Francuske krofne

Datum objavljivanja: 11. apr. 2011. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Kanadska


Pomoravka

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Vreme pripreme

20 minuta

Ukupno vreme

60 minuta

Uvod

Kad sam došla u Kanadu, pita me bivši muž hoćeš li krofne, meni se oči raširile od radosti da se i u Kanadi mogu kupiti naše krofne i mi ti odemo u Country Style na krofne. .. a joj koje moje razočarenje, pa to ni prineto našim krofnama, sve dok nisam slučajno isprobala french crullers, e to sam volela. Sada retko odlazim tamo, čak ni kafu ne kupujem, jer ne volim tu vrstu kafe, i sasvim slučajno naiđoh na ovaj recept, koji sam morala da isprobam, jer me podseti na moj početniški život u Kanadi, kada mnogo čega ovde nije bilo, jer nije bilo ni puno naših ljudi sa područja bivše YU, sada gde god se okreneš naših prodavnica i proizvoda.


Sastojci

300 gbrašna
185 gputera
3 kašikešećera
500 mlvode
1 kašikavaniline esencije
1 kašičicastrugane limunove korice
6većih jaja
po potrebi ulje za prženje
Sastojci za glazuru:
130 gšećera u prahu
1kaćičica (7 ml) vaniline esencije
2 kašike(30 ml) tečne pavlake

Priprema

1

U veću šerpu ili dubok tiganj sipati ulje i pustiti da se polako zagreva, ako imate termometar proverite da temperatura dostigne 180°C, ako ne onda da vam bude ulje toplo kao za krofne.

2

U šerpicu sipati vodu, šećer, puter i pustiti da provri, kad je provrelo dodati brašno pa varjačom mutiti testo, dok ne počne da vam se odvaja od stranica šerpe i dok na dnu šerpe ne počne da vam se hvata beli talog od brašna, znači onda je brašno kuvano.

3

Ohladiti testo (ja sam ga isipala na čistu granitnu ploču, kamen je i brzo se hladi)

4

Ohlađenom testu dodavati jedno po jedno jaje i svaki put dobro izmutiti mikserom, dok ne dobijete finu vazdušastu smesu. Ovaj postupak vam je isti kao za princes krofne. Na kraju dodati vanilinu esenciju i nastruganu limunovu koricu.

5

Krofne sam opet pravila, na malo drugačiji način, stavila sam 6 većih jaja, umesto 5 i izbacila 4 belanca, ovako mi se mnogo više dopada testo, mnogo je čvršće i bolje za oblikovanje.

6

Od papira za pečenje iseći dvadesetak manjih kockica 10x10 cm.

7

Puniti špric za tulumbe (u originalnom receptu kaže puniti poslastišarsku kesu sa otvorom velike zvezde (1 M Wilson) mene je mrzelo da tražim taj otvor, zato sam koristila špric za tulumbe, pa na svaki kvadratić istisnuti smesu u obliku kruga. Uraditi tako dok imate testo.

8

Svaki kvadratić, zajedno sa testom, stavljati u vruće ulje, i ne stavljati više od 4 komada (bar toliko može u mom dubljem tiganju)

9

Posle tridesetak sekundi, sta štipaljkama za salatu izvuči papir i pustiti ih da se prže, sve dotle dok vam fino ne prumene, okrenuti ih i pržiti i sa druge strane.

10

Ispržene krofne ređati na kuhinjski papir da se ocede od masnoće.

11

Glazura za krofne:

12

U prah šećer dodati dve kašike tečne pavlake i vanilinu esenciju sve dobro sjediniti pa kuhinjskom četkicom bogato premazati krofne.

13

Nisam sigurna, jer nisam probala, kako bi bilo da se ove krofne ispeku u rerni, na način na koji pečemo princes krofne (ne setih se ranije, da ispečem samo jednu, da isprobam)

14

Recept je odavdе:

15

http://www. sophistimom. com/french-crullers/

16

Prijatno!!!!!


