Forums : Emigracija

 Comment
USA: Cena medicinskih usluga
santa
2018-11-02 03:19 PM
Teško onima koji posete, ili žive, u USA bez zdravstvenog osiguranja! :(

Average Cost of Medical Services in the USA With & Without Insurance
https://tinyurl.com/ycfa44ew
sirchulle
(CAD Designer)
2018-11-02 03:43 PM
Teško onima koji u bilo koju zemlju odu bez zdravstvenog osiguranja a u USA posebno. Sestru od mog kolege ovde firma poslala u USA kao reportera u neku firmu u USA iz Austrije i tamo nazalost slomila nogu na poslu. Iako je imala osiguranje i sve pokriveno bila je velika frka oko troskova jer je za te pare koje su morali da plate u USA u Austriji mogla da ima tretman kao predsednik te zemlje, ni manje ni vise...Kad smo već kod toga, šta se može dobiti recimo u USA ako placas 500 $ mesecno kao sto ja placam moje privatno zdravstveno osiguranje ovde?
sirchulle
(CAD Designer)
2018-11-02 03:46 PM
Preciznije šta mogu da ocekujem u USA ako placam iznos oko 500 eura/dolara mesecno zdravstveno osiguranje?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-02 03:48 PM
klinac moje ortakinje nešto se puk'o u juesofa, ne znam kakvo osiguranje placaju, al' neko sigurno placaju - dobar dan doktor - dobardan - tip pipn'o klinca, rekao „ it's o.k., he'll be fine” - 700 baksa. cca manje od 5min. vremena.
sirchulle
(CAD Designer)
2018-11-02 03:58 PM
Pre neki mesec vozim ja bicikl po ulici i udari me auto i baci me na haubu. Ništa strasno ali za svaki slučaj odem kod doktora. Vidi on da mi nije ništa (hvala Bogu) snimi me nekim spravama i posalje kuci. Onda dobijem i racun za tu uslugu. Čitavih 23 eura. Jes da je bilo 15 min. ali ima tu i neke tehnike, masina i ostalo. Platim ja to i posaljem racun zdravstvenom i oni mi to vrate. Dal' je to skupo ili jeftino?
Novak
2018-11-02 04:07 PM
Ja pre dve nedelje bio u Vegasu, medical insurance $12 dnevno
od kanadske kompanije, premija 10 Miliona.
pokriveno sve osim eventualne bolesti koju si poneo sa sobom
od kuce a da je bilo intervencija po tom pitanju zadnjih tri meseca.
santa
2018-11-02 04:09 PM
sirculle, ti vladas engleskim pa evo ti link sa opsirnijim info.
https://tinyurl.com/ycfa6snt

Takođe sa ACA (Affordable Care Act, tz. 'Obama Care') bi imao tri plana pa biraj, tj.zavisno od godisnje zarade, godine zivota, kao dali je to osiguranje za samog sebe' ili sa familijom.

