Forums : Religija

 Comment
Lažno Evandjelje II - Skretanje sa pravog puta
K-MC
(llkktt)
2019-02-25 04:28 AM
Kao sto vidite, Djavo se zestoko protivi Istini, i na ovoj temi i na dole temi o demonima. Nekima ne dozvoljava da se prikljuce temi da se nebi razotkrili a neke salje da iznose laži, klevete, nebuloze, sve sa ciljem da se Istina sakrije. Jer ako se raskrinka kako rade demonske sile i kako izvrcu Evandjelje, onda ima sanse da mnogi nadju PRAVI PUT i da se izbave. A to neprijatelju ne odgovara nikako.

Ovde ću da ponovim sto sam dole u kratko izneo, nadajuci se da da se ova teme neće zatrpati bezumljem kao ova ispod. Bilo bi korisno da komentarisete svi koji čitate, ali da se držite TEME. Ja vise neću odgovarati ništa ovde što se ne tiče teme.

-Jedina nauka koja sadrzi informacije za spasenje i preobrazenje covjeka je Evandjelje. Sve Hrišćanske vjere uce Evandjelje, čak i Islam sadrzi u svom ucenju Evandjelje (Lažno)

Pa zašto onda tako malo promjenutih ljudi?

Razlog promasaja je u LAZNOM interpretiranju Evanjdjelja - Lažno Evanjdjelje. Nema dva Evandjelja ili tri, samo je jedno 4x opisano u svetom Pismu.

Ima samo JEDAN PRAVI Način interpretacije Evandjelja, i ako se izokrenu neke stvari onda ono gubi svoje dejstvo i NIJE VISE SPASONOSNO.

Da krenemo od Islama:
1-Islam uci lažno evandjelje, laz je u tome sto oni uce da je Isus bio samo prorok i ništa vise, I DA NIJE ON UMRO NA KRSTU, nego da je podnetnut neko drugi. Tu nema šta puno da se komentarise. Takvo Evandjelje je beskorisno i nema efekta u sebi. Jer ako Hristos nije postradao/umro na krstu i vaskrsao, nije ni placena cjena za ljudske grijehe niti je covjek iskupljen.

2-Katolicizam i Pravoslavlje uce iz Pisma Evandjelje, ali oni uce da se bez VLASTITIH DOBRIH DJELA ne može spasiti. Dakle legalizam, spasavas se na osnovu svojih dobrih djela. Tu se gubi iz vida cinjenica da su sva nasa dobra djela kao prljava haljina, kao trun, u poredjenju koliko je potrebno. Gubi se iz vida i Bozija velikodusnost i MILOST radi koje On nas spasava. Gubi se iz vida i Isusovo djelo na krstu. Isus uci da će se spasiti na osnovu vjere i pokajanja i oni koji dodju u zadnji cas i ne budu imali priliku da nešto bitno urade dobro u svom zivotu. Jer spasenje je i onako DAR BOZIJI, po MILOSTI BOZIJOJ. Imamo i primjer razbojnika na krstu koji se kaje i vjeruje u zadnji cas, a Isus mu obecava spasenje. Ako se spasenje mora zaraditi svojim vlastitim trudom i mukom, za čega je onda Hristos postradao? Zato se mucenistvo piše velikim slovima u obe vjere. Vjerujuci da što se vise muci ovde u ovom zivotu, da je veca prilika za spasenje. Takođe, u obe vjere ne postoji ucenje o SIGURNOSTI U SPASENJE, sve je u neizvjesnosti, može biti a i ne mora. A takvo ucenje je jako loše za psihu covjeka i oduzima radost spasenja i iskupljenje.

3- Protestantizam (klasicni) uci opet pogresno Evandjelje, oni uce da se spasava SAMO VJEROM, bez djela, djela nisu bitna, napustanje grijeha se ne smatra bitnim. To je takođe stranputica i nije istinsko Evandjelje koje imamo u Pismu. Dakle promasaj, jer ljudi ne shvataju ozbiljnost grijeha i neophodnost svetog zivota, koji naravno treba da proizlazi iz dejstva Bozije blagodati.

4- Pseudohrišćanstvo, speudoprotestantizam (Amerikanizam) takođe ima u glavnom pogresno ucenje i tumacenje Evandjelja. Pošto tu ima vise razlicitih pokreta i smjerova, teško je sve to pojedinacno opisati. Reci ću ono osnovno. Problem kod ovih je mjesanje ucenja glavnih osnivaca pokreta sa ucenjima Evandjelja na istom nivou vaznosti. Ta ucenja osnivaca pokreta su često pogresna i ne baziraju se na svetom Pismu. Imaju samo djelimicno oslonac u Pismu ali ne i jasan i potpun. Tako se potenciraju neke stvari koje zaista nisu najbitnije u istinskom Evandjelju i na njih se stavlja FOKUS. Radeci tako, gubi se Hristos koji mora da bude i jest pravi FOKUS u Evandjelju. Uslovljava se spasenje sledbenicima pokreta sa time dali oni zaista mecu FOKUS NA TE SPOREDNE STVARI. Zatim neke grupacije rade sličnu grešku kao i katolici i pravoslavni, mecu ZAKON ispred svega drugog (uticaj Jevreja u stvaranju pokreta) umjesto da je Hristos ispred svega drugog, koji daje blagodat tako da vjernik tvori ZAKON i ne grijesi sam od sebe jer je pod blagodati. Neki od njih uce da je dovoljno samo izgovoriti jednu pokajnicku molitvu u kojoj se Hristos poziva da se useli u srce covjeka, i nakon toga je spasenje zagarantovano i nema sanse da se izgubi. Velika zabluda, jer takvi onda ne prezaju ni od grijeha jer su uvjereni da su zapecaceni Duhom svetim za sva vremena.

To bi bilo to u kratko o laznom Evandjelju ili da kažem o laznom interpretiranju Evandjelja i obesnazivanja istog.

Pravo Evandjelje uci jasno da covjek biva spasen Bozijom akcijom. Bog prvo navodi covjeka da povjeruje, pa onda da se pokaje i obrati Bogu, Bog preporadja covjeka Duhom svetim, cisti ga od grijeha i oslobadja od sile grijeha/satane. Vodi ga blagodacu tako da covjek može da živi slobodan od poroka, itd. Ali, sve to se desava uz covjeciju volju i molitvu. Bog ne čini ništa ako covjek ne trazi i ne dozvoljava. Ako nije voljan da ostavi sve grijehe i odrekne se svjetovnosti i sebe, pomiri se sa svojim problemima (uzme svoj krst) i sledi Hrista u rjeci i djelu. Bog je i izradio plan spasenja, sam postradao i platio za ljude, dakle sve je Bozija akcija. Mi samo sudjelujemo prihvatajuci sve to i pokazujuci volju da nas Bog spasi i preporodi.

Eto malo o tome, tema bi mogla da se proširi na par knjiga, ali ko razumije i ovo je dosta
revizor
(pilot)
2019-02-27 06:53 AM

Оправдавши се дакле ВЈЕРОМ, ИМАМО МИР С БОГОМ КРОЗ ГОСПОДА СВОЈЕГА ИСУСА ХРИСТА,

2
Кроз којега и приступ нађосмо ВЈЕРОМ у ову благодат у којој стојимо, и ХВАЛИМО СЕ НАДАЊЕМ СЛАВЕ БОЖИЈЕ.

3
Не само пак то, него се хвалимо и невољама, знајући да невоља трпљење гради;

4
А трпљење искуство, а искуство надање;

5
А надање неће се осрамотити, ЈЕР СЕ ЉУБАВ БОЖИЈА ИЗЛИ У СРЦА НАША ДУХОМ СВЕТИЈЕМ КОЈИ ЈЕ ДАТ НАМА.

6
ЈЕР ХРИСТОС ЈОШ КАД СЛАБИ БЈЕСМО УМРИЈЕ У ВРИЈЕМЕ СВОЈЕ ЗА БЕЗБОЖНИКЕ.

7
Јер једва ко умре за праведника; за доброга може бити да би се ко усудио умријети.

8
АЛИ БОГ ПОКАЗУЈЕ СВОЈУ ЉУБАВ К НАМА ШТО ХРИСТОС ЈОШ КАД БИЈАСМО ГРЈЕШНИЦИ УМРИЈЕ ЗА НАС.

