Forums : Ženski kutak

 Comment
Posan podvarak sa paprikama
Rastko28
2018-11-30 07:36 AM

Poceo je bozicni post. Ovo jelo se smatra dobrom posnom hranom. Nisu navedene tačne mere svih sastojaka jer ih svako može upotrebiti prema mogućnostima i želji.

Sastojci
suve paprike
glavica kiselog kupusa
ulje
crni luk
pola šoljice pirinča
šampinjoni sitno seckani
2 šolje mlevenih oraha
aleva paprika, biber, piment (najkvirc)
beli luk seckan (po želji)

Priprema
1. Glavicu kiselog kupusa sitno iseckajte i stavite u šerpu da se kuva, odnosno da ispari tečnost.Dodajte na kraju nešto ulja da se malo uprži uz neophodno mešanje.

2. Dok se kupus kuva, upržite crni luk da bude zlaćano žut i dodajte šaku pirinča.Kad se uprži dodajte sitno seckane šampinjone i prodinstajte skupa neki minut.

3. Dodajte jedno dve šolje mlevenih oraha, alevu pariku, biber, najkvirc i sitno seckani beli luk po želji.Sve to pomešajte s kupusom i napunite suve parike.
Naređajte u vatrostalni sud paprike i pokrijte ih preostalim kupusom

Zapecite u rerni. Prijatno!!!

CPHA
(Чувари ћирилице)
2018-11-30 12:35 PM
Шта је најквирц?
poet
2018-11-30 01:30 PM
Hvala!
Rastko28
2018-12-01 02:45 AM

CPHA:Шта је најквирц?

Piment ili najkvirc:
moja-kuhinja.com/zacini/piment.html

nniki
(Nanotech)
2018-12-02 10:47 AM
Kad sam poslao ovaj recept svojim bakama evo kako su komentarisale:

Izgleda kao dobar recept za posno jelo ali nije dovoljno precizirano.
Koliko velika ili teska glavica luka?
Koja vrsta ulja i koja kolicina?
Kog pirinca? Belog, divljeg ...?
Trebalo bi da se precizira: pola solje ili tri četvrtine umesto jedne sake.
Kolike kolicine zacina.

Koja temperatura rerene i kolko je dugo zapecivanje?
poet
2018-12-02 01:58 PM
E pa ko sam ne zna te detalje, ne treba ni da pravi bez nadzora nekoga ko zna.
A što se tiče imena začina u receptima, meni ako nije već poznato, znaci i da ga ne koristim, sto opet znaci i da ga neću koristiti, tako da ga graciozno preskočim.
Rastko28
2018-12-04 01:40 AM
To ti je nniki, kao slikarska paleta pred tobom su boje, a ti sastojke pomesas i dobijes jelo prema svojoj inspiraciji pastelno ili jarkih boja -zacinjeno...
nniki
(Nanotech)
2018-12-04 11:46 PM
Poeto,  evo ja često ne znam za one detalje ali ipak pravim poneka jela bez nadzora, upotrebom logicno procenjenih proporcija ingredienta. Inače, skoro uvek se mogu naći kolicine onih nedefinisanih sastojaka preko interneta.

Možeš li ponekad biti vise kreativna i inovativna u kuvanju umesto da graciozno preskaces nepoznate zacine. Then again, ako imaš supruga tipa kao sto ga ima Skoljka :)), koji joj je poslusan zbog harmonije u braku, onda me i ne cudi kad graciozno preskaces neka ukusna jela samo zbog nepoznatog zacina.

nniki
(Nanotech)
2018-12-05 12:50 AM
Razumljivo je to Rastko da treba eksperimentisati i eventalno usavrsavati po koja jela sto i ja s vremena na vreme cinim. Samo sto nam produkti iz „trial and error” mogu ponekad prouzrokovati bacanja hrane i gubljenja vremena.
Moje bake se striktno pridržavaju recepta za pripremu i kuvanje obroka. Znam i da upotrebljavaju ona merila kao sto su Dash, Pinch (Prstohvat) i Smidgen uglavnom za zacine.
poet
2018-12-05 07:48 AM
-Poeto, evo ja često ne znam za one detalje ali ipak pravim poneka jela bez nadzora, upotrebom logicno procenjenih proporcija ingredienta. Inače, skoro uvek se mogu naći kolicine onih nedefinisanih sastojaka preko interneta.

