Crnogorski kačamak

Datum objavljivanja: 20. jun. 2009. | Kategorija: Hleb i pecivo


Dojna (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

60 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Zbog žurbe ljudi koriste instant proizvode, koji nisu baš najzdraviji način da se obeduje. U neko dugo, nedeljno poslepodne, kad vam se čini da vreme puzi tako sporo, napravite crnogorski kačamak za ručak ili večeru, kad su svi kući...


Sastojci

kukuruzno brašno
ulje
so
voda

Priprema

1

U jednu šerpu srednje veličine (od 3 l) stavite vode toliko da ima 4 prsta do gornje ivice, stavite so koliko ubatite u tri prsta i malo ulja. Stavite da uzme ključ. Odstranite šerpu sa vatre, i smanjite vatru. Preko vruće vode u šerpi posuti kukuruzno brašno po celoj površini (stvoriće se kao neki poklopac od brašna koji pluta preko vode).

2

Drškom od drvene varjače pravite 4 rupice u površini od kukuruza (od prilike 1.5 cm - 2 cm debljine) kao krst i petu rupicu u sredini. Vratite šerpu na laganu vatru da polako krčka, a rupe će služiti da vruća voda, koja je ispod kukuruza, izbaci tamo paru i ključ. Ostavite tako na malu vatru 30 min.

3

Sklonite sa vatre i nagnite šerpu da prospete vodu od kuvanja u drugu posudu. Ostavite jako malo vode u šerpi sa kačamakom i počnite da mešate dodajući malo pomalo od te vrele vode što smo je ostavili sa strane. Kačamak treba da bude što gušći, zato dodajte malo po malo vode i malo ulja. Nikako da ne bude retko. Kad ste zadovoljni, jer treba dobro da se promeša da nema grumuljice, (možete zamoliti nekoga da vam drži šerpu, a vi da mešate ili obrnuto) onda je gotovo.

4

Služite sa sirom i kajmakom. Ima i jedna varijanta gde se u toku mešanja dodaje jedan obaren oljušten krompir i malo putera. Nije loše ni tako ni ovako, ili ko voli može da zaprži sa maslinovim uljem pred kraj mešanja.

5

Nadam se da sam lepo objasnila, prijatno!


Članovi kojima se dopada recept


Komentari

peancic - 23. jun. 2009.
Moja je majka tako pravila ranije,al sad nam je mnogo lakse da napravimo palentu za 2 min.:-)Ko kako voli,gusto ili retko,moji ukucani obozavaju sa jogurtom,kajmakom,sirom,a i stariji ukucani vole sa kiselim kupusom.

Pozzz

Godiva - 23. jun. 2009.
Jedemo mi i tako..ali i na drugi način. Ako imam domaće suve slanine, onda je na tiganju, sitno iseckanu, prepržim u koji dodam (po nekad) i crnog luka, pa sa tim prelivom prelijem kacamak...ma prste da polizes. Da ne govorim o kalorijama:)

Kacamak je inače zdrav pa na bilo koji način da se sprema.

MJ80 - 23. jun. 2009.
Pravi Crnogorski Kacamak se pravi sa krompirima i brasnom na pari, masnim sirom i kajmakom.

oracle - 26. jun. 2009.
ovaj recept je obična polenta , jedno od tipicnijih seoskih talijanskih jela.

staviti obaren krompir sumnjam da daje neki poseban ukus ili smek jelu, valjda su stavljali krompir jer nije bilo nečeg drugog :)

JecaD - 17. avg. 2009.
Ovo nije Crnogorski kacamak, već obična palenta. Kao sto neko već rece, crnogorski kacamak se pravi od krompira. Pa ako se doda na kraju i sir, to je onda „smoceni” kacamak. :-)

malena_zelena - 8. dec. 2009.
Već su rekli ovo veze nema sa kacamakom,pogotovo crnogorskim,saljem recept za crnogorski recept iz Vasojevica,jer i crnogorci ga prave na nekoliko nacina ali meni je ovaj najbolji...

mamma13 - 25. okt. 2012.
Ja koliko znam od pokojnog mi oca, ovo nema veze sa crnogorskim kacamakom, pa cu pokusati po secanju da vam opisem kako izgleda kuvanje istog. u lonac se stavi beli krompir da se skuva, kada je dobro kuvan, vatra se smanji i dodaje se belo kukuruzno brasno (mada u savremenim crnogorskim restoranima stavljaju obicno psenicno, predpostavljam, ostro brasno tip 400). to se sve mesa drvenom toljagom dok se ne dobije potrebna gustina bez grudvica. zbog tezine mesanja, potrebno bi bilo da neko drzi serpu, a drugi da mesa, dok se masa ne sjedini i bude glatka. za smoceni kacamak, se posle dodaje punomasni sir, koji se prethodno istopi na kajmaku. sto vise, to bolje, zavisno od kolicine skuvanog kacamaka. kacamak se sluzi vruc uz kiselo mleko, po mogucstvu da bude domace ukiseljeno. :)

BARNI19 - 23. dec. 2017.
Crnogorski kacamak hahaha , nije to crnogorski nego srpski koji se od pamtiveka pravi u planinskim krajevima srbije zlatibora kopaonika jastrepca radan planine .Ppravi se od krompira i kukuruznog belog brasna isprzen na kajmaku i punomasnom siru kao i na slaninici ili cvarcima ko sta ima , i krlja se iskljucivo sa kiselim mlekom




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…