Članovi kojima se dopada recept

  • draganaSC
  • VecaVestica
  • kriska
  • bezimena
  • pristinka
  • laki
  • gordanaap
  • nensy
  • Komunikativna
  • jedna_iz_bg
  • Miss-J
  • labudan
  • abetarja
  • vibi
  • SweetTooth
  • paukovaca
  • Sumadinacbre
  • sorayaa
  • lilbrest55
  • appassionata
  • goga1505
  • Marcus
  • pandora79
  • Branka
  • Mici55
  • bakica
  • Smaragdna
  • mamata
  • trajja
  • sarajevo
  • plus
  • svirena

Komentari

rankos - 6. apr. 2011.
Ovo pravim obavezno,jako mi se svidjaju :)
pusica mila :)

Pomoravka - 6. apr. 2011.
A ja mnogo volim ovaj tvoj avatar.....ljubim i ja tebe.

LelaRose - 6. apr. 2011.
Jako su ti dobro ispale! Hvala za recept!

mamata - 7. apr. 2011.
Prvi put sam probala u Njemackoj prije 20-tak god. ,a tamo se zove spritzkuchen.Prije neki dan sam djeci napravila,ali mi nije ispao dobro,brzo su splasnule(ispuhale).Probacu po tvom receptu.pozdrav

Torbica - 7. apr. 2011.
Divne su!

Mici55 - 7. apr. 2011.
Ovo mi se jako svidja!Znaci,5 celih jaja + 4 belanca?Kad dodas belanca testu,da li varjacom mesas ili i dalje koristis mikser?

Pomoravka - 7. apr. 2011.
Jeste, 5 jaja plus 4 belanca,možeš ih sve staviti u jednu posudicu pa polako sipati po malo u testo i svaki put dobro umutiti mikserom, ili po jedno jaje pa opet mutiiti dobro mikserom,i na kraju dodati belanca i dobro umutiti, vrlo sličan način naših princes krofni, svrha ovakvog mućenja je da dobiješ lepe vazdušaste krofne, pogledaj na "Vaše slike" tamo sam stavila i presek krofne, videćeš kako su lepo vazdušaste.Varjaču sam koristila samo dok sam kuvala testo.
Mamata ove krofne uopšte ne splasnu, one su spolja hrskave a iznutra meke.
Hvala svima i topli pozdrav.

Mici55 - 7. apr. 2011.
Pomoravka,hvala ti na brzom odgovoru!ovo obavezno pravim u nedelju pa cu okaciti sliku ispod tvoje.Nadam se da ce mi uspeti,jer nisam dosada imala problema sa princes krofnama a ovo je dosta slicno.Pozdravljam te!

sladja53 - 7. apr. 2011.
Ja zivim u Kanadi od 1968, i jos onda su postajale nasi proizvodi u prodaji kod Dermastije na Agusta ave, i Spadina, Aliston meat &deli u Mississaugi kao sto je Willi's meat takodje u Mississaugi oni i dan danas su u biznisu. nije bilo kao sto danas ima, ali se i onda uvozilo sve nase proizvode iz Yu. Ja neznam koje godine si ti dosla, ali smo i onda bili puno brojni.
Sto se tice recepta, odlican je, i moracu da isprobam. kao sto Mici kaze slican nacin za princes krofne. Pozdrav od Sladje

CEO - 7. apr. 2011.
Od svih kupovnih krofni moj muz ce jedino a pojede french crullers. Ni meni nisu mrske, ali kao sto Pomoravka kaze kupovne krofnesu daleko od nasih domacih. Licno jedino mesto gde mogu ponekad da u Kanadi pojedem krofnu i da kazem da me makar malo podscaju na bakine su i Tim Hortons. Valjda zasto sto ih zaista prave sveze.
Inace obavezno cu da probam ovaj recept, samo me interesuje koliko vam izadje krofna (onako otprilike) i mogu li da traju duze od jednog dana? Planiram da ih napravim za "office party", pa bih to uradila dan ranije.
Hvala na receptu i na odgovoru.

