Forums : Ženski kutak

 Comment
Praznicna trpeza
obicno
(.)
2017-12-13 02:38 AM
Spremate li se za praznicnu trpezu? Šta spremate?
Ja sam već pocela sa planovima:

1) za Sv. Nikolu: riba saran & pastrmka (ne u komadima pecem čitave), posna sarma, pire od graha, 2 vrste piroski sa kiselim kupusom i krompirom sa pesto sosom, salatu od rotkve sa prazilukom i krompir salatu

2) za Novu godinu pripremam sve za hladnu platu, kako nećemo biti kuci za sam docek, nema kuhanja bar 3 dana. JV spomenu rusku salatu, razmišljam da to i nije loše da se nadje u frizideru za slučajne goste

3) za bozic nisam još ništa smislila
obicno
(.)
2017-12-13 03:12 AM
A i dekoracija stola nova, upravo radim na tome. Mada sam prošle godine imala bas lijepu dekoraciju, moram nešto da promijenim.
Koje boje su sada trazene? Nešto ne pratim te trendove ali bih iz svoje stare riznice da izvicem nešto na vidjelo, nasto bih dokupila, cisto da se kuca osvjezi.
bojana_suisse
2017-12-13 06:39 AM
Za Novu Godinu ćemo biti kuci sa gostima,volim da spremam veceru tako da uglavnom mi pozivamo goste a posto su deca mala volimo da budemo sa njima pa ostajemo kuci.
Tradicionalno pravim sarme po receptu moje bake,a za ostalo pokusacu da promenim malo da ne bude svake godine isto (sem sarmi).
Pomenuste rusku salatu pravim je za Bozic a možda i za NG jer nekako svi je vole a retko se pravi.
vodena
(*)
2017-12-13 07:15 AM
Kakva je to Nova Godina bez masne, slasne sarme (ni slučajno one od neuprzenog mesa!) i ruske salate :)
Pa to je osnova DNK nas koji smo bili deca pioniri! :)

Mi kupus kiselimo sami u podrumu i, posto je ovde hladno, kupus nam se ukiseli tačno negde do Nove, čak i tada je nekada „push” da ga vadimo za sarme. Ali zato, nema ničeg lepseg nego kada su napolju velike pashulje i sve prekriveno snegom a kuca je topla i okicena sarenim svetlima. Onda se otvori bure i iz njega se, kao duh, promoli onaj miiris SFRJ haustora oko Nove Godine, koji nam je svima dobro poznat, dok smo trcali kuci da ne propustimo „zimski bioskop”. :)

Drugi deo mene, koji je izdajnicki i „prljavo burozoaski” voli i austrougarske torte, tako da je i neka od tak'ih uvek na meniju :)

obicno
(.)
2017-12-13 07:51 AM
Lično nisam neki ljubitelj sarme kao ni svih ostalih jela koji se prave od mljevenog mesa. Moj muž ne voli kuhani kiseli kupus (ne kuhan za salatu, to može), čak ni obliku sarme: on skine kupus i da ga meni ja njemu dam fil. Pravim je 1-2 godisnje, ali posnu pravim uvijek za Sv. Nikolu jer imam bas par gostiju koji samo to jedu, ne vole ribu. Šta da spremam za Novu godinu kad nismo u kuci, možda nam neko navrati zbog čestitki, a možda i mi odemo kod nekoga. Još nije sve detaljno isplanirano.Za to može i meza da posluzi.
Inače veliko cascenje gostiju sa vecerama, ruckovima i sl. to dolazi samo u obzir ako je unaprijed dogovoreno ili je slava ili neka druga prigoda, vrijedi obostrano. Malo meze ili samo kolac uz kafu, to je sasvim O.K.
Ah da: pita od visanja i jabuka, za slavu nezaobilazna.
CPHA
(Чувари ћирилице)
2017-12-13 10:16 AM
Гдје ме нађе!
За славу св. Николу спремам посну сарму, папулу (то је пире од пасуља са доста црног лука запечено на уљу и алева слаткој паприци ко жели прелив од маслиновог, бијелог лука и ситно сјецканог першуна), пите (купушњача, кромпируша), посни ролати од ајвара и шпината, димљени шаран благо запечен у рерни, пастрмка, посна чорба од поврћа. Посна руска салата. Кромпир салата, салата од свјежег купуса.
Количине за 50-так гостију.
Од колача 2-3 торте и пар кг ситних колача. Мама направи баклаву.
И наравно, жито и крсни колач.
Жито углавном мељем и додам цимет, мушкат орашчић, орахе и малоо шећера.
CPHA
(Чувари ћирилице)
2017-12-13 10:16 AM
Како правиш посну сарму?
JV
(☆)
2017-12-13 01:49 PM
Jao jeste, rešila sam da prvaim rusku, samo što u mojoj ima šargarepe, kiselih krastavčića, eggs, ham, vrlo malo krompira tek da ne bude 'mokra' i majoneza iz tube...:)

