Forums : Ženski kutak

 Comment
Žene, učite samoodbranu!
snajka
(♡)
2017-02-25 04:11 PM
Čitam u našim novinama o pojačanom nasilju nad ženama. Na sve strane prebijanje, čak i smrtni ishodi. Sigurne kuće su pune žena i dece koji preživljavaju nasilje. Navodno će, za 4 meseca, biti donet zakon da zlostavljači završe u zatvoru.
To je krajnja linija. Mislim da bi trebalo da svaka žena, devojka, devojčica, ide na kurseve samoodbrane. To svakom treba a ženama posebno. Za devojčice u samoodbrani u školi, od vršnjaka, devojkama za eventualnu odbranu od napasnika, siledžije, a ženi od muža, ludog ili pijanog, nebitno.
Aikido, karate, bilo šta. Vrlo je korisno. Sport sa korisnom primenom.
Ona koja zna da se brani niko je [više] neće napasti.
escada
(ɐpɐɔsǝ)
2017-02-25 07:04 PM
Snajka, svaka čast!
Slažem se da žene ne treba da trpe nasilje, pogotovo ne deca, ali naše društvo je takvo da se posledice vide tek na sahranama.

Da kažem nešto, kao sportista iz te branše, u vezi samoodbrane.

Kad naletiš na nasilnika, prva stvar je strah. To je šok koji može da parališe jer u stvari ne znaš kako da se odbraniš.
To je najgori deo.
Vrlo je važno za ugroženu osobu da u tom momentu pokuša da smiri paniku, diše na nos i ispušta vazduh na usta. To traje maksimum desetak sekundi.

Drugo, nikad ne treba biti licem u lice sa osobom koja napada. Okreni brzo svoje telo u profil položaj 45 stepeni, sa raširenim nogama, s tim što ti je glava u položaju da možeš da ga vidiš. Osoba koja te je napala, promašiće a ti imaš šansu dok on pada da ga udariš u predelu zadnjeg vrata.
Ukoliko te je naglo napao rukom, uhvati ga za tu ruku i snažno mu stisni palac i okreni iz sve snage na suprotnu stranu. To uzrokuje veliki bol da mora da klekne. Onda ga šutni kolenom u predelu brade.

Ako te neko napadne s ledja, tog momenta čučni, on gubi balans i pada preko tebe!
I tako dalje.

Kada ovako pišem, jeste teorija, ali u praksi je vrlo stvarno i vrlo korisno.

JV
(☆)
2017-02-25 10:50 PM
Korisno jeste ali i zahteva veliku posvećenost pa je to mnogima razlog što ni ne počinju.

Ja sam sestričinu bacila na Krav Maga da vidi kako joj leži i dopalo joj se.
Sada traži drugarice da ide sa njima.
CPHA
(Чувари ћирилице)
2017-02-26 02:15 AM
Толико популаришу тај нови закон...само што не пошаљу поруку..типа
А до тада налемајте женски род јер послије нећете моћи!
Нема ништа од самоодбране.
Потуку се два мушкарца па увијек један награбуси.
Жене треба охрабрити да напусте такав брак, везу...
А не да трпе и да се бране тако што ће да се туку и уче борилачке вјештине.
Крене са чвоком...заврши на трауматологији.
Ни једна жена није одмах и први пут поломљена. Крене то као терапија, свађе, вербално малтретирање, па завртање руку, па чупање за косу, шамари...
И све то такве жене, жртве насиља, трпе...
Да ли помаже да узврати борбом?
Не!
sanak
2017-02-26 11:58 AM
Slažem se da žene ne treba da trpe nasilje, pogotovo ne deca, ali naše društvo je takvo da se posledice vide tek na sahranama. 
------------
Znam da će zvucati cudno, ali žene pre svega treba u sebi da osveste da NE želE da trpe nasilje. Da li su to ostaci patrijarhalnog vaspitanja „adaptirani” u ovovremensko, tek, neke žene imaju pomalno cudna shvatanja o trpljenju (porodicnog) nasilja.
Deca su već drugi, slozeniji problem, jer imaju manje izbora.

Da kažem nešto, kao sportista iz te branše, u vezi samoodbrane. 
-----------
Secam se nekog ranijeg tvog I Jv komentarisanja na temu (borilackih) sportova.Možda si tada I rekla kojim se bavis, ali, iskreno, ne secam se, a od eventualne pretrage mi je lakse (priznajem :) ) da te, (uz izvinjenje) sada to pitam, ukoliko je odgovor moguć.

