Forums : Emigracija

 Comment
Gde, i koliko još, do penzije?
santa
2017-08-11 03:37 PM
Samo pitam...:)
windy-chicago
(windy-chicago)
2017-08-11 04:32 PM
Santo, ova tema je bila, koliko se secam, prošle godine.
Eeee Santo,santo. Godine cine svoje.
santa
2017-08-11 04:46 PM
Pa dobro, windy-..., od prošle godine pa do danas valda ima koji se razmišljaju da nam se pridruže u našim - zlatnim godinama (ne mora sve da ide po 'petogodisnjem planu')?!

Nego, nemo' se mnogo brines o godinama, jerbo, sto si stariji s' tim si - opusteniji. :)

Pozdrav...
windy-chicago
(windy-chicago)
2017-08-11 06:26 PM
Tako je Santo , tako je. Još 2 god. do peMzije, -ako budem ziv - a onda... nemam pojma,, nikad nisam bio penzioner.
vodena
(*)
2017-08-11 07:53 PM

Ako ostanem da radim u ovoj firmi moći ću da se penzionisem sa 50 godina sa, normalno, dosta reduciranom kompanijskom penzijom. Sada imam 42 godine sto znači da imam još miniumum 8 godina rada.
Posao mi je vremenski veoma flexibilan i sa velikom dozom samostalnosti u radu sto mnogo pomaze da se ne osecam kao ptica u kavezu i da mi rad nije sekira nad glavom. Sa druge strane, posao je relativno stresan i dosta odgovoran, bar ako ga radis posteno. A ja priznajem da sam malo umorna od stresnih poslova jer sam ih, naročito na početku svoje emigracije, imala preko glave.
Ako me zdravlje posluzi mislim da se neću penzionisati do 55...možda ću preci na neki jednostavniji, „ususkaniji” posao. Nisam još uvek sigurna, ovo vise nagadjam kako ću se osecati jer do penzije ipak ima još dosta.

A tek šta i gde posle penzije...pa to je nauka odluciti. Iako često mastam o povratku u penziji, tu mi se zelje i mišljenje menjaju na nedeljnoj bazi.
Novak
2017-08-11 08:43 PM
Usao deda u autobus na prednja vrata placa kartu vozacu,
kad vidi na zadnja vrata usla smrt i gleda pravo u njega u
prepunom autobusu.
Na prvoj stanici iskoci deda prvi napolje i glavom bez obzira,
okrene se nazad nema smrti ostala u autobusu.
Gleda on gde da se na brzinu skloni na sigurnije kad vidi da je na samim vratima decijeg vrtica, useta polako unutra vidi deca rucaju,
sedne on među njih pa kobojagi će i ona da ruca, kad ga neko
povuce za rame, okrene se on i pogleda kad ono ista ona crna smrt iz autobusa pita njega, šta ti radis ovde sa ovom decom,
pa eto mi sada lucamo pa se idemo malo iglati sa loptom,
Dobro, dobro samo ti lucaj kaže smrt, ali posle lucka nema igranja
idemo mi papaaa.
---
Ja sam sebi u mladosti zacrtao da ću biti žrtva ljubomornog muza
koji će me zateci na delu u 88. a sada sam tek nepune 64.
Novak
2017-08-11 09:15 PM
Vodena, mislim da nije zdravo da još razmišljas o penziji,
ja sam u 40 krenuo put Kanade sa 18 godina staza.
Imigracija me podmladila regrutovala u novog početnika
punog nove snage, ambicija i poleta.
Ko radi imace i penziju, za penziju treba imati nešto
mnogo vaznije od novca a to je zdrav i sacuvan penzioner.
Ima jedna opasna jevrejska kletva za one koji nisu dobri.
kaže ovako. „ Bog da mu da mnogo para i
sve ih na doktore potrosio.
santa
2017-08-12 08:11 PM
Bogami, izgleda 'mrsavo' sa svega troje se razmišljaju o - zlatnim godinama! :)
santa
2017-08-13 10:25 AM
Ista znatizeljnost, tj. pitanje se odnosi i na našeg 'precednika' gde i kad će se i on vrne u - penziju? :)
skoljka
(student)
2017-08-13 10:26 PM
Vodena tu smo po godinama. Ja često razmišljam ne bas o penziji koliko o tom ususkanijem poslu (dal to postoji uopšte:). Meni je posao stresan preko glave iako ne radim puno radno vrijeme i dosta mi je fleksibilno i dobro plaćeno i sve tako, Al ja kad sam na poslu tačno svakog momenta znam zasta me plaćaju if you know what i mean:) Da ne radim ne bi mogla ni pod razno mada bi realno možda i mogli da prođemo Al bi morali da se selimo. znam neke ženske koje ne rade i samo su oko djece, ko neka vrsta penzije, mada ne bas:), ja to ne bi mogla ni 2 dana. Ima osoba koje ne mogu da ne rade, ja sam jedna od tih. I ne znam ni dal ću uspjeti da se penzionisem. Ja imam neki osjecaj da ću do kraja života raduckati neke part timove ako me budu htjeli:).
Radim s jednim tipom koji se penzionisao u 55-oj, Al odlucio da se vrati na posao i radi jedan dan nedeljno i zamjene ako treba. Taj je uvijek super raspoložen jer ništa mu ne visi nad glAvom, ima super penziju i još saplementira poslom, a osjeća se korisnim, ne dzedzi kući i dosadjuje se. Sad će 65 i ne žuri mu se u potpunu penziju, putuje mnogo, ima i u kuću u Kaliforniji tako da life is good:) Tako bi ja recimo😉
santa
2017-08-14 10:17 AM
„Ja često razmišljam ne bas o penziji koliko o tom ususkanijem poslu (dal to postoji uopšte:).”

