Forums : Religija

 Comment
О Антихристу
ljubo_ru
(apokalipsa danas)
2017-04-08 12:16 AM
Одмах да признам да је већина овог духовно корисног штива моја маленкост преузела од далеко паметнијих људи а можемо и дисутовати на ову тему

Учење о Антихристу улазило је у првобитну апостолску благовест, како се види из друге главе Друге посланице Светога Апостола Павла Солуња-нима. Након што је у трећем и четвртом стиху навео Антихристове особине, Св, Апостол даље пише Солуњанима : Не памтите ли да сам вам ово кази-вао још кад сам био код вас? (пети стих). Не може се не сматрати веома значајним то што свети Апостол Павле током свога кратког боравка у Солу-ну не само да није ћутке прешао преко учења о Антихристу, као преко нече-га од мањег значаја, него је нашао за важно да га подробно изложи. У овој својој посланици он само понавља оно што им је раније усмено изложио.
Због чега је толико важно познавати то учење ?
Због тога што, како нас опомињу Свети Оци, ко пренебрегне то учење, сматрајући га неважнимза хришћанство, неће препозанти Антихриста и поклониће му се.

Антихрист ће се назвати проповедником и обновитељем истинског богопознања- они који не разумеју хришћанство видеће у њему предста-вника и поборника истинске религије и присајединиће му се. Антихрист ће се представљати као кротак, милостив, испуњен љубављу и сваком врлином: као таквогапризанће га и покорити му се због узвишене доброде-тељности они који палу људску природу признају за праву.. Антихрист ће човечанству понудити највеће земно благостање, почасти, богатство, раскош. Плотске насладе- искетељи земног примиће Антихриста и назваће га својим господарем. Приказаће Антихрист пред човечанством невиђена чуда, слична онима из бесрамних позоришних представа.. изазиваће страх чудесима својим, повлађујућИ плотском мудровању и сујеверју и доводиће у недоумицу човекову ученост: сви људи, којио се руководе светлошћу своје пале природе и који су се одвикли од тога да их води Божја светлост, покориће се прелеснику„ (4 том, стр. 297 ). Антихриста ће са усхићењем примити одступници од хришћанства, али највеће пажње и плача достојно је, како примећују Свети Оци, то што ће и сами изабраници бити двоје-душни у вези са Антихристовом личношћу- толико ће вешто он умети да сакрије од туђих очију сатанско зло које се у њему угнездило.

Самога Антихриста ми још не видимо, али дух његов јавља се и почиње да господари светом. Многобројне претече Антихристове са огромном енергијом припремају његов долазак, његов тријумф и заца-рење над човечанством. Да би хришћански део човечанства прихватио Антихриста, потребне су, разуме се, веома дуготрајне и брижљиве припре-ме. Оне се са растућим интензитетом спроведе све од апостолских времена. Тако је још Свети Апостом Јован Богослов писао у својој Првој саборној посланици : Сваки дух који не признаје да је Исус Христос у телу дошао, није од Бога, то је дух Антихриста за кога сте чули да долази и сада је већ у свету (4,3). Ко је лажљивац, ако не онај који пориче да је Исус- Христос? Тај је антихрист који одриче Оца и Сина” (2,22) И коначно: чусте да Антихрист долази и сада су се појавили многи антихристи (2,18). Учени тумач Светога Писме епископ Михаил примећује да у грчкомизворнику име „Антихрист” стоји са одређеним чланом, који издваја то име као име познате и одређене личности, док други „Аантихрист” не стоје са одређеним чланом, те се, као „многи”, разликују од њега. Ови „многи антихристи” тек су претече онога Антихриста који ће се појавити уочи Другог Доласка Христова и краја света; они су попут „предобраза” (сенки) свога- конкретног долазећег Антихриста. Они су носиоци духа антихристовог и њихов задатак је да припреме услове за његов долазак у свет
... наставиће се
ljubo_ru
(apokalipsa danas)
2017-04-08 12:24 AM
Управо ове „претече” Антихристове и руководе оним светским процесом који је свети Апостол Павле назвао отпадништвом (2. Сол. 2,3). Суштина овога процеса је у све већем удаљавању хришћанскога човеча-нства од изворног, неисквареног еванђељског учења и у замени еванђел-ских завета другим идеалима. Погубност тих идеала које човечанству нуде „претече” Антихристове састоје се у томе што се они неки пут чине прихва-тљивим за хришћане, сагласним са Хришћанством, а у ствари су му дубоко противни, будући да повлађују људским страстима и похотама и утврђују човекову природу у њеној палости.

