Forums : Ženski kutak

 Comment
Ucenje „pod stare dane”, kome to treba?
obicno
(.)
2017-09-07 03:58 AM
Tema dolje ispod navede me da i ja nešto o ucenju „pod stare dane” napisem.
Ja se ne sjecam kada sam pocela da ucim a prekinula još nisam i valjda nikada neću, pa trebalo to meni ili ne: ja ucim.
Nekada, u mlade dane, sam i ja skepticno (ili možda još gore podrugljivo) gledala na penzionere koji upisu fakultet. Sada to u potpunosti razumijem i čak šta vise opravdavam. I sama sam zadnjih par godina o tome razmišljala da u penziji upisem pravo: dok sam bila mlada nije me interesovalo jer sam vise voljela „prirodne” i „tehnicke nauke” (kako su to kod nas, u moje vrijeme, strogo dijelili). Kasnije sam se sa pravom neprestano susretala i ucila sam ga kao luda (kao i ekonomiju). I onda sam otkrila draži prava i zavoljela ga, tj. shvatila sam da ono nije staticno i dosadno, a nastranu tu sto ga mi svakodnenvno trebamo i primjenjujemo. Samo kad bih to vrijeme imala pred sobom, prvi dan u penziji bih upisala pravo.
A da sa staroscu MORAS da treniras mozdane vijuge, MORAS. Jer pamcenje kao i brzina ucenja novog, priznali to mi ili ne, popusta.
JV
(☆)
2017-09-07 04:14 PM
Sasvim se slažem.

Važan je doživljaj. Mislim da je u tome suština, i da to stoji iza svega na šta se odlučimo.

Give me experiences!...;).. Najlepše je biti pun utisaka.
CPHA
(Чувари ћирилице)
2017-09-09 05:34 AM
Било које учење под старе дане је важно.
Не треба никада престати надограђивати себе, своје знање и вјештине.
Добра прилика да се испуне жеље из млађих дана за које нисмо имали времена.
Мислим да није лоше научити неке старе занате, стварати дјела.
Да ли је то сликарство, израда предмета, рестаурација старина, прављење природних крема, мелема, вез, витраж, рад са дрветом, кулинарство...
escada
(ɐpɐɔsǝ)
2017-09-09 09:10 PM
Moj drugar ima dedu koji je penzionisani lekar, pa kada je otišao u penziju, upisao je Istoriju umetnosti; to ga je oduvek interesovalo. Završio je u roku, pre mnogih mladjih kolega. Onako, za svoju dušu.
Ne treba nikad odustati od svojih snova ako možeš mentalno da ih ispratiš.
JV
(☆)
2017-09-10 05:59 AM
Mnogo znači kada se studira u tzv trećem dobu jer sva ona očekivanja, isčekivanja i razlozi iz kojih studiramo kao mladi, više ne postoje.

Ove mladje generacije kod nas masovno studiraju menadžment. Kakvav užas.

escada
(ɐpɐɔsǝ)
2017-09-16 10:50 PM
Sa menadžmentom mogu da se slikaju! Razumem da neko radi u porodičnoj firmi i treba mu, to je o.k. ali ostali mogu sa tim fakultetom da ostvare „karijeru” poslovodje u prodavnici.
Od studenata u trećem dobu se ništa ne očekuje jer oni sami ništa ne očekuju, ne treba im zbog posla, nisu pod stresom, sve je lično interesovanje i zabava. Dovoljno im je da mogu da se pristojno sporazumeju na stranom jeziku. Pa šta ćeš više od toga!:)
JV
(☆)
2017-09-17 07:17 AM
Ne znam samo ko im predaje to menadžerstvo, u zemlji čija ekonomija ode dođavola. Odakle li su samo naši fakulteti, tako masovno, preko noći, našli odgovarajuće stručnjake da prenesu znanje.

A tek Megatrend, what a joke...;))
JV
(☆)
2017-09-17 07:24 AM
Ali, to nije tema pa da se vratim na učenje u trećem dobu.
Mislim da je ono postalo neminovno sa produženjem ljudskog veka.

Imam prijateljicu iz Izraela koja mi kaže da kod njih postaje trend da se posle odlaska u penziju, pravi druga karijera koja se obično bazira na znanjima i praksi koja se stekla kroz prethodnu.
Ona je recimo radila na programima za decu sa specijalnim potrebama i znam da je planirala malo da pauzira pa da otvori savetovalište za roditelje sa takvom decom jer je kroz prethodnu praksu uvidela da roditelji često ne znaju šta se sve nudi i na šta imaju pravo jer je sistem kao lavirint.
Block
(Pshhhhh)
2017-09-29 06:20 AM
Ucenje nikad nije na odmet. Nije važno samo nauciti nešto, to i svedoci o karakteru coveka.
Block
(Pshhhhh)
2017-09-29 06:22 AM
A gore od nepismenih su polupismeni. Nepismeni znaju da ne znaju i ne petljaju se svuda a polupismeni misle ako znaju nešto da su najpameyniji
 Comment Remember this topic!

Looking for Tassel Keychain ?
.