Forums : Emigracija

 Comment
Zašto bas u Dansku?
istinajemojeime
2018-07-15 03:31 AM
Neki pitaju iz znatizelje onako dobronamerno. Nekima interesantno zašto bas covek izdaleka izabra bas njihovu malu državicu da se tu skrasi. A ima i dosta onih desnicara koji to pitaju ne bas dobronamerno.
Uglavnom i posle 25 godina još mi se desi da me u kafani ili parku ili na poslu neki Danac priupita zašto sam iz daleke Bosne dosao bas u Dansku.
Tada se uvjek sjetim voza iz Beograd pa promene voza u Katovicama jednog davnog hladnog i tmurnog zimskog dana negde malo prije Svetog Save.
Onda ponovo čitavu noc u nekom poljskom vozu prepunom vrlo sumnjivog sveta do Svinjousca.
Terminal u Svinjouscu pun zemljaka koje je tu dovezao neki autobus iz Crne Gore. Pet Dana su putovali.
Čitav Dan na tom terminalu i uvece konacno trajekt za Svedsku.
Ali kako sam izvadio za rucak nešto preostale hrane i flasu plasticnu u kojoj se zutila neka brlja kupljena na pijaci u Beogradu rece mi jedan od zemljaka da rakiju ne mogu ni teoretski unijeti u Svedsku mogu me i kazniti.
Polako ja uz malu pomoć zemljaka unistim sadrzaj te flase i malo zadremam.
Kada sam se probudio otisli svi samo par familija ostalo.
Pitam ih šta je i saznam da je prije pola sata otplovio trajekt za Svedsku a oni cekaju sljedeci za par sati ide za Dansku.
I tako gospodo Danci ja Sam dosao u vasu lijepu Dansku zato što sam prespavao trajekt za Svedsku.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-07-17 06:09 AM
:) :)
tako se to radi :)
Laramii
(Laramii)
2018-07-17 03:03 PM
Fantastican tekst,čestitam.
„Tako se radi” Sale?
Tako se ne radi!Tako se živi,sa jajima
ko atomske bombe.
Nema radnje kao glagol,nepismeni.
Laramii
(Laramii)
2018-07-17 03:16 PM
To isto kao i ja u Keniju...
Meni nisu čestitali,naprotiv..
Pocevsi od Saleta,tebi kaže tako se to radi,mene je pljuvao toliko puno da je zube izgubio od kariesa...
Nazivao me kurvom jer živim u Afici.
Tako je sad bezub.
Izgleda da ima razlike između Danske i Kenije..razlike između zenskog diskutanka i muskog,srpkinje i bosanca?
A Sale?
Jadna ti majka,ma stvarno jadna..
Secas se kad si pisao da ja i moja cerka u Africi dudlamo crncima?
U Danskoj to se ne radi..
Stidi se!

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-07-17 03:19 PM
qkuuu, ti se još bavis mnome?
u jbt...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-07-17 03:20 PM
uzgred, zamenila si me sa nekim. ali nebitno.
Laramii
(Laramii)
2018-07-17 03:27 PM
Bavicu se sa TE dokle mi se prohte,videci da na vidiku nema vece budale veceras..buckam na somove..
Cmok Sele.
baresh
(zanatlija)
2018-07-17 10:46 PM
Eto ti ga sad Sale, a ti se bajagi cudis - gde me nadje?
;-)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-07-18 02:14 AM
pa ne, ono, objasnih i razjasnih ženi, -evidentno je da smo dva mimoilazna svemira - smesno mi da se bavi i dalje mojom licnoscu. -i pri tom sad tu potura neke cinjenice sto bi se reklo. mada opet nebitno.
-recimo sa tobom imam masu nekih stavova razlicitih, ali i masu nekih stavova vrlo identicnih - ono -ne mogu reći da smo bas 100% mimoilazni svetovi. ništa. ajd' svako dobro.
lusi
2018-07-23 12:27 PM
U Dansku dodju i ostanu oni koji nemaju pojma kakva je to država. Zakasnio si a brod za Svedsku i od tada traje tvoja odiseja u DK. Samo onaj koji nije bio preko grane zadovoljava se sa zivotom u DK.

Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-07-23 02:53 PM
Otkud znaš kako covek živi tamo, i šta je tražio, šta ocekivao, i šta dobio od zivota?
skoljka
(student)
2018-07-23 05:18 PM
Lusi daj i meni reci kakav mi je život preko bare😉
istinajemojeime
2018-07-23 06:20 PM
Na neke brodove zakasnis na neke neplanirano se ukrcas. Nikad nisi siguran koji brod će te dalje odvesti...jedino je vrijeme što se ne mjenja. Sad jesi na pravi ili kriv brod se ukrcao ne mjenja ništa. Tece zivot tece vrijeme i okrenes se pa vidis neke klince ciji su roditelji tebi nekad bili klinci. Svatis da si ostario :-)
Pozdrav svim divnim ljudima na temi.
Novak
2018-07-23 07:11 PM
lusi
2018-07-24 03:54 AM
Ha ha opet „mudrijas” pametniji od cijelog svijeta. Pošto Sam in Danac pa ću ti odgovoriti iz prve ruke. U Danskoj ostaju samo oni koji nemaju ambicije za bolje a ud to vrlo mi je poznato kako se živi u DK. Danska jeste paradis u odnosu na nasu zemlju Ali u mnogim stvarima daleko kaska za susjednim zemljama. E sad nasi kao nasi sve znaju a da nisu ni probali. Danske plate su malo vece ali ne vrijedi kada je sve ostalo preskupo od kuca, auto, hrana, prevoz i da ne nabrajam.

