Forums : Religija

 Comment
Na danasnj dan - casne verige
bgdtjumen
(arhitekta)
2017-01-29 09:22 AM
DANAS SU ČASNE VERIGE

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju 29. januara obeležavaju Časne verige, dan u znak sećanja na Svetog Petra, apostola okovanog u verige po naredbi cara Iroda.

Po smrti Isusa Hrista i vaznesenja počinje proganjanje hrišćana koje je trajalo više od 300 godina. Carev namesnik Irod, upravnik Galileje, pogubio je Jakova, brata Jovanovog i, na podsticanje Jevreja, zapovedi da uhvate Petra i bace ga u tamnicu.

Petar je u tamnici spavao okovan između dva vojnika, i noć pred izvođenje na sud, zasvetle se cela tamnica i anđeo kucnu Petru po rebrima, probudi ga pa mu reče: „Ustani, obuj se i opaši se, pa hajde sa mnom”.

Petar ustade, a okovi mu spadoše s nogu pa pođe s anđelom. Vojnici su spavali kao mrtvi, pa anđeo provede Petra pored straže, a kad su došli do gvozdene gradske kapije, ona se sama otvori i tako se Petar oslobodi zatvora, i verovatne smrti. Verige koje su spale sa Petra hrišćani su sačuvali koliko zbog uspomena na Svetog Petra, toliko zbog njihove isceliteljske moći. Priča se, da su se mnogi bolesnici izlečili samo dodirnuvši verige (kao i ubrus apostola Pavla kojim su ga brisali dok je bio mučen).

Patrijarh jerusalimski, sveti Juvenal, dao je te verige na dar carici Evdokiji, prognanoj ženi cara Teodosija Mlađeg. Carica ih je prepolovila, pa jednu polovinu poslala Crkvi Svetih apostola u Carigrad, a drugu polovinu dala svojoj kćeri Evdoksiji, ženi Valentinovoj u Rim. Evdoksija je sazidala Crkvu Svetog Petra i položila u nju ove verige, zajedno sa onim u koje je sveti Petar, pred svoju smrt, bio okovan od opakog cara Nerona.
CTEBA
(penzioner)
2017-01-29 03:44 PM
Часне Вериге се славе данас на 16 Јануара по јулијанском или 29 по грегоријанском календару.
По предању, када је Св. Петар заточен у тамници је био кован веригама а за други крај су били повзани са војницима који су га чували.
Кад је ноћу анђео дошао и пробудио Св. Петра и рекао миу да пође са њим, вериге су саме од себе спале а војници се нису пробудили.
Врата су се сама од себе отворила и Св. Петар је отишао слободан.
Часне вериге су некако дошле у посед хришћана који су их поштовали и преносили са колена на колено.
Када је царица Евдокија дошла у Јерусалем, у знак захвалности за побожност и подигнуте цркве, јерусалемски патријарх Јувенлије, јој је поклонио Часне Вериге, а она их је поделика и половину је дала у храм Св. Петра у цркви Свете Софије, а другу је послала ћерци Евдоксији која је била удата за цара западног римског царства Валентија Трећег.
Она је сазидала цркву Св Петра на гори Ексвилиској и у њу су положене вериге.
Поред њих у цркву су положене и друге вериге са којима је Нерон оковао Св Петра пре него што је разапет на крст.
По веровању код Срба, после „Верижница” (Часних Верига) време постаје блаже, јер Бог са усијаним веригама загрева земљу.
Код Срба Часне Вериге су велики празник нарочито на Космету, где се верује да су их вериге спасле од куге.
Сточари их празнују због заштите стоке.
По веровању не треба да се носи одело шивено на Часне Вериге, јер се верује да ће онај који га носи погинути од грома.
Иначе да у писму Љубомира Ненадовића, приликом посете цркви Св. Петра у Римо калуђер је изнео Часне Вериге пред владику Његоша.
Његош је узео вериге у руке, растегао их је да види колике су и кад је видео колико су дугачке рече: „Ала су га добро везали”, затим их врати калуђеру и кад га је овај упитао: „Зар их неће Ваша светлост целивати?” одговорио му је полазећи:„Црногорци не љубе ланце”.
Оно што је интересантно је да како Ненадовић пише, у Напуљу је Његош имао велике нападе кашља и није могао да спава. После виђења Часних Верига, у Риму није имао тај проблем и без икаквог проблема је обилазио знаменитости у Риму.
Sevastopolj
(bolje imati pametnog za neprij)
2017-01-31 06:28 PM
„ Сину муња на часне вериге,
Потресе се земља од истока,
Да се Србљи на оружје дижу,
Ал' се Србљи дигнут' не смједоше...”
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.