-?...pa to sam I rekla.. ne trebaju mi takvi detalji.. to je dio osnovnog poznavanja kulinarske tehnike..oni koji te stvari ne poznaju, i teba im objašnjavati, ne tebaju da treze recepte po internetu nego da se zavuku u neciju kuhinju i posmatraju…

-Možeš li ponekad biti vise kreativna i inovativna u kuvanju umesto da graciozno preskaces nepoznate zacine. Then again, ako imaš supruga tipa kao sto ga ima Skoljka :)), koji joj je poslusan zbog harmonije u braku, onda me i ne cudi kad graciozno preskaces neka ukusna jela samo zbog nepoznatog zacina.

-Kakve veze ima supruznicka poslusnost sa preskakanjem izvjesnih zacina koje moja baka nije koristila I ne vezu me nikakve uspomene za njih.

Mogu ali neću! Kuhanje se prenosi sa generacije na generacuju I nemam ambiciju da sad, u neka doba, treniram tudju kuhinju. Iskreno, ni vremena. Na kraju, ni potrebe.
Kad sam bas raspoložena za slične egzibicije tj. sita svega, nije problem posjetiti kuhare koji takva jela znaju da spreme I zatvorenih ociju I onda znam šta jedem.

Postoji još nešto. Ne znam kako se to zove...ali, sigurno si nekad vidio kako bebe zivotinje prvo žele da se uvjere da je nešto jestivo i cekaju da mama zivotinja to proba i tek onda se usude da uzmu zalogaj? E! vidis! Ja, kao mama zivotinja, sto sam probala-probala sam dok sam bila beba zivotinja. I zato, te nepoznate stvari, mogu da probam samo kod akreditovanih kuhara, ako ikako…
nnikiBelow viewing treshold. Show

nniki
(Nanotech)
2018-12-08 04:28 PM
poet:
Kakve veze ima supruznicka poslusnost sa preskakanjem izvjesnih zacina koje moja baka nije koristila I ne vezu me nikakve uspomene za njih.
--------------------
Beloved poet,
vecina nas smo posebno impresionirani sa ukusnim jelima. Cesto pitamo koji ingidienti uticu na te specijalne ukuse. E sad kad neki suprug napomene svojoj supruzi da je probao veoma ukusno jelo, on će najverovatnije ocekivati od nje da i ona to jelo spremi. Ako je supruga neposluna ili je komandant u kuci, kao sto imamo par slučajeva na ovom forumu, na koje ona često insistira da jeste onda su moguća preskakanje izvesnih zacina ili upste nespremanje takvog jela.

Ne secam se da si nam ovde postirala koja je tvoja favorite muza poezije!
poet
2018-12-08 07:18 PM
Beloved poet,
(Jao sto je bezobrazan... zna da sam osjetljiva kad ovako počne pismo i da neću moći odoliti...)
vecina nas smo posebno impresionirani sa ukusnim jelima.
(Kakva većina? Šta me briga za većinu...)
Cesto pitamo koji ingidienti uticu na te specijalne ukuse.
(Ko ima vremena da zapitkuje kad jede nešto ukusno...koliko je nemoguć, pa to je fascinantno..ne bih,JA,kvarila užitak slušanjem kako je neko spremao jelo..Boze, koji... čudan čovjek...)
E sad kad neki suprug napomene svojoj supruzi da je probao veoma ukusno jelo, on će najverovatnije ocekivati od nje da i ona to jelo spremi.
(Haha čuj ti to...probao jelo!? Čuj probao, neko, jelo, negdje! Pa, on nije normalan. Nasmija me...i onda suprug očekuje...od nje..hihihi)
Ako je supruga neposluna ili je komandant u kuci, kao sto imamo par slučajeva na ovom forumu, na koje ona često insistira da jeste onda su moguća preskakanje izvesnih zacina ili upste nespremanje takvog jela.
(?)

Ne secam se da si nam ovde postirala koja je tvoja favorite muza poezije!,
(?)
———
Dragi nas Nniki,

Većina nas izvrsnih kuharica imale smo tu sreću da su nam bake bile još izvrsnije kuharice, tako da smo tu vještinu počele savladavati još od prvog mirisa hrane koji smo udahnule.
Od tih mirisa, utisnutih zauvijek u korice naše knjige sa receptima, i ukusa razmazanih po njenim listovima, počinje svako naše oživljavanje duhova naših predaka , izvora energije i životne inspiracije kroz spremanje jela u koja ćemo kao najvažniji začin unijeti našu ljubav prema onom sto nas je hranilo i ono sto sad mi hranimo. Kuhinja se prenosi po majčinoj liniji i oni koji su nas izabrali, izabrali su nas po mirisu.

