Forums : Uradi sam

 Comment
Problem sa..
boxi2
(umetnik)
2013-03-10 04:52 PM
Prvo veliki pozz za sve na diskusiji,i jedno pitanje:
E,ovako ostale su mi nalepnice one zastitne na PVC stolariji,nisam ih skunuo u predvidjenom roku,onda je doslo do malterisanja iznutra i ajde da ih ne skidam da se ne prlja stolarija i bogami to se sad oduzi na skoro god.dana(Nisam u Srbiju).
Cime se to najbolje,najlakse skida zna li neko...
Pozzzz svima i hvala unapred na odgovorima.
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
2013-03-11 03:16 AM
-Probaj sa medicinskim benzinom,zarozaj nalepnicu i polako natapaj to mesto,dok vuces nalepnicu. Benzin ne ostecuje plas.stolariju i brzo ispari.
steks
2013-03-13 06:52 PM
Zagrej fenom da omekša folija i popusti lepak. Nemoj onim za skidanje farbe jer ćeš oštetiti stolariju nego običnim za sušenje kose.
boxi2
(umetnik)
2013-03-14 03:30 PM
Hvala vam na odgovorima,pokusacu obe varijante,jedna će valjda uspeti!!
Pozzz ...
Backk
(Admin)
2013-03-15 02:10 PM
Ja bih te posavetovao da poslusas Steksa.

Varaijanta sa benzinom da ,kada su u pitanju papirne etikete nalepnioce i slično ali i tada je bolja varijanta vrela voda umesto benzina.

Uzgred budi receno, PREPELATVOR, obzirom da je prilično aktivan na ovoj diskusiji , izjavljuje poprilcno „cudne” i „izhitrene” savete ,što se bas i ne može smatrati, „biti nekom od ruke” ! Stice se utisak da je „samouk” ali generalno laik iz ove materije ,pa bi bilo shodno da se u tom smislu i ponasa.

Upravo ovde ostavljen komentar je jedan od primera njegove brzopletosti. Tvoje neisustvo u terminoligiji je shvatio doslovno i na osnovu toga i dao odgovor ne razmišljajuci da se zapravo radi o zastitnoj foliji a ne o „nalepnici” Jesam li u pravu PREPE :-) !?

srecca
(doktror)
2013-03-15 08:57 PM
umetnice,
posto nisi u Srbiju, e ovako se to kod nas u Srbiju radi.
ovako mi u Srbiju skidamo naljepnise sa sofersajbi, a to su sada ove od regisrtaciju..
to se radu sa ziletkom i acetonom , i tako uradi i nemas` problem.
posle opru sa` vodu i vlaznu krpu.
ipak ti admin, nemoj brate da kritikujes druga prepe, covek ima pravo na svoje mišljenje
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
2013-03-16 06:43 AM
-Admine :)
ja nisam tema diskusije,niti strucnih analiza :)
za licna obracanja se koristi TESLIO.COM :)

-Sve savete koje iznosim,steceni su na osnovu licnog iskustva na izneseni problem,a odluka da li će da ih postavljac teme prihvati ili ne,je na njemu samom.

-Teoreticari i zeljni exponiranja mogu da me zaobidju.
...

-Ideja sa fenom,deluje logicna,al treba je proveriti u praxi :) pretpostavljam da je to komentator oprobao,čim je izneo tu ideju :)
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
2013-03-16 06:59 AM
-Vecina nalepnica koristi epanolska lepila,a baza tih lepila je benzin. Tako da cist benzin deluje kao rastvarac,i omogućuje njihovo odlepljivanje.
-U konkretnom slučaju se radi o zastitnoj foliji na plast.stolariji,koja je vremenom skorela.Pošto se radi o plast.stolariji,nije preporucljivo da se upotrebljavaju neki jači rastvaraci (aceton,nitro-razr.i sl.) jer su oni previse agresivni i ostetili bi samu stolariju,u vidu fleka na mestima na kojima su naneti.

-Pišem iz licnog iskustva,kad sam se susreo sa tom problematikom !
Backk
(Admin)
2013-03-16 07:14 AM

Dobro jutro pre svega želim svima :-)

Nisam PPEP ja ovom kritikom bio ni malo zlonameran , šta vise , pre konstruktivan. Hoću reci , da tvoji odgovori imaju smisla ali se ne kad ne podudaraju sa temom. U svakom slučaju svaka cast na podrsci koju dajes ,smatram da treba da je kanalises .

@Sreća

Slazem se sa tvojim odgovorom, ali da li je to zaista odgovor na postavljenu problematiku !? Prozor-Sofersajbna !? Ovde se radi o skidanju zastitne folije sa okvira prozora a ne sa prozorskog stakla.

Nisma ja popio svu pamet ovog sveta niti je delim . Ukazujem vam na to, da se nekad ne dovoljno končetirisete na postovlajeno pitanje iz čega slede ne adekvatni odgovori što se da videti i na tvom pripmeru. Ništa lično ,samo stvar zapazanja.