Kod moje mame je pravljenje ruske bio mukotrpan posao seckanja ali ja tu nisam baš strpljiva pa recimo jaje stavim u slicer, okrenem ga tri puta i izdrobim u salatu. Šunka koju koristim je wafer thin i ja je samo dodatno iseckam u svim pravcima. Šargarepa koju koristim je iz pileće supe tako da ima malo šmeka!

Ne znam šta ću još, ali znam da čemo NG čekati negde na nekom detoxu tako da će oni odlučivati šta i kako. I am not particularly keen, ali pošto znam da moj dragi voli da upražnjava te detoxe nekad čovek mora da se žrtvuje...;)
obicno
(.)
2017-12-13 01:54 PM
Riza, obavezno divlja (valjda se tako zove kod nas):
http://blog.reislager.de/wp-content/uploads/2017/01/wildreis.jpeg
Korijenasto povrce, sve na kockice isjeckano: mrkva, persun, pasternjak, celer.Mrkve vise od ostalog i obično mijesano: zutu i narandzastu. Jedan izrendani krompir radi vezivanja. Luk i praziluk sitno isjeckano (pola-pola), i jeda manji ispresan cen bijelog luka
Od zacina: samo so i malu kasicicu smjasa susenog povca i trava (smjesa koju inače sama pravim).
Kuham u zemljenoj posudi sa poklopcem u rerni. Pravim ih jako male jer ih obično jademo uz piroge sa krompirom ili uz male kukuruzne kolacice.
JV
(☆)
2017-12-13 02:03 PM
Motaš li ih u vinov list?
obicno
(.)
2017-12-13 02:06 PM
Ne, u kiseli kupus
JV
(☆)
2017-12-13 02:25 PM
Jesi li ikada stavljala sušenu ljutu papriku, onako celu.
skoljka
(student)
2017-12-13 08:19 PM
Mi nemamo tradiciju sarme...obično se skupimo pot luck kod nekog i svako ponešto donese. Ja obično rusku...
obicno
(.)
2017-12-14 01:24 AM
Cijela ljuta paprika bi sve dobro zaljutila, a ne vole svi ljuto. To je uvijek problematično kad spremas za vise ljudi, ukusi su razliciti.
Ja imam susene faferone i cili-papricice, ponekad stavim za nas u kuhana jela (grah, gulas...) ali samo mali komadic i opet se dobro osjeti.
obicno
(.)
2017-12-14 01:40 AM
Mi nemamo tradiciju sarme
----------------------------------
Pa da znaš tu smo negdje, pravila se sarma možda 1-2-put godisnje i nije bila bas nasto posebno na cijeni. I uopste jela od mljevenog mesa su se rijetko pravila. A kada sam vidjela šta se sve melje u to meso koje se mljeveno može kupiti, prošla me i radoznalost da pravim jela od istog.Posnu sarmu sam par puta sama oprobala i nasla neki svoj omjer sastojaka koji mi se najviše dopao.
Mi kupujemo meso kod jednog bio-seljaka, otprilike jednom mjesecno. On mi samelje od odabranog komada 2-3 porcije koje upotri...im uglavnom za sos za spagete ili lazanje (zbog sina). Ostalo meso, po mom izboru, mi sve spakuje po dva komada. Najviše kupujemo teletinu i mladu prasetinu, govedinu i jagnjetinu rjedje ali kad je sezona lova onda imaju srnetinu i divlju svinju, to ne propustamo.
JV
(☆)
2017-12-14 06:11 AM
Moj se muž zaljubio u sarmu.
Ja je ne jedem jer mleveno meso jedem samo ako je na žaru, u tartaru ili mamie ćufte zato što je biftek a njega uvek jedem medium to rare ili mamine ćufte.