Postoji, skoljka, postoji samo sto je to vise u nama nego u prirodi posla koji radimo bilo to u kancelariji, proizvodnoj hali ili nekoj katedri (da ne nabrajam dalje).

Jedna stvar sto nam jezijednicko (za većinu) je da dok smo u punom uradnom odnosu 'mastamo' kako bi radje bilo na nekom drugom mestu bez svih tih obaveza i odgovornosti koja su prisutna na svakom poslu, a kad se konacno nađemo'slobodni' čak i sa vise nego dovoljne ekonoimske podloge za većinu šta nam se prohte, ubrzo (za godinu dve,tri...) taj 'ususkani' zivot se često puta pretvari u nešto manju idolicnost nego sto smo to ocekivali za vreme radnog veka.

Sto bi se to ovde reklo; - Be ware!:)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2017-08-14 10:57 PM
ja u penziji već podugo :)

zapravo, skontao sam da sam u zivotu upoznao možda tri penzosa koji su „fak d (penzioni) sistem” - tako što su duže bili penzosi nego zaposleni. SVI ostali bez izuzetka su jeli u međuvremenu pomrli, ovi sto su živi, imaju još da guslaju da ih dostignu (30-40 godina radnog staza).

i onda, u tom smislu, ja sam se organizovao tako da sad dok sam još što se kaže mlad i u snazi - se zezam po ceo dan, svaki dan, pa kad zadjem u te „zlatne” godine, kada mi je teško da okrenem pedale, ili da se uspentram evo na wuhan plan'nu tu u kraju stepencama - e onda ću da krenem da tražim posao.

nedavno sam racunao koliko meseci imam iza sebe u sviranju k.(ili ono sto zaposleni zovu godisnji odmor) - i onda kada na svaki taj mesec dodam po 11 dodatnih (radnih), prakticno sam već dvestogodisnjak.
evo recimo u kini sam sad u ovom drugom dolasku 3.nešto meseci, a pre toga sam bio 2 - znaci za mene je već 2022. :)
jbg, imao sam neku operaciju u februaru - to ću racunati da sam bio na bolovanju dva meseca.

