaj il' sistem, il' planetu.
windy-chicago
(windy-chicago)
2018-12-25 06:50 AM
Sasha... izvini sto si morao toliko da pišes, i lupaš glavu, zbog moje obecane pomoći. Sigurno da bi prvo pomogao one koji su mi bliski, a onda ljude u Srbiji. A Afrika, i tako nešto.. .. ee pa ... malo morgen.
Novak
2018-12-25 08:48 AM
Neko je ovde već jednom rekao.
Novac ne znaci ništa,e al mnogo novca
to je već nešto.
Stečeni ili redovno nasleđeni kapital
ne moze se upoređivati sa lutrijom.
Ogroman novac preko noći može doneti i ogromne
nevolje, zato oprezno sa zeljama.
Mnogi kažu neka samo neka ja dobijem, posle
vidiš da problem koji si ranije imao sa
stotkama dolara sada imaš sa stotkama hiljada.
Statistike govore da su mnogi dobitnici
velikih iznosa prošli veoma loše u zivotu.
Dobiti koji milion može doprineti veoma
kreativnom životu dok desetine i stotine
ga načisto mogu razoriti kao cunami.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-12-25 12:28 PM
ovo je vrlo tačno. lično sam znao neke ljude koji su tu i tamo zaradili nemalo para, al' nije sad bas da su poticali iz bas imucnih porodica, i prilično su se raspali.
takodjer i nekoliko brakova - preziveli i tiiitu i slobu, pa čak i djindjica, zaradili nekako lovu - i raspucali se tad.
nije lova za svakoga (ni bombona za slona).
windy, nije problem, kucam izuzetno brzo.
Novak
2018-12-25 12:57 PM
Sinoć za Bozic bio sam u grckoj familiji, moglo bi se
reci osim dobro stojecoj, i veoma bogatoj.
Bogatsvo bracnog para sa Halkidikija meri se sa
dva sina i cerkom, svi pravovremno sklopili brakove
iz drugih grckih porodica, i sinoć za Bozic svi okupljeni
uz tačno deset unucica, sve jedno drugom do uva, lepota
beskrajna.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-12-25 02:42 PM
pa da.
da se razumemo, americka kvazi-nacija je, uprkos svemu, zapravo prva žrtva svoje države i svoje vlade.
kad se ima krov nad glavom, klopica, vodica i odelo -sve preko toga je bas onako bespotrebno.
veliki broj ljudi to skonta tek kad već istrosi zivot na pribavljanje materijalnih predmeta, koje, realno, nikada neće ni koristiti, niti su im bili potrebni u zivotu.
jedan manji broj, srećom po njih (u nesreci) - to nikada ne skontaju.

evo meni je recimo, ma šta mislili, kad god se windy ovde poqrci imetkom/zaraadjivanjem i cinjenicom da ne vadi dupe iz, pa makar i najboljeg koji postoji sica kamionskog, i non-stop vrti volan, onako krivo. mislim, ako ne laže, skontao sam da je već neko vreme u poziciji da nema potrebe da radi vise - do kraja zivota. -pa onda lave nemoj ni da radis - budi malo sa porodicom. -nemoj da im ostavljas trodimenzionalne predmete ZA sobom, -nego im pokloni malo svoga zivotnog vremena - deca vole da su sa tobom, pa čak i tu - u chemerikama. ponekad jeli, nisu svesna da zapravo to žele.
mislim, ne lupam - u nekim konstelacijama lova-cene zivota / kvalitet zivota u odnosu na okolinu - bio sam i u opcijama od 14 radnih, efektivnih minus par puta da pisham minuta, pa i vise sati dnevno, bez vikenda, bez nedelje, bez godisnjeg odmora, i t.d. i ono „u svakom dzhepu nešto malo kesovine”, a bio sam i u opciji - bukvalno egzistencijalni (ali normalan) minimum, i vise od 20 sati dnevno slobodnih, t.j. danima/nedeljama/mesecima/godinama da prakticno ne radim (jer eto naplacujem, kada kao radim - svoje hobije) - i nema cenu. evo juče sam se zezao ceo dan po lekarima - ono opusteno sam seo u auto i odvezao prvo kevu u jednu, pa posle caleta u drugu zdravstvenu ustanovu. -nekad mi nije bio nikakav problem da unapred dogovorim i platim taksistu koji će to sve da obavi - ono da ih odveze, saceka tamo, i vrati - ali, kapiram da im je bolje kad ih vozim ja, nego kad ih vozi taksista. plus sto i udobnije vozim od taksiste.

zapravo svo ovo moje palamudjenje bi ukratko bilo - olabavite malo rmbanje ljudi - budite sa svojima. -dok trepnete, i nekih neće biti, dok dvaput trepnente - ni nas biti neće.
i tako to..
windy-chicago
(windy-chicago)
2018-12-25 03:37 PM
Sasha... zapamti... ja sam u peMziji već nekoliko meseci. Lepo jeste kuci, nema frke, legnem kad ,ocu, ustanem kad ,ocu, idem gde ,ocu, bez ikakve zurbe. Navikavam se na nerad. Ali bez obzira na sve, tražim od deda mraza 500 miliona $ , nek se nadje. Gledam ovo ludilo pre praznika, pune prodavnice, ljudi kupuju k,o da im je pred glavu. Sacuvaj Boze. A na TV bombardovanje reklamama , ma idi begaj. To je stil zivota na zapadu. Zaradi--- potrosi.
vodena
(*)
2018-12-27 11:40 AM
Svim ucesnicima ovog foruma i njihovim porodicama/voljenim osobamma želim srećan Bozic i Novu 2019.

:)
keramicar
(mrgud koji sedi)
2018-12-27 12:45 PM
vindi će milionima sa lutrije da kupi UEFA organizaciju i konacno doskociti crvenoj zvezdi i polsati je u najnizi rang takmicenja :)))))
Amatercic
(Penzioner)
2019-01-01 03:42 PM
Ranijih Bozica 25dec kod prijatelja a danas su mnogi u vecnim lovistima ili po raznim „domovima” tako da samo ovaj proveli na rucku sa jednim prijateljem i njegovom familijom u domu na jugu
7 Jan nadam se poseti potomaka kao i obično .
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.