9
МНОГО ЋЕМО ДАКЛЕ ВЕЋМА БИТИ КРОЗА Њ СПАСЕНИ ОД ГЊЕВА КАД СМО СЕ САД ОПРАВДАЛИ КРВЉУ ЊЕГОВОМ.

10
ЈЕР КАД СМО СЕ ПОМИРИЛИ С БОГОМ СМРЋУ СИНА ЊЕГОВА ДОК СМО ЈОШ БИЛИ НЕПРИЈАТЕЉИ, МНОГО ЋЕМО СЕ ВЕЋМА СПАСТИ У ЖИВОТУ ЊЕГОВУ КАД СМО СЕ ПОМИРИЛИ.

11
Не само пак то, НЕГО СЕ ХВАЛИМО И БОГОМ КРОЗ ГОСПОДА СВОЈЕГА ИСУСА ХРИСТА, КРОЗ КОЈЕГА САД ПРИМИСМО ПОМИРЕЊЕ.

12
Зато као што кроз једнога човјека дође на свијет гријех, и кроз гријех смрт, и тако смрт уђе у све људе, јер сви сагријешише.

13
Јер гријех бјеше на свијету до закона; али се гријех не примаше кад не бјеше закона;

14
Него царова смрт од Адама тја до Мојсија и над онима који нијесу сагријешили преступивши као Адам, који је прилика онога који шћадијаше доћи.

15
Али дар није тако као гријех; јер кад кроз гријех једнога помријеше многи, много се већа благодат Божија и дар изли изобилно на многе благодаћу једнога човјека Исуса Христа.

16
И дар није као гријех једнога: јер за гријех једнога би осуђење, а дар од многијех гријехова оправдање.

17
Јер кад за гријех једнога царова смрт кроз једнога, колико ће већма они који примају изобиље благодати и дар правде у животу царовати кроз једнога Исуса Христа!

18
Зато дакле као што за гријех једнога дође осуђење на све људе, тако и правдом једнога дође на све људе оправдање живота.

19
ЈЕР КАО ШТО НЕПОСЛУШАЊЕМ ЈЕДНОГА ЧОВЈЕКА ПОСТАШЕ МНОГИ ГРЈЕШНИ, ТАКО ЋЕ И ПОСЛУШАЊЕМ ЈЕДНОГА БИТИ МНОГИ ПРАВЕДНИ.

20
А закон дође уз то да се умножи гријех; јер гдје се умножи гријех ондје се још већма умножи благодат,

21
Да као што царова гријех за смрт, тако и БЛАГОДАТ ДА ЦАРУЈЕ ПРАВДОМ ЗА ЖИВОТ ВЈЕЧНИ, КРОЗ ИСУСА ХРИСТА ГОСПОДА НАШЕГА.

Шта ћемо дакле рећи? ХОЋЕМО ЛИ ОСТАТИ У ГРИЈЕХУ ДА СЕ БЛАГОДАТ УМНОЖИ? БОЖЕ САЧУВАЈ!

2
Јер који умријесмо гријеху како ћемо још живљети у њему?

3
Или не знате да сви који се КРСТИСМО У ИСУСА ХРИСТА, У СМРТ ЊЕГОВУ КРСТИСМО СЕ?

4
ТАКО СЕ С ЊИМ ПОГРЕБОСМО КРШТЕЊЕМ У СМРТ ДА КАО ШТО УСТА ХРИСТОС ИЗ МРТВИЈЕХ СЛАВОМ ОЧИНОМ, ТАКО И МИ У НОВОМ ЖИВОТУ ДА ХОДИМО.

5
ЈЕР КАД СМО ЈЕДНАКИ С ЊИМ ЈЕДНАКОМ СМРЋУ, БИЋЕМО И ВАСКРСЕНИЈЕМ;

6
Знајући ово да се стари наш човјек разапе с њиме, да би се тијело грјешно покварило, ДА ВИШЕ НЕ БИСМО СЛУЖИЛИ ГРИЈЕХУ.

7
Јер који умрије опрости се од гријеха.

8
А ако умријесмо с Христом, вјерујемо да ћемо и живљети с њим,

9
ЗНАЈУЋИ ДА ХРИСТОС УСТА ИЗ МРТВИЈЕХ, ВЕЋ ВИШЕ НЕ УМИРЕ; СМРТ ВИШЕ НЕЋЕ ОБЛАДАТИ ЊИМЕ.

10
Јер што умрије, гријеху умрије једанпут; а ШТО ЖИВИ, БОГУ ЖИВИ.

11
Тако и ви дакле ДРЖИТЕ СЕБЕ да сте мртви гријеху А ЖИВИ БОГУ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМУ.

12
Да не царује дакле гријех у вашему смртном тијелу, да га слушате у сластима његовијем;

13
Нити дајите удова својијех гријеху за оружје неправде; НЕГО ДАЈИТЕ СЕБЕ БОГУ, као који сте живи из мртвијех, и уде своје Богу за оружје правде.

14
Јер гријех неће вама обладати, јер нијесте под законом него под благодаћу.

15
ШТА ДАКЛЕ? ХОЋЕМО ЛИ ГРИЈЕШИТИ КАД НИЈЕСМО ПОД ЗАКОНОМ НЕГО ПОД БЛАГОДАЋУ? БОЖЕ САЧУВАЈ!

16
НЕ ЗНАТЕ ЛИ ДА КОМЕ ДАЈЕТЕ СЕБЕ ЗА СЛУГЕ У ПОСЛУШАЊЕ, СЛУГЕ СТЕ ОНОГА КОГА СЛУШАТЕ, ИЛИ ГРИЈЕХА ЗА СМРТ, ИЛИ ПОСЛУШАЊА ЗА ПРАВДУ?

17
Хвала дакле Богу што бивши робови гријеху послушасте од срца ту науку којој се и предадосте.

18
Опростивши се пак од гријеха постасте слуге правди.

19
Као човјек говорим, за слабост вашега тијела. Јер као што дадосте уде своје за робове нечистоти и безакоњу на безакоње, ТАКО САД ДАЈИТЕ УДЕ СВОЈЕ ЗА СЛУГЕ ПРАВДИ НА ПОСВЕЋЕЊЕ.

20
Јер кад бијасте робови гријеху, прости бијасте од правде.

21
Какав дакле онда имадосте плод за који се сад стидите? Јер је онога крај смрт.

22
А САД ОПРОСТИВШИ СЕ ОД ГРИЈЕХА, И ПОСТАВШИ СЛУГЕ БОЖИЈЕ, ИМАТЕ ПЛОД СВОЈ НА ПОСВЕЋЕЊЕ, А КРАЈ ЖИВОТ ВЈЕЧНИ.

23
ЈЕР ЈЕ ПЛАТА ЗА ГРИЈЕХ СМРТ, А ДАР БОЖИЈ ЈЕ ЖИВОТ ВЈЕЧНИ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМУ.

Римљанима посланица (светог апостола Павла ) 5 & 6 glava
revizor
(pilot)
2019-02-27 07:15 AM

1
Или не знате, БРАЋО (јер говорим онима који знаду закон), ДА ЗАКОН ВЛАДА НАД ЧОВЈЕКОМ ДОКЛЕ ЈЕ ЖИВ?

2
Јер је удата жена привезана законом за мужа докле год он живи; а ако ли муж њезин умре, раздријеши се од закона мужевљега.

3
Зато дакле док јој је муж жив бива прељубочиница ако пође за другог мужа; а ако јој умре муж проста је од закона да не буде прељубочиница ако пође за другога.

4
За то, БРАЋО МОЈА, И ВИ УМРИЈЕСТЕ ЗАКОНУ ТИЈЕЛОМ ХРИСТОВИМ, ДА БУДЕТЕ ДРУГОГА, ОНОГА ШТО УСТА ИЗ МРТВИЈЕХ, ДА ПЛОД ДОНЕСЕМО БОГУ.

5
Јер кад бијасмо у тијелу, бијаху сласти грјеховне, које закон рађаху у удима нашима да се смрти плод доноси.

6
А сад умрвши избависмо се од закона који нас држаше, ДА СЛУЖИМО (БОГУ) У ОБНОВЉЕЊУ ДУХА А НЕ У СТАРИНИ СЛОВА.