„Богом допуштено отпадништво- како нас поучава један од великих учитеља духовнога живота наших дана, преосветљени Игњатије Брјанчањинов- не покушавај да зауставиш немоћном руком својом. Уклони се, чувај се сам од њега и то је са твоје стране довољно. Упознај дух времена, изучи га како би, колико можеш, избегао његов утицај.. Отпадништво је од пре некога времена почело да се шири брзо, слободно и отворено. Последице морају бити ужасне. Нека буде воља Божја ! Може да се призна да се православна вера ближи крају.. Једино посебна милост Божја може да заустави свепогубну епидемију неморала и да је одложи на неко време, будући да треба да се испуни све што је прорекли Свето Писмо.

По речима епископа Игњатија Антихрист ће бити логична, исправна, природна последица општег моралног и духовног настројења човечанства

”Апостасија„ или ”отпадниство„, о чему је прорицало Слово Божје у личности Светог Апостола Павла (2. Сол. 2. глава), сада је у пуном замаху и тешко ономе ко то не види или, што је вероватније, не жели да види, ко из неопростиве лакомислености затвара очи на све што се догађа у свету и умирује себе и друге како ”ничега посебног сада нема„, како је ”све природно„. Но, је ли то тек лакомисленост? Не крије ли се иза тога још нешто, мисао о чему се сама намеће када се слушају таква наивна уверавања? Антихрист и његове слуге нипошто нису заинтересовани за то да се о његовом доласку и зацарењу превише говори и разглашава: он ће доћи као велики доброчинитељ човечанства и чак покровитељ вере и Цркве, очекујући свеопште признање и свенародно поклоњење. А из светоотачких пропоштва ми знамо да ће Антихриста да приме и да му се поклоне не само сасвим неверујући, него и они које он обмане као наводно верујуће, па чак и хришћански свештенослижитељи, укључујући ту и носиоце и највиших црквених чинова... наставиће се
ljubo_ru
(apokalipsa danas)
2017-04-08 12:33 AM
У последње дане- обратимо пажњу на то шта свети Апостол наглашава као одлику управо „последњих дана”- наступиће тешка времена. Јер људи ће бити самољубиви, хвалисави, гордељиви, хулници, непослушни родитељима, неблагодарни, непобожни, безосећајни, непомирљиви, клеветници, неуздржљиви, сурови, недоброљубиви, издајници, напрасити, надувени, више сластољубиви него богољубиви, који имају побожност а силе љезине су се одрекли. (2. Тим. 3,1-5).
Данас у свету особито господствују гордост и самољубље као никада пре, а управо је то, по учењу светих отаца-подвижника, корен и почетак свих осталих страсти, свега онога што је Свети Апостол побројао.
У томе је главни узрок свих наших унутрашњих смутњи и подела, свих распри, свађа и међусобних непријатељстава, уместо очекиванога, рекло би се, братскога сагласја, једнодушности, хришћанске љубави и узајамне помоћи. Зацарили су се гордост и самољубље, сви би да владају, а нико неће смирено да слуша и потчињава се.
за наше време карактеристична је у „сила обмане”- о чему пише Свети Апостол Павле у својој Другој посланици Солуњанима- када људи поверују лажи (2. Сол. 2,11). Истина и лаж у наше ће се време тако помешати, да ће и најразумнијем човеку неки пут бити тешко да разабере где је истина а где лаж. Лаж се тако дрско издаје за истину да се многи предају тој опсени и одвраћају се од истине. А разобличити ту лаж, која се ради свога утврђивања вешто користи свим средстввима овога света која јој на потпуном располагању- укључујући и огромна новчана средства и друштвену власт, бива веома тешко.
Појава Антихриста биће природна последица „недостатка људи са духовним познањем и расуђивањем”, „одсуства истинског Богопознања” и „прихватања ђавољих дела као као дела Божијих”.

