Forums : Ženski kutak

 Comment
Feminizam, šta je to?
obicno1
2018-05-16 08:00 AM
Školjka, nije mi ideja da kvarim tvoju temu, ali poslije kraćeg godišnjeg mi se ne da detaljno čitati 66 postova, navalja da prenaglim, treba mi zaleta.
Nisam gledala taj film i ne znam hoću li skoro stići da ga odgledam ali vidim da se od feminizma stiglo do indijanaca i ostalih domorodaca.
Prvo što meni lično bode oči je ta nedefinisanost feminizma. Feminizam se u našem društvu uvijek kao nešto negativno predastavljalo i danas se još uvijek predstavlja. Iako je sam pokret od ideje do danas doživio toliko promjena u svijsti mnogih ljudi je feminizam i dalja neki hir koje su eto kao „žene sebi uvrtile u glavu”.
Radi se o ravnopravnosti muškarca i žene, a to je još uvijek na vrbi groždje: razlika u platama sa istom stručnom spremom i na istoj poziciji, o šansama za dobiti neki bolje plaćeni posao, o unapredjenju, o siljenju da rade na poslovima sa nepunim radnim vremenom, o položaju u familiji, ovisnost žena od muškaraca, razlike u odgoju muške i ženske djece, o prisustvu žena u političkom životu…
To da se žene obrazuju kao i muškarci je postalo stvarnost, da su zaposlene isto tako nije ženski hir nego stvarnost, da su i pored toga neravnopravne i to je stvarnost.
Najviše me nerviraju površne procjene, nadje se neki primjer gdje je eto „žena uspjela” ili „muškarac gura dječija kolica” pa se to uzima zdravo za gotovo kao: problem je riješen. Onaj ko ima pristup I uvid u strukturu i zarade recimo u nekoj kompaniji, u političkoj partiji, u bilo kakvom udruženju (počevši od sportskih klubova pa nadalje) zna da je stvarnost sasvim drugačija.
Apsurd je: ako žena ne zna promijeniti gumu ne treba ni da vozi auto!
Znaju li svi muškarci promijeniti gumu? Znam mnoge koji to ne znaju, a voze auto.
Po istoj logici bi se trebalo reći: ako muškarac ne zna da kuha (ili recimo opera sudje) ne treba ni da jede! Pa to eto nikada niko nije rekao.
Nažalost iz dana u dan gledam kako se stanje, uprkos novim zakonima koji bi to trabali da spriječe, pogoršava pa je novim generacijam još teže I komplikovanije nego što je mojoj bilo. To dovodi do strašnog pada nataliteta, jer se žene indirektno prisiljavaju da se odreknu svega sto ih kao takve obilježava.
poet
2018-05-16 11:48 AM
Moj naivni pogled na feminizam.

I stvori bog tra-la-la… pa onda, pajz-to, dodje I vrijeme razvoja tehnologije koja je u mnogome olaksala poslove koji su nekada bili rezervisani samo za muskarce I one koji su se tako (cudom majke prirode) osjecali.
Šta ćemo sad, otvorila su se nova radna mjesta?! Bako, bako, od kuda tolika radna mjesta? Da vas bolje zaposlimo, kaza vuk! Pajz-to!
To se naročito svidjelo onim dokonim /privilegovanim ženama koje su imale vremena da sviraju klavir, čitaju knjige i slusaju razgovore muskih intelektualaca…zahocese tako I one ravnopravnost! Kad žene radnika imaju pravo da rade, zašto ne bi I one imale ista prava kao I njihovi muzevi. Zablista tu njihova pamet, kod radnica se probudi blagi osjecaj iskoristenosti , te udruzeno krenuse u borbu. .. I tako.. sad cekamo lovca Luku da vuku raspori stomak I izvadi baku I unuku.

Ali gdje je lovac Luka? Lovac Luka je nazalost greškom navukao najlonke dok je mamuran zurio na posao,
pa su mu lovacke cizme postale prevelike, sapleo se i pao, poderao koljena i eno ga sad sjedi na trotoaru i cvili.

I to će trajati dok majka ne skonta da joj se kcerka nije vratila od bake, pa će usput sresti Luku, previti mu ranu, uliti samopouzdanje I zajedno sa njim krenuti na vuka. Ali zajedno!

Jer, najvece zensko pravo je da bude majka. Da bi bila majka mora da bude ispostovana I nagradjena kao takva I ne treba da bude forsirana da obavlja uz to još sijaset drugih poslova jer ona to realno ne može bez da se uneredi u svakom smislu te rijeci; I sebe I sve oko sebe, kao što se može I vidjeti kad se pogleda kroz prozor, bilo koji…

Ove druge, koje ne žele ili ne mogu da budu majke, isto tako bez imalo problema treba da mogu da se ukljuce u zivot, svaka prema svojim sposobnostima. Sto vazi za žene, treba da vazi I za muskarce.
Svaki prema svojim sposobnostima da bude nagradjen. Imaš kucu-vrati stan. Nemas kuce ni mace - plati porez.
Žena, nema ni kuce ni mace..isto tako..ako ona ne radi, onda muž- dupli porez da plati, tako da ova nema vremena i prostora da smišlja nove budalastine i truje normalne žene :D

Eto, tako bih ja to sredila. Samo dok nađemtog Luku…Odoh..
JV
(☆)
2018-05-16 02:57 PM
Najviše me nerviraju površne procjene, nadje se neki primjer gdje je eto „žena uspjela” ili „muškarac gura dječija kolica” pa se to uzima zdravo za gotovo kao: problem je riješen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pogrešila sam što generalizujem pa evo da se ispravim.
U mojoj okolini, među ljudima koji me okružuju, od moje zgrade i kraja u kome živim, , kao i u delovima grada u kojima se ja krećem, tamo gde letujem, to je tako... „oko mene” je širok pojam pošto se jako puno krećem.
Takođe, dok sam radila, nikada nisam bila plaćena manje nego muškarci, a kada sam ja u situaciji nekoga da plaćam, što su uglavnom cleaning ladies, , uvek idem malo više od onoga koliko se plaća.