7
ШТА ЋЕМО ДАКЛЕ РЕЋИ? ЈЕ ЛИ ЗАКОН ГРИЈЕХ? БОЖЕ САЧУВАЈ! НЕГО ЈА ГРИЈЕХА НЕ ПОЗНАХ ОСИМ КРОЗ ЗАКОН; ЈЕР НЕ ЗНАДОХ ЗА ЖЕЉУ ДА ЗАКОН НЕ КАЗА: НЕ ЗАЖЕЛИ.

8
А гријех узе почетак кроз заповијест, и начини у мени сваку жељу; јер је гријех без закона мртав.

9
А ЈА ЖИВЉАХ НЕКАД БЕЗ ЗАКОНА; А КАД ДОЂЕ ЗАПОВИЈЕСТ, онда гријех оживље,

10
А ја умријех, и нађе се да ми заповијест би за смрт која бјеше дата за живот.

11
Јер ГРИЈЕХ узевши почетак кроз заповијест ПРЕВАРИ МЕ, и уби ме њоме.

12
ТАКО ЈЕ ДАКЛЕ ЗАКОН СВЕТ И ЗАПОВИЈЕСТ СВЕТА И ПРАВЕДНА И ДОБРА.

13
Добро ли дакле би мени смрт? Боже сачувај! него гријех, да се покаже гријех добром чинећи ми смрт, да буде гријех одвише грјешан заповијешћу.

14
ЈЕР ЗНАМО ДА ЈЕ ЗАКОН ДУХОВАН; А ЈА САМ ТЈЕЛЕСАН, ПРОДАН ПОД ГРИЈЕХ:

15
Јер не знам шта чиним, јер не чиним оно шта хоћу, него на што мрзим оно чиним.

16
Ако ли оно чиним шта нећу, хвалим закон да је добар.

17
А ово више ја не чиним него гријех који живи у мени.

18
Јер знам да добро не живи у мени, то јест у тијелу мојему. Јер хтјети имам у себи, али учинити добро не налазим.

19
Јер добро шта хоћу не чиним, него зло што нећу оно чиним.

20
А кад чиним оно што нећу, већ ја то не чиним НЕГО ГРИЈЕХ КОЈИ ЖИВИ У МЕНИ.

21
Налазим дакле закон, кад хоћу добро да чиним, да ме на зло нагони.

22
ЈЕР ИМАМ РАДОСТ У ЗАКОНУ БОЖИЈЕМУ ПО УНУТРАШЊЕМУ ЧОВЈЕКУ;

23
Али видим други закон у удима својима, који се супроти закону ума мојега, и заробљава ме законом грјеховнијем који је у удима мојима.

24
Ја несрећни човјек! Ко ће ме избавити од тијела смрти ове?

25
ЗАХВАЉУЈЕМ БОГУ СВОЈЕМУ КРОЗ ИСУСА ХРИСТА ГОСПОДА НАШЕГА. ТАКО ДАКЛЕ ЈА САМ УМОМ СВОЈИЈЕМ СЛУЖИМ ЗАКОНУ БОЖИЈЕМУ А ТИЈЕЛОМ ЗАКОНУ ГРЈЕХОВНОМЕ.

1
НИКАКВА ДАКЛЕ САД НЕМА ОСУЂЕЊА ОНИМА КОЈИ СУ У ХРИСТУ ИСУСУ И НЕ ХОДЕ ПО ТИЈЕЛУ НЕГО ПО ДУХУ.

2
ЈЕР ЗАКОН ДУХА КОЈИ ОЖИВЉАВА У ХРИСТУ ИСУСУ, ОПРОСТИО МЕ ЈЕ ОД ЗАКОНА ГРЈЕХОВНОГА И СМРТИ.

3
ЈЕР ШТО ЗАКОНУ БЈЕШЕ НЕМОГУЋЕ, ЈЕР БЈЕШЕ ОСЛАБЉЕН ТИЈЕЛОМ, ПОСЛА БОГ СИНА СВОЈЕГА У ОБЛИЧЈУ ТИЈЕЛА ГРЈЕХОВНОГА, И ЗА ГРИЈЕХ ОСУДИ ГРИЈЕХ У ТИЈЕЛУ,

4
Да се правда закона испуни у нама који не живимо по тијелу него по духу;

5
Јер који су по тијелу ТЈЕЛЕСНО мисле, а који су по ДУХУ ДУХОВНО МИСЛЕ.

6
Јер тјелесно мудровање смрт је, а духовно мудровање живот је и мир.

7
ЈЕР ТЈЕЛЕСНО МУДРОВАЊЕ НЕПРИЈАТЕЉСТВО ЈЕ БОГУ, ЈЕР СЕ НЕ ПОКОРАВА ЗАКОНУ БОЖИЈЕМУ НИТИ МОЖЕ.

8
А који су у тијелу не могу Богу угодити.

9
А ви нијесте у тијелу него у духу; ЈЕР ДУХ БОЖИЈ У ВАМА ЖИВИ. А АКО КО НЕМА ДУХА ХРИСТОВА, ОН НИЈЕ ЊЕГОВ.

10
А АКО ЈЕ ХРИСТОС У ВАМА, ОНДА ЈЕ ТИЈЕЛО МРТВО ГРИЈЕХА РАДИ А ДУХ ЖИВ ПРАВДЕ РАДИ.

11
А АКО ЛИ ЖИВИ У ВАМА ДУХ ОНОГА КОЈИ ЈЕ ВАСКРСАО ИСУСА ИЗ МРТВИЈЕХ, ОНАЈ КОЈИ ЈЕ ПОДИГАО ХРИСТА ИЗ МРТВИЈЕХ ОЖИВЉЕЋЕ И ВАША СМРТНА ТЈЕЛЕСА ДУХОМ СВОЈИЈЕМ КОЈИ ЖИВИ У ВАМА.

12
Тако дакле, браћо, нијесмо дужни тијелу да по тијелу живимо.

13
Јер ако живите по тијелу, помријећете; ако ли духом послове тјелесне морите, живљећете.

14
ЈЕР КОЈИ СЕ ВЛАДАЈУ ПО ДУХУ БОЖИЈЕМУ ОНИ СУ СИНОВИ БОЖИЈИ.

15
ЈЕР НЕ ПРИМИСТЕ ДУХА РОПСТВА, ОПЕТ ДА СЕ БОЈИТЕ; НЕГО ПРИМИСТЕ ДУХА ПОСИНАЧКОГА, КОЈИЈЕМ ВИЧЕМО: АВА, ОЧЕ!

16
ОВАЈ ДУХ СВЈЕДОЧИ НАШЕМУ ДУХУ ДА СМО ДЈЕЦА БОЖИЈА.

17
А КАД СМО ДЈЕЦА И НАШЉЕДНИЦИ СМО: НАШЉЕДНИЦИ ДАКЛЕ БОЖИЈИ, А СУНАШЉЕДНИЦИ ХРИСТОВИ: ЈЕР С ЊИМ СТРАДАМО ДА СЕ С ЊИМ И ПРОСЛАВИМО.

18
Јер мислим да страдања садашњега времена нијесу ништа према слави која ће нам се јавити.

19
ЈЕР ЧЕКАЊЕ ТВАРИ ЧЕКА ДА СЕ ЈАВЕ СИНОВИ БОЖИЈИ.

20
Јер се твар покори пропадљивости (не од своје воље него за вољу онога који је покори) на над,

21
Да ће се и сама твар опростити од ропства распадљивости на слободу славе дјеце Божије.

22
Јер знамо да сва твар уздише и тужи с нама до сад.

23
А не само она, него и ми који новину духа имамо, и ми сами у себи уздишемо чекајући посињења и избављења тијелу својему.

24
Јер се надом спасосмо. А над који се види није над; јер кад ко види што, како ће му се надати?

25
Ако ли се надамо ономе што не видимо, чекамо с трпљењем.

26
А ТАКО И ДУХ ПОМАЖЕ НАМ У НАШИЈЕМ СЛАБОСТИМА: ЈЕР НЕ ЗНАМО ЗА ШТО ЋЕМО СЕ МОЛИТИ КАО ШТО ТРЕБА, НЕГО САМ ДУХ МОЛИ СЕ ЗА НАС УЗДИСАЊЕМ НЕИСКАЗАНИЈЕМ.

27
А онај што испитује срца зна што је МИСАО ДУХА, ЈЕР ПО ВОЉИ БОЖИЈОЈ МОЛИ СЕ ЗА СВЕТЕ.