Пред долазак Антихриста, целокупно стање у свету биће такво, да ће његова појава на неки начин представљати неопходну последицу таквог стања, тих у суштини антихришћанских прилика и антихришћанске духовне усмерености света, ето зашто је још свети Апостол Јован Богослов говорио о многим антихристима (1. Јн. 2,18), ето због чега се може говорити о појави „духа антихристовог” у свету, много пре зацарења самог Антихриста. Говорити о томе- никако не значи узимати на себе право да се „предскаже” време јављања Антихристовог, које, по учењу Речи Божије, никоме није у потпуности познато иако се јављају многа његова обелажја.


ljubo_ru
(apokalipsa danas)
2017-04-08 12:36 AM
Антихрит ће, као у неком театру, поразати људима призоре изнезађујућих чудеса за које савремена наука неће имати објашњење; величанственошћу својих чудеса он ће плашити људе и уједно задовољавати њихову неразумну љубопитљивост и грубо незнање, задовољавајући њихову сујету и гордост, угађаће мудровању по телу и сујеверју, у недоумицу ће доводити људску ученост: сви они који се руководе светлошћу своје пале природе, оутђивши се од светлости Божије, у заносу ће се поклонити заводнику (Откр. 13,8).

Зачетак свега овога видимо већ сада, па јасно себи можемо да представимо шта ће так донети појава самог Антихриста.

„Знамења Антихриства најпре ће се јавити у ваздушној сфери (преп. Јефрем Сирин, беседа 106): у тој сфери је сатанина власт најјача (Еф. 2,2 и 6,12). Знамење ће нарочито деловати на чуло вида, опчињавајући га и обмањујући (св. Симеон Нови Богослов, о трешем виду пажње). Свети Јован Богослов, сазерцавајући у откривењу догађаје који ће предходити крају света, каже да ће Антихрист чинити велика дела, па ће да учини да и огањ силази с неба на земљу пред људима (Откр. 13,130. Писмо на ово указује као на највеће знамење Антихристово, а место збивања његовог биће- ваздух: ”биће то задивљујући и страшан призор„.

И ово се сада већ донекле остварује у виду различитих необичних и раније незамисливих изума, чије се дејство одвија управо у” ваздуху„.

”Знамење помаже Антихристову препредену намеру: да му на поклоњење приступи већина људи. Његови противници биће проглашени за смутљивце, непријатеље заједничког добра и друштвеног поретка, биће подвргнути прикривеном или јавном прогону, мучењима и казнама„. ”.

„Зли духови, разаслани по васељени, шириће међу људима највиће мишљење о Антихристу, опште одушевљење и неодољиву привлачност према њему” (Преп. Јефрем Сирин, беседа 106).