https://tinyurl.com/yckrq5cl

Ukratko, zdravstve usluge su vise nego zadovoljavajuce (u nacelu!) troskovi su previsoki, tacnije - katastrofalni!
Novak
2018-11-02 04:13 PM
Santa a kako to da socijalni slučajevi imaju
sve besplatno ukljucujuci i taxi.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-02 04:20 PM
pa zato što su socijalni slučajevi :)
sule, kod nas bi ti to bilo, u zavisnosti od diagnosticke metode, 60-200eur. -pregled lekara specijaliste ti je, oko 4000din, i snimanja su od 10 jura pa do oko 200. to po privatnim klinikama. -ne znam stvarno koliko takve usluge fzo-u fakturisu naše bolnice/domovi zdravlja/hitne pomoći/kogod. -meni inače, u smislu da je tu 4 eura pivo iz one sisice u seoskoj kafani -vise nego dzhabe. mislim, za tocioca piva obucis nemca za dan-dva-nedelju, slovena za minut-dva-deset :) plus tocilica i bure piva, ako je puno su parsto eura, a onaj lekar - obucis ga za 12 godina i snimalica kosta isto par stoja- sa još pokojom nulom iza :)
a kod amera bas zafrkana pljacka. doduse, kod njih, kad malo bolje razmislim, ima mnogo vise legalizovanje pljacke i represije nad stanovnistvom nego kod nas.
sirchulle
(CAD Designer)
2018-11-02 04:28 PM
Evo, molio bih samo malu informativnu pomoć (cisto da znam) od sante. Recimo da sam ja u USA kao i u Nemackoj. Imam ovde tačno kao freelancer u automotive industriji oko 60 eura po satu ili ti 60 eu/hr. Dakle posla ima oko deset meseci prosecno godisnje. Radi se oko 8 sati dnevno. Za sve te stvari kao privatni osiguranik kod osiguranja ja placam 500 eura mesecno i još dodatnih 150 eura kao zivotno osiguranje (povreda na poslu i ne daj boze nekih stvari) sto nije obavezno ali eto valja se. Ovo su surove cinjenice, nije izmišljena prica ili bilo šta drugo...
Novak
2018-11-02 04:40 PM
ima mnogo vise legalizovanje pljacke i represije nad stanovnistvom nego kod nas.
----
Ima Sale represije koliko hoćeš.
Odlaganje smeca na ne dozvoljeno mesto $5000+
Gradnja bez dozvole bilo čega većeg od 60cm neizvodljivo.
Drzanje kante za smece ispred kuce, aj probaj.
Parkiranje ispred nečijeg ulaza ili na inval. mesto takodjer.
Nemoj stati na STOP pa's da vidis. Prekoraci 50km=10K$
FEE je legalan namet koji se ne zove porez, kamata,ili zarada.
Dok stojis u redu u napr. banci, drzi ostajanje kao kad vozis.
Lozenje vatre je dozvoljeno samo onima nesretnicima sto pale
sebi ispod nosa. Za alkohol i cigare osim para treba imati i ID
Ako nisi dobar dobices ukor u dnevnik, zbog čega možeš imati
losu ocenu iz vladanja pa ti vidi.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-02 05:30 PM
ma nisam mislio na tu represiju, ajd' kad sagledas sire stvari - koja je od opsteg dobra.
santa
2018-11-02 05:36 PM
sirculle, 60eu/hr. bvi bilo po danasnjoj kvoti ovde bilo $68.27/hr sto bi te (po toj satnici) ACA osiguranje kostalo vise nego sto tu placas.

E sad koliko vise bi to bilo je grubo nagadjanje jer ACA uzima u obzir pored zarade još po sto šta iz licnog opisa (and, tax fillings) koji te svrstava u jednom od nekoliko opcija, kao sto možeš videti u prilozenom linku.

https://tinyurl.com/ycvd2d6e

Zao mi je da ne mogu da ti ponudim specificniji odgovor, jer je to ovde manje nego jednostavno bez dodatnih informacija o kojoj saveznoj državi se radi, mestu prebivalista i još kojesta.

Take care...
santa
2018-11-02 05:58 PM
„Santa a kako to da socijalni slučajevi imaju
sve besplatno ukljucujuci i taxi.”

Novace, tek sad zapazih gore..., a za 'socijalne slučajeve' u ovom komsiluku, nemam blage veze kako to ide. Sorry! :)
santa
2018-11-03 08:04 PM
Srbija: „тек два одсто становништва има уплаћену полису добровољног здравственог осигурања...”

http://www.politika.rs/scc/clanak/414841/Osiguranje-kao-kamen-spoticanja

Ne naviknuti, ili je nešto drugo u pitanju?
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-04 03:12 AM
sad se setih, isto, ortakinja iz germanijen skokne do can, a milsim preko nyc-a. i nešto joj se slosi u nyc-u. hop mediks - kolica, infuzijica, iscoolirala tamo cuku -dve, spakovase je na let. koliko se secam 1300baksa su fakturisali tu uslugu tom putnom osiguranju.
znaci u juesofa - ko se ozbiljno pobole, jeftinije mu da se odma kokne :)
santa
2018-11-04 08:19 AM
Evo jednog primera gde samo jedna inekcija u sred oba oka (macular degeneration) kosta osiguranje $10,000 (mesecno)!