28
А знамо да онима који љубе Бога све иде на добро, који су позвани по намјерењу.

29
Јер које напријед позна оне и одреди да буду једнаки обличју сина његова, да би он био прворођени међу многом браћом.

30
А које одреди оне и дозва; а које дозва оне и оправда; а које оправда оне и прослави.

31
Шта ћемо дакле рећи на ово? АКО ЈЕ БОГ С НАМА, КО ЋЕ НА НАС?

32
КОЈИ ДАКЛЕ СВОГА СИНА НЕ ПОШТЕДЈЕ, НЕГО ГА ПРЕДАДЕ ЗА СВЕ НАС, КАКО ДАКЛЕ ДА НАМ С ЊИМ СВЕ НЕ ДАРУЈЕ?

33
Ко ће оптужити избране Божије? Бог који правда?

34
Ко ће осудити? ХРИСТОС ИСУС КОЈИ УМРИЈЕ, ПА ЈОШ И ВАСКРСЕ, КОЈИ ЈЕ С ДЕСНЕ СТРАНЕ БОГУ, И МОЛИ ЗА НАС?

35
КО ЋЕ НАС РАСТАВИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ? Невоља ли или туга? или гоњење? или глад? или голотиња? или страх? или мач? као што стоји написано:

36
За тебе нас убијају вас дан, држе нас као овце које су за клање.

37
Али у свему овоме побјеђујемо онога ради КОЈИ НАС ЈЕ ЉУБИО.

38
Јер знам јамачно да ни смрт, ни живот, ни анђели, ни поглаварства, ни силе, ни садашње, ни будуће,

39
НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА, НИ ДРУГА КАКВА ТВАР МОЖЕ НАС РАСТАВИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМУ.

Римљанима посланица (светог апостола Павла ) 7 &8 glava
revizor
(pilot)
2019-02-27 07:33 AM


https://www.youtube.com/watch?v=mrVQ6EGdTxc

&&&&&

https://www.youtube.com/watch?v=kN3RJcjHMFY

&&&&&

https://www.youtube.com/watch?v=3klhbh3gouY
БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА НАШЕГА И ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА.
K-MC
(llkktt)
2019-02-27 09:59 AM
revizor,

Šta si hteo da kažeš?

Svi koji ovde dolaze imaju Bibliju, svako može da otvori i cita, i to je jako poželjno i neophodno. Razumijem ako potkujes tvoj stav sa tekstovima iz Biblije, ali bi bilo puno bolje da prvo komentarises svojim rjecima.

Mislim da si hteo da dokazes da se ZAKON stavi pred covjeka i kaže: evo ti zakon, tvori i bićeš ziv-spasen. Tako kaže i diskutant TYR koji zastupa Judeizam. Ali znamo da to ne funkcionise kako bi trebalo.

Suvise zakonitosti oduzima/potiskuje ljubav,a ljubav treba da bude glavni pokretac naših postupaka, glavni motiv.

Prijatan dan
K-MC
(llkktt)
2019-02-27 01:45 PM
Ali u redu je, kad se sve to što si postirao procita, može se shvatiti da covjek treba da ZIVI PO DUHU, a ne po zakonu. A kad živi po Duhu svetome, ispunice zakon i mnogo vise. Ako li se koncentrise samo na zakon, neće uspjeti da ga odrzi jer nema Duha u sebi. Zato uvjek, PRVO PRIMANJE DUHA pa onda zivot ide po zakonu i vise od toga.

P.S, nisam imo vremena prije da procitam sve te refere, samo sam par procitao, zato sam možda dao pogresnu primjedbu. Ali kat ti lično kažeš šta i kako mislis, znace se. To je i svrha diskusija.
revizor
(pilot)
2019-02-28 06:32 PM



Шта је дакле бољи Јеврејин од другијех људи? Или шта помаже обрезање?

2
Много свакојако; прво што су им повјерене ријечи Божије.

3
А што неки не вјероваше, шта је за то? Еда ће њихово невјерство вјеру Божију укинути?

4
Боже сачувај! НЕГО БОГ НЕКА БУДЕ ИСТИНИТ, А ЧОВЈЕК СВАКИ ЛАЖА, као што стоји написано: да се оправдаш у својијем ријечима, и да побиједиш кад ти стану судити.

5
Ако ли неправда наша Божију правду подиже, шта ћемо рећи? Еда ли је Бог неправедан кад се срди? По човјеку говорим:

6
БОЖЕ САЧУВАЈ! ЈЕР КАКО БИ МОГАО БОГ СУДИТИ СВИЈЕТУ?

7
Јер ако истина Божија у мојом лажи већа постане на славу његову, зашто још и ја као грјешник да будем осуђен?

8
Зашто дакле (као што вичу на нас, и као што кажу неки да ми говоримо) да не чинимо зла да дође добро? ЊИМА ЋЕ СУД БИТИ ПРАВЕДАН.

9
ШТА ДАКЛЕ? ЈЕСМО ЛИ БОЉИ ОД ЊИХ? НИПОШТО! ЈЕР ГОРЕ ДОКАЗАСМО ДА СУ И ЈЕВРЕЈИ И ГРЦИ СВИ ПОД ГРИЈЕХОМ,

10
КАО ШТО СТОЈИ НАПИСАНО: НИЈЕДНОГА НЕМА ПРАВЕДНА;

11
НИЈЕДНОГА НЕМА РАЗУМНА, И НИЈЕДНОГА КОЈИ ТРАЖИ БОГА;

12
СВИ СЕ УКЛОНИШЕ И ЗАЈЕДНО НЕВАЉАЛИ ПОСТАШЕ: НЕМА ГА КОЈИ ЧИНИ ДОБРО, НЕМА НИЈЕДНОГА ЦИГЛОГ.

13
ЊИХОВО ЈЕ ГРЛО ГРОБ ОТВОРЕН, ЈЕЗИЦИМА СВОЈИМА ВАРАЈУ, И ЈЕД ЈЕ АСПИДИН ПОД УСНАМА ЊИХОВИМА.

14
ЊИХОВА СУ УСТА ПУНА КЛЕТВЕ И ГРЧИНЕ.

15
ЊИХОВЕ СУ НОГЕ БРЗЕ ДА ПРОЉЕВАЈУ КРВ.

16
НА ПУТОВИМА ЈЕ ЊИХОВИМА РАСКОПАВАЊЕ И НЕВОЉА;

17
И ПУТА МИРНОГА НЕ ПОЗНАШЕ.

18
НЕМА СТРАХА БОЖИЈЕГА ПРЕД ОЧИМА ЊИХОВИМА.

19
А ЗНАМО ДА ОНО ШТО ЗАКОН ГОВОРИ, ГОВОРИ ОНИМА КОЈИ СУ У ЗАКОНУ, ДА СЕ СВАКА УСТА ЗАТИСНУ, И САВ СВИЈЕТ ДА БУДЕ КРИВ БОГУ;

20
ЈЕР СЕ ДЈЕЛИМА ЗАКОНА НИЈЕДНО ТИЈЕЛО НЕЋЕ ОПРАВДАТИ ПРЕД ЊИМ; ЈЕР КРОЗ ЗАКОН ДОЛАЗИ ПОЗНАЊЕ ГРИЈЕХА.

21
А САД СЕ БЕЗ ЗАКОНА ЈАВИ ПРАВДА БОЖИЈА, ПОСВЈЕДОЧЕНА ОД ЗАКОНА И ОД ПРОРОКА;

22
А ПРАВДА БОЖИЈА ВЈЕРОМ ИСУСА ХРИСТА У СВЕ И НА СВЕ КОЈИ ВЈЕРУЈУ; ЈЕР НЕМА РАЗЛИКЕ.

23
ЈЕР СВИ САГРИЈЕШИШЕ И ИЗГУБИЛИ СЛАВУ БОЖИЈУ,

24
И ОПРАВДАЋЕ СЕ ЗАБАДАВА БЛАГОДАЋУ ЊЕГОВОМ, ОТКУПОМ ИСУСА ХРИСТА.

25
КОЈЕГА ПОСТАВИ БОГ ОЧИШЋЕЊЕ ВЈЕРОМ У КРВИ ЊЕГОВОЈ ДА ПОКАЖЕ СВОЈУ ПРАВДУ ОПРОШТЕЊЕМ ПРЕЂАШЊИЈЕХ ГРИЈЕХА;

26
У подношењу БОЖИЈЕМУ, ДА ПОКАЖЕ ПРАВДУ СВОЈУ У САДАШЊЕ ВРИЈЕМЕ ДА ЈЕ ОН ПРАВЕДАН И ДА ПРАВДА ОНОГА КОЈИ ЈЕ ОД ВЈЕРЕ ИСУСОВЕ.