У Светом Писму детаљно су предочене све тегобе које ће донети последње гоњење хришћанства, као и бруталност онога који прогони. Нарочито одлучно и одређено звучи име које је Писмо наденуло том ужас-ном човеку: звер (Откр. 13,2), баш као што је пали Архангел назван змијом (Пост. 3,1). Оба имена верно осликавају карактер непријатеља Бижијих. Један делује више у тајности а други- више јавно: јер звери, која је налик свим зверима (Откр. 13,2), сједињујући у себи њихову крволочност, даде змија силу своју и престо свој и власт велику (Откр. 13,2). Настаће страшно искушење за свете Божије: чудеса гонитеља имаће моћ да их преваре и заведу; неограничена власт мучитеља, префињена и промишљена гоњења и притисци, прикривени препреденом домишљато-шћу, довешће верне у најтежи положај; њихова малобројност чиниће их ништавним пред целим човечанством, њиховом мишљању неће бити придаван значај. Општи презир, мржња, клевете, мучења и насилна смрт постаће њихова судбина. Тек ће уз нарочиту помоћ Божанске благодати, и под њеним руководством, изабраници Бижији стећи снаге да се супротставе непријатељу Божијем и исповеде пред њим и пред људима Господа Исуса„.

Како нам је и ово све познато: није ли реч о опису нашег времена? Само духовни слепац или онај који је већ ступио у службу Антихристових слугу, неће признати да ми живимо у навечерје царства Антихристовог, да на себи већ окушавамо оно о чему је горе писано!

Но како ће и ради чега људи одбацити Христа и примити Антихриста?

И на ово питање диван одговор пружа нам свети Игњатије- из истих оних разлога због којих су Га одбацили пре више од деветнаест векова и разапели на крсту.

”Хришћанство нам је предано са таквом тачношћу, да непознавање не може бити оправдање онима који се на то позивају. Непознавање може да буде само добровољно. Као што сунце светли са неба, тако светли и хришћанство. Онај који својом вољом затвара очи, нека то што не види или што није упућен, припише својој вољи а не одсуству светлости. Узрок одбацивања Богочовека, једнако као и узрок примања Антихриста, крије се у самим људима.

Ја сам дошао у име Оца својега, посведочио је Господ Јудејима, И не примате ме; ако други дође у име своје, њега ћете примити (Јн. 5,43). Они су дакле истовремено названи онима који ће одбацити Христа и који ће примити Антихриста, иако се о Антихристу још говори као о ономе који тек треба да дође. Одбацивши Христа, они су се по склоности хуха присајединили онима који примају Антихриста, па чак и припремила терен за његов долазак много столећа унапред. Извршили су његов највећи подухват: Богоубиство. За њега самог, за време када се појави, није остављено слично злочинство.

И као што се њихов дух налазио у непријатељском односу према Христу, исто се тако налазио у стању општења са Антихристом, мада их је од њега делио огроман временски размак- размак који се сада, након две хиљаде година, сасвим смањио.

Свети Јован Богослов говори: А сваки дух који не признаје да је Исус Христос у телу дошао, није од Бога; и то је дух Антихриста, за којега сте чули да долази, и сада је већ у свету (1. Јн. 4,3).

Они који су вођени духом Антихриста одбацили Христа, и примили Антихриста духом својим, већ су ступили у општење са њим, потчинили му се и поклонили у духу, признавши га тако за свог бога.

И зато ће им Бог– то јест по допуштењу Своме- послати силу обмане, да верују лажи: да буду осуђени сви који не вероваше истини, него заволеше неправду (2. Сол. 2,11-12).


Антихрист ће доћи у своје, унапред одређено време. Његовом ће доласку предходити опште Отпадништво од хришћанске вере. Отпадни-штвом од Христа човечанство ће се припремити за примање Антихриста. Само расположење људског духа створиће потребу за обраћање Анти-христу и симпатије према њему, као што се у тешкој болести јавља жудња за смртоносним напитком. Позив је упућен! Људи вапију за генијем над генијима који би материјални развитак и напредовање подигао на вишу разину, а на земљи успоставио благостање, уз које рај и небо постају излишни за човека. Антихрист ће бити логична, очекивана и природна последица општег моралног и духовног стања људи...наставиће се
ljubo_ru
(apokalipsa danas)
2017-04-08 12:39 AM
Многи данас сумњају у то да ће Антихрист доћи и чак одбијају да слушају о томе. Међу њима, ма како чудно изгледало, има и духовних лица која су се у свом погледу на свет приклонила либерализму и модернизму. Утолико горе по њих. желели они то или не, Антихрист ће пре или касније стићи, како о томе савршено јасно учи Црква, и тешко њима ако га не препознају и поклоне му се. на то је упозорио и Сам Господ Исус Христос Који рече Јудејима: Ја сам дошао у име Оца Својега и не примите Ме; а ако други дође у име своје, њега ћете примити (Јн. 5,43). Под тим „другим” Црква је увек разумевала Антихриста, учећи да „Антихрист” значи не само „противник Христов”, него „место-Христос” (предлог „анти”на грчком значи и „против” и „уместо” ).