Pomoravka - 7. apr. 2011.
Draga Sladjana, ja sam od 75 ovde, za Drmastiju sam čula u to vreme,ali nešto nisam volela tamo da idem, mi smo mislim da je bilo 76 počeli da idemo u Juhor meat, današnhji D&S Meat, posle smo otkrili Aliston meat & deli, ali u pošetku nismo znali za mnoga od ovih mesta.
Draga CEO, dobićeš oko dvadesetak komada, ali moje su baš bile velike, možeš ih praviti manje, ako hoćeš, e sada kod mene nisu opstale za sledeći dan, ali da su ostale mislim ( ali ne tvrdim sigurno) da bi bile u redu, možda probaš malo ranije da napraviš pola smese za vas u kući, pa ostavi jednu dve da vidiš, pa nam javi, da znamo za ubuduće. Po običnim krofnama znam da su ok i sledećeg dana, ali nisu kao prvog,opuste se.

sorayaa - 8. apr. 2011.
da mogu sad bih jednu sa ekrana pojela....bas su lepe......... <3
mici pos.koju,aman,meni se ne isplati da pravim samo za sebe........<3

vibi - 8. apr. 2011.
Meni lice na Honey Cruller iz Tim's-a (obozavam ih). Da li su tog tipa krofne (po ukusu)?

Pomoravka - 8. apr. 2011.
Nuisam nikada probala te iz Tim Horton, ove su veoma finog ukusa.

Asja - 8. apr. 2011.
a sto se prže sa papirom?

Pomoravka - 8. apr. 2011.
Testo je dosta meko, ako možeš direktno da ga istisneš u ovom obliku u vrelo ulje,a nije ga lako istisnuti onda može bez papira, ali na papiru je mnogo lakše, pripremiš sve unapred, i onda ih samo ubacuješ u vrelo ulje.

sladja53 - 8. apr. 2011.
prziti ove krofne na ovaj nacin je super ideja, meni to nebi palo napamet

Pomoravka - 8. apr. 2011.
Ovde možemo mnogo što šta naučiti jedna od druge

bakica - 9. apr. 2011.
Ah kod mene danas nista ne ide kako treba,a pocela sam i ove krofne da pravim,katastrofaa hehehe.Testo mi je stvarno meko,a kada se ispeku uzas,jos u serpi se sve razlije,nema vise mustre auu.Odustala sam,ne mogu vise da se nerviram,a moram napraviti nesto slatko za goste sem torte.Sve sam pravila po receptu kako je napisano,ali mi se cini da je preretko testo,dok se odmah u serpi sve razlije.Zato molim ako moze brzi odgovor,a tako mi se jedu uh hehehe.
unapred hvala

Pomoravka - 9. apr. 2011.
Bakice, stvarno neznam gde ste pogrešili, ako ste pratili recept nebi smelo ništa naopako da ide, jedino može da se desi da niste dobro umutili testo kada ste dodavali jaja.Nadam se da ste uspeli da bar nešto spasete

bakica - 9. apr. 2011.
jedno po jedno ubacivala,ali sam belanca pre toga ekstra umutila,pa sumnjam da je tu greska.Mozda sam trebala neumucena belanca da dodam.

Pomoravka - 9. apr. 2011.
Sad nešto mislim, ako su izgubile oblik, verovatno ulje nije bilo dovoljno vruće, jer one kad se stave u dobro vruće ulje, odmah im se te šarice prže, jer one zarone u ulje ( to se vidi na slici), tokom prženja one izrone,sa donje strane, koje je ležalo na papir, šarice nisu tako izražene kao na gornjoj strani ali se i dalje vide. Baš se sada sikiram, šta je pošlo naopako?

