Sufle od čokolade

Datum objavljivanja: 2. mar. 2012. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Univerzalna


Liketa (Liketa007)

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Vreme pripreme

10 minuta

Ukupno vreme

30 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Ovo je najbrži mogući kolač, o ukusu i da ne pričam.


Sastojci

Sufle
150 gtamne čokolade sa 70 % kakao delova
150 gputera
100 gšećera
40 gmekog brašna
3veća jajeta

Priprema

1

Na pari rastopite čokoladu i puter.

2

Mešajte sve vreme dok se ne rastopi. Vodite računa da čokolada ne zagoreva na dnu. Čim se istopi skloniti sa pare. Ukoliko je ova smesa prevruća ostavite da se malo ohladi, ali mešajte sve vreme.

3

U smesu sa rastopljenim puterom i čokoladom dodajte šećer i brašno i mešajte špatulom dok se sve lepo ne sjedini.

4

Dodajte jedno po jedno jaje i mešajte da se masa potpuno izjednači.

5

Zagrejte rernu na 200°C (sa ventilatorom) pa sipajte smesu u 4 dobro podmazana kalupa. Kalupe stavite na pleh, a zatim u rernu da se peče 10 min.

6

Savet: Ukoliko imate kalupe za sufle, potrebno je da ih dobro podmažete i pospete brašnom.

7

Ja nisam imale kalupe baš za sufle pa sam iskoristila obične keramičke činijice (one za grickalice-kikiriki i sl.).

8

Svaku činijicu sam obložila papirom za pečenje koji sam u tankom sloju premazala puterom. Sufle se peče toliko da se stvori korica a da unutra bude tečan. Takođe, vreme pečenja zavisi od posude u kojoj se peče. Mislim da je u silikonskim ili metalnim kalupima potrebno manje vremena ali mislim da je lakše ovako u činijama jer sufle ne može da vam se raspadne prilikom vađenja.

9

Kada se napravi korica, pratite da ne bi pukla. znači čim krenu da se stvaraju pukotine na kolaču izvadite ga iz rerne. Pričekajte minut-dva da se prohladi pa ga pažljivo prebacite na tanjir na kome ćete servirati sufle. Prebacite ga ovako: okrenite naopako tanjir i postavite na činiju sa sufleom pa sve zajedno prevrnite i pažljivo skinite papir sa suflea.

10

Posluživanje: Dekorišite kuglom sladoleda, šlagom, voćem, itd. Ja sam koristila šlag i višnje koje sam prokuvala sa par kašika šećera. Ko ne voli kiselo može da dekoriše jagodama ili malinama, sve je stvar ukusa. Ovaj kolač se jede topao.

11

Prijatno!


Članovi kojima se dopada recept

  • bakica
  • laki
  • Mici55
  • paukovaca
  • goga1505
  • MAJCE
  • appassionata
  • Jelena76
  • kondor2
  • jovanara
  • stara_nova
  • Miss-J
  • Smaragdna
  • Boka
  • DZEKSON
  • NinaB
  • atina
  • dadamama

Komentari

Majda - 1. mar. 2012.
Ovakav dezert je odlican. Samo mala ispravka, ovo nije sufle, ni nalik njemu, vec takozvani Lava cokoladni kolac (eng. Molten Lava cake). Zove se Lava zbog toga sto je sredina tecna i curi, bas kao kod pravog vulkana.
Sufle se ne pece i potpuno je drugacije konzistencije, penast je.

Pomoravka - 1. mar. 2012.
Pravila sam nešto slično i za čokoljupce je pravi raj

Liketa007 - 1. mar. 2012.
Pomoravka jeste pravi raj, užitak, a ne treba puno vremena. Majda, ja ovaj recept imam kao Sufle, znam da postoji i Lava ali ga nisam nikada procitala.

DZEKSON - 1. mar. 2012.
Draga moja Liketice,bas sam na tv-u gledala kako se sprema sufle i razmisljala kako to nikad nisam ni pokusala,kad ono,vidi,ti ostavila recept.A imam i ovakve cinije,samo da ih pronadjem,gotovo su identicne tvojoj.Kiss

Liketa007 - 1. mar. 2012.
Hvala Džeki, ne znam da li postoji jednostavniji kolač a da je ovako ukusan i pun čokolade. Što se tiče činija, ja sam se iznenadila da u njima mogu da pečem tako da ću od sada da pečem u njima još nešto, samo da dobijem ideju.
Pozdravčić

Majda - 2. mar. 2012.
Pa ne samo da si procitala recept za Lavu, nego si ga i napravila:) Mogla si recept da dobijes i pod nazivom Pita od cokolade, sto ne znaci da je to tacno. Ni krompir pire nije nikada isto sto i gratin od krompira, pa kako god da ga neko prekrsti. Meni je svejedno, pravim i jedno i drugo, pa znam razliku, ali neko ce stvarno hteti da napravi sufle i onda ce se razocarati, baciti materijal i dati negativne komentare na tvoj recept, koji je u sustini jako dobar. Ne razumem sto je problem da se prepravi naslov i da ljudima tacna informacija. Dezert je jako ukusan, narocito ako se ima kvalitetna cokolada i na americkom kontinentu je jako cenjen. Super je sto si objavila recept. Ponekad moze da bude problem vadjenje iz kalupa, zna dno da se zalepi ako se ne podmaze dovoljno, ali niko se ne buni ako se jede iz cinije:)