U Engleskoj se za xmas praznike obično sprema ćurka koja je jedna suva pričurina i ja je jedem samo ako je spremi neki jagodinac...;)

JV
(☆)
2017-12-14 06:30 AM
A i dekoracija stola nova, upravo radim na tome...Koje boje su sada trazene?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kod mene je uvek drvo, znači zeleno ili srebrnkasto zeleno, zavisi šta nađem a ostale boje su crvena, zlatna i beličasta više onako kao puter ali ne bež.

Uvek imam i tea lights, ove godine sam dokupila dva ova, ali sam jedan već polomila.

http://www.thewhitecompany.com/Chunky-Bubbled-Tealight-Holder-/p/CAHCB?swatch=Silver
JV
(☆)
2017-12-14 06:34 AM
Nešto mi pare na pamet kako se kod nas žene sređuju za Novu Godinu i daju sve od sebe. To im je prilika za frizera, pedikira, manikira isprobavanje razne šminke koju inače ne bi, i sve to povrh ogromnog spremanja trpeze i nabavke koja uglavnom pada na njihova ledja.

Kako li sve postižu.

JV
(☆)
2017-12-14 07:04 AM
Nevezano za temu, obično kaži mi molim te kako se na nemačkom kaže beli slez?
obicno
(.)
2017-12-14 07:09 AM
weiße malve (ß = ss)
obicno
(.)
2017-12-14 07:14 AM
Kako li sve postižu.
---------------------
Pa ja se vise pitam kako to postizu žene koje rade puno radno vrijeme (40 sati), plus porodica, kucne obaveze, djeca, skolovanje...
Nisam nešto ubijedjena da žene u zavicaju imaju manje vremena, čak naprotiv: majke sa djecom rijetko rade onoliko koliko mi radimo.
A i mi moramo kod frizera, kozmeticara (kako ko), pedikira (kako ko) zubara, doktora,
bojana_suisse
2017-12-14 10:35 AM
Obično,hvala na ovom receptu za posne sarme.
Ja uglavnom pravim posne punjene paprike a sarme nisam nikad posne.Probacu jednom po ovom tvom receptu.
I dobro je sto seckas povrce ja uvek rendan pa priprema bude bas duga.

Kako pravis posnu rusku salatu?
bojana_suisse
2017-12-14 10:40 AM
Ovde sada ima da se kupi u većim supermarketima kiseli kupus izgleda neki nas proizvodjac.Mnogo je dobar nije ni previse kiseo ni slan,zapakovan u vakuumu po jedna glavica.
Pravim srednje sarme ni previse velike ni male,i onda ih redjam u veliku serpu prvo red sarmi pa red suvog mesa i slanine (manji parcici) i tako dok ima.Onda nalijem vodom i krcka se sve to dugo nekoliko sati.

:)
JV
(☆)
2017-12-14 01:35 PM
E baš ti hvala obično!..:)

Što se postizanja tiče, žene na zapadu obično imaju neku vrstu pomoći u kući, najčešće cleaning lady a i hrana koja se kupuje je vrlo često polugotova (bez ljuske, izeckana, oprana, meso često već začinjeno i spremno da se ubaci u rernu ili baci na tiganj i sl.)

JV
(☆)
2017-12-14 01:41 PM
Ja sam pre par godina bila na nekom programu da ga tako nazovem, gde smo bili smešteni u spa-hotelu, uz promenjenu ishranu, svakodnevne tretmane, predavanja i medicinsku proveru na dolasku i pre odlaska.

Tamo su nam objasnili da je potrebno uzimati kašičicu fermentovanog povrća pre svakog obroka. To je najčešće bio ribanac ali i šargarepa.
JV
(☆)
2017-12-14 01:47 PM
Inače ja ne mogu da živim bez supe. Evo i sad pravim od pileta i mladog petla, a od povrća sam stavila šargarepu, paštranak, celerov koren i lišće, peršun, praziluk i biber u zrnu.
Uključim je na tihu vatru da mi se ne bi zamutila, i pustim je tako da se kuva dok ne požuti, povremeno joj skidajući onu penu koja se pravi na vrhu, ali pazeći da joj ne skinem i masnoću.
Na kraju joj dodam morske soli i Knorr kocku da je pojačam.
JV
(☆)
2017-12-14 02:04 PM
Dugo se kao nešto kanim da napravim ovo dole, ali nikako, pa me interesuje da se nije slučajno neka od vas već oprobala.