Volela bih da i iz tog ugla situacija izgleda malo bolje.
JV
(☆)
2018-05-16 02:59 PM
Inače feminizam, kao i svaki drugi pojam, ima svoju zvaničnu definiciju.
skoljka
(student)
2018-05-16 05:51 PM
Veliki issue koja se privlači je to što sam i sama primjetila, trudnoća i djeca.
Poet, to što smo mi trudne ne znaci i da moramo da budemo glavne i odgovorne za djecu. Imaju 2 strane. To bi se lako dalo podijeliti. Ili ako se ne bi dijelilo onda to što kažeš, žene na posao s djecom, a muškarci na posao van kuće. Može da se odluci ko će šta, svako za sebe da odluči, Al nema potcjenjivanja poslova, u kući kao i na poslu, svako radi svoj dio i doprinosi.
Ovo naše prelazno doba kad se ne zna ko pije ni placa, pa žene rade i u kući i van i to bukvalno vuku, bore se na mnogim poljima, to je ono zbog čega sve mi žene kukamo da je bilo bolje bez tog prokletog feminizma. Al nije, stvarno nije, samo treba preci ovaj prelazni period, i nadati se da za slijedece generacije bolja vremena dolaze.
Čitam knjigu ‘Sapiens’ (jako dobra:) i bas naidjoh na poglavlje o tome šta pisac (izraelski historicar inače) misli zašto je došlo do hijerarhije, muško-žensko, crna bijela rasa, donja gornja, kasta u Indiji. Zanimljivo razmišljanje, po njemu je potpuna slučajnost dovela do ovog svega. Nemam sad vremena, pišem posle, uzmite ovu knjigu super je interesantna.
poet
2018-05-16 09:37 PM
Znaci, obično1, i ti čitaš...
...ja zaista ovdje nemam s’kim da popricam, k’o žena...
:))))))

Obično, za početak, žena bi zarad svog i djecijeg zdravlja, kako fizičkog, tako i mentalnog, morala ostati sa djetetom barem do njegove šeste godine. Poslije toga može malo i da čita :))))
Ja se samo usporedim sa vršnjacima koji nisu išli u zabavište kao ja i shvatim da su mnogo, mnogo zdraviji od mene. Sad, sto su malo tupaviji, možda je tu i njihova sreća. :))) ne znam...
Pričam iz ličnog iskustva. Sve moje frustracije i nezadivoljstva proizlaze iz moje procjene da moja djeca nisu dobila adekvatnu roditeljsku brigu. Karakter se formira bas u tom periodu do šeste godine i ako znamo da je karakter sudbina, onda je zaključak jasan...

skoljka
(student)
2018-05-16 11:02 PM
Pa ja se poeto slažem s tobom za to da je za djecu najbitnije da se njima neko bavi. Znaš šta je problem, posle kad se djeca malo osamostale, a ti matora, nisi radila 10-20 god i šta i gdje sad. Vidim ovdje takvih oko sebe. I to je depresija za te žene, jer nemaju tu energiju da idu ponovo u školi da se takmiče s mladim entuzijastima i sve tako, nije zgodno i onda krenu na treće i četvrto dijete (ove sto imaju 4 tačno je to bilo, da kad im jedno dijete izraste preko šeste, onda krenu ispočetka na još jedno jer nemaju više sigurnosti u sebe da mogu i znaju da doprinose van kuće). I sve bi to bilo ok da se one osjećaju korisne i doprinosne, Al ne izgleda mi tako bas zato jer društvo još uvijek ne cijeni tu žrtvu sto prinose te žene. Nego krecu komentari, od mama peers, vidi ova lijena neće na posao pa radja djecu (nenormalno totalno, kao da i same ne znaju koji je to posao s djecom tek). Eto u tom grmu lezi zec, to je taj društveni (lažni) mit koji vlada nad svima nama da je posao van kuće tezi, bitniji itd itd.

JV
(☆)
2018-05-17 10:20 AM
školjko ti govoriš o sindromu koji se zove „empty nest”.

poet
2018-05-17 10:44 AM
Ono je bila skoljka a ja na pravdi boz’joj okrivih obično1. Izvinjavam se .

Skoljka, pa nisam bas mislila da žena mora da pocne radjati odmah nakon osnovne skole. Može da zavrsi sto joj srcu drago, pa I da pocne da radi. Kao I svi ostali. Ali kad se odluci za djecu onda bi trebala pazljivo da isplanira kako I šta dalje. Može se regulisati neko parcijalno radno vrijeme za žene sa djecom u nizoj dobi. Tako da nisu obavezne raditi 8 sati dnevno. Ustvari, ja bih im to I zabranila, uz zagarantovanu nadoknadu koja bi se naravno finansirala od poreza uzetog od onih koji rade I nemaju djecu ili nisu vjencani.

Evo na primjer, majke/ocevi sa visokom strucnom spremom, uz dodatnih par ispita iz pedagogije ako je neophodno, imale bi pravo da skoluju svoju djecu kod kuce, do prva četiri razreda osnovne skole. Zašto da ne? One bi mogle da sedmicno ili mjesecno idu na konsultacije u ustanove koje bi se bavile pracenjem toka obrazovanja I provjerom znanja djece. moguće recimo jednom sedmicno da se okupe I djeca I roditelji tj. Majke ili ocevi. Djeca da se socijalizuju, odrade testove, a roditelji da izvrse konsultacije sa strucnjacima.