a, da, i dalje mi tu i tamo plate za to što se bavim ponekim od vise hobija koje imam.
dakle -probajte tako - da se bavite hobijima. -znaci kad pocne da smara, tipa prvi put kad pomislis „u jbt, idem da... (pecam, se pentram na plan'nu, vozim bajs, ...)” -menjajte hobi.
onda te bas bole usi kad će i da li će penzija.
skoljka
(student)
2017-08-14 11:01 PM
Santo zato ja i ne mastam o penziji:) Ja bih za par mjeseci uradila sto sam mislila da radim kad imam slobodnog vremena i onda šta?:) Eto ti mi reci, ono probudis se ujutro i šta dalje posle te jutarnje 'kavice'... ja se plašim da ne bi znala šta ću sa sobom, da me ništa ne bi pokretalo bez nekakvih konkretnih obaveza. Čak da pretpostavim da sam u super dobroj finansijskoj situaciji opet ti treba to nešto, možda za neke hobi ili šta ja znam nešto sto te vuče, neki projekat, neki passion iz mladosti...Neki volontiraju, neki uče strani jezik, a neki se i vrate na poso...
Ja sam sa mat leave morala ranije da se vratim na posao jer nisam mogla podnijeti to 'pokucarenje' čak i sa bebom, nedostajalo mi je obaveza izvan kuće. Tad sam shvatila da mi penzija nikako nije cilj.
Questions/comments😊 Interesuje me kako sve to izgleda sa druge strane (penzionerske).
I Gledam svoje roditelje, pa šta ja znam, nije im loše, pola god ovdje s nama, unukama, ćerkama, pola u Srbiji s prijateljima i rodbinom, ne izgleda mi da im je dosadno, možda je to idealna penzija, hop tamo, hop ovamo i možda i na neko treće mjesto...
skoljka
(student)
2017-08-14 11:13 PM
Saša, nije svima cilj da zeznu sistem i da ništa ne rade. Ti si taj neki hipi tip i ja to razumijem i poznajem par takvih, ali to je meni stran način razmišljanja. Ja sam definitivno više mainstream tip, a i imam familiju i odgovornosti prema njima i s tim mi se nije zezati. Imam i ozbiljno i odgovorno zanimanje i dosta mi je trebao da dodjem do ovog gdje sam. E, sad dal sam super sretna sa svim obavezama koje ima prosjecna middle age osoba na zapadu koja je usendvicena između roditelja, djeca i posla, morgidza i sl, naravno nije idealno, Al ne bi mogla zamisliti svoj život bez 'strukture' koju imam sad...
Tražim posao u vladi, kad bi to dobila mislim da se ne bi više toliko žalila, trenutno mi fali 'ušuškanost'. Na poslu se osjecam često ko na bojnom polju.
skoljka
(student)
2017-08-14 11:23 PM
Santa, misliš da je sve to u eye of the beholder, mislim sav taj stres na poslu? O tom dosta razmišljam, ali naravno postoji to nešto jače od nas. Prvo je to što nikao od nas u imigraciji nije svoj na svome, ja recimo radim sa većinom mladjim i vrlo ambicioznim ljudima koji vuku kao mašine. Plus, manjina sam, nema na poslu niko ko ima akcent, znaci više su defitivno svoj na svome nego ja. I tu moj sistem odbrane već registruje prijetnju, bez da idem dalje.
santa
2017-08-15 07:49 AM
„Prvo je to što nikao od nas u imigraciji nije svoj na svome...”

Pa sve zavisi kako ko prihvati sredinu u kojoj se nadje k'o i kako ga 'sredina' prihvati kao sugradjanina bez obzira kojim akcentom se covek sluzi, bar takvo je moje lično iskustvo.

Doduse, najbolji pokazatelj licnog osecnja tog „svoj na svome” je VREME provedeno u sredini gde se covek nadje kao i struktura porodice, mada u mnogim slučajevima, sve to nije dovoljno da se prevazidje vecina onog sto je od 'korena' nasledjeno (livade, pasnjaci, sarma, turska kafa i sl.; ukratko, zal za prošlim vremenom i drustvom kojeg vise nema).

Nego, plasim se da neki od naših 'svetskih putnika' dozivljavaju sve te avanture (čak i po Kini) vise kroz puste snove nego na javi, jer jedno je biti 'daydreamer' a drugo je ... , da ne nabrajam. :)
skoljka
(student)
2017-08-15 04:44 PM
Santo očekivala sam mudriji odgovor, više insight, manje ego😉
skoljka
(student)
2017-08-15 04:45 PM
Bože sačuvaj, pašnjaci i sarme, koliko predrasuda...odoh ništa ovdje neću naučiti
santa
2017-08-15 05:10 PM
„Bože sačuvaj, pašnjaci i sarme...”

