Francuska riblja supa

Datum objavljivanja: 24. dec. 2010. | Kategorija: Supe i čorbe | Kuhinja: Francuska


SC kulinarstvo (posetilac)

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Ukupno vreme

90 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Posle Japanaca, Francuzi su narod koji najduže živi, a prosek im je 82 godine za žene i 75 godina za muškarce. Međutim, dok se Japanci hrane isključivo ribom i biljem, Francuzi jedu od svega po malo i imaju najraznovrsniju kuhinju na svetu. Poznati su i po tome što od svih Evropljana imaju najmanji broj gojaznih ljudi. Zato predlažem da probate ovu supu jer je veoma ukusna i lagana za stomak.


Sastojci

• 750 g ribe
• 500 g dagnji
• 2 živa jastoga (raka) (500 g)
• 3 velike glavice luka
• 2 korjena praziluka
• 3 češnja belog luka
• 500 g paradajza
• 1 veza peršuna
• 1 dcl maslinovog ulja (po želji)
• 1/2 kašičice majčine dušice
• 1/2 kašičice mirođije
• 1 list lovora
• 1 komadić kore od narandže
• 1/2 grama šafrana
• 1/2 l belog vina
• so, biber


Priprema

1

Ribe očistite, izvadite im utrobu i dobro ih operite. Potom osušite i isecite na veće komade. Dagnje operite hladnom vodom i očistite, kao i jastoge. Crni luk i praziluk očistite i isecite na kolutove. Beli luk izgnječite. Paradajz ogulite, odstranite semenke i isecite na kockice.

2

Peršunov list sitno nasecite. U dubokom sudu zagrejte ulje, pa na njemu dinstajte luk, praziluk i beli luk. Nakon 5 min dodajte paradajz, majčinu dušicu, mirođiju, lovorov list, koru narandže, dagnje i ribe sa tvrdim mesom (npr. jegulje, prch itd. Zalijte to sve vodom (7 dcl) i kuvajte 10-ak min.

3

Jastoge, kad se skuvaju, podelite na 4 dela. Dospite šafran, biber i so. Komade jastoga i belu ribu stavite u lonac, sipajte vino, i kuvajte još 8 min. Pre serviranja supu pospite seckanim peršunom.

4

Uz ovu supu servirajte kockice hleba koje ste prethodno posuli uljem, istrljali belim lukom i dopekli u rerni da porumene.


Članovi kojima se dopada recept


Komentari

BB30 - 13. maj. 2010.
Safran koliko je zdrav toliko i nije - 2 kesice mislim da je ogromna kolicina.

ja ga koristim u malim kolicinama.

Supa je odlicna - pozzz

FreeMan-CCCC - 13. maj. 2010.
BB30 (sportista)

Slazem se sa tobom ali sve zavisi koliko grama shafrana dodje u jednoj kesici tamo gde ga ti kupujes.Ovde gde ja živim u svernoj Californiji prodaje se verovao ili ne kao da je neka droga.Najmanja tezina u kesici je četvrtina grama pa do jednog pounda.Imaš sa Bliskog Istoka i Italijanski.Ja ga obisno kupujem u Italijanskoj prodavnici Lunardis u kesicama po četvrtinu grama,tako da mi je to neka mera po obroku.Izvini ako je doslo do nesporazuma u tome,ali ja sam napisao to 2 kesice koristeci se ovom merom koju ja ovde kupujem i koristim.Nadam se da ćeš me razumeti!

sladjasam - 15. maj. 2010.
kao prvo ovo nije supa nego je riblja corba. bez obzira staje, ovo izgleda fantasticno, problem je sto dosta stvari nerazumem.

pevedite mi ove reci na engleskom da bi mogla da kupim resto namirnica

DAGNJE

MAJCINA DUSICA

LOVOR

FreeMan-CCCC - 15. maj. 2010.
Znao sam ja da ćeš opet ti „Frizerka” doći do nesporazuma sa svojim Srpskim jer si bezala sa casova.Ali nema veze zato sam ja ovde i evo ti prevoda na Engleskom sobzirom da ti izgleda lepse stima nego ovaj nas Srpski.

