Forums : Emigracija

 Comment
Posao za vozaca u Srbiji
pozitivac
(hemicar)
2018-11-25 10:51 PM
Pita me komsija,ciji su roditelji dosli iz Srbije,a rođen u Americi i prilično govori srpski jezik,da bi želio biti vozac autobusa u Beogradu. On je procitao da Srbiji nedostaje 6000 vozaca, a Beogradu 200 vozaca autobusa.
Da li neko zna šta se u Srbiji od obrazovni dokumenata stecenih u Americi priznaje? Kojim putem doći do potrebnih dokumenata kako bi se dobila odgovarajuca kategorija za voznju autobusa?
Hvala na pomoći.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-26 12:26 AM
za bus treba D kategorija.
ono dalje ne znam. mislim da su im plate, u smislu deficita (koji je stvaran) ljudi, i dalje neprimereno male.
e sad, videcemo šta će da se desava u buducnosti, kad bukvalno saobracaj stane, i kad bukvalno u bolnicama više ne bude bilo lekara.
za sada, aktuelna vlast i to, kao i druge, realne probleme, u principu gura pod tepih.
windy-chicago
(windy-chicago)
2018-11-26 11:15 AM
Mislim da je ovo neslana sala. Da neko dodje iz Amerike u Srbiju da vozi autobus, može samo neko kome nešto fali u glavi. Za koliko da radi ? 40-50 000 dinara mesecno. I to neke krseve od autobusa, bez AC , nocna smena, da se bije sa putnicima. Ovo je totalno suludo. Svi vozaci odose u zapadnu Evropu, Ameriku, Kanadu, a on se vraca. Ma divno.
🚴‍♂️🚴‍♂️🛴🛴👋👋
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-26 11:59 AM
ovaj vindijev odgovor - ovo je klasican odgovor coveka koji za razmišljanje ne koristi sopstvenu glavu, nego misli, koje su u njegovoj glavi - za njega je smislila neka druga glava. tipa enbisi njuz, i slične firme za kreiranje mišljenja...
zašto bi neko dosao u srbiju da vozi bus? - zato što je zivot u srbiji, u principu tri do pet puta jeftiniji (dakle, realnih soma dolara u americi - je kao kad imaš tri do pet u srbiji).
zato što su nekretnine u srbiji i do (a i preko) deset puta jeftinije. zato što u srbiji nema pucnjave ni po ulici ni po skolama ni po fakultetima - ono, -ne ubijamo se. nemamo „gun incidents” jednom nedeljno. zato što plata vozaca nije 30-50 000din. D kategorije sigurno nije.
ne postoji nikakvo makljanje sa putnicima u night shift. u srbiji nije jedan posto stanovnistva u zatvorima, u srbiji nema osudjenika koji cekaju izvrsenje smrtne kazne, i t.d.
ko radi - ima zdravstvenu zastitu (i opsta praksa, i stomatologija), o kojoj prosecni zaposleni u americi može da sanja. |
i tako dalje. sad da ne smaram - u onom delu u kome je srbija neuporediva sa juesofa (u korist srbije).
*ortak moj magistrira svojevremeno u juesofa i odma se zaposli. masinstvo otprilike struka. i bio on tu tako DO pola godine, i onda dosao ovamo - na biro za nezaposlene - ono nije dosao čak ni na neki posao. - i kao jeli bre p., sto si se vratio, zar toliko ne valja tamo? (pricamo inače otprilike o onom vremenu dok je još sloba ovde drmao, znaci bas ludo vreme) - i kaže on - pa vidi, valja, sve super, -ko voli da ide na posao i da slaze parice - sistem je super za njega.
e sad, ko voli i ponesto malo sem toga - eto vidis - ja se vratih. (diskutujemo inače - na pecanju o tome, smudjeve pecamo).
i kaže - tamo gde sam bio (mislim boston, ali nisam siguran, al mislim da je MA) - blizu mi je bilo neko jezero - pazi kad mi je i tu vise postalo dosadno čak i pecanje, posto ono - manje vise svi se korektno ponasaju, vracaju one ribe nazad u vodu, tako da tih stuka ima toliko da nije moguće otici na pecanje i neuhvatiti bas ništa.
mislim da sad ovde cepa preko 3k (E), mada, nisam ga već dugo pitao, posto o lovi uglavnom ne pitam ljude, posto me se ne tiče jel'.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-26 12:05 PM
Gosin hemicar, evo pitah gugla
„uskladjivanje americke vozacke dozvole”, pa on kaže recimo ovo: (možda da krenete odatle, ima sigurno i telefon, pa ih zvrcnete, tipa neki skajp, nije skupo, pa će da vas prosetaju par telefona možda tamo-vamo, ali moguće da ćete naći potrebne (tacne) informacije.