27
Гдје је дакле хвала? Прође. Какијем законом? ЈЕ ЛИ ЗАКОНОМ ДЈЕЛА? НЕ, НЕГО ЗАКОНОМ ВЈЕРЕ.

28
Мислимо дакле да ће се човјек оправдати вјером без дјела закона.

29
Или је само Јеврејски Бог, а не и незнабожачки? Да, и незнабожачки.

30
Јер је један Бог који ће оправдати обрезање из вјере и необрезање вјером.

31
КВАРИМО ЛИ ДАКЛЕ ЗАКОН ВЈЕРОМ? БОЖЕ САЧУВАЈ! НЕГО ГА ЈОШ УТВРЂУЈЕМО.

Римљанима посланица (светог апостола Павла ) 3 glava

благодат вам и мир од БОГА ОЦА НАШЕГА И ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА.
revizor
(pilot)
2019-02-28 06:38 PM
1
А ГОСПОД ОПЕТ ОДГОВАРАЈУЋИ ЈОВУ ИЗ ВИХОРА РЕЧЕ:

2
Опаши се сада као човјек; ја ћу те питати, а ти ми казуј.

3
ХОЋЕШ ЛИ ТИ УНИШТИТИ МОЈ СУД? ХОЋЕШ ЛИ МЕНЕ ОСУДИТИ ДА БИ СЕБЕ ОПРАВДАО?

4
Је ли у тебе мишица као у Бога? грмиш ли гласом као он?

5
Окити се сада чашћу и величанством, у славу и красоту обуци се.

6
Проспи јарост гњева својега, и погледај све поносите, и обори их.
7
ПОГЛЕДАЈ СВЕ ПОНОСИТЕ, И ПОНИЗИ ИХ, И ПОТРИ БЕЗБОЖНИКЕ НА МЈЕСТУ ЊИХОВУ.

8
ЗАТРПАЈ ИХ СВЕ У ПРАХ, И ПОВЕЖИ ИМ ЛИЦЕ НА СКРИВЕНУ МЈЕСТУ.

Књига о Јову 40

revizor
(pilot)
2019-02-28 06:51 PM
1
Смилуј се на ме, Боже, по милости својој, и по великој доброти својој очисти безакоње моје.

2
Опери ме добро од безакоња мојега, и од гријеха мојега очисти ме.

3
Јер ја знам пријеступе своје, и гријех је мој једнако преда мном.

4
САМОМЕ ТЕБИ ЗГРИЈЕШИХ, И НА ТВОЈЕ ОЧИ ЗЛО УЧИНИХ, А ТИ СИ ПРАВЕДАН У РИЈЕЧИМА СВОЈИМ И ЧИСТ У СУДУ СВОЈЕМ.

Псалми Давидови 51

TА, У БОГА ЈЕ МИР ДУШИ МОЈОЈ, ОД ЊЕГА ЈЕ СПАСЕЊЕ МОЈЕ!

2
ТА, ОН ЈЕ ГРАД МОЈ И СПАСЕЊЕ МОЈЕ, УТОЧИШТЕ МОЈЕ, НЕЋУ ПОСРНУТИ НИМАЛО.

3
Докле ћете нападати на човјека? Сви хоћете да га оборите као зид наваљен, као ограду испроваљивану.

4
Баш наумише да га свргну с висине, омиље им лаж, устима благосиљају а у срцу куну.

5
ДА, У БОГУ СЕ СМИРИ, ДУШО МОЈА; ЈЕР ЈЕ У ЊЕМУ НАД МОЈ.

6
ОН ЈЕ ГРАД МОЈ И СПАСЕЊЕ МОЈЕ, УТОЧИШТЕ МОЈЕ, НЕЋУ ПОСРНУТИ.

7
У БОГУ ЈЕ СПАСЕЊЕ МОЈЕ И СЛАВА МОЈА, ТВРДИ ГРАД И ПРИСТАНИШТЕ МЕНИ ЈЕ У БОГУ.

8
НАРОДЕ! УЗДАЈ СЕ У ЊЕГА У СВАКО ДОБА; ИЗЛИВАЈТЕ ПРЕД ЊИМ СРЦЕ СВОЈЕ; БОГ ЈЕ НАШЕ УТОЧИШТЕ.

9
ТА, СИНОВИ СУ ПРОСТАЧКИ НИШТА, СИНОВИ СУ ГОСПОДСКИ ЛАЖ, ДА СЕ МЕТНУ НА МЈЕРИЛА, БИЛИ БИ ЛАКШИ НЕГО НИШТА.

10
Не уздајте се у власт ни у отимање, немојте бити ништави; кад расте богатство, не дајте да вам срце прионе за њ.

11
Једном рече Бог и више пута чух, да је крјепост у Бога.

12
И у тебе је, Господе, милост; јер ти плаћаш свакоме по дјелима његовијем.

Псалми Давидови 62

Који одозго долази над свима је; који је са земље од земље је, и говори од земље; КОЈИ ДОЛАЗИ С НЕБА НАД СВИМА ЈЕ.

32
И што видје и чу оно свједочи; и свједочанства његова нико не прима.

33
Који прими његово свједочанство, ПОТВРДИ ДА ЈЕ БОГ ИСТИНИТ.

34
Јер кога Бог посла, онај ријечи Божије говори: ЈЕР БОГ ДУХА НЕ ДАЈЕ НА МЈЕРУ.

35
ЈЕР ОТАЦ ЉУБИ СИНА, И СВЕ ДАДЕ У РУКЕ ЊЕГОВЕ.

36
КО ВЈЕРУЈЕ СИНА, ИМА ЖИВОТ ВЈЕЧНИ; А КО НЕ ВЈЕРУЈЕ СИНА, НЕЋЕ ВИДЈЕТИ ЖИВОТА, НЕГО ГЊЕВ БОЖИЈ ОСТАЈЕ НА ЊЕМУ.

Свето Јеванђеље по Јовану 3,33

благодат вам и мир од БОГА ОЦА НАШЕГА И ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА
revizor
(pilot)
2019-02-28 07:03 PM

Јер вам не показасмо силу и долазак Господа нашег Исуса Христа по приповеткама мудро измишљеним, НЕГО СМО САМИ ВИДЕЛИ СЛАВУ ЊЕГОВУ.

17
Јер он прими од БОГА ОЦА ЧАСТ И СЛАВУ КАД ДОЂЕ К ЊЕМУ ТАКАВ ГЛАС: ОВО ЈЕ СИН МОЈ ЉУБАЗНИ, КОЈИ ЈЕ ПО МОЈОЈ ВОЉИ.

18
И овај глас ми чусмо где сиђе с неба кад бејасмо с Њим на светој гори.

19
И ИМАМО НАЈПОУЗДАНИЈУ ПРОРОЧКУ РЕЧ, И ДОБРО ЧИНИТЕ ШТО ПАЗИТЕ НА ЊУ, КАО НА ВИДЕЛО КОЈЕ СВЕТЛИ У ТАМНОМ МЕСТУ, ДОКЛЕ ДАН НЕ ОСВАНЕ И ДАНИЦА СЕ НЕ РОДИ У СРЦИМА ВАШИМ.

20
И ово знајте најпре да ниједно пророштво књижевно не бива по свом казивању;

21
Јер никад пророштво не би од човечије воље, НЕГО НАУЧЕНИ ОД СВЕТОГ ДУХА ГОВОРИШЕ СВЕТИ БОЖИЈИ ЉУДИ.

Друга саборна посланица (светог апостола Петра ) 1

https://www.pouke.org/svetopismo/teme.php?tema=bozja-reč

https://www.pouke.org/svetopismo/teme.php?tema=sud

благодат вам и мир од БОГА ОЦА НАШЕГА И ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА
pravda_i_istina
2019-02-28 08:37 PM
1. PETROVA 1,12 Njima (STAROZAVETNIM PROROCIMA) se otkri da ne sebi, nego vama služahu u onom što vam se sad javi preko onih koji vam propovediše Jevandjelje Duhom Svetim poslanim s neba, u što andjeli žele zaviriti.