Bez osiguranja ovdeka bi se to reklo - your guess is as good as mine. :-)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-04 02:52 PM
recimo njena jedna anti-rakovska terapija, pri tom nema se dokaza uopste u efikasnost te terapije, u germanijen, koliko se secam bila je petocifrena, i prva cifra nije bila 1. -dakle u juesofa - kontam da je otprilike sa još jednom nulom iza, il' makar devetkicom napred.
Tubby
2018-11-04 04:01 PM
santa, ne da opravdavam takve cene ali mogu (ako hoches) da ti objasnim šta se SVE krije u tim cenama.
santa
2018-11-04 04:10 PM
Svakako, Tubby, mada i sam nagadjam da nije cena tek toliko nacifrana. Poenta mog iznosenja je vise u koliko je važno imati zd. osiguranje koje pokriva te troskove nego biti bez osiguranja.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-04 04:32 PM
kako bre nije napumpana cena? - pa kako može ista usluga, da kosta 10 x vise? -pri tom pricam o germanijen vs juesofa recimo. -germanski doktor kida lovu kao i amer, s tim sto eventualno ne gine na sljaci kao (poneki) kolega u juesofa.
ortak, svojevremeno, bez kinte u juesofa - izvadi zub za 50 dolara. posto mu je to bilo najjeftinije, ono zub ga boli, i nema para da opravi zub. -zubar tamo - zubar 'vamo , nema ono da kažeš, aha ovo je materijal iz shwitze, a ovo je iz japana a ovo je kineski..- klesta - verovatno ista, -koda njih 50 baksa, kod nas tada - oko 20C, i nema shansi da fzo-u zubari fakturisu 50 baka.
ili ovo - provozali smo te na kolicima do 200m po aerodromu, i bocnuli ti infuziju, koja je evo kod nas u maloprodaji, tipa 5 dolara - lekar-lekar te pregledao, medicinski brat bocnuo onaj sistem za infuziju - i to je soma i kusur?
cherupanje bre epskih razmera.
Tubby
2018-11-04 06:20 PM
SANTA ne bi da te davim detaljima ali otprilike to ovako izgleda: ti ja smo u kolima, ti naglo zakocis, ja povredim arkadu i odluchimo da ja IPAK odem do nashe male lokalne bolnice da me doktor vidi u recimo - linkoln, nebraska. lokalna bolnica ima 7 lekara u toku dana ALI u nocnoj smeni radi samo 1 doktor sto je i logichno. stizemo na parking kad ono parking SAV osvetljen, SVA svetla na bolnickim prozorima osvetljena i … mi ulazimo unutra kad ono sve cisto i nalickano (slozices se da to SVE kosta - NEKO je TO MORAO da uradi i to koshta $$$). tamo sedi trijazna sestra (i ona kosta), uzela je sve podatke i odluchi da je najbolje da me dezurni lekar vidi. doktor je recimo OPSTI hirurg (znachi njegovo skolovanje MNOGO kosta) i on se odluchi da mi stavi „ketgat” (machija creva) na ranu, da me previje i zasije, porazgovara sa mnom, prepise mi neki antibiotik jer sumnja da bi možda mogao da dobijem infekciju. mi izlazimo iz ordinacije a doktor MORA u moj „chart” SVE da napise, zavede kako je potrebno, uvede u kompjuter itd. itd. itd. hirurski konac (ketgat) bolnica ne kupuje SAMO za moju povredu nego MORA da kupi 15km konca (ovo je samo da bi video kako se formiraju bolnicke cene), bolnica MORA da kupi i alkohol … ali ne SAMO za moju povredu nego 40L … sestra koja radi sa doktorom (znachi ne ona koja radi na trijaznom) i ona kosta … i nju neko MORA da plati. u cenu ulazi i nešto što se zovu „ pro rejtid chardziz” … šta je to? u moju cenu se rachuna procenat cene pacijenta koji je bio pre mene i procenat cene za pacijenta koji dolazi posle mene… (ovo može da stvori malu konfuziju ali ja sam siguran da ti znaš šta su „pro rejtid chardzis”). po izlasku iz bolnice i meni i tebi se ide u WC i pitamo gde je isti. sestra kaže idite do kraja hodnika, pa desno … tu imate lift i na prvom spratu sa leve strane vam je WC. mi u lift kad ono sve cisto i radi, hodnici osvetljeni, mi niz hodnik na prvom spratu … a ono sve lepo sređeno kao i u parteru bolnice, ulazimo u WC kad ono sapun tamo gde mu je i mesto, pisoari cisti, ogledala nalickana itd. itd. itd.
u trenutku kad smo izlazili iz bolnice … pojavljuje se majka sa detetom koga „boli stomak” …i dete na trijazno, opet kod iste seste i lekara i doktor odluchi da dete ide hitno pod noz jer ima upalu slepog creva. UPSSSS … sada se situacija DRASTICNO menja, treba zvati još 2 hirurske sestre u nochnu smenu (znachi one koje znaju da asistiraju kad je hirurgija u pitanju), treba nam i sestra/instrumertarka i normalno lekar specijalista anesteziologije koji će da anestezira klinca. znam da znaš ALI i bolnice kao i svaka druga firma žele da budu profitabilne a jedini nachin da tako bude je ako bolnice budu imale veche „chardzis” od „ekspensis” … OPET kažem, ne opravdavam TOLIKE cene ali ovim malim karnevalom rechenica sam pokusao da ti docharam kako se odprilike formiraju bolnicke cene.