skoljka, u prevodu nije u pitanju 'predrasuda' već - NOSTALGIJA!
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2017-08-15 09:37 PM
ovo sto santa kaže - tu i tamo ima smisla. mislim da nema veze inače sa vremenom provedenim negde.
evo recimo ovde u kini - kao i u ostalim azijskim zemljama, koje su toliko rasisticke, da belci iz luizijane i crnci iz amerike (doduse, njihov rasizam je utemeljen - vrlo)(doduse i ovih azijata prema belcima, al' sto sirote crnce ne mogu ocima da vide - to mi nije jasno) - izgledaju kao jedni dobri fini vaspitani ljudi - ne postoji opcija da stranac bude prihvacen. evo za početak - cik dobijte državljanstvo neke azijske zemlje.(no way).
naravno, kao i svugde, mo's ti naći normalne ljude da se družiš sa njima jer raja k'o raja svugde je zapravo ista (dakle svi su rasisti :) ) -ali...
@student(kinja): -pa radim ja ponesto, mislim, ne padne mi 25 juana bas sad sa neba pa da kupim onu kesu od 2.5kg brasna (nije ko naše) da umesim 'leba (posto ovde normalan 'leba - nema :) ) - samo sto da bi ih zaradio ne radim kad drugi kažu, i šta drugi kažu, nego kad ja 'ocu i šta ja 'ocu. doduse u okvirnom skladu sa šta neko hoće da plati jeli.
pod „penzos fak d sistem” -nisam mislio bukvalno fak d sistem, nego cisto da budemo 1:1 (jer da su ti pare koje su ti uzeli dali na gomili kad si otisao u penziju - pa kad geknes - kontam da bi familijama ost(ja)lo strahovito mnogo para. -a zanimljivo je - „obavezno” je da ti uzmu. znaci nema opcija - e ja neću, i neću ni penziju. - i još tvrde da su penzioni fondovi i t.d. neodrzivi (pogledajte koliko para ima recimo norveski penzioni fond, i čega je vlasnik, a kolika je prosecna penzija (interesantno, zar ne?)).
-znaci tu jeste neko fak-d-sistem - penzioni sistem je fakovao deo sistema zvani raja koja radi/kojoj se otima.
što se tiče moje lične vrednoce, ne brigaj. rad od 15h, efektivnih 14 50' mi apsolutno nije stran. i nije se desilo jednom. (da bez bauze za klopu, bez klope i t.d.).

isto to što pricas, znam nemali broj ljudi koji kada su otisli u penziju, prakticno nisu znali šta sami sa sobom da rade - jer odjednom, imaš 10h dnevno vremena, totalno free - koje ti je do tada krao neko drugi - i umesto da budes srećan, jer možeš da se bavis sobom/svojom porodicom / cimegod (ali po svojoj volji) - skontas da si bio ono pilence-brojler ceo zivot - lepo u kavezic, resetkica dole da može da se pokaki, prekrupica/vodica, i super. lija ne može da te iz'ede jer si u kavezu, kradu ti jaja doduse, al' kad im se prijede supica - jbg... ode ti pod noz. -i onda kad mu otvoris taj kavez, i kažeš, ajde pilence malo - cepaj, slobodan si ud'ri - on te gleda onako tupavo, i eventualno ti kaže, zatvori ta vrata budalo, doce nam neka lisica ili kuna ima da nas iz'ede - dok mu sabraca tamo jaucu iz odelenja za kacenje na onu kuku sto ih transportuje do noza :)

zapamtite: AKO NEMATE PLAN ZA SEBE - IMAJU GA DRUGI - ZA VAS.
e sad, dal' vas ti drugi bas mnogo i vole, pa je plan garant dobar, ili barem sa dobrom namerom/pozadinom - nisam siguran.
skoljka
(student)
2017-08-15 09:47 PM
Evo moram opet...nostalgija je jedna stvar, svi mi imamo nostalgiju za prošlim vremenima manje-više ako ni zbog čega drugog a ono zbog toga sto je prošlost predvidiva, sigurna, sto su nam sjećanja lijepo isfiltrirana i sve to. Al druga je stvar duboko ukorjenjeno osjecanje pripadnosti, to nema nikakve veze sa sarmom i turskom kafom (dobro, možda malo😉). To je zivotinjski instinkt pripadanja svom stadu i osjecanje da si zaštićen u toj grupi. I to bi značilo u životinjskom svijetu da te neko ko je više od tebe u food chain-u ne može tako lako sažvakati. lako to naravno realno u ljudskom zuvotu u vecini slučajeva i nije tako, jer možda će te bas taj tvoj iz stada dokusuriti, ali ostaje nam potreba za sigurnosnim 'buffer'om ljudi oko sebe. Naravno da je familija primarna, Al ima nešto i izvan familije sto je potrebno za osjecaj sigurnosti.
Eto, ovo ja više naglas razmišljam i gubim vrijeme umjesto da spremam večeru:)
I btw, ja sam dosta dugo u inostranstvu više od pola svog života, ne čini mi se da to ima veze sa tim elementarnim osjecajem pripadanja (to se razvije u prvih 10-ak god života). I Prošla sam sve faze imigracije, prihvatanja promjena i to, sve mi je jasno. I jasno mi je i da realno ja nemam šta da tražim ni u rodnoj zemlji. Nostalgija je vezana za vrijeme ne za prostor.
jedna_vamo
2017-08-15 10:06 PM
gde god da si, ne valja suvise raditi. a ni premalo. i jedno i drugo zatupljuje čula i utice na mozak.