Позивајући се на речи светога Јована Богослова : сада су се појавили многи антихристи (Јн. 2,18), ови либерали-модернисти тврде да под „антихристима” треба схватати уопште противнике хришћанства или просто, сабрано зло, али не више од тога. Но они у том случају поступају као секташи, узимајући из Светог Писма само оно што име се допада и ван контекста : ве сте слушали, да Антихрист долази. Зар није јасно да тога Антихриста који тек има да дође треба разликовати од оних антихриста којих већ има у свету и који су тек претече долазећега Антихриста?

Учење о Антихристу, као о одређеној личности, човеку, налазимо на мноштву места Светога Писма. И древна Васељенска Црква устима многих великих Отаца и Учитеља исповедала је учење о Антихристу као о посебном човеку, а то учење је тада било толико ауторитативно и од свих прихватано без зазора, да чак нико ни од тадашњих јеретиканије одступао од њега и никоме није ни падало на памет да га одбаци или посумња у његову истинитост. Сумње у Антихристов долазак се јављају тек сада. Није ли то посебан предзнак његовог блиског доласка. И не спремају ли се те „сумњалице” да га, свесно или несвесно, приме и поклоне му се ?

Учење о Антихристу подробно се и јасно излаже у књизи пророка Данила (7,11, и 12. глава), у Еванђељима (Мт. 24; Мк. 13, Лк. 17 и 21; Јн. 5,43), у Првој саборној посланици светога Јована (2,18 и 4,3), у Другој посланици светога Апостола Павла Солуњанима (2,1-12), и у Откривењу (12, 13, 17 и 20, глава). У тим свештеним књигама указује се да ће се Антихрист појавити непосредно уочи Христовог Другог Доласка и краја света и да ће настојати да одвуче хришћане од Христа и поведе их за собом прелешћу и лажним чудима, издајући се за Христа, а да ће потом, начинивши се светским владарем и узевши у своје руке власт над човечанством, почети страшно гоњење хришћана и свих који су сачували верност Христу Спаситељу. Његову владавину окончаће тек Други Долазак Христа Спаситеља Који ће поразити Антихриста, убивши га духом уста Својих (2. Сол. 2,8).

наставиће се ...
ljubo_ru
(apokalipsa danas)
2017-04-08 12:40 AM
Јасну карактеристику Антихриста даје Свети Апостол Павле у Другој посланици Солуњанима (2,3-10). Он каже да ће Антихрист бити човек безакоња, син погибли који се противи и преузноси изнад свега што се зове Бог или светиња. То ће бити гордељивац преиспуњен ђаволском злобом и преузношењем, такав нескривени и бестидни безочник, да ће сам сести у храм Божји као Бог, тврдећи за себе да је Бог. Он ће бити опсенар, упознат са сваковрсним магијама и волшебством, па ће творити лажна чудеса и знамења како би поробио уобразиљу људи и привукао их на своју страну. Вредно је помена и то да, дајући такву Антихристову карактеристику, Свети Апостол Павле вели Солуњанима: Зар не памтите да сам ово казивао још кад сам био код вас ? То показује да је учење о Антихристу, скупа са осталим важним догматима хришћанства, улазило у састав првобитне апостолске благовести и да је на тај начин чинило обавезан предмет првобитног хришћанског веровања. Никако се то није сматрало неважним, како данас мисле многи модернисти, међу којима има чак и духовних лица, којима смета и најмањи помен Антихриста и који су готови да га сматрају безмало предрасудом или плодом превише живахне уобразиље.