http://www.mup.gov.rs/wps/portal/sr/gradjani/dokumenta/vozacka%20dozvola/zamena%20inostrane%20vozacke%20doz... %20vozacku%20dozvolu%20republike%20srbije/!ut/p/z0/rY7BToUwEEV_pcawNFOIElwSFyS-R0xkIXZD5pWKAzjllUKUr7cqKxeu3M2cezJ3QEENi nGlDj1ZxjHszyptHm7LNC5kcsiuZSzzNC8yeZMlsoqhml3zWDWXR_QM96D-tsM56s9nlYPSlr1591BPy2kk3egPR2MYIjlZbTxjJDuHbY9MkWztsLwZ9iR2F tLVbqgHFK3dVjsGsGFQUBDb2TtkI34MsxtGbLijZUeLcOa7PkizO1Fvvj5MXHlXdqAm9K9XxC8W6l9dUP9L1zQUT9mcX3wCDHRqyA!!/

evo kratka:

https://tinyurl.com/yawhmjqt
baresh
(zanatlija)
2018-11-26 12:15 PM
„ sad da ne smaram - u onom delu u kome je srbija neuporediva sa juesofa (u korist srbije).”

Pa mog`o bi da ne smaras, ali ima i neda neka visa sila, pa
to ti je.
Novak
2018-11-26 01:21 PM
Soferska je tuga pregolema...
Kenny
2018-11-26 04:10 PM
Odlicna ideja. Ako ništa drugo sa našim ljudima će žena da ga vara, neće morati da ide u crkvu da bi se najeo, napio i ogovarao. Deca će ga perfektno razumeti dok im daje nešto a i akd te rođena deca psuju na tvom jeziku osecaj je vrhunski. Sva hrana je kao i najskupljim prodavnicama u kukurikuu, kvalitetna a i nema te kolicine pedofila, ubica i jednostavno najgorih monstruma galaksije.

Dal da vozi bus u srbiji ili da mu dzebu decu ujedinjeni na platnu ??

Ma nema veze će bidne kako budne.

