Forums : Zdravlje

 Comment
Kamen u bubregu
dosledna
(nije vazno)
2017-01-10 09:22 AM
Preksinoć sam prvi put u zivotu imala napad, ispostavilo se da imam kamen u bubregu, za koji uopste nisam znala. Odvezli su me u hitnu i dali mi intravenozno lekove, tako da sam odmah osetila olaksanje. Izvadili su mi krv i mokracu, krv je bila ok, ali su u mokraci pronasli krv. Rekli su mi da se obavezno javim ako opet dobijem napad i otpustili me. Sutra idem na pregled kod mog reonskog lekara, međutim, interesuje me, ako neko može da mi kaže, da li su ti napada icestali? Mogu li se desiti opet nocas ili postoji neka ucestalost? Jako sam zaplasena i pomoglo bi mi da dobijem neku informaciju.
OPIS-50
(OPISIVAC)
2017-01-13 06:36 AM
Kamen u bubregu, mokraćnim kanalima i mokraćnoj bešici (kalkuloza urotrakta) jedan je od najčešćih uroloških problema u našoj populaciji -pogađa oko 14 % stanovništva - pri čemu muškarci oboljevaju tri puta češće od žena. Veličina kamena može da varira, od vrlog sitnog- nekoliko milimetara do veoma krupnog- koralni kamen koji ispunjava ceo bubreg. Dok kamen miruje na mestu nastanka, obično ne izaziva tegobe i obično se otkriva slučajno.

Za razliku od bezbolnog stanja, kada nema simptoma koji bi upozorili na kamen, pokretanje kamena iz bubrega izaziva jedno od najtežih bolnih stanja koje je poznato u medicini - TAKOZVANI BUBREŽNI NAPAD. Ipak, kalkuloza bubrega i mokraćnih puteva uspešno se leči, a postoje i efikasne mere prevencije, pre svega za sprečavanje ponavljanja ovog vrlo neprijatnog stanja.

Mnogi faktori utiču na stvaranje kamena u bubregu:

Genetske predispozicija
Ishrana (preveliki unos životinjskih belančevina i natrijumovih soli, uzimanja preparata kalcijuma, nedostatka vitamina B6).
Smanjen unos vode i dehidratacija.
Infekcija mokraćnih kanala.
Urođene mane mokraćnih puteva
Delovanja klimatskih faktora.

Faktori rizika za nastanak kamena u bubregu:

Ishrana siromašna fitatima (iz pirinča, raži, pšenice, ječma i mahunarki)
Nedovoljan unos tečnosti
Ishrana siromašna prirodnim kalcijumom
Korišćenje suplemenata kalcijuma
Prevelik unos životinjskih belančevina
Gojaznost
Kronova bolest

Pored otkrivanja kamena u bubregu i mokraćnim putevima ultrazvukom, kamen se može videti i rendgenskim snimanjem urotrakta, kao i skenerskim pregledom abdomena i karlice. U tu svrhu se obično preporučuje i poseban skenerski pregled, takozvani nekontrastni CT.
Bubrežni kamen veličine do 5 mm najčešće prolazi kroz mokraćne kanale i urinom biva izbačen iz tela, što je slučaj i sa oko 50 % odsto kalkulusa veličine do 7 mm. Ali, ako se zaglavi i blokira prolaz urina, izazvaće bol.

Prevencija kalkuloze

Kao opšte mere za sprečavanje nastanka kamena u bubregu i mokraćnim kanalima, savetuje se:

Uzimanje 2-3 l tečnosti na dan
Mešovitu dijeta
Izbegavanje samo jedne vrste vode (po hemijskom i mineralnom sastavu)
Izbegavanje čokolade, lešnika, oraha, badema, odnosno hrane sa visokim koncentracijama oksalata

dosledna
(nije vazno)
2017-01-13 07:36 AM
Hvala za komentar. Već sam bila na snimanju i ustanovljeno je da imam kamencic od 3mm, koji je krenuo na dole. U međuvremenu sam imala dva napada, sada se oporavljam s nadom da sam ga izbacila i da napada vise neće biti.
Kenny
2017-03-13 01:26 AM
Ja ću da ti napisem svoje mišljenje iz licnog iskustva.

Kada sam dobio kamen scena je bila tragicno komicna. U bracnom krevetu prebacivali smo se telefonima i daljinskim upravljacima. Ja se budim sa bolom u kicmi i telefon mi je bas na toj levoj strani u predelu bubrega. Ustajem se skokom, pocinjem da radim gimnastiku od neprijatnosti, udaram se ledjima o zid itd. Kad sam povrati nešto zuckasto shvatio sam da nije kicma u pitanju.

Vadio sam kost iz vilice sa gnojem bez anestezije, imao raznorazne prelome, doziveo sve i svasta ali taj bol je zao, ništa podmuklije ne postoji na svetu ma koliko da si hrabar i da želiš da pruzis otpor.

Posle oar dana kad sam bio u hitnoj pomoći scena kao iz pink flojda i izbacujem ga i podnesem da analiziraju.