GALATIMA 1,8 Ali ako i mi, ili andjeo s neba [OTK. 14,6] javi vam jevandjelje drukčije nego sto vam javismo, anatema da bude!
Ako je propoved Jevandjelja uslov spasenja koje apostoli javiše i koje primismo i u koje poverovasmo, i evo posle 19 vekova držimo to jevandjelje Gospoda našega, kako možemo verovati lažnom otkrovenju 14,6 da „večno jevandjelje” tek treba da bude predato ljudima od nekog andjela, a čak i andjeli žele zaviriti u Jevandjelje Gospodnje predato ljudima preko apostola i propovedano Duhom Svetim?
Ne zavisi spasenje ljudi od andjela, nego se Božiji andjeli šalju na služenje onima koji će naslediti spasenje (JEVREJIMA 1,14), tj. Gospod zapoveda andjelu svojem da takve čuva (PSALAM 91,11), čak i ako je čovek privremeno manji od andjela (JEVREJIMA 2,7)...

Ako je Hristos objavljivao Boga ljudima, svedočeći slavu Očevu koju je imao pre postanka sveta (4. JEVANDJELJE 17,5), tako je posredovao, ali ako je Bog Onaj koji opravdava, a Hristos s desne strane Bogu, onda On kod Boga posreduje za nas (Rimljanima 8,33-34).

2. PETROVA 2,16-17
Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujući izmišljenim bajkama, nego smo sami bili očevici veličanstva Njegova.
Jer On primi od Boga Oca čast i slavu kada mu dodje ovaj glas od veličanstvene slave: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.

OVA POSLANICA JASNO REFERIŠE O DOKAZANIM APOSTOLIMA KOJI SU BILI SVEDOCI SLAVE GOSPODNJE, SLAVE BOŽIJE NA GORI (MATEJ 17,2…, MARKO 9,3…, LUKA 9,29…), A NA DRUGOJ STRANI, KAO KONTRAST, RASKRINKAVA IZMIŠLJENE BAJKE (BASNE) PISCA LAŽNOG OTKRIVENJA 5,12...:dostojno je jagnje zaklano, da primi silu i bogatstvo i premudrost i čast i slavu i blagoslov.

SAB. POSL. SV. AP. JUDE JAKOVLJEVOG 8 Slično, dakle, i ove sanjalice skrnave telo i preziru Gospodstvo, a na slave hule.
revizor
(pilot)
2019-03-01 04:45 AM
Sveto pismo je najvažnije od Božjih otkrivenja datih čovjeku. U njemu nam Bog otkriva šta treba da znamo o njemu kao svome Stvoritelju, o Isusu Hristu kao svome Otkupitelju i o glavnim istinama spasenja. Naše spasenje zavisi od pravog poznavanja „BOGA I ONOGA KOGA JE ON POSLAO ISUSA HRISTA.” (JOVAN 17:3), kao i od poznavanja i prihvatanja istina koje nam je Bog u Svetom pismu.

ŠTA JE SVETO PISMO I ŠTA ONO OBUHVATA?

1. Sveto pismo u Hristovo vrijeme obuhvatalo je Mojsijeve knjige, istorijske i proročke spise i psalme.

„ I REČE IM: OVO SU RIJEČI KOJE SAM VAM GOVORIO JOŠ DOK SAM BIO S
VAMA, DA SVE TREBA DA SE IZVRŠI ŠTO JE ZA MENE PISANO U ZAKONU
MOJSIJEVU I U PROROCIMA I U PSALMIMA. TADA IM OTVORI UM DA
RAZUMIJU PISMO.” (Luka 24:44,45)

2. Spisi apostola su takođe bili priznati kao dio Svetog pisma. Apostol Petar spominje poslanice apostola Pavla kao dio Pisma. To isto vrijedi i za spise ostalih apostola. Između Starog i Novog saveza postoji potpuni sklad. Stari savez je temelj Novoga. Pisci Novoga saveza se pozivaju na spise iz Staroga saveza. To pokazuje da su oba dijela Svetoga pisma jednako važna. Oba su Božja riječ temelj naše vjere i života.

KAKO JE DATO SVETO PISMO?

1. Iako su Sveto pismo pisali ljudi proroci i apostoli, ono je od Boga dato, jer je rezultat Božanskog nadahnuća.

„SVE JE PISMO NADAHNUTO OD BOGA…” (2.TIMOTEJU 3:16)

2. BOG JE PREKO SVETOG DUHA OTKRIO SVOJU OBJAVU NAROČITO IZABRANIM LJUDIMA.

„JER NIKAD PROROŠTVO Ne bi OD ČOVJEČJE VOLJE, NEGO NAUČENI OD
SVETOGA DUHA GOVORIŠE SVETI BOŽJI LJUDI.” (2. Petrova 1:21)

Bog je izabrao neke ljude koje je nadahnuo svojim Duhom i
otkrio im plan spasenja i svoje namjere u pogledu čovječanstva.
Božje nadahnuće primljeno je pod direktnim uticajem i upravom
Njegovog Duha.

Vidi: 2. Timoteju 3:16; 1. Petrova 1:21; 2. Samuelova
23:2; Jeremija 1:9; Djela 1:16; 1. Korinćanima 2:13; Danilo
10:15-17; 1. Mojsijeva 49:1-28; 2. Mojsijeva 4:14-16; 4. Mojsijeva
22:35,38; 23:5,11,12,16; 1. Dnevnika 28:10-19; Jeremija 26:1,2;
36:1-4; 5. Mojsijeva 18:18; Jovan 12:49; Djela 2:3, 4…

Premda je istina da je Bog nadahnuo i vodio biblijske pisce, Biblija je pisana ljudskim jezikom iz razloga što Božja objava nije sama sebi svrha, već je data čovjeku tamo gdje se on nalazi. Istorijski događaji i priče u Bibliji imaju narativnu funkciju u smislu vjerodostojnog izvještavanja i takođe su nadahnuti Božjim Duhom.

Pisci Svetog pisma su bili ljudi iz raznih krajeva, raznih vjekova, različitih staleža i različitog obrazovanja: carevi, državnici, sveštenici, pastiri, ribari, carinici, itd. Pa ipak je ova knjiga jedinstvena cjelina. Ona je nadahnuta istim duhom, jedan glas govori iz nje, a to je upravo dokaz njenog božanskog porekla. U pisanju Svetog pisma učestvovalo je 40 pisaca, a pisano je u periodu od 1600 godina, i to od 1500. god. prije Hrista do 100. god. posle Hrista.

Što se tiče predanja (tradicije), ono se ne može izjednačiti sa knjigama Svetog pisma. Predanje ne samo što ne dolazi od očevidaca koji su slušali Hrista i njegovu nauku, kao što je to slučaj sa piscima Svetog pisma, već nije ni plod božanskog nadahnuća. Ono se često ne slaže sa naukom Svetog pisma, koje je pisana Božja riječ. Zato predanje ne može biti temelj naše vjere.

ZAŠTO NAM JE DATO SVETO PISMO?

1. Poznavanje Svetog pisma je korisno za ovaj život i za budući.

„DA OD RANOG DJETINJSTVA POZNAJEŠ SVETE SPISE KOJI TE MOGU UČINITI
MUDRIM NA SPASENJE KROZ VJERU U HRISTA ISUSA. SVE JE PISMO
NADAHNUTO OD BOGA I KORISNO ZA POUČAVANJE, ZA UKORAVANJE, ZA
POPRAVLJANJE, ZA VASPITAVANJE U PRAVEDNOSTI, DA ČOVJEK BOŽJI
BUDE SAVRŠEN, POTPUNO OPREMLJEN ZA SVAKO DOBRO DJELO.” (2.Timoteju
3:15–17; vidi: Rimljanima 15:4)

Za učenje. Sveto pismo nam daje pravila za savršen hrišćanski
život. Ono nam otkriva sve naše dužnosti prema Bogu i bližnjima.

Za ukoravanje. Ono žigoše svaki grijeh u nama.

Za popravljanje. Sveto pismo nas ne samo ukorava već nas i
popravlja pokazuje nam pravi put i daje nam silu da njime idemo.