Samo neka puca a i meni uvek nekako lakse dodje.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-26 05:52 PM
:) :) :)
windy-chicago
(windy-chicago)
2018-11-26 07:16 PM
Kakve sve budalastine mogu da se procitaju ovde. 70 % ljudi u Srbiji bi dalo sve da može da ode negde u inostranstvo, a ovde neko odobrava ovu laznu vest. Da nije smesno, bilo bi zalosno. Ne zaboravite da u skoro svim firmama u Srbiji plata kasni mesec- dva, možda i vise. A što se tiče hrane, u Srbiji je ista cena kao na Zapadu, a možda i skuplja. O kolima, benzinu, odeci, obuci neću ni da pricam. U Americi je galon goriva-trenutno- oko 2,40 $ - benzin- a u Srbiji litar 160 dinara—- to mu dodje galon —3,78 litara... oko 6 $. O cemu vi pricate.
Novak
2018-11-26 08:03 PM
Hm, orginalna jeste, ali ne mora biti i losa ideja otici iz USA i vozati autobus po Beogradu.
Razmišljao sam i o momcima iz USA koji vozaju dzipove po Avganistanu.
Ne verujem da je lova bas jedina satisfakcija onima što se zovu avanturisti...
Ima u Srbiji već neki John koji živi u Srbiji i nediji se bave njime.
nikad se nezna, setimo se samo odiseja „našeg bravara, kaplara pa marshala”
pozitivac
(hemicar)
2018-11-27 12:03 AM
Hvala svima na interesantnim odgovorima.
Procitah razlicite odgovore sto sam i ocekivao.
Mi svi imamo vlastito mišljenje i razlicita zivotno radna iskustva u inostranstvu.Da sam mladji uopste se ne bih dvoumio i svome komsiji ću preporuciti da seli za Beograd.
Amatercic
(Penzioner)
2018-11-27 07:04 PM
Zivot u USA nije kao šta je bio ima 50 god dosta stvari su bolje ali ima ih isto da su gore nego pre.
Zivot u Srbiji je možda bolji nego pre 50 samo ovaj šta se vraca nebi smeo imati decu i unucad ,poubijase bake ,deke i roditelje.
Cene Borovnica na Zelenom Vencu pre 2 god $40+ kilo ( plata cistacice $170 mescno )a u Usa na Midvestu je bilo oko $4 kilo u trgovinama gde raja kupuje,ne u strogim centrima.Ove god na ZV u sezoni vise od $10 Kilo
Uvezli su Svezu Svinjetinu iz Brazila u Srb. koja je bila zamrznuta malo vise od 20 god o zadnjim velikim poplavama kad se sveze meso prodavalo po pijacama neću da pišem.
Napunio 36 lit benzina $62 ovo nedavno.
Za mene bi bilo daleko jeftinjie živeti u Srbiji ali nije sve u parama
one mi danas ne znace puno i ovde znam gde pripadam.
Deklaracije ne robi na svim jezicima sveta, turskom, makedonskom, slov,alb. ali ne i na srpskom.
Novak
2018-11-27 09:06 PM
Trenutno danas minimalna peMzija samca u Kanadi je 1600 litara benzina, ili 160kg salame, 500kg jabuka, 650l mleka, 15-20 pari cipela, 150 kutija cigareta. 800 flasa hladnog piva. 1300Kg banana
Minimalni troskovi zivota ako imaš skroman samacki apartman bez hipoteke je oko 1500l benzina.
Novak
2018-11-27 09:18 PM
Da zaboravio sam
za maksimalnu kanadsku peMziju samac može kupiti čak i 2000 l beznina.
Daklem razlika u minimalnoj i maksimalnoj penziji vredela bi
biti predocena srpskim rodoljubima koji ne ostvarise zelje
iz Jajca, pa srećan sutrasnji praznik svim bivšim uzivaocima.

rizling
2018-11-28 03:57 AM

Ne možemo izabrati, zemlju rođenja , Zato zadnjih dvadeset godina doslo je do velikog pomeranja svetskog stanovnistva. Iz razno raznih razloga. Rat,politika, klima, beda.

Iz ove zemlje u kojoj sam , mnogi se iseljavaju. Poloprivrednici, idu u Rumuniju, Bugarsku Rusiju.

Cesto pokazu reportaze na Tv , kako su se snasli. Jedan u Rusiji ima farmu od 2000 krava. I pun je planova .

Dok ovde ima nasi koji su u depresiji za starim krajem. Nije sve u parama. Naročito mladjoj generaciji. Koja stavlja na prvo mesto , da budu sretni u novoj sredini.

Moi sin već petnajst godina , kako promenio sredinu. Kaže da mu je ovo mala zemlja. Iz centra zemlje, treba ti 2:30 h da stignes kolima ili vozom u drugu zemlju, koje bilo strane.

Dok za mene, ovde je SUPER. Samo nemerim sreću , moj konfor, kako ovde mogu da kupim od pezige 2000 l. benzina i kobasica, da imam struju, sapun, prasak.