Liketa007 - 2. mar. 2012.
Draga Majda, evo da ti pokažem da nisam ja tek tako dobila recept pa ga stavila na kuvar, ovaj recept i drugi znaju i prave pod ovim nazivom i na gotovo identičan način. Nema razloga da se neko razočara u ovaj recept jer je sve detaljno opisano, čak postoji i slika kako ovo izgleda.
http://www.google.rs/url
http://www.google.rs/url?
ILI
sa=t&rct=j&q=recipe%20for%20chocolate%20souffle&source=web&cd=4&ved=0CEgQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.bbcgoodfood.com%2Frecipes%2F4351%2Fchocolate-souffls&ei=9cpQT7z9AcrN4QSkl5jKDQ&usg=AFQjCNGpyQn8Y6b_5eZpKtZHkvqPyS8PIA

DZEKSON - 2. mar. 2012.
Majda,kazes da se sufle ne pece i ja tu nisam nesto strucna,ali u svim kulinarskim emisijama na tv-u koje sam gledala,ukljucujuci i 24kitchen,sufle se pece,ali vrlo kratko.Kako to?

Liketa007 - 2. mar. 2012.
Džekson, sufle se peče, pogledaj po netu kako se pravi, baš ovako kako sam napisala i pod tim nazivom, peče se jako kratko i na visokoj temperaturi, a poenta je da se uhvati kora spolja a da unutra bude mek i tečan. Videla sam da ima dosta recepata za čokoladni sufle, negde se stavlja par kašika mleka, negde čokoladni krem, negde više brašna pa je onda i logično da kolač bude tvrđi. U svakom slučaju, oni koji budu pravili po ovom receptu neće biti razočarani jer sam vrlo jasno navela postupak pravljenja, namirnice koje se koriste i sve to upotpunila slikom kako bi svi videli kako to i izgleda. Za komentare ne znam kakvi će biti, ali na to već ne mogu da utičem.
Pozdrav

mishNOmore - 2. mar. 2012.
Souffle podrazumeva svaki kolac koji je na kratko pecen, a pravljen od zumanaca, belanaca i drugih sastojaka. Rec je francuskog porekla i znaci 'ono sto je naduvano' sto objasnjava sta se desava sa smesom.

mishNOmore - 2. mar. 2012.
usput, recept je mmmmmmm, jedva cekam da ga isprobam. jedan od omiljenih mi kolaca, jos kad je serviran sa sladoledom od mente ili pistaca, i'm in heaven!

anytime - 2. mar. 2012.
Liketa, da li se skloni sa pare dok se dodaju ostali sastojci
(korak 3 i 4)ili se sve vreme mesa na pari?

Liketa007 - 2. mar. 2012.
Anytime, da, skloni se sa pare, sada ću to dodati i u receptu. Na pari se samo istopi čokolada sa puterom, bilo bi dobro da se polako topi jer čokoladi se kvari ukus ako se previše zagreje i počne da zagoreva na dnu. Može se otopiti i u mikrotalasnoj. Tek kada se otopi i skloni sa pare dodaju se ostali sastojci.
Pozdrav

anytime - 2. mar. 2012.
Hvala na brzom odgovoru i predivnom receptu!

Liketa007 - 2. mar. 2012.
Nema na čemu, javi kako ti se dopada ako budeš pravila

Mici55 - 3. mar. 2012.
Liketa,super ti je kolac i u pravu si da je jedan od brzih a jako ukusnih kolaca.I ja ga znam pod imenom Lava kolac i pravila sam ga vise puta po receptu od Radoznalo.

Liketa007 - 3. mar. 2012.
Ma kako god da se zove kolač je njam!

Majda - 3. mar. 2012.
Jao Dzekson, dugujem svima izvinjenje, mora da se i meni onaj Nemac Alchajmer uselio u kucu... Pisem sufle, a mislim na mus. U pravu si, svaki sufle se pece, ali sufle je, kao sto je mishNOmore napisala, pufnast i naduvan. To se postize pomocu ulupanih belanaca koja se dodaju u masu. Dobar sufle naraste preko ivica kalupa i ni slucajno ne moze da bude tecan u sredini. Suflei su zeznuti za pravljenje, jer je trik kako odrzati njihov vazdusast izgled.

Mus se pravi od slicnih sastojaka (razlika je samo u slatkoj pavlaci) i on se ne pece. Kada se zamese svi sastojci, u njega se na kraju umesaju umucena belanca (obicno vise belanaca od zumanaca) ili umucena slatka pavlaka. I on je penast, ali je drugacije konzistencije od suflea.

I na kraju, Lava kolac je ovo sto je Liketa napravila, slicni sastojci, samo sto je dezert pecen, ivice su mu suve, ali je unutrasnjost tecna. Od svih njih jedino on moze da se jede sa sladoledom, jer je kontrast izmedju toplog centra od cokolade i hladnog sladoleda fantastican.

Eto, nadam se da sam razjasnila razlike izmedju ovih razlicitih cokoladnih kolaca i izvinjavam se na prethodnoj gresci. Liketa, jos jednom pohvale za recept, nije mi namera da potcenim tvoj trud vec samo da ne zbunjujemo ljude greskama (iako sam i ja to uradila:)

DZEKSON - 3. mar. 2012.
O.K.,sve je razjasnjeno,pozdrav!




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…