Takve majke, koje su sigurne da su na kraju odradile dobar posao, dale sve od sebe kada je djetetu bilo najpotrebnije, one su diplomirani zmajevi! Onda mogu ravnopravno sa muskarcima da rade bilo šta jer nemaju tu grizu savjesti i taj teret na ledjima da su nešto važno propustile. I eto! Nema depresije, nema problema…

Ove žene, koje bi vidjele izlaz u radjanju djece da, kao, zaobidju posao, jer ima i toga.. šta zna dijete šta je dijete… Mislim da bi država trebala da pruzi tim majkama, ako već nemaju, adekvatno obrazovanje i mjesta na kojima će razmjenjivati iskustva sa drugim majkama ili se savjetovati sa pedijatrima.. u svakom slučaju napraviti neki sistem podrske gdje bi i jedni i drugi imali koristi. Te žene mogu da rade kao volonterke kasnije u pomoći mladjim majkama itd.. ma.. Kad bi ljudi bili samo malo manje sebični i cinicni..

Ali ja sam umorna od ove teme : ))))

Dajte nešto drugo… kako to I zašto preumorne žene ne mogu ranije u penziju?!
Mani mi se feminizma, a zajahali nas kao konje…pusti ti to..imam pravo da radim dok ne krepam…ma, je li… 
skoljka
(student)
2018-05-18 02:39 AM
JV, empty nest, to je nešto drugo, period kad djeca odlaze od kuće...ovo je više kad krecu u osnovnu školu i ni blizu da prazne gnijezdo.
Poeto, da, sve to školovanje kod kuće ok zvuci, Al na papiru. Žene koje iole imaju neku karijeru, pauza od 10 god koliko je minimum za 2 djece je ogromna pogotovo u nekim strukama gdje su promjene munjevite, tako da to što kažeš vraća se ko zmaj nazad na posao, da, Al malo sutra. Ja imam 2 drugarice koje samo posle god dana odsustva nisu više dobile istu poziciju kad su se vratile, to je bas ponižavajuće pogotovo za neke žene koje su mnogo uložile u tu karijeru i sad su vraćene unazad samo jer su se taj jedan period posvetile djeci. Jedna od njih je od tad odlucila da napustil posao i sad radi samo kući jer apsolutno ne može da uskladi karijeru i djecu. Trebalo bi da se zabrani puno radno vrijeme za bar jednog roditelja sve dok djeca ne krenu na fakultet, to se poet slažem s tobom (opet:)
Ove ‘moje’ s 4 djece koje znam su prije djece imale ok poslove (obje učiteljice), tako da nisu počele posle osnovne.

skoljka
(student)
2018-05-18 02:45 AM
Poeto idi u CG, tamo se majkama svako dijete ‘dodaje’ u radni staž. Kad imaš 3 i više možeš bas pofino ranije u penziju.
Btw, Ja sanjam o freedom 55:) Ali po ovim kanadskim standardima. Odoh pola godine u palm springs i toplije krajeve a pola mogu i ovdje gdje sam, sasvim je lijepo u proljeće i ljeto...
JV
(☆)
2018-05-18 05:43 AM
Školjko,ja ti predlažem da napraviš klub i da se organizuješ sa tim ženama o kojima govoriš.
Pošto ih znaš već možeš da proceniš koja je preduzimljiva, sposobna, od poverenja i pametna i što je možda i najvažnije, sa čijom decom misliš da tvoja deca mogu da se druže, pa uz jednu kafu lepo sedite i prodiskutujte kako biste sebi mogle da olakšate te svakodnevne obaveze oko dece.
Recimo, ako ste iz komšiluka, naizmenično idite po decu da ih dovedete iz škole, ili kada se ide na sport, ili uzmite jednog tutora da pomaže sa domaćim zadacima
Uostalom, dovoljna ti je jedna, dve ili tri za početak.

Dok ti dočekaš freedom 55 još mnogo vremena treba da prođe...;)
JV
(☆)
2018-05-18 05:46 AM
Takođe ti predlažem da uzmeš nedelju dana i da pišeš sve šta radiš od do, da vidiš kako i u šta ti prolazi vreme i da proanaliziraš da li bi negde nešto mogla da radiš drugačije i efikasnije
Btw, čula sam za tu knjigu od jednog kolege moga muža, i on je čita.
poet
2018-05-18 01:35 PM
što kažeš vraća se ko zmaj nazad na posao, da, Al malo sutra.
----
:D
Nisam pricala o vracanju na istu poziciju, nego o vracanju poslu van kuce. Ja sam jednom uzela godisnji mjesec dana u komadu I nije mi uopste bilo lako da se vratim u rutinu…potrajalo je…
Tako da, normalno je da ne možeš ocekivati u startu da imaš isti performans, ali ono sto je vaznije jeste zelja, zadovoljstvo I entuzijazam u poslu, kojeg nema, ako ti moras da mislis o tome
da li su djeca ok..

