Mladenčići

Datum objavljivanja: 22. mar. 2011. | Kategorija: Hleb i pecivo | Kuhinja: Srpska


DZEKSON

Uvećaj
Posno

Težina pripreme

easy

Lako

Vreme pripreme

60 minuta

Ukupno vreme

90 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

"22. marta po novom, a 9. marta po starom kalendaru, Sveta Pravoslavna Crkva slavi spomen na Sv. 40 Sevastijskih mučenika, praznik Mladenci. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali u Isusa Hrista. Kada nasta gonjenje u vreme Likinija, bili su izvedeni na sud pred vojvodu, a ovaj im zapreti da će im uzeti čast vojničku, našta im jedan od njih, Sv. Kandid reče: "Ne samo čast vojničku, no i tela naša uzmi od nas i ništa nam nije draže i časnije od Hrista Boga našega". Nakon toga vojvoda je naredio slugama da ih muče. Baciše ih vezane u jezero, i postaviše straže, da ni jedan ne bi izašao. Jezero se ledilo od mraza oko tela mučenika. Da bi muke bile jače, mučitelji zagrejaše i osvetliše kupatilo ukraj jezera, na oči zamrznutim stradalnicima, ne bi li neko od njih pao u iskušenje da prizna rimske idole. Zaista, jedan od njih nije mogao da izdrži muke, izašao je iz vode i ušao u kupatilo. Ali, te noći pade neobična svetlost s neba koja je razgrejala vodu i tela mučenika, a s tom svetlošću spustiše se s neba 39 venaca na glave njihove. To je video jedan stražar s obale, pa se svukao, ispovedio ime Gospoda Hrista i ušao u jezero da bi se i on udostojio onog četrdesetog venca mesto izdajnika. I zaista na njega siđe taj poslednji venac. Sutradan se iznenadio ceo grad kad je video mučenike žive. Tada zle sudije narediše da ih prebiju a tela njihova da bace u vodu da ih hriscani ne bi uzeli. Treceg dana mucenici se javise mesnom episkopu Petru i pozvase ga da izvadi mosti njihove iz vode. U tamnoj noci episkop je sa svojim klirom stigao do jezera, i videse kako svetle mosti mucenicke. I svaka kost koja je bila odvojena od njihovog tela plivala je po povrsini i svetlila kao sveca. Pokupise ih i dostojno sahranise. A duse ovih mucenika odose Gospodu Isusu Hristu namucenom za sve nas i vaskrslom sa slavom. U narodu je 22.mart poznatiji kao Mladenci i obeležavaju ga supružnici u prvoj godini braka. Običaj je da se mese Mladenčići, 40 okruglih kolačića,čime se izražava zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki. Peku se i premazuju medom.Pošto se mese u doba Velikog Uskršnjeg posta uvek se spremaju posni. Ovde valja napomenuti da Mladenci uvek padaju uz post,i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika."


Sastojci

600 gmekog belog pšeničnog brašna
400 mlmlake vode
30 grsvežeg kvasca
2 kašičicešećera
1 kašičicasoli
kora od limuna
3kasike ulja
med
oko 50 grmargarina

Priprema

1

Podmesiti kvasac sa mlakom vodom,secerom i malo brasna.Kad kvasac nadodje,zamesiti glatko testo sa brasnom,uljem i soli i sitno narendanom korom od limuna.Pokriti i ostaviti da stoji da naraste,oko 30 min.

2

Nadoslo testo razviti do debljine prsta i premazati omeksalim margarinom.Preklopiti i ostaviti da odstoji pokriveno 15-ak minuta.Postupak ponoviti jos dva puta.

3

Zatim razviti okruglu koru debljine 1-2 cm i vaditi casom ili kalupom pogacice.Treba da ih bude 40 komada i da se svo testo utrosi.Ja sam napravila 35 manjih i od ostatka testa,5 vecih pogacica.

4

Pogacice ostaviti u podmazanim plehovima da narastu jos oko 20-30 min.Pre pecenja,bocnuti svaku suvom grancicom bosiljka 4-5 puta i premazati uljem. Peci u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.

5

Vruce mladencice premazati medom.

6

Ove mladencice mozete mesiti i bez upotrebe margarina.Postupak je isti,uz cekanje testa da naraste i cekanje pogacica u plehu da narastu.


Članovi kojima se dopada recept

  • rosanda68
  • Jelena76
  • jelena81
  • terraeststella
  • xella
  • cicka81
  • snow
  • atina
  • sarajevo
  • Liketa007
  • Moeller
  • Mici55
  • sorayaa

Komentari

Mici55 - 21. mar. 2011.
Predivan uvod Dzekson!!A sta ce tebi toliki mladencici?!Posalji koji preko okeana :-)))

DZEKSON - 21. mar. 2011.
Napravila sam male,posto smo sami.Eh,ne deli nas okean,al si opet daleko...

Dzoli - 21. mar. 2011.
Ma ako ikada budem bliže evo mene na kurs kod tebe za sve ove predivne kolačiće , hlepčiće, proje, sarme ..uh uh.Biću mirna u kuhinji..obećavam:))

Liketa007 - 21. mar. 2011.
Divan recept, imala sam komšinicu koja nam je uvek donosila mladenčiće 22.marta a u maloj činijici med. to mi je bilo posebno slatko da umačem u med. Baš ti hvala za ovaj divni recept.

Torbica - 21. mar. 2011.
Bas su ti slatki! Probacu, pozdrav

- 21. mar. 2011.
Bas su ti slatki! Probacu, pozdrav

DZEKSON - 21. mar. 2011.
Dzoli,a ja bih rado malo u tu tvoju bastu...
Liketa,to umakanje u med,joj...
Torbice,za tvoju princezicu...

Komunikativna - 21. mar. 2011.
Znaci, sutra se mese mladencici :0) Prelep uvod Dzekson.

DZEKSON - 21. mar. 2011.
Sutra,a ja pravila danas,jer sutra radim,bilo bi mi kasno kad dodjem s posla.

askela - 22. mar. 2011.
askela-22.mar.2011 Izgleda veoma dobro to moram da probam,samo neama u receptu ni kolicine ulja ni margarina.L.P.Za odgovor

snow - 22. mar. 2011.
Odlican recept! Nesto slicno sam i ja pravila pre neku godinu za mladence, kada sam bila novopecena mlada.

DZEKSON - 22. mar. 2011.
Evo,askela,malo sam dopunila recept.Napravila sam propust sto se tice ulja,a margarin se i ne mora koristiti.Poz




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…