Krempita

Datum objavljivanja: 28. maj. 2011. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Srpska


rose

Težina pripreme

easy

Lako

Vreme pripreme

60 minuta

Ukupno vreme

60 minuta

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Dugo, dugo sam tražila recept, a onda sam ga pronašla pre desetak godina baš na Forumu.


Sastojci

Sastojci:
1.KREM
- 1 litarmleka masnoće 2,8 %
- 8 komadajaja (odvojena žumanca i belanca)
- 150 gbrašna
- 250 gšećera
- 4 kesice(40 g) vanilin šećera.
2.LISNATO TESTO.
Lisnato testo se može umesiti i kod kuće, ali je procedura dugotrajna i dosta složena. Druga varijanta je, što se ovde preporučuje, da se nabavi gotovo zamrznuto lisnato testo.
Za jednu pitu koristi se zamrznuto testo ukupne težine 500 g koje se sastoji od dva dela težine po 250 g dimenzija 14,6x11,7x1,4 cm.

Priprema

1

Krem napraviti obavezno ovim redosledom:

2

Mikserom u plastičnoj posudi sa poluloptastim dnom umutiti 8 žumanaca sa trećinom šećera (oko 80 g). U toku mućenja dodati oko 100 ml mleka a potom postepeno unositi brašno prosejavanjem kroz malo sito koje se koristi za ćeđenje čaja. Nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije gusta homogena masa. Po završenoj izradi ove faze obavezno oprati metlice miksera od ostataka u kojima ima žumanaca. Ako se to ne bi uradilo belanaca u narednoj fazi ne bi mogla da se umute do potrebne gustine.

3

U drugoj posudi, takođe sa poluloptastim dnom, mikserom mutiti 8 belanaca. Kada je sneg od belanaca dobio primetnu gustinu usuti postepeno drugu trećinu šećera, nastaviti sa mešanjem tako dugo da zarez nožem po snegu ostane primetan kada se nož izvadi.

4

Usuti 1 litar mleka u metalnu posudu zapremine 2,5 do 3 litra, zatim usuti ostatak šećera i kesice vanilin šećera. Uz povremeno mešanje skuvati mleko do laganog vrenja.

5

Skuvano mleko usuti u smesu žumanaca i brašna (1.1) i ručno pomoću kuhinjske varjače mešati da se dobije homogena i gusta smesa.

6

Smesu žumanaca i brašna (1.4) usuti u sud u kojem se kuvalo mleko (1.3) i odpočeti sa kuvanjem ove smese uz stalno i brzo mešanje pomoću varjače i to tako da se zahvataju svi delovi dna posude kako bi se sprečilo da masa zagori. U toku ovog procesa masa će početi sve više da se zgušnjava. Kuvati tako dugo da krem lagano proključa 2-3 puta. Snaga grejne ploče na štednjaku u početku kuvanja treba da bude 400-500 W što se može pri kraju procesa smanjiti.

7

Sneg od belanaca (1.2) postepeno unositi u prethodno skuvanu smesu brašna i žumanaca, brzo mutiti da se sneg potpuno spoji sa gustim kremom. Zapremina sada već kompletno napravljenog krema znatno će porasti i skoro do kraja ispuniti posudu u kojoj je kuvalo mleko (1.3).

8

Ohladiti gotov krem do sobne temperature. Gustina ohlađenog krema treba da bude takva da kašikom zahvaćeni krem iz nje ne ispada kada se ona nagne.

9

LISNATO TESTO.

10

Pečenje PRVE KORE

11

Za pečenje prve kore a kasnije i za pečenje druge koristi se crni pleh dimenzija većih od 25x36 cm. Pleh se okrene i na sredinu njegove ravne donje površine položi se prva polovina zamrznutog testa. Dužu stranu testa usmeriti tako da leži u smeru duže strane pleha. Sačeka se da testo na sobnoj temperaturi omekša, ali nikako toliko da se u potpunosti izjednači sa sobnom temperaturom. Testo posle odmrzavanja treba da bude takve tvrdoće da se može, uz upotrebu male sile, razvijanjem rastanjiti na potrebnu debljinu. Ne sme da bude mekano i da se lepi po oklagiji za vreme razvijanja. Oklagijom prečnika oko 5 cm sa ručicama na oba kraja testo se razvije na dimenzije 36x20 cm. Razvijanje raditi pažljivo da se dobije ujednačena debljina oko 3,5 mm. Pre pečenja razvijenu koru izbosti viljuškom na nekoliko mesta. Ubaciti pleh u zagrejanu pećnicu na temperaturi oko 180 oC i peći 10 do 15 min. Ispečena kora treba da bude svetlo smeđe boje i da je hrskava. Paziti da ne pregori. Izvaditi pleh, sačekati da se kora ohladi i nožićem sa oštrim vrhom oprezno poravnati strane. Kora se pažljivo uz pomoć kuhinjske ravne lopatice iznese sa pleha i položi na pravougaoni poslužavnik tako da njena donja ravna strana legne na poslužavnik.

12

Pečenje DRUGE KORE.

13

Sačekati da se pleh ohladi i na njemu razviti drugu koru i peći je u svemu na isti način kako je to urađeno sa prvom korom. Pre pečenja retkim plitkim ubodima vrhom oštrog noža obeležiti 24 pravouganika dimenzija 6x5 cm (6 linija u smeru uže strane i 4 linije u smeru šire strane razvijenog testa). Pažljivo skinuti sa pleha ispečenu koru i položiti je pored tanjira u kojem leži prva kora.

14

SASTAVLJANJE PITE

15

Premazati prvu koru ohlađenim kremom tako da krem bude iste debljine po celoj površini kore. Debljina krema biće oko 3 cm. Oštrim nožicem pažljivo iseći duž ranije obeleženih linija 24 pravouganika na drugoj kori. Jedan po jedan pravougaonik polagati po kremu koji se nalazi na prvoj kori i to tako da površina koja je u toku pečenja ležala na plehu bude sada sa gornje strane. Pravougaonike ređati istim redosledom u kojem su bili u kori pre isecanja jedan uz drugi sa što manjim razmacima između njih.

16

Ka kraju posuti krem pitu šećerom u prahu uz pomoć malog sita koje se koristi za ćeđenje čaja.


Članovi kojima se dopada recept

  • ginica
  • Boka
  • Komunikativna
  • paukovaca
  • cicka81

Komentari

paukovaca - 29. maj. 2011.
Steta sto enma slike. Isti recept za ovakav krem imam i ja, to je inace klasicna krempita.

rose - 30. maj. 2011.
Biće i slika sledeći put. Dugo nisam pravila, pa je planulo dok sam ja "napunila" bateriju za fotoaparat.

paukovaca - 1. jun. 2011.
E to se i meni desava cesto :) ne stignem ni da ukljucim i podesim za slikanje fotoaparat.

rose - 2. jun. 2011.
:)




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…