Ne znam za druge žene, zaista, a i ne raspolazem podatcima izvucenim iz anketa, ako tako nešto postoji. Ne zanima me šta I kako rade prijateljice I poznanice jer tu nikad ne možeš imati kompletnu sliku. Pricam iz onog prozivljenog ali i neprozivljenog ali zarko potrebujuceg iskustva.
Roditi dijete, čak I da se to desi u najboljim mogućim uslovima, predstavlja ogromnu promjenu za ženu. I to u svakom smislu. Od toga šta od tog momenta postaje prioritet, pa do fizicke I mentalne snage.
Logistika u vidu stabilne financijske situacije, savrsenog supruga, briznih roditelja sa obadvije strane, jesu faktori koji uticu na to koliko će ona uspjesno da obavi svoju ulogu-ulogu majke.
Žena će uvijek samo to I pokusavati, ali ako u tom pokusaju ona mora da trpi I nadoknadjuje ono sto fali
zato što neki od gore navedenih faktora nedostaje, ta njena borba će biti sa puno gubitaka…

Žena razapeta između prirodne potrebe da bude uz dijete I da mu pruzi svu neophodnu podrsku I realne nemogućnosti da to I ostvari, pretvara se u ( ovdje ide lista svih mogućih bolesti savremenog doba) tempiranu bombu.
Najveci teret takvog njenog stanja, odmah pored nje, trpe nazalost I njeni najblizi. E sad, u zavisnosti od toga koliko je losa situacija (stepen razapetosti), u toliko će rizik od eksplozije biti veci ili manji.

U CG da idem? E pa mogla si me poslati I negdje drugo, slobodno… : )))

Ja više ne sanjam. https://tinyurl.com/y7tpw9wt
Još uvijek strpljivo cekam da se isprazni to gnijezdo pa da barem mogu da dodjem malo sebi (u posjetu) ako već ne mogu sebi da se vratim : )))
skoljka
(student)
2018-05-18 08:13 PM
Haha poeto:)))
Svi pričaju šta će raditi, a kad dođe dan za tu penziju onda si star, umoran i nemaš više entuzijazma za to o čemu si sve godine pričao, tako se to meni sad čini, osim ako nisi u freedom 55 grupi:)
Je...mu miša, bas nam je teško sve uskladiti u ovom našem modernom vremenu i svijetu. Moj muž recimo nije htio da nam iko pomaže (čitaj mijesa se) u vaspitanje djece koliko god pomoći da sam mogla da dobijem (a nisam previse) zbog tog njegovog stava nisam mogla da iskoristim. go figure sad, džabe babe, dede i tetke kad ti muž ne vjeruje u to. Hvala bogu pa sam imala opciju za part time inače bi se ovdje javljala iz neke institucije:( Znaci mogla sam se il razvesti il mi sami sve da radimo oko djece, izabrala drugo i ne pitaj kako Al prezivjela.
Al često razmišljam unazad dal Je to tako moralo, zašto ovo, zašto ono i tako, zato i diskutujem na ovu temu...
Poeto tvoja djeca velika, pozavršavali skole? Jedva čekaš empty nest?

poet
2018-05-18 11:22 PM
Jesu. Spremni za polijetanje. Jedno upalilo motore, a drugo izgleda još nema želju.
Ja sam odavno umorna, a pocela sam na moje veliko iznenađenje i da starim :D
Za Freedom 55 nemam nikakve šanse, a redovna penzija se čini jako daleko. Ako se nešto ne promjeni u nivou energije nakon dolaska one prirodne penzije, ja sebe ne vidim još dugo uspravnu. Isto tako mi izgledaju koleginice.. malo, malo pa bolovanje.
E jes’ ti tema...
Ima li šta veselije?
nniki
(Nanotech)
2018-05-19 12:45 PM
obična1,
Kakva je potreba da se tema uzastopno ponavlja i to još sa: Feminizam, šta je to?
Definicije postoje na internetu a i u predhodnom postu je postirano o tome.
Ako si mislila na naše privatne definicije onda si trebalka da to naznacis sa npr. „Koja je vasa definicija o Feminizmu”.. ili „Šta je po vama Feminizam”...no i to bi bilo nepotrebno jer bi moglo da se postira u donjoj temi.

Ajd sad, iako je veoma nepristojno ignorisati neciju temu i nastaviti isto sa nepotrebnim pitanjem, oprastamo ti posto si dosla ovde posle odmora zeljna da se „napricas”
Smatram da, umesto tehnicki postavljanje iste teme, bi nam bilo prijatnije da procitamo tvoje utiske sa tog odmora.

obicno1
2018-05-21 03:29 AM
Ja sam jedna od onih (po vasim citanjima jedna od rijetkih, mada ne vjerujem u to) koja rado ide na posao i pored toga sto sam supruga i majka. I ne vidim ništa loše niti ruzno u tome sto i muž ucestvuje u odgoju i u brizi za dijete, ne mislim samo na materilanu brigu. Nije nikada bila dilema ko će da uzme slobodno kad je dijete bolesno (ide onaj kome je u tome momentu lakse obaveze pomjeriti), ko će ići na roditeljske sastanke (najcesce smo isli oboje), ko će dijete negdje odvesti ili dovesti od nekuda kuci (opet smo se i jedno i drugo „namjestali” sa radnim vremenom), kako popuniti skolske raspuste (pored toga sto je isao u organizovane kampove uzimali smo odmore odvojeno, tj. nastavljali jedan na drugi da bi dijete bilo zbrinuto) i sve u tom stilu. Ne vidim po cemu je to MAJKA bogom dana da sve radi i podredi djetetu a OTAC može po onoj narodnoj „ko' kolac” da se brine samo za sebe i za zaradu. Iako sa Balkana, moj muž nije imao taj stav i nije se libio bilo kakvog posla kad je u pitanju dijete i kuca. Nije nikada kuhao, ali ako ja ne stignem (što se rijetko desavalo) nije mu smetalo da kupi nešto što se može pojesti bez spremanja ili ode sa djetetom u restoran. Sve to prođe mnogo brze nego sto izgleda. Sada kad je sin veliki i ima svoj stan, nas dvoje smo vezaniji jedno za drugo vise nego ikad:opet se zajedno organizujemo i svo slobodno virjeme provodimo zajedno da nadoknadimo svo ono vrijeme kad smo sve podredili djetetu. Dijete jeste nešto najljepse sto čini jednu porodicu potpunijom, ali nije sve. Zato ne opravdavam to da je ono izgovor majcinog nezadovoljstva sa vlastitim zivotom. Možda razlozi leze u nekim drugim stvarima koje majku kao ženu pritiscu, ali opravdanje se uvijek trazi u majcinstvu, jer to će zvucati najprivatljivije za okolinu.
poet
2018-05-21 08:22 AM
„Najviše me nerviraju površne procjene, nadje se neki primjer gdje je eto ”žena uspjela„ ili ”muškarac gura dječija kolica„ pa se to uzima zdravo za gotovo kao: problem je riješen.”
Obično1, ovo si ti rekla u uvodnom postu, a sad si se malo predomislila kako vidim ili?