Naravno nismo svi isti. Sto je i dobro.

https://www.youtube.com/watch?v=JLtaCTAzMDU

Neki put pitam se, dali je SREM center sveta :))))))))))
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-28 09:54 AM
ove borovnice na zelenom vencu amaterciceve za 40 bak$a - nisam znao da pakuju u pozlacene i srebrne kutijice.
inače kad pakuju - onako standardno - u plasticne kutijice ili kese - NE postoji artikal na zelenom vencu po ceni $40/kg.
eventualno najskuplja mesna preradjevina u kasapnicama ili najskuplji sir je red velicine 20ak E - dakle ispod $25.

nas penzos - na minimalnoj penziji, u principu NE može da prezivi mesec zivotom koliko-toliko dostojnim ljudskog bica. čak i kada ima svoju nekretninu u kojoj živi. -znaci ta lova nije dovoljna da recimo plati racune, jednom godisnje registruje auto, i skokne autom, lupam, na pijacu / u prodavnicu jer mu je teško i daleko da nosi u rukama ili gradskim saobracajem.
Novak
2018-11-28 10:24 AM
Sale ja napr. nisam ništa isticao u gotovom novcu,
a akcenat mi je na min. i max penziji samca,
te drustvenom uredjenju i njegovom vrednovanju i pojmanju
osnovnog ljudskog prava na zivot u jednoj državi.
Srbija danas ne isplacuju penzije strogo iz penzijskih
fondova pa kako bi ta raspodela imala logiku dobijas
srazmerno licnoj uplati, već se znatno zahvata iz drugih
resursa koji za to nisu namenjeni.
Naravno ovde se vodi racuna da određeni sloj ima za dostojan
zivot a ostalima koske za glodanje.
Ovaj „odvratni nam” zapadni sistem ne poznaje takve standarde
kada su bar penzije u pitanju, nema velikih i malih penzija
već penzija svima skoro pa jednaka da se ne umire od gladi,
pogotovu ne moogu i muž i žena oboje imati velike državne penzije.
tj ne mogu imati veci standard od samca već podjednak.
E sad možda se nekom srbo-ameru ispalti vozati atobus po Beogradu
a kad dodje u 65, eto njega nazad u USA da se ogrebe za koju
stoju dolara u koliko se nije obezbedio od soferskog prihoda.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-28 04:26 PM
da novace, penzioni fond kod nas, navodno, nije dovoljan za isplatu penzija, i kao takav je budzetski korisnik - stranih kredita.
norveski penzioni fond recimo je vlasnik, zaboravih, ali recimo 1 posto globalnih akcija, neka suluda cifra je u pitanju. -zanimljivo da njihovi penzioneri ipak nisu ono - milioneri -iako je fond toliko imucan da mogu opusteno da budu. (simpaticno zar ne?).
u nemackoj kada jedan od supruznika umre, onaj preziveli dobija i dalje i svoju i penziju tog umrlog. - prilično fair-deal rekao bi ja - logika je - oboje ste uplacivali - pa ajd' makar malo onaj preziveli nek sad krcka ono čega se odricao ranije.

kod nas mislim da je jedno od spornih pitanja - zašto nema para u pio fondu? - posto svim zaposlenima vala uzimaju lovu. pri tom plate zaposlenih ovde su osetno manje nego na zapadu - sto nas dovodi do pitanja - gde je ta razlika? recimo strane kompanije u srbiji zaposljavaju 50ak hiljada ljudi - dakle svoj proizvod ili uslugu podjednako plasiraju kao i kada rade po evropi - cena je ista. -i sad je tu zanimljiva racunica: 50 000 x 400tinak možda prosecnih eura - tih istih 50 000:prosecna plata u maticnoj zemlji strane kompanije (uglavnom nemacke uzgredbudireceno). o.k. - strancima je to cist profit - ali postavlja se pitanje - gde idu te iste pare kada nisu stranci vlasnici? - posto na svetskom trzistu, cene su manje-vise iste. svega.

tako da ovaj iznad dakle koji hoće da ide u srbiju da vrti volan u busu - o.k. sve super, ali - na njegovom mestu dooobro bi porazmislio, jer, ponovicu, situacija kod nas trenutno, sa prilično dugorocnom tendencijom, nije dobra.
mislim - nije ovako kako prica gos'in amatercic i drug windy ni izbliza - ali da nam cvetaju ruze - pa bas i ne.
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
2018-11-29 01:52 AM
Možda trazi žensku, pa cilja direktno u metu.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-29 02:36 PM
da, moguće je i to. -posto u juesofa -kapiram da mu je matematicka mogućnost da nabavi ono bas budaletinu tu negde 9:1. (sve amerikanke koje sam upoznao, i gotovo svi ameri - definitivno nacija koja ima neki problem u glavama). (ozbiljan problem).
kt61
2018-11-29 08:41 PM
Ja sam vozio kamion 4 godine i smucilo mi se.
Zivot na drumu, nije zivot uopste.
Posle sam saznao da su stavljali neki prasak u prikolicu,
dobro nisam robiju zaradio.
rizling
2018-11-30 03:00 AM