Obožavanje tudjih kuhinja je miguce, ali kradja recepata je nemoguća misija.
Koliko ja znam, ni jedan vrhunski šef neće nikada otkriti tajnu svojih recepata. Napose to što i da ga otkrije, tu je i onaj najvažniji začin koji je neprenosiv.
Iz tog razloga, tudje recepte mogu uživati samo u tudjim kuhinjama, kad mi neko ukaze tu čast.
To je moja filozofija, a ti uživaj u izvoljevanju nemogućeg, poslušnosti ugnjetavanih i izvrsnim kopijama.

Iskreno tvoja,
bezmuzna poet :D
nniki
(Nanotech)
2018-12-15 03:22 PM
poet:
„Koliko ja znam, ni jedan vrhunski šef neće nikada otkriti tajnu svojih recepata. Napose to što i da ga otkrije, tu je i onaj najvažniji začin koji je neprenosiv”.

Koliko mnogi od nas znamo, podosta je vrhunskih kuvara shefs koji na televiziji, preko YouTube i kroz razne magazine demonstriraju pripreme sa veoma explicitnim indikacijama vrsta i kolicuina ingredients u svojim „specijalnim” jelima. Međutim, jedno od najbitnijih su kolicinske mere of ingredients i proces mesanja istih. Nije ni cudo sto ponekad nazivaju Shef-a „Master Blender”. Međutim, taj mastr blrnder često nije Shef nego je on njegova „desna ruka”
----------------------------------------

„To je moja filozofija, a ti uživaj u izvoljevanju nemogućeg, poslušnosti ugnjetavanih i izvrsnim kopijama.”

Moja filozopija je varijabilna, adjastiram se prema datim situacijama tezeci da postignem ili usavrsim skoro bilo šta nabolje.Za mene je nemoguće samo ono sto je tehnicko-fizicki neostvarivo.

BTW, don't you think, it is about the time for you beloved poet to chose your own Muzu ili Muzinicu.


poet
2018-12-17 11:56 AM
„Koliko ja znam, ni jedan vrhunski šef neće nikada otkriti tajnu svojih recepata. Napose to što i da ga otkrije, tu je i onaj najvažniji začin koji je neprenosiv”.

„Koliko mnogi od nas znamo, podosta je vrhunskih kuvara shefs koji na televiziji, preko YouTube i kroz razne magazine demonstriraju pripreme sa veoma explicitnim indikacijama vrsta i kolicuina ingredients u svojim ”specijalnim„ jelima. Međutim, jedno od najbitnijih su kolicinske mere of ingredients i proces mesanja istih. Nije ni cudo sto ponekad nazivaju Shef-a ”Master Blender„. Međutim, taj mastr blrnder često nije Shef nego je on njegova ”desna ruka„ ”

Nas One and Only,
Koliko svi koji su pametni znaju, Youtube formacije mogu biti tek inspiracija ili podsjetnik za već gotove majstore, razonoda za besposlenu publiku, vodic za one koji lutaju ili tome slično. Da nije tako, godine iskustva I renomirana sveucilista Ili samo: ucilista, nebi nam bili potrebni.

Što se tiče Master Blendera, I desne ruke.. desna ruka može samo da pere sudje iza majstora I da guli krompir. Da bi dobio tu cast I da ga isjece, treba da oguli brdo krompira…Sef ne posmatra iz coska ili odozgo ili sa strane..on mora biti taj kome teku suze od luka..

----------------------------------------

„To je moja filozofija, a ti uživaj u izvoljevanju nemogućeg, poslušnosti ugnjetavanih i izvrsnim kopijama.”

„Moja filozopija je varijabilna, adjastiram se prema datim situacijama tezeci da postignem ili usavrsim skoro bilo šta nabolje.Za mene je nemoguće samo ono sto je tehnicko-fizicki neostvarivo. ”

Ma, bravo! Multipraktik…vidjela sam reklamu za to.. to je za kuharice amaterke ili wannabe… kuharice
Profesionalcima je dovaljan samo jedan ali dobar noz..

„BTW, don't you think, it is about the time for you beloved poet to choose your own Muzu ili Muzinicu.”

Honestly, I don’t know what you are implying here…
Not amused,
https://goo.gl/images/P5MU84

 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Necklaces?
.