I ja ponekad jedva dočekam da odem na posao, da se malo odmorim, ali to je samo trenutno rješenje. :)))

poet
2018-05-21 08:32 AM
I još nešto. Malo je, onako.. kako bih rekla, hajde, recimo, neukusno hvaliti se svojim zadovoljstvom, koje dolazi iz ko zna kojeg razloga, dakle, situacije koja se ne može porediti, u sred jedne iskrene ispovjesti o tome šta nekoga čini nesretnim. Zar ne?
I ne samo to. Ti još sudiš o tome koliko je sve istina, bez da znaš i jedan detalj nečijeg zivota.
Šta nam možeš reci o tome? :)))
keramicar
(mrgud koji sedi)
2018-05-21 08:58 AM
obično1,

primetio sam da često provlacis kroz tvoje pisanje diskriminaciju žena u zaposljavanju i placanju na nekim tamo visokim pozicijama, pa bih te zamolio da pojasnis malo detaljnije na šta konkretno mislis i kolika je ta razlika u nekim brendiranim cipelama mesecno, cisto da imam predstavu o kojoj vrsti diskriminacije je reč.

feminizam je možda kad u skupstini srbije bude preporuka da bude 30% žena. po cemu bi neka žena bila narodna poslanica, ako se u preizboroj kampanji nije aktivno bavila politikom? dobice četiri godine odlično placen posao , samo zato što je žena? da se ne shvati pogresno, voleo bih ja da u skupstini bude i 70% ili 80% žena kad bi to znacilo bolji zivot za sve gradjane srbije.

na zapadu je feminizam, kad prilikom razvoda, dete automatski ostane sa majkom , a otac automatski mora da tazi drugi stan.
skoljka
(student)
2018-05-21 10:14 AM
Poeto, valja raspravljati o teškim temama, ja recimo volim.
Međutim, Ljudima je teško reč’ šta ih muci u sadasnjem vremenu, čak i na anonimnim diskusijama. svi pričaju kako sve im nešto super ide i obično u proslom vremenu kažu da su imali mnogo nekih teških momenata, Al su ovladali životom sad i evo ih tu međju nama da podijele svoje ‘pearls’ mudrosti.
Obično, ja te razumijem, recimo i ne mislim da se hvalis Al ni malo. Tebi su ‘naši’ teški momenti iza tebe (briga oko djece, karijere u isto vrijeme) i možda je posle tih teških bilo i težih, i sad ti unazad to ne izgleda da je bilo bas toliko teško (možda ti i nedostaje😁). Eto, otprilike to. Al posle svih tih životnih iskustava ja mislim da bi trebalo biti da možeš malo da udjes u život tog koji još ‘to’ nije prošao, i da dobronamjerno posavjetujes, više nego da pišeš kako ti sad unazad na to gledaš. Ili previse tražim:)?
poet
2018-05-21 12:08 PM
Školjka, što se mene tiče, meni ne treba nikakva rasprava...
Mogu samo da iznesem svoje iskustvo..
Ono je nažalost teško prenosivo, tako da su i rasprave oko toga sasvim besmislene, po meni...
Čovjek je žrtva ili uživalac okolnosti. Malo šta mi odlučujemo sami. Uglavnom da li ćemo posustati i odustati ili nastaviti pa dokle stignemo...
Postoje i oni ventili sto srna gore spominje ali skupi su za ugradnju...
Uz to još nekako meni ne izgledaju prirodno...
skoljka
(student)
2018-05-22 01:54 AM
Valja i raspraviti Al bitno je da raspravljaci uzmu neke stvari u obzir uz obavezni disclaimer: ovo je tako kod mene bilo, možda je kod vas drugačije iz raznijeh razloga.
Nego poet to za ventil i ugradnju, LOL Al bas:)))
poet
2018-05-22 12:39 PM
Valja i raspraviti Al bitno je da raspravljaci uzmu neke stvari u obzir uz obavezni disclaimer: ovo je tako kod mene bilo, možda je kod vas drugačije iz raznijeh razloga.
Nego poet to za ventil i ugradnju, LOL Al bas:)))

-
to se onda, skoljka, zove caskanje, a ne rasprava.
I to treba da objasnis obično1, ja sam uvijek za caskanje.