Pomoravka - 9. apr. 2011.
Belanca se moraju dodavati u tečnom stanju u testo, jer se moraju sjediniti sa testom, da bude vazdušasto, ja nikada nisam dodavala već umućena belanca u testo,probaću i ja na tvoj način da vidim šta će meni ispasti. Stvarno razbijam glavu ovde šta je pošlo naopako. Bakice, neznam gde si, ali ako se ikad vidimo, zajedno ćemo ih naspraviti.Topli pozdrav.

bakica - 9. apr. 2011.
e vise nemam vremena ostavicu za kasnije kada zavrsim sav posao pa cu nesto da smislim hehhe.
javljam sta sam radila pozdrav
eh pomoravka ja se nalazim u Nemackoj pa ako te put nanese izvoli

paukovaca - 9. apr. 2011.
SUPER super super

DZEKSON - 9. apr. 2011.
Dobra ideja,malo vise posla,ja bi to kao tulumbe,direktno iz sprica u ulje.

bakica - 10. apr. 2011.
Moram odmah da napisem nista od mojih krofni,katastrofa,ne znam sta je gore bilo ja ili krofne hehehe,nesto sam napravila.Uglavnom pojelo se,ali boze sacuvaj na sto su izgledale heheh samo par mi je malo normalno izgledalo.Nemam pojma gde sam pogresila i sta sam zabrljala,ali mozda opet jednog dana pokusam ponovo.Ma testo sam sa spricom prvo na papir probala,pa direktno u ulje,ma nije me nesto htelo nikako,ma to mi je opomena da se manem slatkisa hehehe,malo dijetalno ne bi mi bilo za odmet.

Pomoravka - 10. apr. 2011.
Bakice, ja sam totalno razočarana, mogu da zamislim tek kako se ti osećaš, ja sam tvrdoglava i kad nešto naumim moram da idem do kraja, neznam ni gde je greška ni kako se dogodilo, recept znam da je dobar jer sam ga isprobala, razmišljala sam da možda nije do veličine jaja, moja su large ( ima ih 4 velićine kod nas,( small, large,x large i jumbo)ovo je druga od početka), neznam šta bi drugo moglo da bude.
Neznam da li možeš da vidiš originalni recept, ostavila sam link, kopiraj ga pa pogledaj.
Veruj mi da se jako loše osećam zbog neuspeha. Topli pozdravi.

Pomoravka - 10. apr. 2011.
Molim te reci mi još ovo, šta je konkretno bio problem, preretko,pregusto testo ili nešto drugo, jer po mom mislim da je to bio problem, ako je to, onda si mogla koristiti manji špric, onaj od torte umesto od tulumbi ili si mogla direktno stavljati u obliku tulumbi u šerpu sa uljem.

Pomoravka - 10. apr. 2011.
Evo originalnog linka
http://www.sophistimom.com/french-crullers/

bakica - 10. apr. 2011.
Pomoravka ma ne razmisljaj uopste,negde sam ja sigurno zabrljala,ali nisam imala puno vremena da razmislim gde je greska.Kada budem imala vremena ponovo cu probati.Jaja su mi takodje bila normalne velicine kao tvoja,ni mala ni velika.Meni je testo bilo preretko,ali sam ga posle malo zgusnula i nesto sam ispekla.Takodje i ja sam uporna kada nesto hocu,pa cu opet ponoviti heheheh.Ne sekiraj se puno,kod mene je greska sigurno,ma juce mi je ionako sve naopako islo,a cekala sam goste da mi dodju hehehe.Slavili sam malo rodjenje unuka,iako je unuce daleko od nas ovde,u Australiji.Onda mozes razumeti moju nervozu i smotanost juce hehehe,cerka se porodila,a ja joj ne mogu pomoci nista.Ma bilo je drugih slatkisa jos dosta,tako da to nije bio problem.
Pozdrav i bez razmisljanja :-)

Pomoravka - 10. apr. 2011.
Bakice, srećno rođenje unuka!!!! Mogu da zamislim uzbuđenje kroz koje si prošla.

Pomoravka - 11. apr. 2011.
Recept sam malo promenila, juče sam ih pravila ponovo, izbacila sam belanca iz testa a dodala još jedno jaje, tako da je ovo testo mnogo čvršće i lakše za oblikovanje. Unapred se izvinjavam za ovu promenu.

labudan - 11. apr. 2011.
Predivan recept,podseti me na detinstvo moja baka je to pravila,isto kao tulunbe iz sprica odmah u vrelu mast,pa se posle uvaljaju u secer zamirisan cimetom.To se kod nas naziva spric krofna.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…