Beskvasni hleb

Datum objavljivanja: 12. feb. 2012. | Kategorija: Hleb i pecivo | Kuhinja: Danska


Mici55

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

easy

Lako

Vreme pripreme

7 dana

Ukupno vreme

7 dana

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Ovaj recept posvecujem Baxuzu i svima vama koji ste zainteresovani za ovaku vrstu hleba. Lično nisam nikada imala zelju da ga umesim iako znam da je mnogo zdraviji od hleba sa industrijskim kvascem. Onda sam pre nekoliko meseći gledala na TV-u, emisiju o stetnosti kvasca, candidi itd. Nutricionista koja je vodila emisiju, ubedjivala je da ako se samo jednom proba ovakav hleb, nikada nam više neće pasti na pamet da mesimo hleb sa kvascem. Mene nije ubedila ali će možda vas. Hleb nije los ali ima kiselkast miris i ukus. Proces pravljenja prirodnog kvasa traje 6-7 dana ali samo prvi put. Kada ga jednom napravite, odvojte kvasa u veličini manje jabuke i odmah krenite sa pripremom iz tacke 3.


Sastojci

Tacka 1 :
2 kašikerazanog brašna
2 kašikebelog brašna
4 kašikemlake vode
Tacka 2 :
1 dlrazanog brašna
2 dlbelog brašna
2 dlvode
Tacka 3 :
ca. 600 g brašna
4 dlvode
kvas
2 pune kašičicesoli

Priprema

1

Tacka 1 :

2

U staklenoj posudi izmešati razano i belo brašno. Dodati vodu i sve dobro izmešati. Pokriti najlon folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi.

3

Sledeći dan bi trebali da se pojave mehurici. Polovinu kvasa kasirajte a u drugu polovinu dodajte po jednu kašiku belog i razenog brašna i 2 kašike vode. Izmešajte, poktite najlon folijom i ostavite na sobnoj temperaturi.

4

Ovaj proces ponavljati svaki dan sledećih 5-6 dana. Sada će kvas početi da ima neugodan miris \ \(kiseo) sto znaci da je spreman za dalji rad.

5

Tacka 2 :

6

Sada uzeti veću posudu pa sipati kvas \ \(iz tacke 1), 1 dl razanog brašna, 2 dl belog brašna i 2 dl vode. Izmešati, pokriti i ostaviti 6-12 sati u zavisnosti kada će te imati vremena za tacku 3.

7

Tacka 3 :

8

Sada uzeti još veću posudu \ \(ja sam koristila kućnog robota), staviti kvas, 4 dl vode 2 pune kašičice soli i ca. 600 g brašna. Zamesiti testo koje će biti lepljivo i ostaviti 7-10 sati.

9

Tacka 4 :

10

Testo izručiti na pobrašnjen sto \ \(dosta brašna) i podeliti na dva dela. Oblikovati hlebove i staviti na pek-papir. Pleh ubaciti u rernu i uključiti na 250 ¤. kada se rerna zagrejala, pažljivo prebaciti hlebove na pleh \ \(sa pek-papirom). Peći na 250 ¤ 15 min. a zatim smanjiti na 220 ¤ i peći još 20 min.

11

Pre početka tacke 3,odvojiti kvasa veličine manje jabuke i ostaviti za sledeći put. Sledeći put će i sam proces biti kraći.

12

Možda vam sve ovo izgleda prekomplikovano ali nije ni najmanje. Uzima dosta vremena ali ne i posla. Sve ovo sam mogla opisati u tri recenice ali sam želela da bolje razumete sam proces kvasanja.


Članovi kojima se dopada recept

  • pristinka
  • Jelena76
  • cole2012
  • jedna_iz_bg
  • goga1505
  • okica58
  • safira
  • sarajevo
  • Liketa007
  • ZOKA10
  • appassionata
  • kriska
  • DZEKSON
  • terraeststella

Komentari

Mici55 - 12. feb. 2012.
Zaboravila sam da dodam da je hleb svez i mek nekoliko dana.

DZEKSON - 12. feb. 2012.
Ovako slicno mesi moja rodjaka,samo manje traje proces.Inace,ona i njen suprug su na tom hlebu vec godinama.Ovako nesto:http://zdravirecepti.blogspot.com/2009/05/beskvasni-jecmeni-hleb.html
Sad ste me ti i Kriska zainteresovale,probacu po ovom receptu,pa cu ga postaviti ovde,ako ispadne dobro.

Mici55 - 12. feb. 2012.
Dzeki,ja sam ga samo jednom pravila,jer se B.ne svidja ukus.Ja mogu da ga jedem ili ne bih mogla bas svaki dan.Nekako mi vise odgovaraju tvoje kiflice :-)

DZEKSON - 12. feb. 2012.
I ja sam ga probala,i nisam odusevljena,ali kazu da je vrlo zdrav.

kriska - 12. feb. 2012.
Hvala Mici, meni ovo ne izgleda uopste komplikovano. Pokusacu i ja tako da spremim. Nisam imala pojma da je kvasac nezdrav, hvala za dragocene informacije.

Stamy - 13. feb. 2012.
Naše bake su mesile hleb jednom nedeljno ( obično subotom i bio je cele nedelje mekan i lep) ali su uvek ostavljale malo testa u vodi da bi imale kvas za narednu turu hleba.Predlažem svima koji bi pravili beskvasni hleb ili pogaču da isto tako urade-danas ostaviš i sutra već možeš da mesiš.
Stalno ponavljati postupak i uvek imate spreman kvas.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…