I šta ti je toliko smijesno, nije mi jasno : ))))

gledaj kako to organski izgleda, bez ventila. stavim na laganu vatru da se dinsta luk, pa mrkva, pa dodam meso, pa poklopim I na kapi vode dinstam lagano par sati.. za to vrijeme, dodjem ovdje, vidim neki nice post, kao rastkov gore, I šta me kosta da taj dan budem majska ruza? ništa.
I uporedi sad, susret sa drugaricama. te, nasminkaj se, obuci se najbolje sto možeš, ofarbaj izrastak, I za koga to sve I zašto, da bi sat vremena slusala sistanje ventila I na kraju, šta se kuha po tim pretisloncevima? pa, grah. šta bi drugo..
pa, je li? hajde reci sad!:))))
nniki
(Nanotech)
2018-05-22 04:41 PM
Keramicar:
na zapadu je feminizam, kad prilikom razvoda, dete automatski ostane sa majkom , a otac automatski mora da tazi drugi stan.
-----------------------------------------------------
Naravno ovo vazi ako se pristojnoj majci može poveriti uzdizanje deteta ili dece. U suprotnom, sitna deca se dodeljuju suprugu ako on zadovoljava za to sve propisane uslove a decu  mogu i da preuzinaju Foster Parents.

U Americi žene velikom većinom udlucuju koliko i kako će trositi novac i podosta njih su very „generous” u tome , naravno na racun svojih supruga i/ili svalera a podoste njih crpe i svoje boyfriends. Ova naklonjenost prema majci dece je tipicna u Americi iz biznis razloga. Uucestalom  cirkulacijom novca država naveliko ubira poreze na promet robe kroz Sales Taxs, između 6 i 11% (većinom između 8 i 10%) od prodajne cene.
Ironija je da je na ovaj način Americko pravosudje na by defolt strani feminizma ali je i tragicno jer ponajvise udovoljavaju  onim ženama koje to ne zasluzuju. Suruge ciji su muzevi „dead beats” imaju velike muke i ogromne troskove da dobiju od tih disgraceful supruga novac za Child Suport (izdržavanja njihove dece), ako ista.
Koliko će supruzi placati za CS dece zavisi od njihovih zarada. Sto je veca zarada utoliko je veci i CS. Kod Srednje Srednje i Visoke Srednje Klasa, CS je dovoljan za izdržavanje i dece i majke.
Još nešto sto je sve vise u 'modi„ .  Broj razvod za poslednjih 30 + godinao su upravno proporcionalni  zaradama supruga. Sto su supruzi imucniji utoliko im se sanse za azvod braka znatno povecavaju.
 Nije ni cudo sto je rapidno povecanje imucnijih Amerikanaca koji prave predbracne ugovore.”
nniki
(Nanotech)
2018-05-22 04:58 PM
Poet:
Čovjek je žrtva ili uživalac okolnosti. Malo šta mi odlučujemo sami. Uglavnom da li ćemo posustati i odustati ili nastaviti pa dokle stignemo... 
Postoje i oni ventili sto srna gore spominje ali skupi su za ugradnju... 
Uz to još nekako meni ne izgledaju prirodno...
-------------------------------------------------
Beloved Poet,
Svi smo mi manje  vise  uzivaoci i žrtve okolnosti. Koliko ćemo biti „infektirani” sa time daleko ponajvise zavisi od naših attituda (stavova) i ponasanja.
Oni koji poseduju „fiksne” atitude, tj one koje se ne menjaju niti nadograduju,  većinom reaguju na iste nacine ili su pasivni na ono što se oko njih dogadja jer već imaju svoja cvrsta mišljenja koja ne žele ili ne umeju ili se boje  da menaju. Takvi uglavnom cekaju da im se nešto pozitivno dogodi od strane drugih a sami retko kad cine da se nešto bolje dogadja. They are often  defenseless, insecure a mogu biti i nasty i explozivni.

Postoje i oni koji nadograduju svoje attitude i koji su sposbni da svojim osmatranjima,  presepcijama, sposobnostima i motivacijama donesu adekvatne odluke kako će reagovati i ponasati se na razne prirodne, drustvene, privredne i spiritualne dogadaje. Takvi cesce uzivaju, ali i redje stradaju i to je uglavnom zbog nečeg sto zaista ne mogu kontrolisati, izmeniti ili se adaptirati na to. Oni su i najodgovorniji za visoki tehnoloski napredak u kojem danas živimo.
I oni ventili su nam potrebni da bi se smirili, opustili, regrupisali i u međuvremenu bolje razmislili i doneli korisnije odluke, da ne kažem, i povremeno postali nasti i balistic (misli se na žene kad se obracunavaju sa fizicki jačim muzevima).
Ti ventili su takođe u funkciji naših attituda, mislim ako smo dovoljno svesni, aktivni, kreativni, nadogradljivi a ponekad i neustrasivi onda možemo i uspesno da ih kontrolisemo.
skoljka
(student)
2018-05-22 10:17 PM
Nniki, frka malo il mi se čini:) mislim od tog crpljenja od strane žena.
Mis’is da je sud na strani žena? Kod mene u okolini sve sto znam da su razvedeni su 50/50 s djecom, znaci pola tamo pola vamo, nikakve alimentacije. Al istina moj uzorak nije nikakav imućni sloj nego običan narod i to rodom odavde. Nemaju nešto ni para za advokate, nego su morali nekako se dogovoriti između sebe.
A ovo za fiksni vs growth mindset razumijem u potpunosti, Al sam se izgubila malo u tvom pisanju negdje u pola.