Novak, evo ovo ako imaš strpljenja da pogledas.

https://tinyurl.com/y84av8yt
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-30 05:12 AM
kt, kod nas ili „tamo”?
(da se razumemo, vrlo me ne bi cudilo da i kod nas firme koriste kamione za tako neke akcije bez znanja vozaca).
kt61
2018-11-30 07:32 AM
Meksikanerska-bosandjerska kombinacija
Amatercic
(Penzioner)
2018-11-30 09:32 AM
Napisao sam šta sam video svojim ocima a prodavali su te borovnice skoro kao lek u soljicama od stiropora koji se koriste za belu kafu 300-400 soljica pa izvoli narode,ove god 4 puta jeftinije.
Posecujem tamo i potrosim vise za godinu nego ovde neki na droge godisnje.
Za svinjetinu znate i sami možda ste procitali kao i ja kao i znate vreme kad se nije moglo kupiti mleveno meso ili sveze kobasice.
Razumem neke od vas da pojma nemate o cenama treba imati koji dinar da se potrosi.
Važno je da je covek srećan bez obzira gde da živi.
kt61
2018-11-30 09:50 AM
Windy ubacuje 🚴‍♂️🚴‍♂️🛴🛴👋👋.
To si naucio od tvojih žena sto ih placas tamo.
Novak
2018-11-30 10:23 AM
Pa slusaj Rizling, ova lista blago varira svake godine, i
pitanje je gde se ko lično nalazi u ovoj gradaciji.
Evo vidim Kanada je na 8 mestu i pokusavam da vidim
kako ja prolazim u svakoj vrednovanoj kategoriji.
1.Ekonomska Kategorija 21, druga iskustva osim Yu nemam
pa mi ovo 21. mesto jako visoko.
2.Business Environment 3. Uz 20 godisnje iskustvo malog
privatnog biznisa dovoljno je da kažem da ni jednom nisam
posecivan od bilo kakve državne ispekcije, opomene, ili sl.
3 Governance, Dolazim iz katastrofe pa ovaj rezim mogu samo
da tapsem po ramenima ocena 8 meni lično preniska.
Personal Freedom 1, slazem se sa ovom ocenom, ni
dlaka sa glave mi ne fali po tom pitanju, osim pravila, pravila...
Social Capital 11, ne znam šta da kažem, sareno nam znanje i kultura.
Safety and Security 11, ne znam kako je u Norveskoj posto je na 1 mestu, imaju li oni manje oledice i ubijanja po parkovima, ali
mislim da je prilično dobro./ sve se vidi sve se zna./
Education 15, Serbia 35, znama samo za ova dva sistema,
u početku sam mislio da je kanadsko obrazovanje daleko ispod srpskog,
sada vidim da sam gresio, u Kanadi ko hoće da uci taj i zna,
ko neće niko ga ne primorava, u Srbiji ucenje je maltretiranje
priglupih a neiskoriscenost talentovanih.
Health, Zdravstvo je ipak zadovoljavajuce obzirom da je „besplatno” neke stvari su za svaku pohvalu neke sramota,
slično sam uzivao u YU tako da ocena 21 mi ne znaci ništa.
Natural Environment 15, ne želim da komentarisem, Croatia 15,
slovenija 1, Srbija 107, e i to je jedan od razloga da sam u
ledom okovanoj Kanadi.
rizling
2018-12-01 11:08 AM
Bas tako, ta lista , još dugo će ostati kakva je, sa blagim variranjem.

Ali nije je lako napraviti. Što se vise spustas sve bi se reklo da je od oka, ocenjeno.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Earrings?
.