Forums : Zdravlje

 Comment
Krpelj
au
(;))))
2015-07-06 02:50 PM
Šta se desava ako nas ujede krpelja i NE izvadimo ga?

U januaru mi se pod pazuhom pojavilo prvo crvenilo - krug 5-7mm i pocelo je da bubri u roku od par dana naraslo je na velicinu zrna graska i celo je podrucje bilo crveno i bolno. Lekar mi je dao antibiotike i posto nije odmah prošlo popila sam tri doze antibiotika. To se polako povuklo ali je do dan danas ostala tamlija fleka u razmeri 5-7mm. Kod mene je januar leto i tih dana sam u kucu unela badnjak koji je donesen iz sume. Dan dva sam nasla u stanu „nešto” vrlo neobično sto nisam znala šta je tek kasnije sam pregledajuci po internetu shvatila da je to mogao biti krpelj. Ne znam da li te dve stvari mogu da povezam i ako je to bio ujedi ili krpelj koji nije izvadjen da li mogu biti neke posledice?
OPIS-50
(OPISIVAC)
2015-07-06 05:15 PM
Kada krpelji dođu na kožu čovjeka, većina njih ne ugrize, već slobodno šeta domaćinom i ugnjezdi se bilo gdje na koži nakon nekoliko sati. Predilekcijska mjesta ugriza su vlasište,prepone, pazuh i sva pregibna mjesta koja su vlažnija i toplija.
Na mjestu ugriza javlja se lokalni imuni odgovor kože u vidu crvenila , blagog otoka i svrbeža. Nakon što se krpelj odstrani simptomi spontano regrediraju kroz par dana.
Osnovno pravilo kod odstranjenja krpelja je da se ne ošteti koža čovjeka i tijelo krpelja.To se postiže tako da se krpelj uhvati što bliže koži i povlači ravnomjerno,polako i izravno iz kože bez rotiranja instrumenta.
Treba napomenuti, da često prilikom odstranjenja krpelja zaostaju dijelovi usnih organa krpelja u koži čovjeka. To izaziva u većini slučajeva kod pacijenata alarm, što rezultira posjetima hitnim zdravstvenim ustanovama u bilo koje doba dana i noći.
Strah je neopravdan jer ostaci krpelja više ne utječu na prenošenje eventualne bolesti,već samo produljuju iritaciju kože.
Ukoliko je krpelj bio zaražen i dođe do prijenosa uzročnika zaraze na čovjeka,nekoliko dana nakon ugriza mogu se javiti simptomi bolesti koji sliče gripi te kožne promjene različitih oblika.Tada se treba javiti liječniku da se utvrdi o kojoj vrsti bolesti se radi.
au
(;))))
2015-07-07 03:11 AM
OPIS-50 mnogo Vam hvala na detaljnom opisu, ali mene interesuje šta se desava ako krpelja NE odstranimo ? Plasim se da moj doktor nije prepoznao ujed krpelja i da sam antibioticima sanirala akutni problem, ali šta se desava ako je krpelj ostao u telu ? Molim Vas ako mozete dajte mi odgovor na to pitanje. Zabrinuta sam.Hvala unapred.
BEHEPA
2015-07-07 04:00 AM
Krpelj NEMA SANSE da je ostao u telu.

Od samog krpelja su mnogo gadnije bolesti koje prenosi - prvenstveno Lajmska a ima i drugih koinfekcija (babezioza, bartonella itd). Ako se odmah pristupi antibiotskoj terapiji od bar tri nedelje, sanse za dalje razvijanje bolesti su minimalne.

Što se samog krpelja tiče postoje dve opcije:
- Krpelj Vam se zakaci i ne primetite ga par dana. Napije se Vase krvi i kad je „podmiren” otpada sam.
- Krpelja ste probali da izvadite pincetom i u procesu ste mu otkinuli telo od rilice. U ovom trenutku prenosenje bolesti je sigurno (ako je krpelj zarazen). Glava može da se izvadi a ako je ne izvadimo, telo je tretira kao TRN i samo je izbaci.

Dakle, NE postoji mogućnost da je od januara meseca do danas krpelj ostao u telu.

Svako dobro!
au
(;))))
2015-07-07 11:41 AM
HVALA :) U strahu su oci velike- kaže nas narod, pa sam se i ja tako bez potrebno uplasila. Mnogo vam hvala još jednom i svako dobro :)
Plavi
2015-07-21 05:37 AM
To sa krpeljima a pogotovo sa bolestima koje prenose uopste nije naivno. Imaš na internetu mnoge sajtove koji govore o Lajmskoj bolesti - Lyme desease koju prenose krpelji pa bi dobro bilo da procitas sto vise o tome kako bi se na vreme obavestila i bila spremna za slučaj da se pojavi neki od simptoma. Problem sa simptomatologijom ove bolesti je taj što se njoj tipicni simptomi ne javljaju kod svih u početku bolesti tako da bolest može da progredira i nakon nekoliko godina se pojavi u oblicima koji su veoma opasni i ostavljaju ozbiljne posledice a da to nisi primetila. Postoje testovi za otkrivanje Lajmske bolesti, ali su takođe nepouzdani jer pri trestiranju ima kako laznih pozitivnih tako i laznih negativnih reakcija. U svakom slučaju treba se konsultovati sa lekarom ali i dobro prouciti sve oko ove bolesti, buduci da su lekari kako kod nas u Srbiji tako i svuda u svetu gde sam bio samo obični smrtnici i da među njima ima veoma malog broja onih koji su zaista dobri, ali to je već neka druga i duga prica.
au
(;))))
2015-07-23 11:13 AM
Hvala Plavi, čitam dosta o tome i zato sam se i uplasila, razgovarala sam sa mojim kucnim doktorom i on laže da sam primila dosta antibiotik i da će biti sve uredu. Bila bi mirnija da sam napravila test krvi,možda ću još to traziti.
BEHEPA
2015-08-07 12:07 AM
Au,

procitaj ovu temu gde sam takođe komentarisala. Inače, na poforumu „Trudnice i mamice” prilično smo pisali o Lajmskoj i krpeljima pa ako te ne mrzi, pretrazi lupicom slične teme.

http://www.serbiancafe.com/lat/diskusije/new//read.php?num=140&id=16619657&thread=16619538
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.