skoljka
(student)
2018-05-22 10:39 PM
Čekaj poeto, zašto ti ne vjerujes u rasprave? Ćaskanje je ok na kratko al dosadi brzo, rasprave su odlična mentalna vjezba. Jedino moraju biti između vrlo razumnih raspravljaca kojima ego/fixed mindset ne ulazi u raspravu prečesto inače what’s the point. Poeto kod tebe mi je malo zeznuto što se ispoljavas kroz humor i to neki ‘dozlaboga’ komplikovan, tako da mi pokušaj rasprave predje u dešifrovanje i na kraju odustajanje.
JV
(☆)
2018-05-23 04:06 AM
Ja bih kod razvoda brakova koji imaju decu uvela advokate koji bi predstavljali decu i štitili i zastupali njihove interese.
Ceo sistem ima potpuno pogrežnu polaznu tačku jer razvodi „muža” i „ženu” a zapravo baš je zakon taj treba da prepozna činjenicu da razvodi „oca” i „majku”.
Dok se ne ispravi ta greška na kojoj se temelji porodično pravo, deca će da pate i da rastu u broken individuals na kojima će se dalje temeljiti društvo.

Po mom mišljenju tu danas leži najveći problem, mada su mnogi spremni da se obrušavaju na gej i sl da su uništitelji porodice
obicno1
2018-05-23 08:40 AM
Keramicar,
primetio sam da često provlacis kroz tvoje pisanje diskriminaciju žena u zaposljavanju i placanju na nekim tamo visokim pozicijama, pa bih te zamolio da pojasnis malo detaljnije na šta konkretno mislis i kolika je ta razlika u nekim brendiranim cipelama mesecno, cisto da imam predstavu o kojoj vrsti diskriminacije je reč.
-----------------------------------------------------------

Jesam tu temu provlacila jer sam bila u poziciji da vidim koji su kriterijumi koji odlucuju kad se na radno mjesto prima radnik (musko ili zensko), godinam sam i sama morala te kriterijume primjenjivati, iako apsolutno mojih nacela i uz to diskriminacija do besvijesti. A sve opet u zakonskim okvirima: sve se da lako prikriti, nikakav pismani dokaz se ne ostavlja, svaka odluka se da obrazloziti i sl. Neću da iznosim detalje, ali se radi o bransi gdje, još uvijek, dominiraju muskarci iako za to nema nikakvih osnova (nije gradjevina!).
obicno1
2018-05-23 09:28 AM
Skoljka
Al posle svih tih životnih iskustava ja mislim da bi trebalo biti da možeš malo da udjes u život tog koji još ‘to’ nije prošao, i da dobronamjerno posavjetujes, više nego da pišeš kako ti sad unazad na to gledaš. Ili previse tražim:)?
--------------------------------------------------------------------

Znaš da ljudi naginju ka tome da sve sto je bilo ruzno lako zaboravljaju, ja sam sigurno jedna od tih. Možda ne zaboravljam ali se svjesno „ne sjecam” mnogih problema koje smo prebrodili, neću da se time opterecujem.
Tako i to, neću da pišem o ostavljanju djeteta samog, o žrtvama, o dilemama, o suzama, o raspravama, o svadjama... jer svega je bilo. Ali nije bilo toliko da su nam zivoti unisteni, jer da je tako bilo ne bismo ostali zajedno. Ali je lijepo sto mogu da kažem: brinuli smo se podjednako o djetetu, izveli smo ga na put, zadrzali smo svako svoj identitet, ni jedno od nas dvoga se ne osjeca ostecenim i sto smo mi kao supruznici ponovo u „cvijetu mladosti”. Problema je bilo i biće ali smo mi udruzili snage da ih rjesavamo, to je moja poruka, ako je shvatas.
obicno1
2018-05-23 09:35 AM
JV
Ceo sistem ima potpuno pogrežnu polaznu tačku jer razvodi „muža” i „ženu” a zapravo baš je zakon taj treba da prepozna činjenicu da razvodi „oca” i „majku”.
----------------------------------------------------------
Veliki problem. Ali to će se teško rijesiti zakonom, to bi odrasli i zreli ljudi morali sami da shvate i da svaki razvod ne pretvaraju u rat, ali to stanje svijesti je tasko dostici.

I nazalost svi koji misle da su žene „dobile” time sto one dobijaju djecu da se o njima brinu i dobijaju materijalnu podrsku zakonom, grijese. Žene su tom „privilegijom” dovedene u tezi polozaj i zato se sve manje muskaraca odlucuje na brak.
obicno1
2018-05-23 10:03 AM
nniki
Smatram da, umesto tehnicki postavljanje iste teme, bi nam bilo prijatnije da procitamo tvoje utiske sa tog odmora.
----------------------------------------------------------------
Utisci sa odmor: bilo je lijepo i po obicaju kratko, ali već je za napuna dva mjeseca drugi odmor u planu, malo duzi.

Procitala sam dvije knjige (dobre!), uzivali i radili u basti (pravili plan za daljnju nadogradnju!), dobili preplanuli ten (kao da smo se na plazi rostiljali!), grilali sa rodbinom, prijateljima, komsijama... jednom sam se gotovo napila (doduse kako često pijem ne treba mi bas mnogo), napunili smo se energijom za naredne mjesece i to je sve
obicno1
2018-05-23 10:05 AM
Poet
Obično1, ovo si ti rekla u uvodnom postu, a sad si se malo predomislila kako vidim ili?
------------------------------------------------

Ne znam u cemu sam se predomislila, možda sam se negdje nejasno izjasnila, ali ti ćeš mi to objasniti, nadam se.
poet
2018-05-23 10:58 AM
Dearest Nniki,
Ja ne razumijem zašto mi ponavljas ono isto sto sam ja već rekla, samo tonom kao da mi odgovaras sa potpuno razlicitom tezom?