penziju uzimati čim stignes a raditi honorarno ako bas moras.
jedna_vamo
2017-08-15 10:49 PM
а-пропо рејсизма... није ни мени јасно нпр. да се на ср-шуловој теми гурају расистички 'вицеви' о ромима и нико да каже да то није у реду.
santa
2017-08-15 10:52 PM
„...to nema nikakve veze sa sarmom i turskom kafom (dobro, možda malo😉).”

Draga moja, za neke daleko vise nego sto ti se čini to - možda malo, a za ovo;

„I btw, ja sam dosta dugo u inostranstvu više od pola svog života, ne čini mi se da to ima veze sa tim elementarnim osjecajem pripadanja (to se razvije u prvih 10-ak god života).”

Opet, za neke (da ne kažem većinu), na tih 10tak g. dodaj još 20,30, 40... nije dovoljno da se osecaju k'o svoji na svome jer ih nostalgija još uvek bije po usima (nisam jedan od tih, ali da ih ima, ima ih) zato ostavimo generalizovanje po strani jer po onoj narodnoj; - u bozijoj basti ima nas svakojakih! :)
Novak
2017-08-15 10:55 PM
Sale ovo si dobro rekao u vezi plana, pogotovo ako nemas plan a imaš pristojnu penziju.
Sada si vidim već bogami skoro pa iskusni emigrant, ne znam kako ti je tano ali znam gde i skim si, posto sam se već ranije hvalio da sam Kinu za 32 dana presao od severa do juga, sto bi rekli, biznis trip.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2017-08-16 10:33 AM
pa dobro, ne bi se ja sad bas mogao nazvati emigrantom - jer realno ne radim ništa ovde, ono, nisam zaposlen nigde, i na turistickom bezviznom rezimu sam tu. doduse, da nema tog rezima verovatno bi upisao kineski faks i otisao malo da se zezam da studiram pod srednje dane :) (i dobijem x2 vizu).

aj kad smo se malo već odaljili od penzija, a priblizili emigrantskim problematikama, koliko sam ja primetio, dosta raje koja emigrira nije sposobna da sagleda svoju NOVU realnost. a to je da odlaskom odande odakle si otisao - ti si otisao. ti vise nisi tamo, i vise nikada nećeš biti tamo. mislim, možeš ti da se vratis, i ni jedna veza ne mora da bude pokidana pa da moras da je krpis - ali ono sto ljudi ne skontaju je da ma kako otisao negde drugde - pa čak i kao pajsercina ona najgora tipa pos'o/kuca, socijalni zivot nula - u drugoj sredini, ipak si se malo promenio. e sad, ako si pajsercina - tu onda ne možeš ni da se socijalizujes u novoj sredini, o drustvenoj prihvacenosti naravno -nema ni govora, a opet, iz svojih pickovaca si otisao. naprosto -ta epizoda je za tobom.
i onda ljudi provedu zivot u tom limbu „ni tamo ni 'vamo” -jer nekako ne mogu da shvate zašto vise nisu i ne mogu biti tamo (odakle su otisli), a ni 'vamo (gde su dosli).
Novak
2017-08-18 08:18 AM
Lepo je biti Srbin u Srbiji i osecati se slobodan kao ptica
dok se održavaju protesti u BG i NS zbog masovnog krivolova prepelica.
Ti verovatno dobro znaš song „ sve je lepo dok si mlad, svako
odelo ti lepo stoji , svaka rana manje boli...”
santa
2017-08-19 09:39 AM
Nešto se buduci 'penzioneri' ucutali, možda neće da prihvate da zakon prirode čini svoje, te hteli ne hteli, sto bi se to ovde reclo; - the golden years are just around the corner! :)
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
2017-08-21 03:33 AM
a možda su pročitali i šta sam i ja napisao, pa su se malo počeškali po glavi, pa su skontali da je to jako lep termin, golden years, ali da baš i nije ništa zlatno u tome kad piškiš ko da si okrenuo flašicu sa malom rupicom naopačke, kad ne možeš ni da potrčiš ko čovek i t.d.
i da će sigurno manje biti u penziji nego što su ih pljačkali (varali) za radnog veka.
a možda ih naprosto i boli k. da se jave.
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.