Potkovica torta

Datum objavljivanja: 19. jan. 2011. | Kategorija: Deserti | Kuhinja: Srpska


kangaroos

Uvećaj

Težina pripreme

moderate

Srednje teško

Vreme pripreme

4 sata

Ukupno vreme

12 sati

Ocena

Hvala :)

Ocenite recept

Uvod

Torta koju možete dekorisati po vasoj želji i prilagoditi svakoj svečanosti.


Sastojci

4x
4jaja
120 gramašećera
malolimunove korice i 2 kašike soka od limuna (po zelji badem ili vanilin esencije)
100 gramabrašna
Fil:
1 lslatke pavlake
0.5 kgkvalitetne mliječne čokolade
Za butter cream:
115 gbiljnog margarina
115 gmaslaca ili margarina (ako je moguće bijeli a ne žuti margarin da bi krem ostao bijele boje)
900 gšećera u prahu (najsitnije mljeven ili prosijan)
1 mala kašikavanila esencije (može limun aroma ... prilagoditi ukusu torte)
10 kašikaslatke pavlake ili punomasnog mlijeka (ova mjera može da varira i zavisi od margarina, objašnjenje u nastavku)
3-4 kašikekorn sirupa, zamjena za korn sirup: 75 grama šećera otopiti u 20 ml vode pa upotrijebiti 3-4 kašike.

Priprema

1

Biskvit:

2

4 bjelanjka miksati sa malo soli (na vrh noža) da se bjelanjak zgusne i dodati 110 g šećera pa nastaviti miksanje da se šećer i bjelanjci dobro izjednače. Dodati ribanu koricu limuna i limunov sok i dodavati 1 po 1 žumanjak. Poslije svakog dodavanja žumanjka miksati najmanje 1 minut. Dodati 100 grama prosijanog brašna i

3

lagano izmješati sastojke (rucno, ne mikserom).

4

Podmazati margarinom najveći pleh od rerne (približne dimenzije 40x40 com), posuti brašnom, sipati smjesu i peći na 180-200°C oko 15 min. Ispeći sve ukupno 4 biskvita.

5

Fil:

6

Prokuhati pavlaku i dodati izlomljenu čokoladu. Ugasiti vatru i mješati da se čokolada potpuno otopi i masa postane glatka i sjajna. Ostaviti 1 h na sobnoj temperaturi pa onda u frižider da se dobro ohladi. Prije upotrebe fil izmiksati mikserom, ali paziti da se pavlaka ne miksa predugo jer će početi da se razrijeđuje. Miksanje traje od 3-5 min (zavisi od jačine miksera). Kad masa postane gusta i da ostaju "šare" od miksera po filu, prestati miksati. Samo još malo miksanja može razrijediti i upropastiti fil.

7

Po završetku miksanja fil treba odmah mazati na biskvite, fil će izgledati malo rijedak, ali će se nakon 1-2 sata stajanja u frižideru zgusnuti kao i svaki fil sa margarinom.

8

Tamna čokolada za kuhanje će dati veoma jak okus koji je uz to i gorak, ali po želji se može dodati, ne više od 100-150 grama tamne čokolade za kuhanje (kao sto je menaz sa 70% kakao). Ne treba dodavati šećer i margarin.

9

Oblikovanje potkovice:

10

Ako nije moguće ispeći biskvite u kalupu za potkovicu, pecite u velikom plehu. Na komad debljeg papira ili kartona, nacrtati potkovicu i izrezati. Staviti karton na ohlađen biskvit i oštrim, tankim nozem pažljivo rezati uz rub kartona. U ovom slučaju će ostati višak biskvita koji se može zamrznuti i upotrijebiti za Tigar tortu (potražiti recept u kuvaru).

11

Redosljed slaganja torte:

12

Biskvit-fil, biskvit-fil, biskvit-fil i na vrh biskvit, ali da strana koja je bila na dnu tepsije dođe na vrh jer će torta biti savršeno ravna. Cijelu tortu izvana premazati filom i staviti u frižider na 1-2 sata da se fil stegne pa tek onda dekorisati.

13

Dekorisati po želji: šlagom, kuhanim bjelanjcima na pari ili kremom od butera (batter cream)

14

Butter Cream:

15

Obje vrste omekšanog margarina miksati u velikoj dubljoj posudi (3-4 l zapremine) na srednjoj jačini miksera i kad su obje vrste izmješane spatulom (ili kašikom) pokupiti margarin koji se uhvatio na zidove posude pa sve dobro izmješati. Masu sa dna posude podići na vrh. Dodati vanila esenciju (poželjno je da je bezbojna da ne bi ofarbala krem koji treba da bude snježno bijel) i nastaviti miksanje na najjačoj brzini 2-3 min. Ručno mješanje i skidanje margarina sa zidova posude treba biti često, barem 7-8 puta i ovo je vrlo važno zbog završnog izgleda kreme na torti, neće biti sitnih grudvica, krema će biti ujednačena i vazdušasta.

16

Dodati 5 kašika slatke pavlake i korn sirup pa nastaviti miksati na najjačoj brzini. Opet spatula i skidanje margarina sa zidova posude. Dodavati čašu po čašu šećera i iza svake čaše kreniti sa najmanjom brzinom miksera pa postepeno ubrzavati. Prije dodavanja šećera opet spatulom skinuti margarin. Kad je sav šećer izmiksan krema će malo izgledati suva pa dodavajte postepeno još slatke pavlake ili mlijeka i miksajte na najjačoj brzini. Dodavanje traje sve dok se ne dobije glatka, vazdusasta krema pogodna za dekoraciju.

17

Ovom kremom namažite tortu i dekorisite po želji. Od kreme se prave jako lijepi ukrasi. U kremu se može dodavati prehrambena boja i različite arome ako se dekorisu dječije torte.