„U SRCE SVOJE ZATVORIO SAM RIJEČ TVOJU, DA TI NE GRIJEŠIM.”
(Psalam 119: 11; vidi: Jevrejima 4:12)

Za vaspitavanje u pravednosti. – Kao što se dijete vaspitava da
bi razumjelo osnovne odgovornosti prema bližnjima, tako
hrišćanin nalazi u Svetom pismu ona načela koja će mu pomoći
da postane savršen i pripremljen za svako dobro djelo.

2. Sveto pismo je svjetlost. Ono otkriva pravi put u tami i
rasvjetljava budućnost.

„RIJEČ JE TVOJA SVJETILJKA NOZI MOJOJ, I SVJETLOST STAZI MOJOJ.” (PSALAM
119:105)

„TAKO JE PROROČANSKA RIJEČ KOJU IMAMO JOŠ POUZDANIJA, I DOBRO
ČINITE ŠTO NA NJU PAZITE KAO NA SVJETILJKU KOJA SVIJETLI NA TAMNOM
MJESTU, U VAŠEM SRCU, DOK NE SVANE DAN I NE POJAVI SE ZVIJEZDA
DANICA U VAŠIM SRCIMA.”

I IMAMO NAJPOUZDANIJU PROROČKU RIJEČ, I DOBRO ČINITE ŠTO PAZITE NA NJU, KAO NA VIDJELO KOJE SVIJETLI U TAMNOME MJESTU, DOKLE DAN NE OSVANE I DANICA SE NE RODI U SRCIMA VAŠIMA (2. Petrova 1:19)

3. Biblija nas upoznaje sa Hristom koji je centralna ličnost svetih
spisa.

„VI ISTRAŽUJTE PISMA JER MISLITE DA U NJIMA IMATE VJEČNI ŽIVOT, A
UPRAVO ONA SVJEDOČE O MENI.” (Jovan 5:39; vidi Luka 24:27)

KAKO MOŽEMO RAZUMJETI SVETO PISMO?

1. Sveto pismo treba proučavati svaki dan i sa molitvom.

„ONI SU IMALI PLEMENITIJI STAV OD ONIH U SOLUNU, JER SU SVIM SRCEM
PRIMILI RIJEČ I SVAKI DAN ISTRAŽIVALI PISMA DA VIDE JE LI TO TAKO.”
(Djela 17:11)

2. Za razumijevanje Biblije potrebna je pomoć Svetog Duha.

„A NAMA JE BOG TO OTKRIO SVOJIM DUHOM, JER DUH SVE ISTRAŽUJE,
ČAK I DUBINE BOŽJE… A MI NISMO PRIMILI DUH SVIJETA, NEGO DUH
KOJI JE OD BOGA, DA SPOZNAMO ONO ŠTO NAM JE BOG PODARIO. (1.
Korinćanima 2:10,12.)

Sveti ili Božji Duh jedini je Učitelj božanske istine. Isus je kazao:

”A UTJEŠITELJ, DUH SVETI, KOGA ĆE OTAC POSLATI U IME MOJE, ON ĆE VAS
NAUČITI SVEMU.„ (Jovan 14:26)

3. U proučavanju Biblije mogu nam pomoći i vjerni Božji ljudi,
koje je Bog poslao da objave njegovu volju i da pouče ljude kako
da žive u skladu sa Riječju Božjom.

”ZATO IDITE I NAUČITE SVE NARODE, KRSTEĆI IH U MOJE IME I UČEĆI IH
DA DRŽE SVE ŠTO SAM VAM ZAPOVIJEDIO.„ (Matej 28:19,20)

Hristov nalog ističe potrebu proučavanja. Bez umnog napora u
cilju da shvatimo otkrivenu Božju volju ne može biti pravog
hrišćanstva i pravog duhovnog napretka. Bez pravog proučavanja
važnih biblijskih istina ne može biti ni pravog duhovnog života.
Samo oni koji su već prihvatili Sveto pismo kao pravilo svog života
i koji žive u skladu sa Božjim zakonom mogu da pouče i druge istinama
Božje riječi.

KAKO NAS SVETI DUH VODI U PROUČAVANJU?

1. Prilikom proučavanju Božje riječi molimo se za pomoć Svetoga
Duha.

”DAKLE, AKO VI, IAKO STE ZLI, ZNATE DA DAJETE SVOJOJ DJECI DOBRE
DAROVE, KOLIKO ĆE VIŠE OTAC, KOJI JE NA NEBU, DATI SVETOG DUHA
ONIMA KOJI GA MOLE ZA TO!„ (Luka 11:13)

Bog će nam dati Svetog Duha kao odgovor na naše molitve. Tražimo
ga, i On će nam se dati.

2. Da bi nam Sveti Duh bio dat, moramo biti voljni da Mu se
pokoravamo.

”MI SMO SVJEDOCI TIH DOGAĐAJA, KAO I SVETI DUH, KOJI BOG DADE
ONIMA KOJI MU SE POKORAVAJU.„ (Djela 5:32)

Sveti Duh nije obećan samo određenim biblijskim ličnostima,
već svima koji iskreno vole ljube Boga i slušaju Ga (Jovan 7:17).

POSLUŠNOST STVORITELJU JE TEMELJ PRAVOG ODNOSA ČOVJEKA PREMA
BOGU (VIDI: 1. SAMUELOVA 15:22).

Anđeli se pokoravaju Bogu iz ljubavi
a ne iz straha. Istu poslušnost Bog očekuje i od nas.

ZNAČAJ BOŽJE RIJEČI

1. Bog nam govori iz nje.
”BOG, KOJI JE U PROŠLOSTI MNOGO PUTA I NA MNOGO NAČINA GOVORIO
NAŠIM PRAOČEVIMA PREKO SVOJIH PROROKA, U OVIM POSLEDNJIM DANIMA
OBRATIO SE NAMA PREKO SINA.„ (JEVREJIMA 1:1,2)

Isus Hrist, Sveto pismo i Božji Duh su naše vođe. Divno je saznanje
da je Biblija knjiga iz koje Bog govori – da je ona pismo od
Boga, koje nam je uputio da nas vodi boljem i srećnijem životu.

2. Božja riječ može da nas preporodi i preobrazi u Hristovo
obličje.

”JER NISTE PONOVO ROĐENI IZ RASPADLJIVOG NEGO IZ NERASPADLJIVOG
SJEMENA, RIJEČJU ŽIVOG I VJEČNOG BOGA.„ (1. Petrova 1:23.)

U Božjoj riječi je sila koja daje nov život. Božja riječ je promijenila
život hiljadama ljudi. Ona ih je oslobodila rđavih navika, ojačala
protiv iskušenja i nadahnula plemenitim težnjama. Ova sila
ponuđena je svakom čovjeku. Ako je prihvatimo, ona će vas učiniti
pravim Hristovim sledbenicima.

”AKO OSTANETE U MOJOJ RIJEČI, ZAISTA STE MOJI UČENICI, I UPOZNAĆETE
ISTINU I ISTINA ĆE VAS OSLOBODITI.„ (Jovan 8:31,32; vidi: Luka
11:28)”
K-MC
(llkktt)
2019-03-01 05:01 AM
Dakle, da se malo osvrnemo na to kako inače ljudi propovjedaju Evandjelje na ulici, van svojih crkvenih institucija. Kako i na koji način pridobijaju nove clanove.

Najcesce se sreću Jehovini svjedoci, rjedje Adventisti, ponekad Baptisti, ponekad Pentekostalci

Pravoslavne još nisam nigde sreo ni video da propovjedaju Evandjelje a ni Katolike,

Svako od pomenutih ima svoju specificnu pricu. Ta prica je ekstremno bitna jer na tom temelju će da zida svoju vjeru i stav potencionalni pristalica ili obracenik. Kasnije će biti jako teško skoro nemoguće da se koriguje stav i način vjerovanja/Evandjelje, ako je inplementiran POGRESNO u početku.

Samo kratko da napomenem kako inače pocinje prica kod pomenutih.

-Jehovini svjedoci krenu uopsteno o Bogu a posto svako već po nešto zna o Bogu i posto je svako već clan u nekoj vjerskoj zajednici, makar samo formalno. Tema se brzo bazira na onome sto je razlicito i sto Jehovini svjedoci smatraju za bitno, a to je ,,kako je ime Bogu,, primanje krvi kao nedopustivo. To i ostaje kasnije najjači utisak novo obracenom, iako on dalje uci o svemu i svačemu. Hristos je za njih neko koga je Jehova poslao da odradi posao spasenja, na neki način nije toliko bitan Lik, a u stvari, sve se vrti oko Hrista i On bi trebao da bude centar u propovjedanju Evandjelja.