желећи да истакне гневљивост и суровост Антихристову, Господ га, како видимо из Откривања, представља у виђењу Светог Јована у облику звери која излази из мора или из бездана (гл. 13. и 17,). Под тим „морем” тумачи подразумевају „море житејско”, односно- као море немирни род људски, а под „безданом”- бездан грехова људских. Дакле, Антихрист ће се појавити као пород људске греховности и у том смислу биће „син греха”.

Важна и драгоцена сведочанства о Антихристовој личности даје нам и Свештено Предање у међусобно сагласним повестима Светих Отаца. Они тако, пре свега, наглашавају да ће Антихрист бити не оваплоћени сатана, него човек који се свецело предао дејству сатанином. Сатана ће му дати силу своју, престо свој и велику власт (Откр. 13,2) и он ће постати оруђе сатанино, те ће зато његова сила и власт бити изузетно велики и преиспуњени злом у највећојмогућој мери. Тако свети Јован Златоусти пита: „Ко ће он бити?” И одговара : „Зар сатана? Не, него неки човек који ће примити сву његову силу” (Трећа омилија на Другу посланицу Солуњанима). У свом „Тачном изложењу вере православне” преподобни Јован Дамаскин вели: „Неће сам ђаво постати човек, но ће се родити човек из блуда и примиће свако дејство сатанско. А Бог, провидевши будуће развраћање Његове воље, допустиће ђаволу да се усели у њега” (Књига 4, глава 26). Свети Иполит Римски предаје у старини распрострањено мошљење по којем ће Антихрист бити јудејског порекла из племена Данова. Свети Иринеј говори да ће Антихрист бити „возглављење свега нечасног и сваког лукавства.. богоодступништва, неправда, лажипророштво и обмана.. Он ће у себи возглавити сву ђавољу заблуду и свебогоодступништво” (Против јереси, књига 5, гл. 25. и 29). Веома је важно да Свети Оци указују на то да многима неће бити лако да препознају Антихриста зато што ће он на почетку скривати своју ђаволску суштину, а показаће се као човек врлински, кротак, човекољубив, лукаво ће творити многа лажна добра, како би се представио као доброчинитељ човечанства и тиме ће преварити, ако буде могуће, и изабране (Мт. 24,24). „Прво, као човек учен и мудар- каже св. Кирил Јерусалимски- он ће притворно показати скромност, целомудрије и човекољубље, а, обманувши Јудеје као очекивани христос знамењима и чудесима која ће лажно творити уз помоћ волшебничке преласти, завршиће сваковрсним беславним и безаконим злоделима и тако ће превазићи све пређашње неправедне и нечастиве људе, имајући срце крвожедно, сурово, немилосрдно и преиспуњено сваким лукавством” (Петнаеста поука оглашенима). Тако и свети Иполит Римски каже да ће Антихрист у почетку бити „кротак, тих, мио, ништељубив, те ће га, видећи такве његове добродетељи, људи поставит за свог цара говорећи како ће се тешко наћи тако добар човек у роду људском. Јевреји ће се понадати да ће он обновити њихово царство. А после тога он ће се узнети срцем и постати суров, немилостив и нечовечан”.

Најстрашније је управо то што већина људи отпочетка неће препознати Антихриста те ће му се поклонити. Због чега ће бит тако? То објашњава Свети Павле:.. зато што не примише љубав истине да би се спасли. И зато ће им Бог послати силу обмане да верују лажи (2. Сол. 2,10-11 ).