18

Ova krema može da stoji u frižideru 15 dana u zatvorenoj posudi. Prije upotrebe treba je držati na sobnoj temperaturi i obavezno izmiksati. U slučaju da bijeli margarin nije dostupan upotrijebiti 230 g biljnog margarina ali dodati malo više slatke pavlake ili mlijeka.

19

Ukrašenu tortu čuvati poklopljenu 'zvonom' za torte na najnižoj pregradi u frižideru, a može i u hladnoj prostoriji. Na jako hladnoj temperaturi krema će pucati.

20

Torta je velika i može uslužiti preko 30 osoba.


Članovi kojima se dopada recept

  • mariena
  • sorayaa
  • paukovaca
  • abetarja

Komentari

Dobri_sok - 3. feb. 2010.
bjelanjak ... :)

majloVa - 3. feb. 2010.
U kako je divnog oblika i savrseno odradjena kao da si „lenjir” koristila :)

Pedantno i vrlo efektno izgleda!

Svaka cast!

kangaroos - 3. feb. 2010.
Draga Majlov, evo porasla sam 2 cm. Dobiti ovako lijep komentar od jedne vrsne kuvarice mnogo znaci.

Ali da priznam, torta je namazana butter cream-om i sigurno ne bi ovako uspjela da sam koristila slag za dekoraciju.

Hvala na komplimentu.

Liketa007 - 3. feb. 2010.
Kangaroos, predivno izgleda ova torta, a i sigurno je jako ukusna

Pozdrav od Likete

POSLASTICARKA - 3. feb. 2010.
Izvrsno

POSLASTICARKA - 3. feb. 2010.
A kako napraviti puter kremu a da se ovako bijeli, stvarno izgleda kao slag

kangaroos - 4. feb. 2010.
Draga poslasticarka

detaljnan opis za pripremu puter kreme stoji u receptu. Važno je da koristite margarin koji nije zut već bijele boje i tako ćete dobiti ovu snjezno bijelu kremu. Ako namjeravate dodavati prehrambene boje ( za djecije torte) onda mozete upotri...iti bilo koji margarin.

kangaroos - 4. feb. 2010.
upotrebiti

nisam napisala ništa vulgarno ali izgleda da i kompjuteri mogu imati „pokvarene” misli

majloVa - 4. feb. 2010.
Moracu da ti „oduzmem 1 cm”:)) zbog velike kolicine secera!

Inače mislim da bi i s polovinom secera, naravno uz puter (ne margarin), sve to moglo ovako carobno i uspesno da se odradi ;)

Pošto si napisala da je velika torta ovo je verovatno OK mera ali meni, kada procitam da je potrebno 1 kg secera, ta kolicina zastrasujuce deluje :)

Sve najbolje!

Poz.

ecolid19 - 4. feb. 2010.
Vrlo lepo lepo izgleda, savrseni oblik i dekoracija.

A ta butter cream je tipican za zapadne kolace, svi se tako prave izgleda kao slag a nije ni prošlo pored slaga, obično ni pored butera, a preslatko, sad tačno je da to može danima da stoji i da dobro izgleda. I što ne volim svi kolaci se prave sa tom istom kremom.

kriska - 5. feb. 2010.
Ova torta izgleda fantasticno. Divno si je dekorisala

jedna_iz_bg - 8. feb. 2010.
Prelepo izgleda !!!

mena_au - 12. feb. 2010.
Stvarno super izgleda. Ako možeš samo da mi kažeš koje margarine ti konkretno koristis, da li je biljni margarin 'Copha' ili nešto drugo. Hvala

kangaroos - 12. feb. 2010.
Mena, koristim chopa kad mi je potrebna snjezno bijela krema a ako dodajem prehrambene boje onda kombinujem pola -pola (može bilo koji unsalted butter, bolje kvalitete)

mena_au - 12. feb. 2010.
Hvala ti na odgovoru. Ja sam samo jednom ukrasavala tortu sa puter kremom (koristila sam drugaciji recept) i nisam bas bila zadovoljna jer nije ispala snjezno bijela kao sto ti kažeš, ali sledećom prilikom ću da isprobam tvoj recept.

iksic - 15. feb. 2010.
Kangaroos jel mislis na umucenu slatku pavlaku u vezi buter krema? Imaš li ideju kako da nađemtaj biljni margarin ovde u Bg?

poz

kangaroos - 17. feb. 2010.
Iksic, jeste dodaje se slatka pavlaka ali u nedostatku može da se zamjeni mlijekom. Vise volim pavlaku zbog konzistencije. Sigurna sam da ćeš naći biljni margarin u Bg. Za pripremu ove kreme preporucujem one jake miksere iako će i oni rucni, slabiji izraditi dobru kremu samo će uzeti vise vremena.

kangaroos - 17. feb. 2010.
iksic izvini nisam ti dala potpun odgovor, slatku pavlaku NE treba izmiksati u cvrsti slag, već samo naliti u masu od margarina i secera. Koristiti ju u tecnom stanju.

iksic - 18. feb. 2010.
Super puno ti hvala na objašnjenju.




Pošalji

Obavesti me kada neko objavi komentar na ovom receptu
Dodaj komentar

Još od istog autora...

 
 

Blogovi...

Rösti od krompira

Rösti je tradicionalno švajcarsko jelo od naribanog i prženog krompira, veoma jednostavno za pripremu i…


Punjene lignje i ražnjići sa kozicama

Još jedno jelo koje su deca smazala u dahu… a meni u ovim tmurnim danima morska hrana diže raspoloženje…


Tartiflette

Delphine je francuskinja koja u Hrvatskoj živi od 2001. godine, a od 2011. vodi svoj kulinarski blog u kojem…