p.s. siguran sam da ovo nisi znao … doktor hirurg je mlad i on se odluchi da zove starijeg kolegu koji je ujedno i sef klinike (shef trenutno spava kod kuche jer vishe ne radi nocnu smenu) i da se sa njim konsultuje … EEEE TA konsultacija MNOGO koshta, recimo 1/10 cene koja će da se naplati.
Mister_No
(Bonelli editore)
2018-11-04 06:31 PM
Е Санта, Санта...Кад би се новац који се улаже у војну индустрију преусмерио у економију, сваки човек који хоће да ради би имао посао, и сваки грађанин би имао бесплатну здравствену заштиту.
santa
2018-11-04 06:44 PM
Tubby: „p.s. siguran sam da ovo nisi znao … ”

Nebih da te razocaram, ali sve sto si bio naveo mi je vise nego poznato, posebno ovo zadnje jer u zadnjih 6+g. bio sa vise nego povrsno upoznat sa EMS/ER protocolom sa uzom familijom (sosini roditelji)!

A za ostalo slično je i u svakom 'pristojnom' danasnjem biznisu jer sve kosta pa kad se sve to sabere, onda se izvuce neka brojka koja (za naplatu) bi trebala da bude 'konkurentna' sa trzistem a i neka crkavica da ostane za vlasnika, i njegovo vreme, trud, investicija i naravno sve ostale dazbine što se napluceju kroz - taxu.

O ovim dos & dont's mogao bih do sutra. :)
santa
2018-11-04 06:54 PM
„Е Санта, Санта...Кад би се новац који се улаже у војну индустрију преусмерио у економију,”
--------

Mister, pa šta mislis da 'vojna industrija' radi u vacuumu, i da nije deo ekonomije gde hiljadama i hiljadama ljudi rade?

Ako si mislio na 'potrosnu ekonomiju' koja snabdeva svakodnevne potrosace i ta vrsta ekonomije je već prezasicena sa svih strana iz domaće i uvozne industrije, right?
Mister_No
(Bonelli editore)
2018-11-04 07:00 PM
Колико се само пара баци на војне пројекте који се никада не употребе?

А тржиште је презасићено због хиперпродукције робе, због тога се стимулише потрошња, како би се створио нови простор на тржишту (потрошачко друштво).
Tubby
2018-11-04 07:01 PM
Yaoooo Santa, pa što ne reche da znaš nego si me pustio da OVDE pametujem ;o).
santa
2018-11-04 07:15 PM
Tubby, daleko je to da covek 'zna' sve, a često puta je poželjno da mu se potvrdi od drugih da to što zna se podudara sa ostalim, nego..., mislio sam šta si ponudio da ćeš vise izneti medical R&D i troskovi oko toga kao i distribuciju istih jer je to tebi (kolko me pamcenje još sluzi) daleko blize poznato nego meni i mojoj karijeri.

U svakom slučaju, hvala na ponudjenom.
Pozdrav... :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-11-05 03:39 AM
pa da, ali ceo taj proces/zatvoreni krug jedne medicinske usluge - identican je i tu i u jevropi.
however, u jevropi bas nešto mnogo vise ljudi ima zdravstvenu zastitu - i sad, oni pricaju da im fali para i ostala proseravanja - al' ne primecujemo nit' da ih država subvencionise (zanimljivo - subvencionise neke druge sisteme, koji se NE ticu svih gradjana), nit primecujemo kolaps sistema - dakle - para za funkcionisanje - ima.
aj' sad.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.