Важан предзнак скорога Антихристовога доласке биће, по речима Светог Апостола Павла, узимање онога што га задржава и онога који сад задржава (2. Сол. 2,6-7). Свети Оци су под „оним што задржава” разумевали ромејску империју, а под оним „који задржава (држи)”- ромејске цареве. У ширем смислу, под тиме се подразумевао законски државни поредак на земљи и његови представници- законити господари, ако они који обуздавају на земљи пројаву зла. Велики Оци и угодници Божји наше Руске Цркве схватали су под тиме руску царевину и руске господаре, као законите правопрејемнике римске, а потом и византијске царевине. („Москва- Трећи Рим”). Ако се примети да је Русија, након пада Византије, остала као једина моћна држава која је представљала прави бедем једине истините православне вере на земљи, а да су руски господари били- једини покровитељи и заштитници Православне Цркве у целом свету, такво се тумачење чини потпуно разумним и природним.


„Посредством државних личности Господ штити земна добра и особито добро Цркве Своје, не допуштајући безбожним учењима, јересима и расколима да је смућују. И највећи зликовац светски, који ће се јавити у последње време, Антихрист, неће моћи да се појави међу нама захваљујући самодржавној власти, која задржава мрско безбожничко учење. Апостол казује де се Антихрист неће појавит на земљи дотле, док буде постојала самодржавна власт. Јер тајна безакоња већ дејствује, али неће се испунити све док се не уклони онај који сада задржава . и тада ће се јавити безаконик којега ће Господ Исус убити духом уста Својих (2. Сол. 2,7-8) (”Нове беседе, изговорене 1902.„, издате 1903. године, стр. 4 ). А у другој проповеди, изговореној исте године, Отац Јован одлучан је : ”Када се узме онај који задржава (самодржац), доћи ће Антихрист„

КРАЈ”
Freelance
(Mislilac)
2017-04-09 05:06 AM
Nepotrebno i nasilno zatrpavas temu. A nije ni korektno da postavljas toliki broj postova u nizu. Niko pametan neće da cita tolike dugacke mitoloske tirade.
ljubo_ru
(apokalipsa danas)
2017-04-09 06:25 AM
Признајем да си донекле у праву и пробаћу да смањим постове .
За све особе које теже духовном усавршавању овакви божанствено надахнути текстови нису никад предугачки и губљење времена већ управо супротно ... читају се са одушевљењем и у једном даху .


Freelance
(Mislilac)
2017-04-10 06:27 AM
To je tvoje lično vidjenje, stvarnost je drugacija. Da si u pravu bilo bi pozitivnih komentara, ali nema ni jednog osim mog kritickog i racionalnog.

U svakom slučaj, iako si ubeđen da si apostol, nije korektno postavljanje toliki broj postsova, a još manje nizanje tema.
ljubo_ru
(apokalipsa danas)
2017-04-10 07:41 AM
Мислиоче

Низањем постова и стављањем нових тема ја само покушавам да унесем мало живости и духа на овом подфоруму .
Ако одеш на политику видећеш свакодневне постове и живу дискусију што никоме не смета .
Занимљиво је да се неки дискутанти атеисти увек јављају на овом подфоруму а никад их нема на рецимо психологији или филозофији ?
Мене што не интересује ту ме никад нећеш ни видети
Можда мало савест ради мислиоче , она се не да преварити ...
Freelance
(Mislilac)
2017-04-10 06:07 PM
Ne bi li ljudi olaksali svoj inače gurav zivot, utehu traže i nalaze u iluzijama i zabludama.Na sreću, postoje i oni koji na ovaj svet i zivot u njemu sagledavaju kriticki i racionalno.
Bazorilo
2017-04-20 01:34 PM
Ljubo,hvala ti na trudu kojim si doprineo da citaocima koji se interesuju za poslednje dogadjaje istorije ovoga sveta,objasnis glediste Biblije i hrišćanskih mislioca.
 Comment Remember this topic!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.