Musaka od plavog patlidžana 2

Datum objavljivanja: 9. feb. 2011. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Univerzalna


Liketa007

Uvećaj

Težina pripreme

easy

Lako

Ukupno vreme

2 sata

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Pre nekoliko godina sam u jednoj grčkoj taverni jela musaku koja je bila najbolja musaka koju sam ikada jela. Često sam razmišljala kako da je napravim, a da bude približno ukusna kao ta moja nezaboravno dobra musaka. Nisam potpuno uspela u tome, ali sam zadovoljna ovim što sam dobila. Nadam se da će se i Vama dopasti.


Sastojci

800 gili 2 srednja plava patlidžana
400 gmlevenog junećeg mesa
2veće glavice crnog luka
4paradajza
2 čenabelog luka
kašičicaorigana
pola kašičicebibera
so
pola vezeperšuna
ulje
2 kašikemaslinovog ulja
malobrašna
Za bešamel:
120 gputera
120 gbrašna
1,2 lmleka
pola kašičicebibera
pola kašičicemuskatnog oraha
so

Priprema

1

Patlidžan dobro operite, obrišite kuhinjskim ubrusom i odsecite mu vrh sa peteljkom, a zatim isecite na kolutove debljine oko 2 prsta (nemojte ga ljuštiti). Posolite patlidžan i ostavite oko sat vremena da odstoji. Za to vreme spremite fil od mlevenog mesa.

2

Na ulju prvo propržite sitno seckani crni luk, zatim dodajte meso i sve zajedno propržite. Paradajz operite i presecite na pola, pa svaku polovinu izrendajte na krupno rende tako da Vam na kraju ostane samo ljuska u ruci. Ljusku bacite, a paradajz dodajte u meso i odmah dodajte origano, biber i so. Dinstajte sve zajedno dok ne ispari tečnost, a pred sam kraj dodajte seckani beli luk, peršun i 2 kašike maslinovog ulja. Sklonite sa šporeta fil i pripremite patlidžan.

3

Prvo ga ocedite od tečnosti koju je pustio, a zatim svaku šnitu uvaljajte u brašno. Na zagrejani teflon sipajte vrlo malo ulja i pecite patlidžan kratko, sa svake strane po minut, dva. Nemojte sipati odjednom dosta ulja jer će ga patlidžan upiti pa će biti suviše masno, nego svaki put pre nego što spustite nove šnite na teflon dodajte vrlo malo ulja. Ispečeni patlidžan poređajte na papirnu salvetu kako bi upila višak masnoće. U vatrostalnu posudu poređajte ispečene šnite patlidžana. Gledajte da lepo "ukrojite" kako bi dno posude bilo potpuno pokriveno patlidžanom. Posudu ne morate podmazivati jer ste patlidžan pekli na ulju. Preko patlidžana ravnomerno rasporedite fil i blago ga utapkajte kašikom (ne pritiskajte da se ne bi zgnječio patlidžan). Sada je vreme da napravite bešamel.

4

U šerpi zagrejte puter, dodajte brašno i propržite. Sklonite šerpu sa ringle i dodajte otprilike šolju mleka uz brzo mešanje kako se ne bi stvorile grudvice. Smanjite temperaturu kako ne bi zagorelo. Vratite ponovo šerpu na ringlu i mešajte sve vreme polako dodajući po malo mleka. Ovde je važno da polako dodajete mleko i brzo mešate, najbolje drvenom varjačom. Pre nego što utrošite svo mleko dodajte so, biber i muskatni orah. Kada ste utrošili svo mleko, neka baci još ključ ili dva i sklonite sa šporeta. Ovako pripremljen bešamel odmah prelijte preko fila i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30-35 min.

5

Ova musaka je ukusna i hladna, jedino je malo komplikovaniji način spremanja, ali se isplati jer je odlična.

6

Prijatno!


Članovi kojima se dopada recept

  • podgorac
  • milimi
  • Marcus

Komentari

tsitsikas - 21. jul. 2010.
Pošto živim u Grckoj već vise od 10 godina, samo bih zelela da te ispravim oko nekih detalja što se tiče musake.

1. patličan se ljusti, ali se uzduzno jedan red ljusti, jedan se red ne ljusti, tako da ima pruge od kore uzduzno koje su debljine oko 1 cm. Grci nikada kada pohuju ne koriste brasno, tako de se patlidzan samo proprzi u ulju i zatim se stavi na salvete ili kuhinjski papir kako bi upio masnocu.

2. U musaku se stavlja i kromrir koji se isto tako isece na kolutove pa se proprzi, isto se stavlja kuhinjski papir odozdo kako bi upio masnocu.

3. Redja se red patlidzana, red krompira, red mlevenog mesa, zatim ponovo red krompira, red patlidzana i na kraju besamel.

sada - 21. jul. 2010.

Grci nikada kada pohuju ne koriste brasno, tako de se patlidzan samo proprzi u ulju i zatim se stavi na salvete ili kuhinjski papir kako bi upio masnocu.

I ja isto oljustim svaki drugi red, Musaka je ljepsa kad se patlidzan samo obari i ocijedi, ne mora ni da se przi, gubitak vremena pogotovo ako stavite 5 6 većih patlidzana, ko bi to przio.

Ovaj nadjev gore je previse, dole nešto tanko

tsitsikas - 21. jul. 2010.
U principu svako sprema onako kako voli da jede, ja samo kažem kako grci spremaju musaku. Ovo sto sam gore napisala je originalana varijanta.

arbourlake - 21. jul. 2010.
Svaki od ovih recepata je odličan,tačno je da svako ima svoju verziju,kada ga pravi. Hvala na receptu.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…