Kad naletiš na nasilnika, prva stvar je strah. To je šok koji može da parališe jer u stvari ne znaš kako da se odbraniš.
-------------
Mislim da ima razlike u tome da li ti je nasilnik poznat ili ne. Od toga, pretpostavljam, (može da) zavisi odluka o odbrani, kao I „koncept”odbrane.Kao I da li se radi o jednom nasilniku ili vise njih.

 To je najgori deo. Vrlo je važno za ugroženu osobu da u tom momentu pokuša da smiri paniku, diše na nos i ispušta vazduh na usta. To traje maksimum desetak sekundi. 
-----------
Tehnike otklanjanja panike, disanja, dejstvovanja...koje si navela su vredne.Međutim, neretko žrtva nema (ni tih) desetak sekundi
sanak
2017-02-26 12:01 PM
I da, svakako sam mišljenja da su borilacke vestine nešto cime se treba, na kome god nivou, treba baviti.
sanak
2017-02-26 01:01 PM
Ни једна жена није одмах и први пут поломљена. Крене то као терапија, свађе, вербално малтретирање, па завртање руку, па чупање за косу, шамари... И све то такве жене, жртве насиља, трпе... Да ли помаже да узврати борбом? Не! 
-------------------
Krene to pasivnom agresijom (tu oboje mogu podjednako biti žrtve, najcesce to I jeste uzajamno), a nastavi aktivnom (tu se pretpostavlja ko je fizicki jači, mada, budimo sasvim posteni ,pa primetimo da ima, redje doduse, I fizicki maltretiranih muskaraca).
Možda pomaze da , prvi put, žena uzvrati, ne bi li obeshrabrila nasilnika (a jasno je cime se on „hrani”) da nasilje ponovi.
To sve ako je nasilnik u porodici/bliskom okruzenju.
Drugacija su desavanja sa nasilnicima vani.
Jan_Popesku
(apeironglista)
2017-02-26 07:18 PM

'Žene, učite samoodbranu!„

Žene, učite da birate...pametno...i da zaobidjete!



JV
(☆)
2017-02-27 12:36 AM
I to je dobar savet kada se radi o tzv domestic violence, ali to nije uvek slučaj
grommm
(ekonomist)
2017-02-27 04:15 AM
Jaki sam protivnik nasilja pogotov na ženama i djecom,,, ali i žene trebaju da otvore oci s kim imaju posla i s kim stupaju u brak i čak djeuc radjaju
escada
(ɐpɐɔsǝ)
2017-02-27 08:27 AM
sanak, karate/jiu jitsu.
sanak
2017-02-27 08:38 AM
Hvala na odgovoru.
Karate je nešto meni blisko, ali ne lično.Koji dan? (ako nije previse indiskretno)
sanak
2017-02-27 10:03 AM
Žene, učite da birate...pametno...i da zaobidjete! 
--------
Naravno, to stoji, tačno je I potrebno.
Ali, ne zaboravi(te), ljudi nisu „nekvarljiva roba”, menjaju se...
escada
(ɐpɐɔsǝ)
2017-02-27 10:10 AM
Crni pojas (1.dan).
sanak
2017-02-27 12:11 PM
Escada, bravo!! (znam da je crni, čim pitam za dan)
Samo napred, ne odustaj od sledećeg (majstorskog) nivoa!
(u kuci imam „drugodanca” :) )
escada
(ɐpɐɔsǝ)
2017-02-28 08:09 AM
Hvala sanak:)
escada
(ɐpɐɔsǝ)
2017-02-28 10:30 AM
S obzirom da imaš „drugodanca”, poznat ti je način života:)

Još nešto bih naglasila u vezi borilačkih veština.

Nikad nije kasno da se uključite, bez obzira na godine. Postoje grupe klinaca od 4-8 godina, oni se pre svega uče disciplini i samodisciplini sa vrlo kratkim osvrtom na klasične vežbe.

Nešto vrlo važno. Praksa je pokazala da deca sa dijagnostifikovanim autizmom postižu odlične rezultate u napretku baveći se ovim sportovima.

Takođe postoje grupe starijih, od 60 pa na dalje godina, a vežbe su prilagodjene njihovim godinama i pokretljivosti. Iznenadjujuće je da su mnogi od njih postigli veće rezultate nego mnogi mladji.