DAGNJA=MUSSELS

MAJCINA DUSICA=THYME

LOVOROV LIST=BAY LEAF

Ako treba još nešto samo reci meni nije teško veruj mi.

sladjasam - 15. maj. 2010.
free man! hvala na prevodu . mogla sam i ja da nađemda sam se malo potrudila. nisam begala iz skole, nego me je otac odveo u inostranstvo od četvrtog razreda osnovne skole 1964 godine . eto sada znaš zašto je moj SRPSKI jezik malo slab

sladjasam - 15. maj. 2010.
free man, kada corbu napravim zvacute na veceru. zasluzio si. hahaha

FreeMan-CCCC - 15. maj. 2010.
Nema problema ja sam se malo nasalio,inače smo iste sudbine bili jer sam i ja sa svojih nepunih 11 dosao u Americi.Međutim zahvaljujuci roditeljima i u ono vreme lepom druzenju našeg narodna,uspeo sam dosta dobro da savladam Srpski.Zahvaljujemse na pozivu,jer kod nas je kao sto znaš „Ponudjen,Pocascen”.

sladjasam - 16. maj. 2010.
free man, sudbina ili ne opet smo se nasli u severnoj americi. ja sam u kanadi skoro celog zivota. ima pesma PONUDJEN KAO POCASCEN ja mislim da ceca peva. hahaha, eto znam i ja nešto

FreeMan-CCCC - 17. maj. 2010.
Ja ipak mislim da se sve desava sa razlogom,isto kao sto svako „Zašto?” ima svoje „Zato.”Lično mislim da nemamo razloga da se kajemo zbog toga sto smo se bez ondasnje naše saglasnosti nasli ovde gde jesmo.Verovatno se i to desilo sa razlogom.

sladjasam - 17. maj. 2010.
fee man: pitam se i ja odavno, razlog zašto smo tu, gde smo sada izdvojeni od našeg porekla.

FreeMan-CCCC - 17. maj. 2010.
Kao sto rekoh u proslom tekstu,verovatno iz nekog razloga za koji mi nikad nećemo znati,jer to sve krije ljudska sudbina.Lepo se secam malo posto smo doselili u Americi ja bih često pitao caleta zašto smo dosli ovde,zašto ne idemo nazad? Znaš šta mi je odgovorio? Dosli smo da nam bude lepse i da imamo bolji zivot.

Međutim ja sam mu svremena na vreme i dalje dosadjivao dok mi jednog dana nije reko.Slusaj sine i zapamti ovo da je ovde sve isto kao i tamo,samo sto „Budala živi gde se rodio,a pametan gde mu je bolje”.

U početku mi je to bilo smesno i nerazumljivo,ali kasnije sam svatio da su te njegove reci bile veoma pametne i korisne po mene u svemu sto sam do sada postigao.Nego pustimo bre sad to,važno je da nam je lepo jer zivot je kratak i onako,a još kraci ako ga pametno ne prozivis. Nadam se da ti je super u Kanadi i da imaš lep zivot,sve ostalo je lako i ostvarljivo.Pozdrav

sladjasam - 17. maj. 2010.
free man: ako hoćeš moj email je sladja_sam@hotmail.com

bolje nego ovako.

FreeMan-CCCC - 17. maj. 2010.
Vazi i hvala na ponudi javicu se čim se vratim iz Los Angelesa.Tokom iduce nedelje a možda i pre.Pozdrav do sledećeg javljanja!

Kay24 - 17. dec. 2011.
Ovo je jedan od boljih recepata za Bouillabaisse (Bujabes) koja je Marseljski specijalitet. Možda ne bi bilo loše da moderator ili admin promeni ime u tom smislu?
Inače kad je šafran u pitanju, on ima veliku moć da začini i oboji, dovoljno je uzeti prstohvat-dva i to će već da bude ok :)




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…