Forums : Ženski kutak

 Comment
Pranje svilenih tkanina
wildflower
(...)
2017-07-18 06:20 PM
Pozdrav i par pitanja u vezi pranja svilenih tkanina.
Kakav deterdzent se koristi za pranje svile?
Kakav pH treba da ima deterdzent i može li se koristiti neki kucni pripravak, ako ne može da se nabavi deterdzent?
Kako izbjeci naelektrisanost svilene odjece nakon pranja (da se odjeca ne priljubljuje uz tijelo)? Navodno ima neki sprej za to, samo ja sam za neko prirodno rjesenje.
Hvala
escada
(ɐpɐɔsǝ)
2017-07-18 07:51 PM
Svila se pere na 30°C, znači mlaka voda. Ako pereš u mašini, izaberi program za delikatno pranje, koji ide bez centrifuge. Deterdžent je za svilu i vunu. Ako pereš ručno, ne smeš da trljaš, već blagim pokretima da pereš. Kada se ispere, mokro, bez ceđenja, se stavlja na vešalicu da se ocedi i osuši ili se stavi između dva peškira dok ne upiju vodu a onda na vešalicu.
Ja bar tako radim. Nadam se da sam ti pomogla.
JV
(☆)
2017-07-18 11:29 PM
Sad sam shvatila da, osim nekoliko marama, ja nemam ništa svileno.
escada
(ɐpɐɔsǝ)
2017-07-18 11:59 PM
Imam nekoliko ešarpi/marama, 3 bluze, lagane kao pero, a nedavno sam kupila letnju haljinu.Predivna je. Svetlo zelene boje a po rubu ima silk print dugine boje koje iz daleka izgledaju kao ptice. Volim svilu ali stvarno mora da se pazi kako se održava.
JV
(☆)
2017-07-19 06:07 PM
{to se haljina tiče, koje inače nosim samo leti, ja sam se ove godine bacila na lan.
Kada krenu one lepljive vrućine, jedino mi je on udoban. U njemu i spavam.
Mister_No
(Bonelli editore)
2017-07-19 07:09 PM
Ништа лепше него видети лепу девојку у летњој хаљини. Због тога ми недостаје Србија. Наше улице су пуне лепих девојака, што се за Запад не може рећи.
escada
(ɐpɐɔsǝ)
2017-07-20 02:53 PM
Lan jeste prijatan ali se mnogo gužva. Odustala sam, kada je garderoba u pitanju, pogotovu kad voziš pa izadješ iz kola k'o sažvakan.
wildflower
(...)
2017-07-20 03:20 PM
Hvala na porukama. Ima vise vrsta svile i na nekim proizvodima piše da mogu da se peru, a na vecini piše da ne može. Neke vrste svile mogu da se peru bez problema. To je ona deblja svila. Mene interesuje bas u vezi pranja one njeznije, tanke svile, da li vam je bilo uspjesno.

Razlog postavljanja ove teme je loše iskustvo s pranjem tanke svile, pored ispostovanih svih propisa kako ih je Escada navela, koristenja Woolite deterdzenta za vunu i njezne tkanine i naravno, brzog i laganog rucnog pranja u mlakoj vodi i bez potapanja. Sve je uradjeno kako treba, samo nakon pranja to vise nije bilo to. Dobro, za ocekivati je bilo da će se skupiti, ali glavni problem je sto tkanina vise nije padala, znate kako svila leprsavo i fino pada, već se naelektrisala i prionula uz tijelo. Sve se to nekako zalijepilo, naguzvalo, ni na šta ne lici i ne može da se nosi. Da li se i vama to desavalo? Da li i kako to može da se popravi?

Pisalo je na uputstvu za održavanje da se ne pere i da treba „samo hemijsko ciscenje”, samo ja to ne slusam jer imam iza sebe pozitivna iskustva što se tiče one cvrste svile. Zato se pitam zašto je rezultat s drugacijom vrstom svile bio takav kakav jeste.

Neko mi je rekao da postoji „anti-static” sprej, a posto izbjegavam hemikalije, to ne dolazi u obzir kao ni hemijsko ciscenje.

Da pojasnim glavno pitanje: kako oprati svilu, a da se izbjegne pojava te naelektrisanosti nakon pranja? Kako ukloniti naelektrisanost i vratiti tkanini onaj prvobitni fini pad? Da li svaka vrsta svile uopste može da se pere, odnosno, da li tanka svila može?

Eto, nadam se da razumijete šta mislim.

Što se deterdzenta tiče, neko je spomenuo da postoji neki specijalni za svilu i da je pH tog deterdzenta drugaciji od običnog deterdzenta, pa me interesuje da li neko od vas zna za takav i koji je naziv deterdzenta i proizvodjaca i kakav pH deterdzenta svila zahtijeva. Pretpostavljam i da ta nalektrisanost nema veze s deterdzentom, mada bi mi i ta informacija u vezi konkretnog deterdzenta i dobro dosla, radi duzeg ocuvanja svilenih tkanina.

snajka
(♡)
2017-07-20 06:07 PM
Razne vrste svile koja je na tržištu zavise od kvaliteta, koji je uslov i za održavanje. Koliko para toliko muzike. Svila ne bi trebalo da se skuplja ako je dobrog kvaliteta. Punija svila se pegla. Preko mokre gaze mlakom peglom.
Statični elektricitet nema veze sa deterdžentom već sa sredstvom koji se stavi u ispiranje - omekšivač. Umesto klasičnog omekšivača za veš stavi conditioner za kosu, na 4 litara vode 1 kafena kašičica. Ni to nije 100% garancija.
Hemijsko čišćenje je najbolje ali ako nećeš hemiju ( a deterdžent je takođe hemija ) idi na internet i pitaj kako su naše bake održavale svilu, koja sredstva su upotrebljavala.
wildflower
(...)
2017-07-21 12:31 AM
Omeksivac nije ni koristen, već samo voda za ispiranje. Ne dodajem ništa bez čega se može. Da li to može biti razlog? Hvala za savjet u vezi conditioner-a.
Evo me na internetu, pitam i nadam se da neko od vas zna :)
... jer ne nadjoh informacije pomoću pretrazivaca.
JV
(☆)
2017-07-21 06:53 AM
Lan jeste prijatan ali se mnogo gužva. Odustala sam, kada je garderoba u pitanju, pogotovu kad voziš pa izadješ iz kola k'o sažvakan.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

To jeste. Gužva se, a ako je jako gust, ume i da grebe
Lan = leisure, kada te nije briga i kada nije bitno da izgledaš slick.
JV
(☆)
2017-07-24 05:02 AM
wildflower, vidi šta sam našla na netu...;)

„A. Static occurs when electric charges accumulate on fabrics that are rubbing together, especially in a dry environment. ... To get rid of cling on clothes you're wearing, especially those made of delicate fabrics like silk, glide a wire or metal hanger between your clothing and your body to remove the electric charge.”
xzy
(ing)
2017-08-15 11:12 AM
da to sam htio da kažem. Staticki elektricitet nema veze sa pranjem, omeksivacem itd nego sa elektricitetom.
Ali ljeti to nebi trebalo da je problem u vecini zemalja jer je vazdug vlazan, tijelo se malo znoji itd.
Zimi je druga prica ali tada se svila i nenosi
 Comment Remember this topic!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.