-Adventisti krenu isto uopsteno, a onda sledi fokusiranje na koji dan treba da se slavi, Nedjelja ili Subota, pa onda kad je već rjec o Suboti koja se dokazuje iz 10 zapovjesti, skrece se odma paznja na cio Zakon. Ako se prica sa pravoslavnim ili katolikom, onda ga se upozorava i na drugu zapovjest u vezi klanjanja likovima i kipovima. Tako se krene pa nije daleko ni zakon o jelima, svinjetina. Ako doticni kojem se propovjeda pusi, objašnjava mu se da je to loše itd. Jednostavno, fokus je na Zakonu, to je STAROZAVJETNI SISTEM. Covjek se upoznaje sa Zakonima, njemu se prtedstavljaju razna pravila i uredbe. Hristos koji je srz Evandjelja ceka na red da bude predstavljen, ali u psihi covjeka ostaje ZAKON, umjesto da Hristos.

-Baptisti pitaju odma ,,jesi li spasen,, oni vjeruju da kad neko izgovori jednu molitvu u kojoj priznaje da je gresnik i poziva Hrista u svoje srce , da je taj spasen i da se ne može vise izgubiti. Jednom spasen uvjek spasen, tako oni uce. Oni vise fokusiraju na Hrista sto je dobro, ali opet imaju krivo ucenje koje može biti pogubno, takođe svaka lokalna crkva ima svoje specificno ucenje koje može biti i pentekostalno. Dakle, oni idu u početku pravilno sa predstavljanjem Hrista ali taj Hristos ne upozorava puno na grijeh i na doslednost. Tako iako oni kažu da je fokus Hristos, ne sire Njegovo pravo ucenje-Evandjelje. Mnogi od njih uce da nije potrebno pokajanje, samo vjera, sto je sasvim pogresno.

-Pentekostalci po svaku cjenu traže Duha svetog, obavezno da vjernik MORA da progovori u nekim nerazumljivim jezikom kad se krsti. To takođe nije bibliska nauka i pravo Evandjelje. Bog dodjeljuje svakome Duha svetog kad je doticni spreman za to. Treba da se iste i trazi, ali treba pre toga i biti spreman i voljan da se ostavi svjetovnost i svi grijesi. Vjera se ne zasniva na senzacijama, cidima, govoru u nerazumljivim jezikom a niti u izlecenjima koje oni potenciraju. Vjera treba da stoji cvrsto i kad sve ide loše i naopako u zivotu, bez obzira govori li neko kako oni to zovu andjeoskim jezikom. Duhovni darovi su razliciti, ne mora biti obavezno jezik kod svakog. Ali je dobro da traže Duha svetog, samo da se ne javi kakav drugi duh koji emitira Duha svetog, jer kad covjek iste a nije ispunio uslove za zadobivanje. Vjerujem da Bog daje svakom Duha svetog ko je ozbiljan po tom pitanju i ima iskrenu vjeru. Pentekostalizam je pokazao mnogo puta na mnogo mjesta da rade sa laznim duhovima, pocevsi od Toronto blesing pa sve dalje do danas, svakojaki cirkusi koji nemaju nikakve veze sa istinskim Duhom svetim. Jako zamrseno. Dakle, ni tu nema fokusa na Hristu koji je temelj i ZDRAVE nauke Evandjelja.

- Pravoslavci slabo ili nikako ne propovjedaju Evandjelje, pozovu nekog na Liturgiju i kažu kako je to najbitnije. Na Liturgijama se rjetko propovjeda Evandjelje, ako onda samo djelimicno. Uz Liturgiju idu i molitve raznim Svecima i Mariji a najmanje molitava ide Bogu, kojem bi jedinom trebalo da se moli. Praktikuje se i sluzba ikonama i kipovima iako Bog kaže jasno : Ne. Iako je druga zapovjest prepravljena u kalendaru da manje osuđuje tu praksu, i takva prepravljena zabranjuje te praktike. Tako da se u tom svemu gubi Hristos kao srz Evandjelja i gubi se zajednistvo sa Hristom/Bogom jer se ispred stavljaju drugi likovi. Primjera radi, kažu da Vasilije ostroski isceljuje, zašto onda da se molimo Bogu/Hristu kad Vasilije isceljuje, logicno da će se ljudi moliti Vasiliju radije umjesto Bogu. Slava koja pripada Bogu/Hristu razdjeljuje se na gresne ljude. (svi smo gresni osim Hrista, od onih koji su hodili po ovom svjetu) Ovako je i kod Katolika, oni još imaju jednog zivog sveca kojeg oBozavaju Papu (gresnog covjeka), to je najbitnija razlika.

-Dakle, najbitnije je da se u STARTU primjenjuje istinsko pravo Evandjelje na pravi način i redosled. Dok je list još cist i nije ispisan. Jer kad se primi naopacke, kao sto rekoh, jako će se teško ispraviti kasnije. A nije uopste nebitno na šta se mece fokus i kakvu će neko u buduce imati predstavu u svojoj glavi i dusi o Evandjelju/Vjesti spasenja. To je fundament, na tome stavu i nauci se izgradjuje kasnije, taj temelj mora biti zdrav i jak, inače će se kuca srusiti ili se neće moći ni izgraditi na tako losem temelju.

Ja vjerujem da treba uvjek početi pricu o Hristu, o Njegovom zivotu, osobinama, djelu ovde na zemlji, stradanju, zašto je dosao ovde, kakav je bio, šta je rekao, šta je ucio, gde je sada i kako djeluje danas na nas, šta može i hoće da učini za nas sad, itd. Da se covjek upozna sa jednom LICNOSCU, a lako je kasnije dodati uredbe, zapovjesti koje nisu za zanemariti. Kad se nekom pravilno predstavi Hristos, i taj povjeruje u Njega i svidi mu se, taj je već prihvatio princip po kom se živi. Kasnije je lako da se edukuje o pravilnom zivotu i zapovjestima.

P.S, nadam se da se niko neće osjetiti uvredjeno iz pomenutih vjerskih organizacija. Nije mi cilj da omalovazavam nego mi je cilj da svi sto bolje i sto pravilnije praktikujemo nasu vjeru.
K-MC
(llkktt)
2019-03-01 07:15 AM
Da dodam,

Evandjelje je staro ucenje o ,,Bozijem Carstvu,, svi Proroci su govorili o tom carstvu koje treba da dodje. Isus takođe propovjeda ,,Kraljevstvo Bozije,, sve se nastavlja.

Ali, Hristos je kljucno bitan jer On će da upravlja sa tim Kraljevstvom i On uvodi ljude u to Bozije kraljevstvo,

Isus uci ljude kako da udju u to Bozije kraljevstvo i kako će proćioni koji ne udju,

Uci u Bozije kraljevstvo znaci doći ka Bogu, a Hristos je kljucno bitan jer kaže da niko ne može doći ka Ocu/Bogu osim kroz Njega.

Zabluda mnogih hrišćana danas je da se oni fokusiraju na Isusa kao neku ,,kult Licnost,, umjesto da se fokusiraju na ono sto je Hristos ucio, na Njegov karakter, na Njegove poruke, uputstva, zapovjesti, upozorenja. Oni misle da je Isusovo ime kao neka magija i svi koji to ime izgovore i priznaju su već spaseni. Ali to nije tako, Isusova nauka je PUT kojim treba da idemo, On nas uci kako da živimo i nudi nam u tome svoju pomoć. Zato će i reci mnogima u onaj dan: idite od mene ne poznam vas, jer oni nisu sledili Njegovu volju, uputstva, uredbe a čak su u Njegovo ime izgonili demone. I to je moguće čak, i takva zabluda. Zato i kaže Isus: neće svaki koji mi govori Gospode uci u carstvo nebesko/Bozije, nego onaj koji TVORI volju Boziju. Dakle u pitanju je put kojim treba da idemo. Zato kaže: Ja sam PUT, Istina i Zivot. Mora da se ide tim putem kako ga opisuje Isus, ne samo da se vice, kao sto to rade danas milioni ljudi. Oni čak i vole Isus u srcu iskreno, ali neće da slede PUT koji je Isus pokazao. Oni kažu da su primili Isusa u srce, ali ne slede parvo Evandjelje.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.