Nniki: Svi smo mi manje vise uzivaoci i žrtve okolnosti. Koliko ćemo biti „infektirani” sa time daleko ponajvise zavisi od naših attituda (stavova) i ponasanja.

Poet: Čovjek je žrtva ili uživalac okolnosti. Malo šta mi odlučujemo sami. Uglavnom da li ćemo posustati i odustati ili nastaviti pa dokle stignemo...

Precious Skoljko,
„Poeto kod tebe mi je malo zeznuto što se ispoljavas kroz humor i to neki ‘dozlaboga’ komplikovan, tako da mi pokušaj rasprave predje u dešifrovanje i na kraju odustajanje.”

Istina je to I razumijem te potpuno. Ako se služim humorom, to je onda u cilju zaustavljanja rasprave, jer kad bih bila ozbiljna, nisam sigurna kuda bi me to odvelo; a I vrijeme je limitirano da se neka tema elaborira kako bog zapovijeda, a ja ne volim kada nešto ostane nerazjasnjeno, pa onda, mislim se, bolje je da pogresno shvate moj humor, nego nešto sto sam rekla mrtva ozbiljna?
Mada se ja nadam da vi sve razumijete, pa me ovakve situacije kad se ne razumijemo probude iz mog ventila hahha
Ne znam…
Nije da ne volim bas rasprave, ali ovo mjesto ne pruza bas dobre uslove za to..

Previse je sporo za moje nestrpljenje kad želim nešto da prodiskutujem. Mene ta stanja ne drže dugo… Nakon par sati, mene tema više ne zanima : )))

Obično1,
I jedno i drugo si ti neapisala :

« Ja sam jedna od onih (po vasim citanjima jedna od rijetkih, mada ne vjerujem u to) koja rado ide na posao i pored toga sto sam supruga i majka…„

”Najviše me nerviraju površne procjene, nadje se neki primjer gdje je eto „žena uspjela” ili „muškarac gura dječija kolica” pa se to uzima zdravo za gotovo kao: problem je riješen.„

Sad mi nije jasno, da li je problem rijesen ili nije? Da li ti mislis da su žene koje uzivaju ravnotezu u musko/zenskim obavezama u braku u manjini ili u vecini?


obicno1
2018-05-23 11:14 AM
Sad mi nije jasno, da li je problem rijesen ili nije? Da li ti mislis da su žene koje uzivaju ravnotezu u musko/zenskim obavezama u braku u manjini ili u vecini?
----------------------------------------------------------------
Definitivno u manjini, nije ravnoteza samo kad on pomaze njoj. Ravnoteza je kad su obaveze i briga oko djece, kuce i ostalo prihvacene kao obaveze a ne da se to kao pomoć tretira.
Ali ta „kucna neravnopravnost” je samo mali dio neravnopravnosti kad je u pitanju musko/zensko... A ja sam mislila na cjelokupnost: porodica-kuca-posao-drustvo
Ali ta tema je suvise propsirna. Nemam namjeru biti nova Rosa Luxemburg ili Clara Zetkin, a sve je manje entuzijastkinja koje su to spremna. Ako se neko i „bori” onda to čini samo za sebe.
poet
2018-05-23 11:38 AM
I ja sam istog stava... ne može se ništa promijeniti dekretom. Treba prvo da se promijeni svijest, a to ide jako sporo. U tom međuvremenu, svako neka pomakne barem malo, biće dosta.
Bilo bi malo I dosadno drustvo da nema bas ništa sto treba kotrljati,. Uvijek je bilo I uvijek će biti jer takav je zakon prirode.

ne vjerujem u aktiviste.. sve su to ili placini ili izmanipulisani pojedinci.
ili, nelki pokret je dotakao kriticnu masu istomišljenika/pacenika pa je taj pojedinac ustvari ona najvisa kap velikog talasa...
JV
(☆)
2018-05-24 05:54 AM
Ukoliko nema nasilja i zlostavljanja, mislim da razvodom svi gube ali bez obzira koliko se trudimo da budemo racionalni, i mislimo da jesmo, mi kroz život idemo donoseći odluke bazirane na našim emocionalnim reakcijama a kod razvoda feelings run high.

Možda bi baš tu trebali da kompjuterizuju i uvedu robote pa da svaka strana ispuni formular (ili zaokruži odgovor) na osnovu kojeg robot donese odluku.
keramicar
(mrgud koji sedi)
2018-05-28 02:27 PM
obično1,

tvrdis da u toj bransi zaposljavaju samo muskarce.

ti si kao stranac upala u tu bransu. kako kad ne primaju žene? preko veze ili si i ti sama musko pa pišes pod zenskim pseudonimom? treću opciju neću da spominjem iz pristojnosti.

tvrdis da imaš uvid u tu diskriminaciju i da si često bila deo tima koji diskriminise.

zašto si pristala da budes deo tima ako se tvoje mišljenje ne ceni?
ja bih u takvoj situacji postavio pitanje ravnopravnosti i svrhe konkursa ili bih iz revolta odbio da budem u komisiji koja ne bira po cistoj savesti.

pokazala si svoju sebičnu stranu i svoj licni interes u napredovanju gazeci po svojim „principima”

ja sam imao prilike da gledam intervju za zaposljavanje. obično radno mesto bez kvalifikacija. kandidat mlada žena, u komisiji dve žene. naše, iz srbije. između ostalog, buduca sefica pita, hoće li se skoro udati i planira li skoro da rodi? ovde, u becu.

nniki
(Nanotech)
2018-05-28 06:52 PM
Keramicare,
veoma interesantno zapazanje sa poduktivnom analizom koja otkriva istinu.
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.