Forums : Zdravlje

 Comment
Vertebra cervicales
biserplavi
(dizajner)
2009-07-23 03:22 AM
moja svekrva ima problema sa vrtoglavicom i glavoboljom doktor je konstatovao ovu dijagnozu vertebra cervicalis i kod fizioterapeuta da ide dali mi neko još može pomoći sa svojim iskustvima oko ove dijagnoze
hvala
Svetomir2
2009-07-23 04:43 AM
Vertebra cervicalis na latinskom se na srpski prevodi kao vratna kičma.
Svi ljudi imaju vratnu kičmu.

Dakle niste ispravno prepisali dijagnozu.
OPIS-50
(OPISIVAC)
2009-07-23 05:39 AM
Vrtoglavica je poremećaj središnjih ili perifernih živčanih puteva vestibularnog sustava. Povezanost vrtoglavice i vegetativnih simptoma pripisuje se brojnim vezama između vestibularnih i autonomnih centara.
Vrtoglavicu mogu uzrokovati: različiti poremećaji i oštećenja moždanog debla i malog mozga (ishemija, infarkt, hemoragija, tumori, demijelinizirajuće i degenerativne bolesti, virusne infekcije i sl.), tumori pontocerebelarnog kuta, oštećenja moždanih putova.

Ovisno o uzroku vrtoglavica može nastati naglo ili postupno. Ovisno o mjestu oštećenja može biti prisutan nistagmus i različiti drugi neurološki simptomi kao što su kljenut pogleda, ispadi osjeta kao i kljenut moždanih živaca i ekstremiteta.
Poremećaj stražnje moždane cirkulacije u vertebrobazilarnom slivu može nastati u: vratnom dijelu leđne moždine, produženoj moždini, malom mozgu, stražnjem dijelu velikog mozga, ali i zbog degenerativnih promjena vratne kralježnice.

Najčešći uzroci ishemijskih poremećaja u vertebrobazilarnom slivu su : stenoze i okluzije kraniocervikalnih arterija uslijed aterotrombotskih procesa, embolizacija iz srca i sl.
U blažim oblicima ishemijskih poremećaja vertebrobazilarnog sliva dominira: vrtoglavica, mučnina, povraćanje, smetnje hoda i održavanja ravnoteže, smetnje vida obostrano, dvoslike,
smetnje gutanja i smetnje govora, blaži osjetni ili motorički ispadi.

Tranzitorna ishemijska ataka vertebrobazilarnog slica (TIA VB sliva) je reverzibilna epizoda fokalnog neurološkog deficita. Traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, najčešće 2-15 minuta, ali ne duže od 24 sata.TIA VB sliva označava pojam koji obilježava prolaznu nedovoljnu opskrbu krvlju područja koja su irigirana vertebralnim arterijama i bazilarnom arterijom uslijed čega dolazi do neuroloških ispada.

U težim oblicima kod okluzija krvnih žila koje opskrbljuju stražnji dio SŽS-a dolazi do: naglih i teških moždanih udara s oduzetošću ekstremiteta (jednostrano ili obostrano), poremećaja stanja svijesti, kome i smrtnog ishoda.

Okluzije vertebralnih artrija uzrokuju tzv. Wallenbergov sindrom (lateralni medularni sindrom). U kliničkoj slici Wallenbergovog sindroma dominiraju: vrtoglavica,
mučnina, povraćanje, nistagmus, ipsilateralni osjećaj utrnulosti, smetnje osjeta boli i temperature polovice tijela i lica, ataksija, dvoslike, Hornerov sindrom, disfagija.

Vrtoglavicu može uzrokovati trauma vratne kralježnice nastala: trzajnom ozljedom vratne kralježnice (Whiplash injury), nagli pokreti glave pri kiropraktičarskim terapijskim postupcima, disekcije kraniocervikalnih arterija, nagli rotacijski pokreti glave, hiperekstenzija vrata (frizerski salon, operativni zahvati), spondilotske promjene na vratnoj kralježnici.

Tumori pontocerebelarnog kuta su dobroćudni tumori; neurinomi ili meningeomi. Uzrokuju vrtoglavice praćene: šumom u ušima, gubitkom sluha, zanašanjem, nestabilnošću pri hodu.
U slučaju tumora pontocerebelarnog kuta može biti prisutna i kljenut V, VI, VII, IX, X moždanog živca. U kasnijem stadiju bolesti prisutni su znaci povišenog intrakranijskog tlaka.
U dijagnostici tumora koriste se slušni evocirani potencijali (BAER), kompjuterizirana tomografija (CT), magnetna rezonancija (MRI) mozga. Iako se radi o benignim tumorima, moraju se kirurški odstraniti

Oštećenja hemisfera mozga može biti uzrokovano: cerebrovaskularnim lezijama mozga,
intoksikacijama (alkoholom, salicilatima, barbituratima, benzodiazepinom) ali i funkcionalne smetnje (kod epilepsija, migrena). Navedeni poremećaji mogu dovesti do osjećaja vrtoglavice, uz pridružene simptome kao što su: uredan sluh, obično nema nistagmusa, nema ataksije već samo zanošenje zbog pareze/plegije ekstremiteta, afazija, hemihipestezija, gubitak vidnog polja, epileptički napadaji.