https://www.youtube.com/watch?v=BO-AyN1r0V4
JV
(☆)
2017-12-14 02:08 PM
...a i ovaj kolač o kome ne prestajem da mislim od kad sam se vratila iz Tokija, gde sam ga i probala prvi put u životu i ako je francuski i zove se Mille crepe...;)

https://sometimesicrave.files.wordpress.com/2011/07/l1030231.jpg
obicno
(.)
2017-12-15 01:47 AM
I ja kupujem kiseli kupus u glavicama, vakumiran. Ranije su ga uglavnom uvozili iz Hrvatske, iz Varazdina, sada vidim pripremaju ga i ovdje, domaća firme za preradu voca i povrca, ima čak i bio da se kupi.
Posnu rusku salatu nisam pravila, ja za slavu uvijek salatu od rotkve sa prazilukom (ide dobro uz pire od graha) i krompir salatu sa uljem od bundeve (ide uz ribu). Ranije sam spremala i neke druge salate, ali ove su se pokazale kao najtrazenije.
Rusku salatu onu klasicnu mrsnu i isjeckan kiseli kupus (mnogo bolji je ovaj iz glavice kad se isjecka nego gotovi sjeckani), spremit ću za Novu godinu kad se budemo trijeznili od doceka.
obicno
(.)
2017-12-15 01:58 AM
Ja se još dvoumim oko supe za slavu: supa od mijesanog povrca ili paradajz-supa. Riblju sam pravila ranije pa prestala, jer ima onih koji ne vole ribu, tražim uvijek nešto sto je za sve dobrodoslo. Čini mi se da ovu paradajza gotovo svi vole, malo se kiselkasta pa otvara apetit.
obicno
(.)
2017-12-15 02:03 AM
I još ovo: ja nemam pomoć za ciscenje jer mi je to bas super dnevna polucasovna rekreacija.
Ne držim sebe za neku extra kuharicu, ali imam „svoju” kuhinju koja nama dvoma sasvim odgovara. Ne kupujem ništa polupripremljeno sve u najprirodnijem obliku koliko je to god moguće. Samo meso mi isijeku na komade kakve želim.
JV
(☆)
2017-12-15 05:44 AM
Ja u poslednjih 4 ili 5 godina ponekad uzmem cleaning lady na od dva do četiri sata at the time, naročito posle gostiju. Moram da kažem da prođe čitava večnost dok naidjem na onu pravu tj onu koja ne čisti kao mačka repom, ali uporno tražim dok ne nađemneku kojoj mogu da potpuno da verujem.

vodena
(*)
2017-12-16 02:54 PM
JV, postavila si Mille Crepe u link. Da li ti treba neki savet u vezi pravljenja tog kolaca ili samo onako mastas posto ti se svideo?
JV
(☆)
2017-12-16 04:42 PM
Može savet hvala na pitanju...;)

Kako da napravim taj beli krem koji je kao onaj naš nekadašnji šlag iz kesice
vodena
(*)
2017-12-16 05:59 PM
Ne znam tačno koji si ti beli krem jela jer ima raznih verzija, najcesce sa ili bez maskarpone sira. Ono sto ja znam je klasican beli ganache (mada je meni lepsi pravi ganache, sa tamnom cokoladom, ali to je druga prica).

Osnovni recept za ganache krem, koji možeš koristiti i za druga filovanja je da otopis recimo 250 gr bele cokolade na tihoj vatri. U posebnu serpicu sipaj oko 200-2500 ml heavy crema-a (kod nas je to onaj tecni slag, whipping cream, kod vas se, mislim, zove double cream). Zagrej ga skoro do kljucanja i skloni sa vatre. Taj vruc krem dodaj otopljenoj cokoladi, promsaj i stavi da se hladi.

Nekada će taj krem biti tecnii, nekada cvrsci. To zavisi od cokolade. Ako vidis da ti je posle par sati u frizideru i dalje malo preredak uzmi mikser i pocni da mutis kao da želiš da napravis slag od te mase ali, naravcno, prestani čim dobijes konzistenciju koja ti treba za mazanje. Ako nemas vremena, ne moras da cekas par sati da se ganache hladi, možeš samo malo da ga prohladis i odmah da ga umutis koliko želiš.Samo pazi da ga ne premutis jer će se on još malo stvrdnuti stajanjem.

