Forums : Obrazovanje

 Comment
Besplatno a kvalitetno visoko obrazovanje
bibliotekarkaubsm
2014-03-11 06:29 AM
Zahvaljujući otvorenom pristupu (Open Access-u) kao modelu pristupu znanju, sada je putem Interneta svima omogućen pristup visokoškolskim kursevima svetskih priznatih univerziteta (Harvard, MIT, Jejl...), iz raznih oblasti znanja (matematike, informatike, fizike, astronomije, biologije, hemije, medicine, ekonomije, istorije, političkih nauka, itd.). U bilo koje vreme. I besplatno.

Besplatno obrazovanje putem Interneta uzelo je maha pojavom Masivnih onlajn otvorenih kurseva -MOOC (Massive Open Online Courses), koji predstavljaju proširenje koncepta OWC (OpenWareConcept), pa su sada kompletni kursevi, predavanja, vežbe, seminarski radovi, itd. besplatno dosptupni putem Interneta.

Kursevi su na engleskom jeziku, ali od sada, zahvaljujući Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković”, koja organizuje kurseve za sve zainteresovane, i sa svojim timom u saradnji sa Međunarodnim akademskim centrom radi na prevodu kurseva svetski priznatih univerziteta na srpski, takav pristup znanju dostupan i onima kojima engleski jezik predstavlja barijeru.

U cilju promocije besplatnog obrazovanja putem Interneta, ali i lakšeg pristupa kursevima Univerzitetska biblioteka je u saradnji sa Klubom volontera Biblioteke prevela jedan ceo kurs u modelu OCW – Uvod u istoriju antičke Grčke profesora Donalda Kejgana sa Univerziteta Jejl, koji je dostupan na Internet stranicama biblioteke, u odeljku http://unilib.rs/znanjezasve/

U okviru obeležavanja Međunarodne nedelje otvorenog pristupa edukaciji (od 10. do 15. marta 2014.), Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” će u sredu, 12. marta sa početkom u 18h premijerno predstaviti uvodno predavanje profesora Donalda Kejgana (Univerzitet Jejl) sa kursa Uvod u antičku Grčku, i to sa titlovima na srpskom jeziku. Prisutni će imati priliku da čuju jednog od najcenjenijih istoričara današnjice, čija predavanja govore o drevnim izvorima zapadne civilizacije poteklim iz Antičke Grčke.

Više info na http://ubsm.bg.ac.rs/cirilica/vest/197/premijera-uvod-u-istoriju-anticke-grcke-kurs-univerziteta-jejl
kalisi
2014-03-12 06:59 PM
Danas videh an vestima. Odlična stvar. Ja sam već na nekim kusrecima na coursera-i, ali to što rade prevode na srpski je još bolje
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.