Između ove dve grupe su mladi takmičarski sportisti koji su van kategorije.

sanak
2017-02-28 12:35 PM
Nazalost, I karate, plemeniti (uskoro I Olimpijsk)i sport trpi ono sto I mnogi, uglavnom „profitabilniji”sportovi: gomila Saveza, namestanje rezultata na takmicenjima...I to me rastuzuje.
Moj prijatelj, trener I sudija, vlasnik karate kluba, ne pocinje sa decom mladjom od 7 god.
Kada prisustvujes treningu, tačno vidis ko trenira iz ljubavi, a ko je tu „zalutao”(roditelji plate clanarinu da „odmore”od deteta/dece).Takve teško možeš disciplinovati, remete ostale vezbace...I , uglavnom, ne možeš im ništa sem da odstranis iz kluba, ali (manji, entuzijastickiji) klubovi se izdržavaju od clanarine...itd. ...duga I komplikovana prica...
Da, karate nije samo borilacka vestina, već način zivljenja. Svi smo u kuci „bistrili” Funakosija I ucili o mnogo cemu...a kuca puna medalja, diploma...milina...
Još nešto : jezim se kada vidim dete od 7,8 god.sa crnim pojasom.Neozbiljno mi je.U ozbiljnim klubovima, do braon pojasa su polaganja (čak I ako ima „međupojaseva”, sa trakama) na 6 meseci.Od braon do crnog, poželjno je da protekne 2 god.Nije sve to slučajno I bez razloga.
Ima tu nepravdi I nelogicnosti, slično kao sa kupljenim univerz.diplomama, ali...srećom, karate je I filozofija..pa uporni I radni nadju put...
Auuuu, al' se raspisah...sorry...
dragoljub100
2017-03-02 06:17 AM
Извињавам се што упадам на дамску дискусију, не буди ми замерено ако кажем нешто с мушке тачке гледишта.

То што је мушкарац насилник није обавезно последица траума из детињства. Постоје и врло толерантни мушкарци који се понекад суоче са женском тврдоглавошћу, па и глупошћу.

Ако желите да ваш мушкарац никад не дигне руку на вас није много потребно. Дајте му увек подршку и чврсто стојте уз њега. Све што раде у животу мушкарци раде због жена и породице.
Немојте имати нереална очекивања од свог мужа. Неке жене се удају само да би се удале, тј. да би их околина сматрала нормалним, а за кога се удају није им понекад ни битно.
А то је, заправо, најбитније. Видео сам доста цура које освајају момке што пију у кафићу. Онда се зачуде кад као удате схвате да је човек алкохоличар. Поставља се питање у шта су гледале.

Оцените шта је реално у вашем браку и то вам је циљ. Нереални циљеви доводе до лома. Например, ако вам је циљ да будете прва дама Србије, а ваш муж није политичар, онда је то нереалан циљ.
Или желите да будете богата жена која путује светом, а нисте старлета или спонзоруша да напецате милионера, онда најпре морате помоћи мужу да се обогати, а за то треба времена.

Битно је мужу давати подршку у ТЕШКИМ тренуцима, по систему „у добру је лако добар бити...”. Не заборавите ни на подршку у кревету, ту се многи поени губе и многе љубави залутају.

Ако је мушкарац већ дошао до тога да удари своју жену тај је дефинитивно пук'о и једино решење је разлаз. Као што сваки коцкар греши што се вади, тако и жена греши ако спасава брак после батина. Брак се спасава само пре батина.

Иначе сам велики присталица женског права на самоодбрану, али мислим да је ескада помешала напад страног силеџије са кућном свађом. Једно је бранити се од нападача на улици, за кога знате какве су му намере, а сасвим друго од свог човека.
JV
(☆)
2017-03-05 08:04 PM
Једно је бранити се од нападача на улици, за кога знате какве су му намере, а сасвим друго од свог човека.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ključna razlika je u momentu spoznaje da si napadnut.

Mnoge bi' žrtve' prošle znatno bezbolnije kada bi im od početka bilo jasno that you cannot reason with crazy. Psihopate su neizlečive a toliko su postali rasprostranjeni da se više ne radi o izolovanim slučajevima, i velike su šanse da se na njih naleti, pa prema tome, kao što snajka reče, žene učite samoodbranu.
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
2017-03-21 08:17 AM
-Ja bih predlozio ženama da se vise služe pamecu u samoodbrani, a ako je bas nemaju-onda nek koriste sva raspoloživa srestva za samoodbranu.

-Mada,treba se zapitati,šta je to,sto ih je dovelo u takve uslove i tu trenutnu poziciju. Samo iskrena spoznaja uzroka,može im garantovati da im se zivotna greška ne ponovi.

-Bolje je leciti UZROK ,nego POSLEDICE.
pavla
(iz keca u x..)
2017-05-24 01:47 AM
treba država da nas stiti..zakoni!!

8.mart..
tip se dere na ulici ..kaže..
„ šta je..ebo vas 08.mart..do Klare su vas tukli od Klare vas ubijaju”

da se zapitas gde živis..i kraj koga..
 Comment Remember this topic!

Looking for PomPom Keychains?
.