Postoji i verzija sa maskarpone sirom u kom slučaju samo u umucenu masu dodas sira po ukusu i izmesas varjacom.
vodena
(*)
2017-12-16 06:00 PM
200-250 ml, ne 2500:)
JV
(☆)
2017-12-17 02:05 AM
Torta je prste da poližeš! Ne znam samo kako nisam naišla na nju ranije u životu...;)

Ovde imamo i whipping i double cream a ta što sam ja jela je sa belim kremom koji izgleda kao šlag samo je čvršći.
vodena
(*)
2017-12-17 06:54 AM


To je onda to, samo kada ti se ohladi ganache muti ga mikserom malo duže dok ne dobijes cvrstinu krema koji želiš.

Ili, ako nećeš recimo da stavljas belu cokoladu a volis da ti je krem malo kiselkast, uzmi whipping cream, umuti ga sa npr. 2 kasike prah secera I pola iscedjenog limuna, pa ga dodaj prethodno malo varjacom umucenoj kiseloj pavlaci (sa većim % masti da ti se ne bi razvodnilo). Dobices lep i jednostavan krem, bez cokolade, ciju kiselkastost možeš kontrolisati dodavanjem još malo limuna (koji ujedno pomaze da slag duže ostane cvrst).

Ili...ako hoćeš nešto jednostavno za pripremu a da bude bogatije, 800ml mleka skuvaj sa 9 kašika šećera. U posebnoj činiji pomešaj 200ml mleka sa 3 kesice puding od vanile. Kada mleko prokuva dodaj mu tu smesu od praha I 200 ml mleka i zakuvaj da se zgusne kao za gust pudding (videces da je omer mleka malo manji nego da pravis klasicni puding..to je namerno).Skuvani puding prekrij folijom da se ne stvori ona kora i ostavi da se ohladi.

Posebno umuti oko 150 gr putera sa npr. 2-3 kasike secera u prahu , a zatim TOJ SMESI dodaj polako puding koji si prethodno malo „razbila” mikserom (ne obrnuto jer ako puter dodajes u pudding možeš zeznuti fil). Posebno umuti whipping cream (nas je 35%) , oko 250 ml (možeš opet sa malo limuna i par kasika secera u prahu) i malo po malo dodaj u smesu sa puterom i vanilom dok ne dobijes tačno onaj ukus koji želiš.
JV
(☆)
2017-12-28 02:32 PM
Još nisam pokušala ali sam copirala post tako da mi je na sigurnom mestu...;)
vodena
(*)
2017-12-30 11:51 AM
Ma, ništa se ne brini, ovi kremici su lagani da se prave a i ako zeznes neki, pa šta...Ih, big deal :)

Jedino sto je *ebeno su torte, tj. filovi koji se kuvaju na pari i kore bez brasna, samo sa orasimai belancima, koje se vise suse nego peku. To su, po mom mišljenju, jedini ozbiljnio kolaci, ali, tu već treba iskustvo i to je nešto sasvim drugo. Ali, ne prave se takve torte svaki dan.

Kad se setim samo kolike sam sate ovde provela sa mamom na telefonu kada sam se osmelila da ucim da pravim torte, jer dok sam živela u Bg-u nisam kuvala skoro ništa. Pa to je bila smejurija, ne znam ni sama koliko sam filova od jaja na pari pretvorila u kajganu sa secerom ) Mama, koja stvarno ima strpljenje svetice, je morala da bude i vidovanjak jer, (ne zaboravimo da tada nije bilo pametnih telefona videa i slika), ja bih je pitala nešto tipa: ‘Šta mislis, jel mi uspeo fil, uradila sam to i to?...„, lol  A, sada...ma idi..kakvo kuvanje na par i za*ebavanje sa 2 serpe...umem ja sada na običnoj serpi na sporetu da napravim fil ”na pari„  Ali,...dosta ih je uzalud potroseno davnih godina da bi se stiglo do ovde, lol :))) Tako da...serpu u ruke i napred 
 Comment Remember this topic!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.