istinajemojeime
2018-07-24 11:08 AM
Ne postoji nijedna država u kojoj je svima lepo.
Nije do države nego do nas samih.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2018-07-24 01:39 PM
istina - agree
lusi da l' si procitala šta sam napisao? -zašto ne dozvoljavas de je nekom sasvim lepo u njegovoj kozi ma gde bio, pa na primer i u danskoj.

evo recimo ja bih mogao da budem dosta imucniji - kada bi vise radio. međutim, posto je dan traje toliko koliko traje - ona ne bi imao vreme koje inače imam - za sebe, za svoje bliznje i t.d. -a imao bi vise para, vise nervoze, vise istrosenosti fizickog tela i t.d.
a bilo je situacija kada sam, kao i imao nešto malo para u dzepu. recimo bilo mi je efektivno radno vreme po 14ak h (ono bukvalno). -ali kad izmerim sve i iskaklkulisem (jer sam bio u toj poziciji) - naprosto ovo ovako - sto bi raja nasa koja recimo živi po cemeriki rekla „neambiciozno” - meni vise odgovara. ono -ne vidim svrhu sabiranja materijalnih dobara na zemlji, koje će neko drugi da arci kad ja geknem - a nije se znojio za to. - oznoj se lafe za sebe.

i to naravno ne znači da je taj način razmišljanja i delanja jedini moguć i jedini ispravan. -ima ljudi kojima je jedina svrha zivljenja rad/brojanje parica. -mislim ako ga to ispunjava - ja to cenim i postujem. evo recimo moj stric je bio zemljoradnik. nekih 20ak godina pre nego sto je umro, rekao sam glasno i jasno - evo ovaj R. -kada više ne bude mogao da radi tu prokletu zemlju -umreće u roku od godinu dana. (nisam siguran koliko sam se zeznuo - par meseci mislim -posto mislim da nije prošla bila ni godina dana.

nekome je naprosto dovoljan skroman zivot bez mnogo talasanja. -sto danska država svojim gradjanima tu i tamo obezbedjuje - a a malo polete - čini mi se da to opusteno ide lakse kod nas nego tamo. (osim naravno, ako nisi u kasti koja pije vodu - bez da kosi, i da vodu nosi).
Marko_011
(Buongiorno a tutti)
2018-07-25 06:50 AM
Kakve su Dankinje?
istinajemojeime
2018-07-25 06:54 AM
Dankinje?
Naivne jednostavne fizicki uglavnom ok.
Power12345
2018-09-13 02:43 AM
zavadjen8m ljudima brdovitog Blkana kriv je uvjek neko drugi...
Imamali smo lijepu zemlju , ljude, prirodu i dosta drugog...
Privremeni rad u inostranstvu ,Pokreti ili pobjeći iz socijalizma i uskočit u neke zemlje koje raširenih ruku čekaše 70 god.Turke, Yugose, Italijane, Grke ili par drugi.Neki su radili, neki zabušavali...
Bilo je svega i svačeg počev od kradja, kocke, ludih noći, lakih žena,
Diskoteka...javnih kuća itd...
Mase su dolazile u severnu Evropu i moglo se još tada birat sa crvenim pasošem...Titove Jugoslavije.
Pljuvali ga jesmo, dok su drugi u tim našim izabranim dalekim zemljama sa čudjenjem gledali i pričali o velikom političaru i čovjeku..
Ko nam je kriv što prespavašmo toliko toga, počev upravo od sistema Tita i potragom za boljim kućama, autima , kapitalom ...
A u zemljama Danskim ,Finskim, Švedskim, Norveškim sve drugačije cveta
Gdje za flašu pive, kilu mesa, kartu pozorišnu i još par sitnica ...platiš i bleneš u mislima da pečeno ovan kod kod nas manje košta a da se ne spominju kupovine, auta, stana, gardarobe i šta ti ja znam šta još od toga.

Fakt ..
Nekad si bio gledan u tim zemljama i pored onih ološa što zabušava i misli kako je sistem za4je4bo..pišem bio si gledan a nekoga kad gledaš je jedno..
Danas je nešto drugo...pogotovu što mnogi od vas znaju šta je pridonijelo da mnogi okreću glavu u stranu i ne gledaju onako kako bi se gledati trebalo..
 Comment Remember this topic!

Looking for Mantra Bracelets?
.