Moj kamen je bio kalcijumski, nisam uzimao dovoljno tecnosti i bio sam predebeo. Od tada sam skinuo preko 60 kg i poceo da se bavim aktivnostima napolju koliko god izdržim. Samo aktivnost, super zdrava i pazljiva ishrana i ni slučajno nerviranje ili negativnosti u svom okruzenju.

Caj sam bukvalno zamenio za vodu i pijam razne ali prave cajeva, narucujem na pola kile pa sve do dve, tri samo jedne vrste ukljucujuci i slez koji isto treba svi da piju jer je i on pored mase drugih cajeva strahovito lekovit a o ciscenju tela ne mogu da budem zahvalniji.

Sto manje ulja, masti, mesa, slatkog. Skoro ništa ne solim ili stavljam opet zacine kupljene na veliko koji su super svezi za razliku od prodavnice klasicne. Sve je u povrcu i bilju. Krompir zameniti slatkim krompirom po mogustvu. Sve vrste luka, djumbira, crnog kima, cimeta kao zamenu za secer i u kafi, ali najviše sunce i aktivnosti.

Spasilo me ciscenje snega jer sam se osecao kao decak ali sve moguće aktivnosti pod obavezno u prirodi. Setnje svaki dan koliko imaš snage i sve moras da stelujes po tom momentu i kako si raspoložena. Kad su ljudi negativni ili price nemoj slusati, bezi. Sve je na nervnoj bazi. Pritisak, secer, holesterol i milion drugih stvari pocinje od stresa.

Za većinu oporavljanja možda najbitniji savet ništa iz apoteke. Uzmem pet aspirina godisnje i ništa vise. Mislim da sam se malo prehladio par puta od tada i imao koj grip i to bi bilo sve već skoro sest godina a imam 41.

Momentalno menjaj stil zivota, kompletno. Kad se kamen pojavi jednom može stalno da se vrati a gospodin iznad je strucnjak, verovatno doktor nauka i sve je u reč covek rekao tačno.

Pazi samo na cinjenicu da smo svi totalno razliciti i da moras da sebe stelujes pocevsi od svesti lične i volje. Naljuti se sto vise možeš na sebe i samo na sebe jer tako ćeš i da menjas celu oricu.

I ja nekad ne mogu da izdržim pa klopam tu i tamo kad je nešto dobro ali alkohol nisam uzeo ni 20 puta i to iskljucivo rakija i vino. Popio sam bukvalno 10 piva za ovih 5-6 godina.

E još samo da skinem cigare ali tu sam već dugo a stao sam na deset cigara od dve pakle ali moram da se popravim i da ne vidim vise ni jednu inače... nema kome da se posle zalim a biće i kasno.

Nadam se da će muke sve brzo da ti prodju i želim ti da se lepo oporavis.
Kenny
2017-03-13 01:28 AM
Zaboravio sam da ti kažem da je povrce najbolje bareno ali može i kuvano opet bolje nego ulje.
mornar7
(mornar)
2017-04-03 05:58 AM
super cuti lično iskustvo. Nasa svest i volja je najvazniji deo zdravlja.

kalcijumski kamen je najviše od nekretanja, nasa medicina nije preventivna, zna se da nepokretna osoba, recimo 3-6meseci lezanja i mirovanja će dovesti do kamena, ali ti to niko ne kaže upozori.

ne moras da „ostavis” cigare, nego upravo tako da smanjujes, da vidis sebe kao nepusaca, sve dok ti nije vise stalo. Ako opet zapalis nije propast.

seljakipo
2017-05-08 01:41 AM
dr Ričard Šulc „Lečenje neizlečivih bolesti”
============================================
dve formule potrebne za čišćenje bubrega. Prva se priprema u vidu
biljnog čaja za bubrege, a druga je tinktura koja se sipa u čaj, pa se pije.

čaj za bubrege/bešiku:
- 2 dela bobica kleke
- 1 deo listova medveđeg grožđa
- 1 deo listova maslačka
- 1 deo mahuna pasulja
na to dodajte jedan deo bilo kojeg od sledećih sastojaka:
a) kukuruzna svila
b) koren ili list peršuna
c) zeleni deo šargarepe
d) kora i semenke lubenice

Na jednu kašiku ovog biljnog čaja stavite oko 500 ml kipuće vode, i zatim pustite da se krčka. Dodajte 140 kapi sledećeg tonika za bubrege/bešiku.

formula:
- 2 dela bobica kleke
- 1 deo kukuruzne svile
- 1 deo listova medveđeg grožđa
- 1 deo rastavića
- 1 deo lista kruščice (nije obavezno)
- 1 deo čička
- 1 deo cvetova zlatnice (nije obavezno)

Na programu za neizlečive bolesti piju se po 2 šolje čaja 3 puta dnevno.
U svaku šolju se stavlja po kap biljnog tonika. Ako je potrebno, možete piti i 6 šolja čaja dnevno sa 12 kapi tonika za bubrege/bešiku.
Jedna formula je čaj, a druga tinktura, zato što su neke supstance iz biljaka rastvorljive u vodi, te će se lakše otpustiti u čaju, dok će se neke lakše otpustiti u tinkturi. A kada koristite zajedno čaj i tinkturu, onda dobijate kompletan dijapazon supstanci iz ovog lekovitog bilja.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.