Perifernu vrtoglavicu uzrokuju: vestibularni neuronitis, labirintitis, benigna pozicijska vrtoglavica, posttraumatska vrtoglavica, Menierova bolest, fiziološki uzroci vrtoglavice,
lezije unutrašnjeg uha toksički uzrokovane.

Benigna položajna paroksizmalna vrtoglavica javlja se pri okretanju glave u određenu ravninu. To je kratkotrajna vrtoglavica u trajanju od nekoliko sekundi s osjećajem rotacijskog kretanja praćena mučninom, bez šuma u uhu. Uzrok je taloženje otolita u stražnjem polukružnom kanaliću uha. Takvo stanje je kratkotrajno (30-40 sekundi) i određenim vježbama položaja glave razgrađuje se talog i vrtoglavica nestaje.
Tegobe se javljaju pri svakodnevnim, naglim pokretima glave (sagibanje, zabacivanje glave prema straga, okretanje u krevetu) naročito u starijih osoba kod kojih je otolitijaza izraženija.
U dijagnostičke i terapijske svrhe primjenjuju se različiti postupci pozicioniranja bolesnika ovisno o lokalizaciji oštećenja (Dix-Hallpike test ili fizikalne vježbe položaja glave koje bolesnik može samostalno primijeniti u terapiji).
Benigna položajna paroksizmalna vrtoglavica je neugodna ali bezopasna!
Simptomatsko liječenje vrtoglavice: Sulpirid caps a 50mg, Sulpirid caps a 200 mg, Sulpirid 100 mg/2 ml injekcije, betahistin-klorid tbl a 8 mg, betahistin tbl a 24 mg.

denys
2009-07-23 01:19 PM
Postovana gospodjo,
Pošto svaki lek svaku dg. kontrolisem i skoro da mora svaki covek da 30% apsolvira medicinu da bi znao kako da se leci i zastiti od neznalica u medicini.
Reci ću vam šta treba da radite.
Ako imate vrtoglavice i fizijatar na osnovu obavljenog snimka i eMG treba da zatrazi i mišljenje lekara ORL.Treba lekar za ORL da izmeri i potvrdi da nije u pitanju centar za ravnotezu.
Tek kada ORL potvrdi da recimo nije onda fizijaar ponovo stupa i predlaze fizikalnu terapiju u kombinaciji sa lasero-terapijom.Treba nerv u cervikalnom delu osloboditi usled okostavanja i deformiteta izaziva bolove a dotok krvi u mozak je slab.
Posle terapije on upucuje ili na MR ili ako vam je bolje prepisuje Strugeron forte 75 mg.Koji obično ako je sve napred navedeno ok pijete uvece i to je kraj price.
Ne znam šta je kod vas sve da li imate još neke komplikacije ali posmatrajuci samo taj deo eto to bi ukratko bilo sve.I seljanke na pijaci znaju kada ne mozete da se sagnete da izaberete povrce pa joj kazete vrti mi se u glavi one kažu:„ UH pa ti si pobolela od kicmu”...
OPIS-50
(OPISIVAC)
2009-07-23 02:37 PM
DRAGI DENISE,
Ne mora SE ZAVRSITI MEDICINA DA BI SE DAO NEKI DOBRONAMJERNI SAVJET,A TI BI MOGAO DA BUDES MALO OBAZRIVIJI U IZRAZAVANJU.
medianka
2009-07-24 04:30 AM
Biserplavi, nisi napisala sve. Napiši sve što tu piše ako može.
biserplavi
(dizajner)
2009-07-24 08:19 AM
vertebrobasilasis evo i to piše svima hvala na odgovorima.
denys
2009-07-25 09:08 AM
Doktore , Vi ste u Vasoj bolnici Bog... a ovde ste isti kao svi mi!Imam pravo da izrazim svoje mišljenje kao i Vi.
Šta Vam smeta???????Povredjena sujeta ili drugo nešto?Vi ste spremni da se raspravljate ali toga u Hipokritovoj zakletvi nema ja nisam.
Svako nosi svoj krst u zivotu.Srećno!
ahha
(nemam)
2009-07-26 04:54 PM
Denys,
ti sam rece da je „Opis” ovdje jednak kao i mi svi prema tome Hipokratova zakletva ne vazi.

S druge strane vrlo često se srećemo s pitanjem kratkim i sturim: boli me lijeva ruka šta da radim?„, a nađemovrlo opsiran odgovor od osoba koje ne stede vrijeme ni trud.
Na nama je da to prihvatimo ili ne( da ne kažem procitamo) ali mislim da SVI znamo da su svi odggovori ovdje ipak sekundarni i treba da trazimo savjete od svojih doktora.

Pozdrav svima!”
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.