Svako dobro želim i prijatan vikend
Backk
(Admin)
2013-03-16 07:37 AM

PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
16. mart 2013. u 06.59

-Vecina nalepnica koristi epanolska lepila,a baza tih lepila je benzin. Tako da cist benzin deluje kao rastvarac,i omogućuje njihovo odlepljivanje.
-U konkretnom slučaju se radi o zastitnoj foliji na plast.stolariji,koja je vremenom skorela.Pošto se radi o plast.stolariji,nije preporucljivo da se upotrebljavaju neki jači rastvaraci (aceton,nitro-razr.i sl.) jer su oni previse agresivni i ostetili bi samu stolariju,u vidu fleka na mestima na kojima su naneti.

-Pišem iz licnog iskustva,kad sam se susreo sa tom problematikom !
------------------------------------------------------------------------

Sve napisano je tačno. Šta si smeo sa uma jeste sledeće :

Da bi uopste mogao da koristi bilo koji rastavarac (meni poznat SOLVENT) kao prvo bi morao da skines „foliju”. Ostatke lepila koji ostanu na oikviru uz pomoć nekog rastvaraca na bazi benizina ili acventona a po prepuruci proizvodjaca.

Tema glasi : „Kako da skine FOLIJU”. Daje pitao kako da skine ostatke lepila sa prozorskog rama , onda bi vas odgovor imao smisla. Preskocili ste ceo jedan proces i objašnjavate drugi. Upravo je na tu problematiku moja kritika plasirana.
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
2013-03-16 08:43 AM
-Pozz...
-Ajde da razjasnimo nesporazum :)

-Cunjenice:

1.„na PVC stolariji,nisam ih skunuo u predvidjenom roku”
2.„to se sad oduzi na skoro god.dana”

-Valjda je poznato svima da nije potrebna neka naročita strucnost za skidanje zastitne folije sa PVC stolarije,jednostavno se skida kao selotejp traka.
-Problem nastaje kada folija ostane dug vremenski period na stolariji,pa pod dejstvom sunca dodje do njenog otvrdnjavanja.
-Tada ju je teško odlepiti na standardan način,postala je krta i cepa se na svaki mehanicki dodir i pokusaj odlepljivanja.

-Koji su predlozi i ideje,za resavanje problema ?
Backk
(Admin)
2013-03-16 10:10 AM

Uopste nema nesporazuma :-)

Samo adekvatno pristupanje problematici. Kada recimo pridjes problemu kao u gore napsianom textu onda se može Tema razraditi i razmenjivati iskustvo i ideje. Pristup je najbitniji ,problem se nakon lako reci !

Ovako si trebao da uradis od starta , ali bez obzira,jeste za pohvalu sto si shvatio poentu i sproveo istu u praxi.

Što se problema samog tiče , Fen i plasticna spahtla su trenutno iz mog iskustva i praxe najidealnije rešenje barem što se Folije tiče. Retko kad ostane rest lepila na okviru prozora ali i ako ostane onda se može primeti tvoja predlozena varijanta. Ostjae secundarni problem a to je vreme. Trebace mu sigurno 1sat po prozoru ,po nekoj mojoj proceni ,dakle skidanje folije ,lepka i poliranje okvira. ( ja optimista :-) )

Dali postoji neka bolje utemlejnje varijanta , ja ne znam. Da tehnologija napreduje iz dana u dan ,svasta je moguće. Moje 20 godisnje iskustvo ovde u Berlinu vam prenosim liternalno onako kako mi radimo ovde „ako” do toga dodje , a dodje vrlo retko a sad ću vam reci i zašto.

Nakon se prozori ugrade skida se zastitna folija odmah i to za par secundi. Za zastit od malterisanje se radi naknadna zastita sa papirnom tezom i folijom preko celog prozora. Paradox jeste da se skida zastita da bi se postavila nova ,tačno, ali se ova zastita skida jedniostavno i bez problematike kao sto stvara prva.

Pozdrav
wraba
2013-03-31 02:05 PM
Diste majstorčine, šta je sa ovim forumom, od kad mene nema krepo načisto (ma zezam)

Vidim da opet glavnu reč opet vode nadrimajstori i ljudi koji samo misle da nešto znaju , al dobro treba poštivati volju da se pomogne , nije ni to malo :0)

Batali ove savete, tebi jedino mogu da pomognu Bog i partija

Ne cvikaj , imam ja problem za svako rešenje . Uzmi ti lepo ono sredstvo za odmašćivanje motora , polako to natopi i da vidiš , ko rukom odnešeno

Čitamo se opet za koju godinu , kad vam zagusti oko trivijalnosti
vancaga
2013-04-29 10:08 PM
wraba i steks su u pravu ,može i tako
a ja se setih ovog casa kako smo klinci skidali nalepnice a da ostanu i dalje -lepljive: DAHOM,smesno možda al vrsi poso', sto blize cucnes uz nalepnicu i dahom polako polako sines a da sav lepak ostane na nalepnici,i onda je nalepis na svoj bajs ,zato kaže steks fen
kažeš nisi u Srbiji ,zato mora da ima u farbarama naročiti sprej koji skida graffiti po zidovima i sl...nadji to ,radi provereno,i dosta je blago sredstvo za kozu,a ne neki benzini
volens_nolens
(.)
2014-02-17 09:36 PM
Fen i alkohol poslije ako ostane lijepak.Sa srećom.
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.